Zobacz pełną wersję : Nikon D5000 - nówka sztuka i nie działa?
krystianl
27-09-2009, 18:32
Witam wszytskich forumowiczów :)
Jestem świeżym posiadaczem D5000 z obiektywem AF-S Nikkor 18-105 ED - 3 dni po zakupie.
Najpierw postanowiłem przestudiować instrukcję zanim wziąłem do ręki aparat i tu zdziwienie.
Przy próbie zrozienia pierwszego zdjęcia NIC. Oaparat na ustawieniach AUTO ustawia ostrość, ale po dociśnięciu migawki NIC, jakby robił zdjęćie, ale na karcie pamięci zdjęcia brak i w LCD też się nie pojawiło, a z tego co przeczytałem powinno. Przy próbie ustawienia aparatu w tryb kręcenia filmów - przycisk "Lv" aparat przechodzi w ten tryb po czym po 1 sekundzie wraca do trybu robienia zdjęć. Niby wszystko OK, ale tak naprawdę nie działa.
Czy coś robię nie tak ? Czy po prostu odesłać go do sprzedawcy ?
Z góry dziękuję za wypowiedzi na ten temat.
arturmsi
27-09-2009, 18:37
a może brak karty..?
Bateria naładowana czy już ciągnie na rezerwie?
krystianl
27-09-2009, 18:58
tak próbowałem 6 kart SD/SDHC
Panasonic, Kingston - typu SD 1 GB
EMTEC - typu SDHC 4 GB
i NIC :(
Bateria świeżo naładowana - na FULL
Wojtek Mąka
27-09-2009, 19:07
maszyna, jesli jest sprawna, sie nie myli. Człowiek jest słabszym ogniwem. Jeszcze raz czytać instrukcję, krok po kroku wszystko sprawdzić.
noraczej
27-09-2009, 19:11
a dekielek z obiektywu ściągnąłeś ? :-P
OK, to klika pytań pomocniczych.
- czy słychać klapnięcie lustra po zrobieniu zdjęcia?
- czy miga jakiś napis na LCD przed zrobieniem zdjęcia?
- co masz ustawione w f4 ("Bez karty pamięci")?
- obiektyw dobrze zamontowany? (na wszelki wypadek można go zdjąć i założyć jeszcze raz)
- co masz ustawione w f2 - "Rola przycisku AE-L/AF-L" (jedna z opcji powoduje blokadę spustu migawki i zastępuje ją przyciskiem AE/AF)
arturmsi
27-09-2009, 19:20
jak nic nie pomoże, to zrób reset..
krystianl
27-09-2009, 19:35
OK, to klika pytań pomocniczych.
- czy słychać klapnięcie lustra po zrobieniu zdjęcia?
- czy miga jakiś napis na LCD przed zrobieniem zdjęcia?
- co masz ustawione w f4 ("Bez karty pamięci")?
- obiektyw dobrze zamontowany? (na wszelki wypadek można go zdjąć i założyć jeszcze raz)
- co masz ustawione w f2 - "Rola przycisku AE-L/AF-L" (jedna z opcji powoduje blokadę spustu migawki i zastępuje ją przyciskiem AE/AF)
Dzięki za pomoc :)
Odpowiadam na pytania:
- Dekielek jest zdjęty :)
- f4 "Bez karty pamięci" = LOCK
- f2 Rola przycisku Fn = Właczenie autofocusa (AF)
- przy przełaczeniu f2 = Blokada AE/AF - aparat ustawia ostroś i w wizjerze pokazuje się zielona kropka po lewej stronie na stałe
- obiektyw demontowałem i zakładałem chyba z 10 razy już
- po naciśnięciu spustu migawki do końca na ułamek sekunfy pojawia się napis "Image Sensor Cleaning" i pusta ramka powyżej
-czy słychać klapnięcie lustra po zrobieniu zdjęcia? - nie nie słychać
nawet otwiera lampę przy słabym oświetleniu
Zauważyłem jeszcze coś. Przy przełaczeniu pokrętła w tryb SCENE powinno działać to drugie pokrętło poniżej w celu ustawienia dodatkowego truby tak ??? Bo u mnie nie działa.
Aha i RESET też robiłem, ale ZERO efektu. Trzymałem spinaczem na 10 sekund i 1 sekundę. Ponoć ustawienia się kasują a u mnie nic się nie skasowało. Zegar jak był ustawiony tak jest.
Dziwi mnie jedno,że kupiłeś aparat i nie sprawdził przy Tobie go sprzedawca.
Ja kupowałem to sprzedawca sprawdził czy wszystko jest w zestawie,czy aparat działa i co najważniejsze czy robi zdjęcia.Cyknął kilka różnych zdjęć,spytał mnie czy ok i poprosiłem o spakowanie.Mam nadzieję iż u Ciebie nie będzie nic poważnego i wkrótce zaczniesz się cieszyć z nowego sprzętu.
OK, to zobaczmy co dalej.
f4 "Bez karty pamięci" = LOCK
f2 Rola przycisku Fn = Właczenie autofocusa (AF)
f4 - zmień na drugą opcję "Spust migawki działa" (zobaczymy, czy to jednak nie wina karty)
f2 - wybierz na pierwszą opcję "Blokada AE/AF"
Spróbuj teraz pstryknąć zdjęcie.
Ciągle nie działa? To może spróbujmy uporządkować trochę ustawienia:
- sformatuj kartę w aparacie (oczywiście usunie to wszystkie pliki) -> opcja w menu ustawień
- ustaw d1 (sygnał dźwiękowy) na włączony -> napisz później czy był dźwięk po ustawieniu ostrości
- otwórz lampę błyskową (pewnie już ciemno w pokoju)
- sprawdź czy ustawienie a2 jest włączone (wspomaganie AF)
- przekręć koło trybów na priorytet przysłony "A" i ustaw przysłonę powiedzmy na f5.6
- ustaw ISO na 200 (żeby żadne redukcje szumu się nie powłączały)
- sprawdź, czy autofokus włączony w obiektywie (tryb AF)
- ustaw na tryb robienia zdjęć pojedynczych - AF-S
- ustaw d5 (tryb opóźnienia ekspozycji) na wyłączony
Znajdź teraz jakiś obiekt (byle nie był zbyt blisko obiektywu) - tak powiedzmy min. 1m od obiektywu i spróbuj pstryknąć fotkę. Pstryknęło/błysnęło?
włącz tryb M i wyłącz AF i wtedy sprawdź czy lustro kłapnie :)
Dokładnie tak spróbuj, miałem identyczną sytuację po upadku obiektywu i na MF było cacy, a na AF objaw był identyczny jak u Ciebie.
krystianl
27-09-2009, 23:17
OK, to zobaczmy co dalej.
f4 "Bez karty pamięci" = LOCK
f2 Rola przycisku Fn = Właczenie autofocusa (AF)
f4 - zmień na drugą opcję "Spust migawki działa" (zobaczymy, czy to jednak nie wina karty)
f2 - wybierz na pierwszą opcję "Blokada AE/AF"
Spróbuj teraz pstryknąć zdjęcie.
Ciągle nie działa? To może spróbujmy uporządkować trochę ustawienia:
- sformatuj kartę w aparacie (oczywiście usunie to wszystkie pliki) -> opcja w menu ustawień
- ustaw d1 (sygnał dźwiękowy) na włączony -> napisz później czy był dźwięk po ustawieniu ostrości
- otwórz lampę błyskową (pewnie już ciemno w pokoju)
- sprawdź czy ustawienie a2 jest włączone (wspomaganie AF)
- przekręć koło trybów na priorytet przysłony "A" i ustaw przysłonę powiedzmy na f5.6
- ustaw ISO na 200 (żeby żadne redukcje szumu się nie powłączały)
- sprawdź, czy autofokus włączony w obiektywie (tryb AF)
- ustaw na tryb robienia zdjęć pojedynczych - AF-S
- ustaw d5 (tryb opóźnienia ekspozycji) na wyłączony
Znajdź teraz jakiś obiekt (byle nie był zbyt blisko obiektywu) - tak powiedzmy min. 1m od obiektywu i spróbuj pstryknąć fotkę. Pstryknęło/błysnęło?
Chyba zastosowałem się do wszytskich zaleceń :)
Po ustawieniu "f4" - przy włożonej karcie jak i przy wyjętej spust migawki też nie działa :(
Po ustawieniu "d1" - aparat po ustawieniu ostrości sygnalizuje to dźwiekiem :)
Faktycznie myślałem już o kupnie zalecanej karty przez Nikona, ale to pewnie nic nie da skoro bez karty też nie działa.
Drogis - dzięki serdeczne za pomoc, ale chyba jednak będę musiał udać się z nim do sprzedawcy. Aparat kupowałem ze sklepu internetowego i nie miałem możliwości sprawdzenia :(
krystianl
27-09-2009, 23:19
Taka konfiguracja niestety też nie przyniosła efektu.
Najgorsze jest to, że aparat w ogóle nie reaguje na RESET (przycisk obok slotu na kartę).
Wiem, że jestem początkującym w tym temacie, ale Panowie bez przesady, żeby nawet na ustawieniach auto nie chciało mi zdjęcia zrobić ???? :)
...aparat w ogóle nie reaguje na RESET (przycisk obok slotu na kartę).
Czy to na pewno jest RESET? Instrukcja mówi tylko o resetowaniu dwoma przyciskami (z zielonymi kropkami).
jesli prawidlowy RESET niepomoze to w ciagu kilku dni mozesz wymienic na nowy model w sklepie ,ale wpierw mozesz poprosic sprzedawce niech ci sam swoim fachowym okiem sprawdzi ;-))
krystianl
28-09-2009, 00:14
Czy to na pewno jest RESET? Instrukcja mówi tylko o resetowaniu dwoma przyciskami (z zielonymi kropkami).
Jest, jest. Instrukcja od D5000, str. 217 :)
krystianl
28-09-2009, 00:16
jesli prawidlowy RESET niepomoze to w ciagu kilku dni mozesz wymienic na nowy model w sklepie ,ale wpierw mozesz poprosic sprzedawce niech ci sam swoim fachowym okiem sprawdzi ;-))
I chyba tak zrobię. Dzięki wszystkim za okazaną pomoc.
Zobaczymy co powie sprzedawca.
Dam znać jak sprawa się zakończy.
ThomasVoland
28-09-2009, 01:13
Wyłącz czyszczenie matrycy. Tylko dziwi mnie że czyści ją w momencie naciśnięcia spustu a nie tylko przy załączaniu/wyłączaniu aparatu
AdamS1981
28-09-2009, 07:44
A może masz włączoną opcję "Bez karty"? W D40 jest taka opcja, aparat robi zdjęcia, jest na nie podgląd, lecz nie zapisuje na kartę (której w rzeczywistości nie ma w aparacie); przechowuje je w czymś w rodzaju wewnętrznej pamięci, lecz nie można tych zdjęć zgrać.
A może masz włączoną opcję "Bez karty"? W D40 jest taka opcja, aparat robi zdjęcia, jest na nie podgląd, lecz nie zapisuje na kartę (której w rzeczywistości nie ma w aparacie); przechowuje je w czymś w rodzaju wewnętrznej pamięci, lecz nie można tych zdjęć zgrać.
Opcja już próbowana - f4 "Bez karty pamięci"
krystianl - w sumie wszystko jasne, trzeba reklamować sprzęt u sprzedawcy.
Dla ciekawości możesz jeszcze co najwyżej sprawdzić, czy działa Ci opcja "Uniesienie lustra" (jest gdzieś w ustawieniach) - przeczytaj najpierw w instrukcji jak poprawnie to zrobić. Strzelam, że jest jakiś problem z mechanizmem podnoszenia lustra.
Powodzenia.
Jest, jest. Instrukcja od D5000, str. 217 :)
No, rzeczywiście :oops:. Ciekawe, że był w D70/70s, jest w D5000, a w D90 nie ma.
krystianl
28-09-2009, 21:19
Umówiłem już się ze sprzedawcą. Sprzęt kupiony w Warszawie, a że będę tam w środę (nie minie jeszcze 7 dni od zakupu) to jest szansa, że sprzęt zostanie wymieniony na nowy.
Próbowałem już chyba wszytskich ustawień w tym aparacie i lustro ani na moment nie dawało się podnieśc. Dodatkowo (chyba już pisałem) nie działa tryb właczenia filmu oraz wybór opcji "SCENE", gdzie powinna być możliwość wyboru dodatkowych ustawień :( Początkowo stawiałem, że to może karta pamięcil, ale probowałem 6 sztuk i nic.
Szanowni koledzy, dam znać co i jak, jak wrócę ze stolicy.
Pozdrawiam serdecznie
krystianl
01-10-2009, 21:12
Witam ponownie,
byłe u sprzedawcy i faktycznie sprzęt okazał się felerny.
Aparat został wymieniony bez problemów na nowy.
Jeszcze raz dzięuję wszystkim za chęć pomocy.
teraz ciesz sie robieniem zdjec powodzenia i wstawiaj foty na forum
Jacek S.
01-10-2009, 23:33
Jaki z tego morał? Najpierw baw się aparatem, a dopiero później czytaj instrukcję;) Dobrze, że tak się skończyło:)