Zobacz pełną wersję : przedbłyski w SB-900
czy ktoś wie jak wyłączyć przedbłyski w SB-900?. Opóźnienie między naciśnięciem spustu a wyzwoleniem migawki jest nieprawdopodobne: w fotografii reportażowej całkowicie dyskwalifikuje tę lampę z zastosowań poza "studyjnymi". Kto to wymyślił?. Istna masakra - zatęskniłem za SB-800.
arturherda
27-09-2009, 22:02
napisz coś więcej na ten temat, pierwszy raz słyszę o takim problemie.
czy ktoś wie jak wyłączyć przedbłyski w SB-900?. Opóźnienie między naciśnięciem spustu a wyzwoleniem migawki jest nieprawdopodobne: w fotografii reportażowej całkowicie dyskwalifikuje tę lampę z zastosowań poza "studyjnymi". Kto to wymyślił?. Istna masakra - zatęskniłem za SB-800.
Sprawdź czy nie masz włączonej redukcji czerwonych oczu.
Nazywa się toto "przedbłyski monitorujące". Można je teoretycznie wyłączyć ale z moim D700 nie działa i w trybie TTL oraz A przed głównym błyskiem lampa emituje serię "niezauważalnych" przedbłysków. Jaja sobie w Nikonie robią z ludzi, bo ta seria przedbłysków trwa na tyle długo, że należy zapomnieć o możliwości robieniu zdjęć "reportażowych". Właśnie oglądam zdjęcia z imprezy synka i na każdym moment naciśnięcia spustu różni się od zarejestrowanej sceny. Co z tego, że nie ma efektu "czerwonych oczu", bo też i nigdy nie było - oś optyczna obiektywu jest na tyle niżej niż oś palnika lampy i nie był ani nie jest to żaden problem. Jeśli chodzi zaś o poprawne naświetlenie to właśnie z SB-900 mam wszystkie zdjęcia niedoświetlone o ok. 1/3 - 2/3 działki przesłony - NIKON zawsze zbyt optymistycznie traktował nastawianie ISO.
Ale poważnie, albo czegoś nie umiem ustawić (zdarza się, instrukcja w j. polskim to "majstersztyk" wpuszczania w kanał, ale nie widziałem jeszcze ani jednej instrukcji Nikona po polsku, którą przejrzałby przed opublikowaniem ktoś znający się na opisywanych zagadnieniach) - albo mam zwalony sprzęt (co z Nikonem zdarza się coraz cżęściej, np. moje MB-D10 totalnie ignoruje korpus D700 i w zasadzie służy jedynie jako pojemnik na baterie i wygodny "grip").
Moja prośba o pomoc skierowana jest do osób, które zetknęły się z problemem i mogą w jakiś sposób pomóc. Pozdrawiam
ThomasVoland
28-09-2009, 00:52
Może Ty też wyłącz redukcję czerwonych oczu, bo przedbłyski TTL nie opóźniają robienia zdjęcia. No chyba że nawet tutaj Nikon poległ
Nazywa się toto "przedbłyski monitorujące". Można je teoretycznie wyłączyć ale z moim D700 nie działa i w trybie TTL oraz A przed głównym błyskiem lampa emituje serię "niezauważalnych" przedbłysków. Jaja sobie w Nikonie robią z ludzi, bo ta seria przedbłysków trwa na tyle długo, że należy zapomnieć o możliwości robieniu zdjęć "reportażowych". Właśnie oglądam zdjęcia z imprezy synka i na każdym moment naciśnięcia spustu różni się od zarejestrowanej sceny. Co z tego, że nie ma efektu "czerwonych oczu", bo też i nigdy nie było - oś optyczna obiektywu jest na tyle niżej niż oś palnika lampy i nie był ani nie jest to żaden problem. Jeśli chodzi zaś o poprawne naświetlenie to właśnie z SB-900 mam wszystkie zdjęcia niedoświetlone o ok. 1/3 - 2/3 działki przesłony - NIKON zawsze zbyt optymistycznie traktował nastawianie ISO.
