PDA

Zobacz pełną wersję : Fuji i Micro 4/3

mishieck
28-09-2009, 08:53
http://photorumors.com/2009/09/27/fujis-upcoming-micro-four-thirds-camera/

To może być ciekawy mariaż... Matryca Fuji i w praktyce dostęp do szkieł z każdego systemu (przez przejściówki). Czyżby to było powodem porzucenia przez Fuji rynku DSLR?

mathu
29-09-2009, 01:34
:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Fujifilm kocham cię! :mrgreen:

Kompakt z dużą matrycą Fuji i możliwością przypięcia Zuiko 50/1.8... Raj!!! Albo naleśnik 20mm, jeśli to jest prawda, to znalazłem swojego Graala!

xMAREKx
29-09-2009, 13:51
Tylko że tym razem matryca będzie mniejsza niż do tej pory :-?

mathu
29-09-2009, 17:26
O ile, milimetr?

Będzie taka jak w moim E400, czyli taka jak ma być.

xMAREKx
29-09-2009, 19:16
Jeśli matryca twijego E400 jest o milimetr mniejsza od tej w twoim S5 to nie wiem co ci powiedzieć :?

...taka jak powinna być. Jak dla mnie to powinna być raczej w okolicy 36x24mm. Dotychczas miała 23x15,5mm a w micro4/3 będzie w okolicach 18x13,5mm

2Cresky
29-09-2009, 19:28
A kto powiedział, że Fuji porzuciło rynek DSLR ?? Piszą tylko, że w tym segmencie nic nowego w tym roku nie zaprezentują. Ja tam liczę, że w przyszłym jednak się obudzą :)

mathu
29-09-2009, 19:37
Jeśli matryca twijego E400 jest o milimetr mniejsza od tej w twoim S5 to nie wiem co ci powiedzieć :?

...taka jak powinna być. Jak dla mnie to powinna być raczej w okolicy 36x24mm. Dotychczas miała 23x15,5mm a w micro4/3 będzie w okolicach 18x13,5mm

Ale jakie to ma znaczenie, bo nie bardzo rozumiem? Widzisz jakąś alternatywę dla m4/3? Ktoś już wypuścił taki system z APS-C? Jest do niego milion przejściówek na manualną optykę? Jak będzie, to pogadamy czy szkoda że matryca 4/3.

karabud
30-09-2009, 00:55
Ciekawe, aczkolwiek ja liczę na FF w jakiejś dłuższej/krótszej perspektywie...

TomaszR
30-09-2009, 09:28
Kompakt z FF? Jest tylko jeden i wiemy ile kosztuje... :)

No chyba, że mowa o DSLR z FF of FuFu :)
Tylko jak pamiętam początkowe ceny S5, to nie wiem czy ja na to czekam... :-D

tomek s
30-09-2009, 09:30
:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Fujifilm kocham cię! :mrgreen:

Kompakt z dużą matrycą Fuji i możliwością przypięcia Zuiko 50/1.8... Raj!!!

Bez AF to najwyżej czyściec :mrgreen:
pzdr

mathu
30-09-2009, 18:47
O panie, znajdź mi 50 AF o takiej jakości jak moje Zuiko.

No dobra, jest takie - Zuiko Digital 50/2 ;>

Smurf
03-10-2009, 15:24

Matryca 4/3, czy micro 4/3 jest jeszcze mniejsza, ma wymiary 13x17,3 mm.

sradek
04-10-2009, 09:59
http://43rumors.com/ft2-e-5-will-use-supercdd/

2Cresky
04-10-2009, 13:34
Czyżby Fuji olało Nikona i związało się z Olympusem ??

