PDA

Zobacz pełną wersję : Prędkość nowych NC

grissley
28-09-2009, 00:53
Mam taki dylemat - używam NC4 do wołania NEFów z D100.
Zrzucam wszystko na dysk, otwieram w "multi image window", wywołuję do jpg po ewentualnym dodaniu jakichś podstawowych korekt i dalej obrabiam już w czym innym.
Pliki nie taki duże (matryca w sumie tylko 6MPx), komputer 2GB Ram z prockiem 2.3GHz i...
No po prostu tak koszmarnie to wolno chodzi, że zastrzelić się można.
W trakcie pisania tego tekstu samo zapisywanie 46 plików nie zdążyło się zakończyć...

Trudno mi sobie wyobrazić, jak miałbym na tym wołać np fotki z D200 czy, nie przymierzając, D3x - chyba po pierwszych parunastu wyrzuciłbym komputer (albo aparat) za okno... :(

Czy nowsze wersje NC są szybsze, czy jest coraz gorzej?
A może można toto jakoś przyspieszyć?

stig
28-09-2009, 08:42
Zrzucam wszystko na dysk, otwieram w "multi image window", wywołuję do jpg po ewentualnym dodaniu jakichś podstawowych korekt i dalej obrabiam już w czym innym.
Pliki nie taki duże (matryca w sumie tylko 6MPx), komputer 2GB Ram z prockiem 2.3GHz i...
No po prostu tak koszmarnie to wolno chodzi, że zastrzelić się można.
W trakcie pisania tego tekstu samo zapisywanie 46 plików nie zdążyło się zakończyć...Nie dziwota. "W trakcie pisania tego tekstu" zaden konwerter RAW nie jest w stanie zapisac 46 plikow. Chyba, ze masz 4 procki po 3 GHz, 16 GB RAM, dyski SSD, i piszesz z predkoscia 10 znakow na minute. ;)

pap911
28-09-2009, 08:56
A może można toto jakoś przyspieszyć?
obrobić, kliknąć zapisz i iść na obiad/kolację.

pap911
28-09-2009, 10:04
Nie używam NC.
Ale zmierzyłem w fotoszopce CS4, 64bitowej wersji, i wyszło 9min 35sek na 87 plików z d80tki (AMD64 2x2GHz, 1GB ramu, WinXP64)

stig
28-09-2009, 10:08
Ale zmierzyłem w fotoszopce CS4, 64bitowej wersji,A od kiedy Photoshop jest w rowniez w wersji 64-bit?

jarkko
28-09-2009, 10:16
Ze strony adobe:

Does Photoshop CS4 support native 64-bit processing?

Photoshop CS4 for Microsoft® Windows Vista® runs 64-bit native.

Dla Mac'a poki co nie ma tej wersji

stig
28-09-2009, 10:17
Ze strony adobe

Does Photoshop CS4 support native 64-bit processing?

Photoshop CS4 for Microsoft® Windows Vista® runs 64-bit native.Fakt, walnelo mi sie z CS3. :)

pap911
28-09-2009, 10:28
mam dwa skroty, zwykły i z 64bit w nawiasie, no to ufam producentowi, że mnie nie oszukał dodając taki napis :P

stig
28-09-2009, 10:30
mam dwa skroty, zwykły i z 64bit w nawiasie, no to ufam producentowi, że mnie nie oszukał dodając taki napis :PA przelec te same pliki w wersji 32... Ciekaw jestem wyniku.

pap911
28-09-2009, 10:49
przeleciane z prędkością 9min 1.6sek xP przy czym na 32bitowym nie miał półminutowej obróbki ostatniego zdjęcia. więc myślęże wynik mógłby być taki sam/bardzo zbliżony.
czyli mozliwe ze ACR5 jest współdzielony przez obie wersje i jest tylko 32bitowy?

grissley
28-09-2009, 22:07
Nie dziwota. "W trakcie pisania tego tekstu" zaden konwerter RAW nie jest w stanie zapisac 46 plikow.