Ale poważnie, albo czegoś nie umiem ustawić (zdarza się, instrukcja w j. polskim to "majstersztyk" wpuszczania w kanał, ale nie widziałem jeszcze ani jednej instrukcji Nikona po polsku, którą przejrzałby przed opublikowaniem ktoś znający się na opisywanych zagadnieniach) - albo mam zwalony sprzęt (co z Nikonem zdarza się coraz cżęściej, np. moje MB-D10 totalnie ignoruje korpus D700 i w zasadzie służy jedynie jako pojemnik na baterie i wygodny "grip").
Moja prośba o pomoc skierowana jest do osób, które zetknęły się z problemem i mogą w jakiś sposób pomóc. Pozdrawiam
Ostatnio był już taki problem na forum. Okazało się, że winna jest włączona w aparacie redukcja czerwonych oczu. Przy pracy w TTL szybkość SB900 nie różni się od SB800. Co do niedoświetlania to pewnie robisz przy włączonym BL. Wtedy lampa delikatniej doświetla pierwszy plan by wydobyć światło zastane tła.
Co do niedoświetlania to pewnie robisz przy włączonym BL. Wtedy lampa delikatniej doświetla pierwszy plan by wydobyć światło zastane tła.
Lampa nie wydobywa światła zastanego bo nie zmienia parametrów naświetlania, po prostu delikatniej błyska po to by było ją mniej widać na zdjęciach i to my musimy świadomie stosować tryb BL w momencie kiedy mamy trochę śwatła zastanego do złapania.
Kiedyś nie było takich wynalazków i stosowało się metodę że jak lampa jest głównym źródłem światła czyli generalnie wszędzie gdzie jest ciemno to ustawiało się TTL a jak się dopalało w słońcu i redukowało kontrasty to wprowadzało się korektę od -1 do -2 na lampie i było super. Teraz nikon dodaje bzdety i użytkownicy mają coraz więcej problemów co jest do czego i kiedy stosować, nie mówiąc już o tym że większość użytkowników nie zna podstaw więc robią na chybił trafił, raz wyszło, raz nie i potem kilo pytań typu "dlaczego niedoświetlone, dlaczego przepalone, raz dobrze a raz źle itd"
Co do opóźnień to są one widoczne gołym okiem, jak ktoś ich nie widzi tzn że ma D2x bo tam nie ma opóźnienia chyba ze względu na dodatkowy czujnik (tak coś mi świata ale nie jestem na 100% pewien). Z D200 są opóźnienia które nawet widzę przez wizjer w momencie robienia zdjęcia. Mnie to tak wnerwiało że pozbyłem się SB-800 i robię fotki z SB-26 w trybie A lampy (praca tyrystorowa) i nie mam nawet grama opóźnienia a naświetla idealnie. Ostatnio z nudów zrobiłem porównanie iTTL z SB-900 do trybu A SB-26 i "równiej" pracuje SB-26. Tak samo ten cały CLS jest do kitu bo jest tyle błysków kontrolnych że szok, wolę pracę na fotoceli z trzema SB-26.
Piotr_ napisał: Sprawdź czy nie masz włączonej redukcji czerwonych oczu.
Niezwykle prosta i niezwykle skuteczna diagnoza. Z pokorą przyjmuję do wiadomości, że należy czytać instrukcje obsługi - szczególnie aparatu. Dziękuję Kolego i pozdrawiam.
Witam.
Mam problem z SB 900 polegający na tym iż moja lampa w niekontrolowany sposób sama błyska.Zdarzyło mi się to już po raz drugi kiedy robiłam reportaż ślubny z tym że wczoraj po raz pierwszy te błyski zablokowały mi AF do tego stopnia że nie mogłam w ogóle robić zdjęć.Czy wie ktoś może co się dzieję i jak to naprawić??