Smurf
04-10-2009, 13:45
A kto powiedział, że Fuji porzuciło rynek DSLR ?? Piszą tylko, że w tym segmencie nic nowego w tym roku nie zaprezentują. Ja tam liczę, że w przyszłym jednak się obudzą :)
Liczyć to sobie możesz, prawda jest taka, że Fuji ostatnią prawdziwą nowość w dziedzinie DSLR (S3pro) zaprezentowalo w 2004 r., a w zasazdzie w 2003. Od tego czasu praktycznie nic więcej - trudno nowością ze strony Fuji bylo nazwać S5 pro - tak naprawdę zaimplementowano w zasadzie nie zmienioną elektronikę S3pro do korpusu Nikona D200.

Smurf
04-10-2009, 13:46
Czyżby Fuji olało Nikona i związało się z Olympusem ??
Takich rewelacyjnych "newsów" było już całe mnóstwo...

2Cresky
04-10-2009, 13:51
Liczyć to sobie możesz, prawda jest taka, że Fuji ostatnią prawdziwą nowość w dziedzinie DSLR (S3pro) zaprezentowalo w 2004 r., a w zasazdzie w 2003. Od tego czasu praktycznie nic więcej - trudno nowością ze strony Fuji bylo nazwać S5 pro - tak naprawdę zaimplementowano w zasadzie nie zmienioną elektronikę S3pro do korpusu Nikona D200.

Masz rację, tylko sporo ludzi w tym i ja liczyło że Fuji umieści FF w korpusie Nikona. Jednak jeśli związało się Olympusem to raczej marne szanse, no chyba że że będzie obsługiwało zarówno Nikona jak i Olympusa, co ze względów finansowych nie byłoby pozbawione sensu.

Smurf
04-10-2009, 14:39
Masz rację, tylko sporo ludzi w tym i ja liczyło że Fuji umieści FF w korpusie Nikona. Jednak jeśli związało się Olympusem to raczej marne szanse, no chyba że że będzie obsługiwało zarówno Nikona jak i Olympusa, co ze względów finansowych nie byłoby pozbawione sensu.
Na jakiej podstawie ktokolwiek liczył, że Fuji zrobi swoją rewelacyjną matrycę FF, przecież już od dłuższego Fuji całkowicie wycofalo sie z produkcji swojej niegdyś sztandarowej matrycy SUPER CCD SRII/pro jaka była w S3/S5pro i w paru topowych kompaktach, nie widać jakichkolwiek oznak, żeby coś w tym temacie mialo sie zmienić.

mathu
04-10-2009, 15:16
Przecież EXR jest następcą Super CCD. To jest właściwie SCCD z konfigurowalną czułością pikseli R.

Smurf
04-10-2009, 15:40
Przecież EXR jest następcą Super CCD. To jest właściwie SCCD z konfigurowalną czułością pikseli R.
Niestety matryca EXR poza tym samym producentem nie ma nic wspólnego z fantastyczną matrycą super CCD SRII stosowaną w S3/S5pro
EXR jest to rozwinięcie "zwykłej" matrycy fuji super CCD HR (duuuuużo tańszej i niestety również znacznie słabszej) stosowanej w wiekszośći kompaktów tej firmy, z nieco innym ulożeniem filtrów.

mathu
04-10-2009, 16:13
Jak zwykle piszesz kompletną nieprawdę. EXR to połączenie HR i SR uzyskane za pomocą konfigurowania czułości pikseli R. W trybie wysokiej rozdzielczości piksele S i R pracują tak samo, w trybie wysokiej dynamiki piksele R mają czułość obniżoną tak jak w Super CCD.

