PDA

Zobacz pełną wersję : Machaniczne uszkodzenie filtra. Jak reklamować ??

P3cad0
12-10-2006, 14:55
Witam. Kilka dni temu na fotkach zauważyłem coś, co wygląda jak syf , ale nie do konca. Jest wiekszy i troszke inaczej wygląda. Postanowiłem wyczyścić. Okazuje sie ze nie moge tego usunąć i zaczynałem podejrzewąć iż w szkle (filtrze jest odprysk) :-(
Oddałem aparat do serwisu (nie Nikona) zeby zobaczyli co to takiego i moze maja jakiś "lepszy" płyn i ze zejdzie...
Przed chwila zadzwonił do mnie Pan z serwizu i potwierdził moje obawy. mam odprysk na filtrze. A nawet dwa (drugiego nie zauważyłem). Jednym słowem dół. :-(.
Problem dodtakowy polega na tym ze aparat nie jest zakupiony w POlsce.
Ale Pan z tego serwisu pocieszył mnie informacja, iż mieli kiedys podobny przypadek (aparat z USA, dziwne cos na matrycy). Własciciel postanowił oddac do serwisu i był zdecydowany wymienic matryce z filtrem (bo to podobno komplet). Ku jego zdziwieniu naprawiono mu aparat w Nikon Polska za łaczną sume 0 PLN. !!!
Pytanie moje, czy słyszeliście o wadach fabrycznych, które objawiaja sie w taki sposób ? Aparat na 100% nie zaliczył gleby, nie drapałem niczym ostrym i tego typu rzeczy. Aby uszkodzic szklo na matrycy wykluczam takze przypadkowe ziarenko piasku "rzucone" na filtr za pomoca lustra (przeciez migawka jest zamknieta jak opada lustro - czyż nie ?)
Wiec co ??
Jedna jest tylko odpowiedz : napręzenia wewnętrzne.
Czym spowodowane ?
a) temperatura , a raczej gwaltowną zmianą
b) mechaniczne

Konczac .. pytanie. Czy jest szansa na wymiane tego "na gwarancji" której nie mam jako wadliwy element ??
Ile kosztuje wymiana filtra + matryca ?? (boje sie mysleć)

Pozdrawiam wszystkich

life
12-10-2006, 16:33
co to za aparat i pokaz jakiegos cropa z tym "czyms" :)

pozdrawiam
life

P3cad0
12-10-2006, 19:15
http://www.waldekmis.pl/downloads/caly.jpg

Nikon D70, F29

.....

;(

P3cad0
13-10-2006, 10:00
Jeszcze jedno małe pytanko, moze ktos bedzie wiedział. Czy oprócz gwarancji na aparat istnieje cos takiego jak gwarancja na podzespoły (np. dozywotnia gwarancja na matryce) ?

Czy znacie moze kogos kto jest w stanie wymienic sam filtr na matrycy ? I robi to dobrze ?

mirwil
13-10-2006, 11:18
Czy się da i czy zrobi to nie wiem ale na pewno uczciwie powie.
Gugluj na hasło: Adam Bieniek serwis fotograficzny al. jerozolimskie warszawa.

a jak w 3mieście to nie wiem

P3cad0
13-10-2006, 11:58
Super, dzieki wielkie. namierzyłem tez cos takiego :
http://www.foto-tronik.pl/ i maja punkty w kilku miastach wiec nie trzeba sie matrwić o przesyłki.

hajdar
13-10-2006, 12:14
Przejdz sie do OK-Serwis, na Czarnym Dworze, to rzetelny punkt.
powodzenia

P3cad0
18-10-2006, 09:38
dzieki serdeczne.

life
18-10-2006, 10:13
napisz potem jak sie sprawa skonczyla ile cie to kosztowalo mysle ze sie moze przydac na przyszlosc :)

P3cad0
21-10-2006, 19:35
dzis wróciłem z wakacji, Za tydzien mam sesje slubna, ale potem pewnie oddam aparat do serwisu, jeszcze nie wiem dokad, musze sie zastanowic. napewno napisze co z tego wynikło....

Pozdr All

P3cad0
10-11-2006, 20:36
Oto zakonczenie mojej historii z Nikonem. W OK Serwis na miesjcu usunęli mi jeden paproch (ten po prawej). niestety ten drugi został i po próbach stwierdzono zarysowanie powłok na filtrze.
Dzis sprzedałem Nikona z ta usterką.....