Pisałem dość długo ;)
Żeby wywołać te 46 zdjęć, najpierw muszę je otworzyć (myśli, myśli, myśli...), potem każde jedno zaznaczyć przed ustawieniem parametrów. Po zaznaczeniu czekam ładnych parę sekund, zanim mogę coś przy zdjęciu zrobić (migocze sobie i w końcu pojawia się powiększone w dolnym okienku).
Ogólnie, więcej czekam, niż obrabiam.
NC4 to przecież stary soft - ma już chyba 6 lat, a 6 lat temu komputer z 2GB RAM i 2.3Ghz to była nieomal stacja graficzna (no dobra - prawie).
A wlecze się jak krew z nosa.

semyazza
28-09-2009, 23:43

Trudno mi sobie wyobrazić, jak miałbym na tym wołać np fotki z D200 czy, nie przymierzając, D3x - chyba po pierwszych parunastu wyrzuciłbym komputer (albo aparat) za okno... :(
Jesli sie nie myle, to ostatnia wersja NC to 4.4.2
Jesli sie nie myle, to ostatnie wspierane puszki to D200, D2Xs i D2H
sa nowsze wersje?
szkoda ze nie ma wsparcia dla D300 :(

pap911
29-09-2009, 00:22
NC4 to przecież stary soft - ma już chyba 6 lat
Stare oprogramowanie ma to do siebie, że nie potrafi często wykorzystać możliwości nowego sprzętu.
chodzi o obsługę instrukcji zaimplementowanych w procesor czy kartę graficzną.

a Capture NX nie jest kontynuatorem/następcą NC?

grissley
29-09-2009, 00:42
Jesli sie nie myle, to ostatnie wspierane puszki to D200, D2Xs i D2H

Heh, dałem kiepski przykład ;)
Ale nieważne, biorąc pod uwagę czas tracony na wpatrywanie się w paski postępu, wystarczyłoby D200, żeby mnie dobić.
BTW - kiedyś testowałem chyba pierwszego NX-a i też była lipa.
W dodatku, chyba nie miał "multi image window" (albo nie znalazłem) i jakoś taki niezachęcający był, więc dość szybko odszedł w niebyt.

Stare oprogramowanie ma to do siebie, że nie potrafi często wykorzystać możliwości nowego sprzętu.
chodzi o obsługę instrukcji zaimplementowanych w procesor czy kartę graficzną.

To chyba nie to - procek to Athlon XP, RAM jest RAMem i instrukcje mu niepotrzebne, karta to GeForce4 - wszystko to było na rynku kiedy wypuszczali NC4.
Mam wrażenie, że albo "ten typ tak ma" (ale to trochę przegięcie - w końcu profi fotograf nie może pół życia ślęczeć nad obróbką, a profi ma pewnie ileś tam naście/dziesiąt/set razy więcej materiału do przerobienia, niż ja), albo jest jakiś chaczyk, którego nie znam.

stig
29-09-2009, 00:48
Ale nieważne, biorąc pod uwagę czas tracony na wpatrywanie się w paski postępu, wystarczyłoby D200, żeby mnie dobić.Cos chyba nie tak masz z kompem. Co prawda moj procek jest podkrecony na 2.8 i mam 3 GB RAM, ale miele w NC (NX) dziesiatki (a czasami nawet setki) NEFow z D3. Paski postepu, to ja widze w zasadzie tylko przy zapisie, i to tylko wtedy, kiedy zmuszony jestem odszumianie dodac. Co prawda sama pozniejsza konwersja do TIFFow nie jest tak szybka jak np. z ACR, ale ja i tak wtedy najczesciej przelaczam sie na dlubanine w InDesignie, i srednio mnie interesuje ile to trwa. Sama praca w NXie idzie na biezaco...

grissley
29-09-2009, 01:30
Cos chyba nie tak masz z kompem.

Hm - może.
Chociaż śmigał na tym komputerze w swoim czasie m.in. 3D Studio Max i AutoCad, sporo innych programów graficznych, a NC4 chodzi z nich wszystkich zdecydowanie najwolniej.
Albo to ja przesadzam.
Czasy wyglądają tak:

Edycja zdjęcia po jego kliknięciu możliwa jest po 6s (po kliknięciu każdego innego zdjęcia w Multiimage window - kolejne 6s, z powrotem fotka sprzed chwili - i znowu 6s, itditp)

Wywołanie 1 jpg - 6s
Wywołanie 10 jpg - 93s (czyli ~9s sztuka)
Zapisanie NEFa po zmianie ustawień - 2s
Zapisanie 30 NEFów po zmianie ustawień - 90s (czyli ~3s sztuka).

pap911
29-09-2009, 10:49
Moze i ram nie ma instrukcji, ale w czasach Athlona XP to ram miał 266 bądź 333 MHz, i to jest wartość trochę niższa od 1333MHz (i więcej) dzisiejszych ramów.

zainstaluj sobie NX2, bądź ACR 5.5 i zobacz czy jest rożnica. Jeśli dawno nie formatowałeś kompa, to mozliwe wielce jest że już zaśmiecił się. Ja formatuję średnio co pół roku, samą partycję z systemem i zwykle roznica jest diametralna.

Edycja zdjęcia po jego kliknięciu możliwa jest po 6s (po kliknięciu każdego innego zdjęcia w Multiimage window - kolejne 6s, z powrotem fotka sprzed chwili - i znowu 6s, itditp)
to wg mnie jest jedyna niepokojąca rzecz. bo wyglada na to iż program potrzebuje 6s na wczytanie pełnego zdjęcia. Czyli coś jakby dysk twardy nie domagał. Chyba że czytasz bezpośrednio z puszki. Co z góry skazuje Cię na takie prędkości, gdyż d100 posiada interfejs USB1.1, jak chcesz obrabiać bezpośrednio z karty to zainwestuj w dobry (czyt. szybki) czytnik CFów.

grissley
29-09-2009, 22:07
RAM chodzi u mnie na 404MHz - fakt, ciut wolniej, niż 1333. Ale w epoce NC4 normą było 200MHz.
Zdjęcia wczytuję oczywiście z twardziela - ATA100.
Ale on nie mieli przez te 6s twardziela - w czasie tych 6s katuje procka.
system przeinstalowuję regularnie, zresztą, NC od zawsze mi tak chodzi.
Spróbuję przetestować NX2, dam znać, czy będzie lepiej :)

pap911
01-10-2009, 08:00
przetestowany?

grissley
02-10-2009, 00:56
Częściowo...
Pomijając fakt, że strasznie wnerwia mnie interfejs, to nie ma w NX mojego ulubionego multiimage window :(
Niby jest podobnie, bo można z lewej mieć przeglądarkę i klikać sobie każdy zdjęcie - ale to nie do końca to samo.
W multiimidżu NC4 otwieram fotkę jednoklikiem, mogę sobie hurtem edytować, potem kazać wszystko zapisać i pójść na herbatę, jak to się mieli.
Po dwukliknięciu NEFa otwiera się on w 4s - 35% szybciej niż w NC4,
Zapisanie NEFa po zmianie ustawień - 6s (3x dłużej niż NC4),
Wywołanie jpg - 1.5s (4x krócej niż NC4)
W "hurcie" na razie nie sprawdzałem.

Henio Jawa
03-10-2009, 16:33
Widzę, że często pojawia się temat porównania szybkości działania NX na różnych pecetach.
Tak sobie pomyślałem, że może by ktoś zaawansowany przygotował kilka nef'ów ze sporą ilością operacji na nich i udostępnił na forum. Na tym zestawie moglibyśmy porównywać szybkość działania NX w różnych środowiskach.

Może inaczej :-)
Idea jest taka aby można było mieć punkt odniesienia - czyli wszyscy podają wyniki dla tego samego zestawu operacji na tym samym materiale - zapewne obróbka wsadowa tego zestawu nefów. Wtedy byłyby jasne wyniki. Np. obrobienie paczki na 64bit to 82 sekundy a na 32bit 105 sekund.

Taki BenchNX :-)