Zobacz pełną wersję : tokina 11-16 - pytanie do użytkowników
Witam,
Pytanie kieruję do użytkowników - jak sprawuje się to szkło. Czy rzeczywiście AF trochę nie domaga? O abery się nie martwię bo nie ma to być krajobrazówka, ale głównie do reportażu.
Istotną sprawą jest jeszcze że ta tokina nie ma sobie konkurencji. Dla mnie najważniejsze jest światło, więc wszystkie ciemne sigmy i tamrony odpadają. Zostaje tylko n14-24 na który ewidentnie mnie nie stać. Słowem - jeśli nie tokina to nic.
Dzięki za opinie :)
ps: nowy topic zakładam bo na forum jakoś dziwnie cicho o 11-16
woytec60
27-09-2009, 17:07
Cicho bo Tokina przesadnie droga a większość kupuje Sigmę 10-20 bo ta do widoczków styknie.
Autofokus tej Tokiny to śrubokręt więc sporo też zależy od puszki.
Miałem ją krótko z D90 ale autofokus nie utrwalił mi się w pamięci jako wolny czy niecelny.
Jak dla mnie, AF daje radę z powodzeniem, aberracje usuniesz w postprocesie a reszta tego szkiełka to same zalety :)
nie powiedział bym że jakoś specjalnie przesadnie droga. trzeba pamiętać że światełko 2.8 to dość duży rarytas w takich zakresach.
dzięki badzo za opinie :)
Miałem Tokine 11-16 i powiem, że nigdy nie narzekałem na prędkość AF (używłame z D300) i to nawet na bocznych punktach nie oszukiwała. A co to szkiełko potrafi zobacz poniżej i w jakich warunkach. Myślę, że może spokojnie zawstydzić niejednego nikkora, o stadzie sigm i tamronów (te są mz. w szerokim najgorsze). Strzelam głownie repo dla gazetki, więc powiem, że w tym sprawdza się rewelacyjnie, już od pełnej dziury. Od F4 żyleta mz. Sprzedałem, tylko dlatego, że potrzebowałem czegoś uniwersalnego (kupiłem 17-55 2.8) i wiem, że jeśli wroce do szerokiego, to bezie to na pewno ta tokina, lub jej siostra 12-24. O samym wykonaniu, nie muszę pisać. Wystarczy pomacać. Polecam - aha, nie jestem dystrybutorem tej marki, tylko biednym userem...:)
http://www.digart.pl/zoom/4037982/DZIECI_JAROCINA_.html
uuu naprawdę ładnie rysuje i do tego bardzo ładne flary. właśnie poszukuję szerokości, wcześniej rozmyślałem nad super ping-pongiem 8/3.5 ale jest chyba to szkło do bardzo określonego typu zdjęć. tokina 11-16 jest dla mnie idealna bo potrzebuję szerokości głównie na koncerty, tam gdzie jest ciasno i do strzelania z nad głowy (na oślep). światło 2.8 jest niezbędne, a w normalnej reporterce przeważnie i tak stosuję zasadę "f/8 and be there" choć zdarza się i sytuacja gdzie światła brak, czułość 1600 w d80 jest już niedobra a zdjęcia trzeba robić tylko lekko paląc lampą. cóż trzeba żyć.
wydaje mi się że decyzja już zapadła - teraz trzeba tylko dozbierać, rozwalić parę prosiaków i cieszyć się z szerokiego widzenia :D
marius_m
27-09-2009, 22:48
Ja również sobię chwalę Tokine, jednak czasem zdarza jej się przestrzelić z af lub czasem troszkę dłużej szukać ( używam z D300). Jednak generalnie jestem zadowolony bo również i Nikkorowi 17-55 zdarzy się nie trafić z af więc chyba ideałów nigdzie nie ma ( chyba że z moimi jest coś nie do końca :) ) Generalnie polecam i na koncertach się dobrze sprawdza ( http://www.gitara.wroclaw.pl/images/galeria/giulia/G_74d.jpg ; http://www.gitara.wroclaw.pl/images/galeria/giulia/G_76d.jpg )
Potwierdzam.
Też mam to szkło już sporo czasu i nie narzekam na AF.
Co do ceny.... teraz faktycznie jest drogo.
Ja się pośpieszyłem i kupiłem ją za prawie 1 tyś. zł taniej :)
Mam ją od maja 2008 bardzo fajne szkiełko i lubię je coraz bardziej ... jedyne "ale" to ... to że przy robieniu fotek w totalnej ciemnicy,
nie przepada za wspomaganiem AF z lampy (SB800 ). Ze wspomagaczem z body jest OK.
Można prośić o jakieś sample z ciemnych pomieszczeń na przysłonie 2,8? Z góry dzięki
speed_maniac
29-09-2009, 22:01
Jak za taką kasę, to całkiem spoko obiektyw. Najlepiej domknąć do F5.6 i nie wnikać... Ścierwiasta jest tylko wyściółka wewnątrz tulipana, łapie wszelki syf.
Ciekawe po co robić fotki wnętrz szerokim na F2.8 - co niby miałoby być ostre? Po mojemu taka dziura w szerokich słoikach jest bardziej do przejaskrawionych portretów czy jakichś schiz, no i do lansu dla producenta - że ma najjaśniejszy słoik w danej klasie (niekoniecznie używalny przy takim świetle).
Udałem się na strych celem wykonania sampla :-P ... chyba jednak się przeproszę ze wspomaganiem z lampy ...
oto sampel prosto z puchy ...
http://www.relaxplus.republika.pl/s.JPG
Ciekawe po co robić fotki wnętrz szerokim na F2.8 - co niby miałoby być ostre? Po mojemu taka dziura w szerokich słoikach jest bardziej do przejaskrawionych portretów czy jakichś schiz, no i do lansu dla producenta - że ma najjaśniejszy słoik w danej klasie (niekoniecznie używalny przy takim świetle).
A robiłeś kiedyś street'a?
Ja uważam, że te 2.8 akurat bardzo się przydaje.
Możliwość wyizolowania obiektu często jest bardzo potrzebna.
a ja powiem że światło 2.8 to jedyna opcja na koncerty i miejsca gdzie światła nie ma, albo gdzie nie chce się używać iso1600.
więc że tak powiem panie szybkości maniak trzeba najpierw wiedzieć o czym się gada a potem otwierać usta.
a przecież go przy takich ogniskowych jest i tak obrzydliwie ( :P ) duża. choć to akurat czasem jest plusem - wszystko zależy
Archibald
30-09-2009, 07:55
Udałem się na strych celem wykonania sampla :-P ... chyba jednak się przeproszę ze wspomaganiem z lampy ...
oto sampel prosto z puchy ...
http://www.relaxplus.republika.pl/s.JPG
Ależ masz czysto na strychu :shock: ;-)
Wkurzony jestem, że nie kupiłem tej Tokiny zanim podrożała, teraz się zastanawiam czy nie poczekać aż stanieje... ;-) Szkiełka nie miałem w łapach, ale miałem inne Tokiny i wrażenia mam megapozytywne, Sigmy i Tamrony (w szczególności Tamrony) idą na spacer przy Tokinie :-)
pawelpiotrm
30-09-2009, 11:42
A ja ją posiadam od dwóch tygodni. Jest świetna szczególnie w ciasnych pomieszczeniach jak trzeba zrobić zdjęcie całej gromadce ludzi np przy pracy a nie ustawiać ich w kącie do zdjęcia. Światełko 2,8 bardzo mi się podoba ;-) Na koncert jeszcze jej nie zabrałem.
P
Dzięki za sample z tym że...to zdjęcie za dużo nie w nosi...Przede wszytkim fajnie byłoby zobaczyć coś bez lampy, coś kolorowego...Może pawelpiotrm coś podeśle? Jak już tak zachwala;)
a co ma pokazać ten test? bo nie rozumiem...
takie małe pytanie, czy ktoś używał z tym szkłem filtrów Cokin P? jak się to sprawuje?
pawelpiotrm
02-10-2009, 09:16
Mai11 z czasem podeśle ;-)
Sheva nawet ze slimem P winietuje nie dużo ale zawsze. Więc sobie na razie odpuściłem bo na Z nie wydam tyle kasy ;-(.
Chyba na razie kupię sobie nakręcaną połówkę ;-) albo nawet dwie ;-)
ja mam trochę fot zrobionych 11-16 przy małej ilości światła bez doświetlania- tutaj wszystkie szerokie kadry były robione T 11-16. węższe kadry N50/1,4D
http://www.flickr.com/photos/thorkill/sets/72157615610369816/
i tu
http://www.flickr.com/search/?q=6ix&w=10261649%40N07
jakby ktoś chciał zobaczyć większe obrazki to mogę zapodać linki tylko dajcie znać które konkretnie obrazki. Chyba że macie konto na flickr, to po dodaniu do znajomych będzie wgląd w większą rozdziałkę.
Powiem szczerze, że T11-16 na 11mm jest ostra w środku kadru od pełnej dziury. Powyżej f:3,5 jest super ostra. Co prawda miałem z pierwszym egzemplarzem ciężkie przejścia i przez pół roku walczyłem z serwisem. W końcu serwis europejski stwierdził, że obiektyw jest do wymiany na nowy, chociaż serwis w PL twierdził, że wszystko ok.
smigaacz
01-09-2015, 14:53
Mam ją od maja 2008 bardzo fajne szkiełko i lubię je coraz bardziej ... jedyne "ale" to ... to że przy robieniu fotek w totalnej ciemnicy,
nie przepada za wspomaganiem AF z lampy (SB800 ). Ze wspomagaczem z body jest OK.
Potwierdzam występowania tego samego faktu w Tokinie 50-135 2,8
Czasem nie może ustawić ostrości ze światła wspomagania z lampy ale pomimo tego to bardzo udane szkło i nadal będzie ze mną