Smurf
04-10-2009, 17:13
Jak zwykle piszesz kompletną nieprawdę. EXR to połączenie HR i SR uzyskane za pomocą konfigurowania czułości pikseli R. W trybie wysokiej rozdzielczości piksele S i R pracują tak samo, w trybie wysokiej dynamiki piksele R mają czułość obniżoną tak jak w Super CCD.
Nie masz zielonego pojecia o czym piszesz - matryca EXR nie ma pikseli S i R.
Zresztą wiele poprzednich postów świadczy równiez o tym, ze nie znasz się wcale na sprzecie fotograficznym i jego technicznych niuansach, cos tam przeczytasz, ale z wyciąganiem wniosków jest juz gorzej.

mathu
04-10-2009, 19:01
Czas uciąć to trollowanie:

http://www.dpreview.com/reviews/fujifilmf200exr/page2.asp

DR mode

The EXR sensor does more than pixel-binning, though. The underlying circuitry has two read-out channels that take their information from alternate rows of the sensor. The result is that it can act like two interleaved sensors, with different exposure times for each half of the photosites. This means that half of the photosites can be intentionally underexposed so that they fully capture the brighter areas of the scene. This retained highlight information can then be blended in with the output from the other half of the sensor that is recording a 'full' exposure, again making use of the close spacing of similarly colored photosites.

The EXR sensor is able to 'underexpose' half of its photosites by reading out data from them before the end of the full exposure.

Nie interesuje mnie czy niedoświetlenie jest realizowane za pomoca mniejszych fotodetektorów czy wcześniejszego odczytu - efekt jest taki, że matryca rejestruje większą dynamikę. I nie ma nic wspólnego z matrycą HR która od zwykłej różniła się wyłącznie ułożeniem fotodetektorów na skos.

Ewentualnie wskaż w czym matryca EXR będzie gorsza od Super CCD SR.

Smurf
04-10-2009, 20:17
Czas uciąć to trollowanie:

http://www.dpreview.com/reviews/fujifilmf200exr/page2.asp

Nie interesuje mnie czy niedoświetlenie jest realizowane za pomoca mniejszych fotodetektorów czy wcześniejszego odczytu - efekt jest taki, że matryca rejestruje większą dynamikę. I nie ma nic wspólnego z matrycą HR która od zwykłej różniła się wyłącznie ułożeniem fotodetektorów na skos.

Ewentualnie wskaż w czym matryca EXR będzie gorsza od Super CCD SR.

Matryca EXR jest znacznie mniej zaawansowana technicznie od SRII, sprzetowo nie oferuje nic nowatorskiego, ani rewolucyjnego, cala jej "nowość" polega w zasadzie na dzialaniu programowym.
Podobne slogany reklamowe do tych dotyczącycm matrycy EXR Fuji wypisywało przy okazji opracowania matryc HR - jaki był tego efekt?
Może lepiej pokaż przykład, że owa matryca jest w stanie dorównać matrycom S3/S5pro, co więcej że jest ona znacząco lepsza od matryc innych producentów.
Jeżeli by tak bylo, to w większości lustrzanek bylyby matryce innej firmy niz Sony - matrycę EXR zaprezentowano ponad rok temu.
Jedyne matryce Fuji, które znacząco wyprzedzały konkurencję (oczywiście poza rozdzielczością) to byly matryce super CCD SRII/pro.
Niestety w przypadku tych matryc Fuji znalażlo się w sytuacji bez wyjścia - ich wysoki koszt produkcji i koszty dostosowania do parametrów rozdzielczości osiaganych w dzisiejszych lustrzankach nie mają szans sie zwrócić, co więcej, napotkano na problemy technologiczne w dalszym rozwoju (negatywne ich efekty widoczne były już w S3/S5 pro), ktorych pokonanie wymaga jeszcze większych nakładów.

mathu
04-10-2009, 20:48
Matryca EXR jest znacznie mniej zaawansowana technicznie od SRII, sprzetowo nie oferuje nic nowatorskiego, ani rewolucyjnego, cala jej "nowość" polega w zasadzie na dzialaniu programowym.
To nieprawda, przeczytaj ze zrozumieniem to co wkleiłem.

Smurf
04-10-2009, 20:55
To nieprawda, przeczytaj ze zrozumieniem to co wkleiłem.
Jak będziesz potrafil interpretować marketingowy bełkot producentów, to zrozumiesz co napisałem.
Na dziś nie potrafisz niestety zrozumieć podstawowych informacji - nawet w przypadku przytacznych tu wielkości fizycznych matryc.
Nie staraj sie zabłysnąć wiedzą, bo jej nie masz.

mathu
04-10-2009, 22:08
The EXR sensor is able to 'underexpose' half of its photosites by reading out data from them before the end of the full exposure.

Smurf
04-10-2009, 22:10
Jest to operacja czysto programowa.
Pisałem wcześniej - nie próbuj zablysnąć...

koniecpolska
05-10-2009, 13:51
Nie interesuje mnie czy niedoświetlenie jest realizowane za pomoca mniejszych fotodetektorów czy wcześniejszego odczytu - efekt jest taki, że matryca rejestruje większą dynamikę.
A powinno Cię zainteresować, może wtedy nie podniecałbyś się tak bezgranicznie matrycami EXR.

Ewentualnie wskaż w czym matryca EXR będzie gorsza od Super CCD SR.Zastanów się na spokojnie, która matryca będzie lepsza:
- ta, której piksele pracują w zaksesie 0-100%
- czy ta, której piksele (1/2) pracują na pół gwizdka 0-50%, swoich możliwości.

mathu
05-10-2009, 14:17
Jest to operacja czysto programowa.
Pisałem wcześniej - nie próbuj zablysnąć...
ROTFL

No to opowiedz nam jak chcesz PROGRAMOWO zrealizować odczyt co drugiego piksela po połowie czasu naświetlania w dowolnej innej matrycy. Np. biorę kompakt Canona i wgrywam mu CHDK, co mam w nim włączyć żeby tak naświetlać? No bo skoro to takie proste rozwiązanie programowe, to na pewno ktoś już to zrobił, prawda mistrzu trollowania?

Zastanów się na spokojnie, która matryca będzie lepsza:
- ta, której piksele pracują w zaksesie 0-100%
- czy ta, której piksele (1/2) pracują na pół gwizdka 0-50%, swoich możliwości.
Ta która da wyższą jakośc obrazu. Jeśli po przeczytaniu specyfikacji jesteś w stanie powiedzieć że mniejsze piksele działają lepiej niż normalne piksele z wcześniejszym odczytem to gratuluję. Innymi słowy - według ciebie zrobienie zdjęcia nieba z korektą czasu na -3EV pogarsza jakość obrazu.

koniecpolska
05-10-2009, 14:43
No to opowiedz nam jak chcesz PROGRAMOWO zrealizować odczyt co drugiego piksela po połowie czasu naświetlania w dowolnej innej matrycy. Np. biorę kompakt Canona i wgrywam mu CHDK, co mam w nim włączyć żeby tak naświetlać? No bo skoro to takie proste rozwiązanie programowe, to na pewno ktoś już to zrobił, prawda mistrzu trollowania?

Ta która da wyższą jakośc obrazu. Jeśli po przeczytaniu specyfikacji jesteś w stanie powiedzieć że mniejsze piksele działają lepiej niż normalne piksele z wcześniejszym odczytem to gratuluję. Innymi słowy - według ciebie zrobienie zdjęcia nieba z korektą czasu na -3EV pogarsza jakość obrazu.Daleka droga przed Tobą.

PS
Styl Twoich wypowiedzi przypomina mi styl takiego oszołoma o nicku Mateusz Ludwin, z pewnej grupy dyskusyjnej, więc ja sobie odpuszczam dyskusję z Tobą.

mathu
05-10-2009, 15:11
Hehe, dobrze obstawiałem że to ty Jacusiu :D

CzłowiekZ
06-10-2009, 08:21
Hehe, dobrze obstawiałem że to ty Jacusiu :D

A Jacek to czasem nie tymczasowy/temporary?

koniecpolska
07-10-2009, 10:07
A Kopernik była kobietą.