PDA

Zobacz pełną wersję : Benro A-550EX + KB-1A

kleszcz5
28-09-2009, 10:33
Witam serdecznie !
Moje doświadczenia ze statywem Benro.
Nogi: A-550EX
Głowica: KB-1A
Zdjęcie: http://www.fotorimex.pl/product.php/4107,pl,benro_a-550ex_+_kb-1a.htm
Kupiony 3 tyg
Przeznaczenie: Ogólne z naciskiem na pejzaż.

Pierwsze wrażenie pozytywne. Porządna torba w komplecie. Statyw wykonany bardzo solidnie.
Stoi stabilnie na różnych powierzchniach .Stopki wyglądają na zamocowane na stałe więc raczej może być problem z ich wymianą na kolce lub talerzyki - choć kolce są w sprzedaży.
Można blokować nogi w 3 pozycjach. Zaciski na nogach są dosyć duże i rozkładanie przebiega bezproblemowo.
Haczyk na obciążenie jest na dociskającej go sprężynie i dosyć ciężko go odciągnąć (szczególnie w rękawiczkach)
Na każdej nodze jest pianka.

Głowica jest trochę inna niż KB-1. Różnica tkwi chyba tylko w wyglądzie. KB-1A jest cała czarna.
Pokrętła działają płynnie choć żeby zablokować głowicę trzeba dosyć mocno je dokręcić.
Po zablokowaniu głowicy można nadal przesuwać aparat w poziomie i jest to ruch z odpowiednim oporem (można oczywiście zablokować ten ruch pokrętłem.)
Ogólnie głowicą operuje się bardzo wygodnie.

Całość waży trochę ponad 2kg więc super lekko nie jest.

Shexbeer
02-12-2009, 14:51
Jak wrażenia z używania statywu po dłuższym czasie? Wydaje mi się że różnice w głowicach mogą być jednak inne ponieważ cena samej KB-1 to 449zł a Twój statyw z głowicą kosztuje 549zł.

kleszcz5
03-12-2009, 00:10
Ciężko mi powiedzieć jakie są inne różnice pomiędzy KB1 a KB1A ponieważ nie miałem tej pierwszej. Jak narazie zestaw sprawuje się bardzo dobrze. W zasadzie nie mam żadnych negatywnych uwag.

Girdian
03-12-2009, 13:44
Mam taki sam zestaw i mogę potwierdzić to co napisał kleszcz5 . Ja używam do fotografowania ssaków/ptaków czasem krajobraz , jako że najczęściej używam najniższej perspektywy to musiałem skrócić kolumnę bo przeszkadzała a nie chciałem wydawać dodatkowe 100zł na krótką kolumnę.

Shexbeer
07-12-2009, 15:22
Dzięki za opinie, jestem już też właścicielem tego kompletu. Jedyne co mi nie pasuje pod kątem posiadanego szybciej Manfrotto 725B to sposób mocowania szybkozłączki i jej odkręcanie się z czasem podczas pracy, głównie jeśli korzystamy z aparatu w pozycji pionowej. Obiążenie to D700+MB-D10+Sigma 15mm fisheye. Reszta bez zastrzeżeń, głowica bardzo fajna. Szybkozłączka jednak lepsza imo w Manfrotto.

Girdian
08-12-2009, 18:37
Ja nie mam żadnych problemów z szybkozłączką , jeszcze ani razu się nie odkręciła .

Shexbeer
09-12-2009, 03:06
Dopiero jestem po jednym wypadzie z tym statywem, być może to kwestia nieumiejętnego jeszcze korzystania z głowicy bo mi po dłuższym czasie pracy body z gripem i fiszem w pozycji pionowej szybkozłączka luzowała się i musiałem wypinać aparat i dokręcać ją do gripa. Być może winę za taki stan rzeczy ponoszę sam. Wydaje mi się, że mniejsze pokrętło dociskające kulkę w głowicy mogłem mieć zbyt mocno dokręcone i dlatego podczas mojego "tarmoszenia się" z apratem przy kadrowaniu szybkozłączka luzowała się. Tak ją sobie dokręciłem żeby zestaw (który swoje też waży) nie gruchnął mi jak poluzuję to większe pokrętło dociskowe.

kleszcz5
09-12-2009, 15:12
U mnie też zauważyłem jedną "wadę" szybkozłączki. Choć u mnie nic się nie odkręca ani nie spada to brak motylka do dokręcenia śruby mocującej aparat bywa uciążliwy. Nie zawsze mam ze sobą jakąś monetę.

Shexbeer
09-12-2009, 16:38
No właśnie robiłem to 50cio groszówką ;) W Manfrotto 725B jest fajny patent na dokręcanie śruby szybkozłączki.

sznuras
12-01-2010, 21:38
Witam,
mam pytanie do użytkowników tego zestawu czy przy wzroście 180cm i D80 bez gripa jego wysokość będzie wystarczająca czy też zainwestować w A-650EX?

Bo.
12-01-2010, 23:42
ja nie narzekam.

Girdian
13-01-2010, 12:47
Witam,
mam pytanie do użytkowników tego zestawu czy przy wzroście 180cm i D80 bez gripa jego wysokość będzie wystarczająca czy też zainwestować w A-650EX?

Ja na twoim miejscu brał bym A-600EX bo jest wyższy od A-550EX i jest 3 sekcyjny a więc i sztywniejszy od A-650EX/A-550EX które są 4 sekcyjne.

sznuras
13-01-2010, 20:46
Ja na twoim miejscu brał bym A-600EX bo jest wyższy od A-550EX i jest 3 sekcyjny a więc i sztywniejszy od A-650EX/A-550EX które są 4 sekcyjne.

Brałem taką opcję pod uwagę, ale A-600 jest o przeszło 1,5kg cięższy od A-550 a biorąc pod uwagę że zamierzam nosić go na plecach po górach to każdy kilogram się liczy ;).
Dodatkowo cena A-600 przewyższa A-550 o 20% co też ma znaczenie.
Poza tym nikt z kolegów posiadających 550 nie sygnalizował problemów ze sztywnością czy też stabilnością tego statywu, chyba że się mylę?

Bo. - dzięki za szybką reakcję

kleszcz5
16-01-2010, 12:47
Ja żadnych problemów ze sztywnością ;-) nie mam i przy wzroście 182 statyw jest bardzo komfortowy. Jak w górki to lżejszy zrobi dużą różnicę .

Garowy
04-02-2010, 23:02
Ja żadnych problemów ze sztywnością ;-) nie mam i przy wzroście 182 statyw jest bardzo komfortowy. Jak w górki to lżejszy zrobi dużą różnicę .
...lżejszy i krótszy po złożeniu:mrgreen: