Zobacz pełną wersję : Di866 vs sb-900 pomożecie?
szymonvader
27-09-2009, 15:17
Witam, stanalem przed dylematem. Odlozylem sobie pieniazki na lampe (w przyszlosci chcialem tez kupic stalke N35 1.8) i tutaj narodzil sie problem. Czy wydac ok 1500 zl i kupic sb-900 czy zaoszczedzic 500 zl kupic Di866 i miec juz na polowe staleczki? Lampa bedzie smigala z moim d90 a fotografowac to lubie w zasadzie wszystkiego po trochu(glownie dla frajdy, poniewaz dopiero sie ucze) takze lampa typowo do zastosowan amatorskich. Prosze was o pomoc lub jakies sugestie:) Pozdrawiam
Na Roadshow Nikona miałem okazje pobawić się SB-900tkami. To naprawdę zacne urządzenia i jeśli chodzi o mnie - kupiłbym właśnie SB-900. Nie wiem jak się sprawa ma z Nissinem.
W sumie, to jeśli pozwolisz to też dołączę się do pytania - przed Świętami w grudniu będę miał taki sam dylemat, bo też chcę nową lampę lub 35/1,8. I co ciekawe, też do D90:D
skoro lampa typowo do zadan amatorskich moze warto wziac pod uwage Metza 48 af-1. Wiem, jest slabsza od SB-900 ale rowniez i duzo tansza, bo mozna ja zdobyc juz od 850 zl a naprawde jest to swietna blyskotka i do zadan amatorskich jest az nadto, a i zostanie ci prawie 7 stowek na stalke :)
To fakt, że Metz 48 + 35/1,8 = SB-900...
Czy owy Metz obsługuje CLS'a?
ThomasVoland
27-09-2009, 16:16
Obsługuje. http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=93052 | http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=115207
Poczytaj też temat o SB900 i zastanów się, czy warto pakować się w tak niedopracowany syf http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=113822. Po prostu nie jestem w stanie pojąć jak można kupować coś, co działa jak chińska podróbka SB800
Albert44
27-09-2009, 17:51
Czy owy Metz obsługuje CLS'a?
Tak, ale tylko "slave".
cheyenne
27-09-2009, 18:28
ja mam 35 mm i nissina di 866 i jestem w pełni kontent
tak, metz obsluguje cls'a, dziala w trybach M (od 1/1 do 1/125), iTTL, iTTL BL, HSS, posiada flash bracketing, kompensacje blysku +-3EV w krokach 1/3EV, Automatyczny jak i manualny zoom, na prawde polecam, nie zaluje zadnej wydanej zlotowki (tutaj: funta) na ta lampe
Tez stałem przed takim wyborem 2 dni temu i wybralem opcje nissin+35mm. Lampy przymierzlam po 10 razy i wg mnie nie ma sensu wydawac dodatkowe 600-700 zl na sb900. Mowie oczywiscie o uzytku amatorsko-domowym Tutaj nissin jest dla mnie az nad wyrost i za cene bdb lampy, masz inna bdb- lampe i genialne szkielko. Dla mnie wlasnie ta opcja przewazyla i nie zaluje wyboru.
P.S. A w nawiasie to sb900 to straszna krowa jest, jak zalozylem do d80 to reke moze wyrawac jak sie nie ma gripa
Ja też zastanawiam się pomiędzy Nissinem Di866 i Nikonem SB-900. Podobno w przyszłym numerze Digital Foto Video ma być test tego Nissina wiec może warto poczekać ...
sb900 to straszna krowa jest, jak zalozylem do d80 to reke moze wyrawac jak sie nie ma gripa
Porównywałem ostatnio obie lampy i ten Nissin też wydawał mi się ogromny, może być odrobinę mniejszy od SB-900 ale nie na tyle, żeby to mogło być argumentem.
Porównywałem ostatnio obie lampy i ten Nissin też wydawał mi się ogromny, może być odrobinę mniejszy od SB-900 ale nie na tyle, żeby to mogło być argumentem.
Nissin tez najmnieszy malutki nie jest i jak sie obroci aparat to tez ciazy troszke ale sb900 wydaje mi duzo wieksza, moje osobiste odczucie:)
A jak wyglada gwarancja Nissina w polsce? Ktos ma doswiadczenia? Bo na nikona raczej narzekaja.
Jeszcze co do Nissina Di866 -
1) Czy jak sobie błyśnie przez CLSa to robi "piiip", że jest gotowy do koeljnego błysku?
2) Czy drugi palnik można całkowicie wyłączyć?
3) Czy on działa także jako master?
Jeszcze co do Nissina Di866 -
1) Czy jak sobie błyśnie przez CLSa to robi "piiip", że jest gotowy do koeljnego błysku?
2) Czy drugi palnik można całkowicie wyłączyć?
3) Czy on działa także jako master?
Ad 1) Nie słyszałem, chyba nie.
Ad 2) Domyślnie jest wyłączony. Trzeba go włączyć w submenu.
Ad 3) Działa (ale wtedy nie można włączyć drugiego palnika).
A odpowiadając na główne pytanie wątku.
Jeśli to ma być jedyna lampa, to Nissin wystarcza. Jego przewagą jest drugi palnik. Brak w zestawie dyfuzora i filtrów korekcyjnych. Mniejszy zakres zoom (i tylko dla formatu FX). Głośna praca zoom.
Jeśli ma pracować jako master a zwłaszcza slave w CLS (poza trybem M), to trzeba poczekać na nowy firmware.
cheyenne
27-09-2009, 20:25
1. nie wiem
2.tak
3.tak
A czy poza obsługą CLSa, Di866 ma także fotocelę?
A czy poza obsługą CLSa, Di866 ma także fotocelę?
Tak. Nazywa się to Slave. Nie mylić z Remote (wtedy jest w CLS)
arturherda
27-09-2009, 21:59
LUDZIE CO WY WYPISUJECIE! POST DO WYWALENIA!
CLS to system kreatywnego zarządzania światłem w Nikonie, którego jedną ze składowych jest bezprzewodowa praca lamp. Nissin pracuje zarówno jako Slave jak i Remote w ramach CLS. Czy ma typową fotocelę? Chyba nie.
Szczerze to miałbym inny dylemat - czy brać Metz'a 48 AF-1, czy jednak 58 AF-1....
Nie wiem czy nazewnictwo jest poprawne.
Natomiast sprawdziłem i Di866 działa zarówno jako odbiornik w CLSie, ale ma także standardową fotocelę.
arturherda
27-09-2009, 22:38
Nie wiem czy nazewnictwo jest poprawne.
Natomiast sprawdziłem i Di866 działa zarówno jako odbiornik w CLSie, ale ma także standardową fotocelę.
Masz racje - Nissin ma fotocelę (troszkę to pochowali łobuzy w menu).
LUDZIE CO WY WYPISUJECIE! POST DO WYWALENIA!
CLS to system kreatywnego zarządzania światłem w Nikonie, którego jedną ze składowych jest bezprzewodowa praca lamp. Nissin pracuje zarówno jako Slave jak i Remote w ramach CLS. Czy ma typową fotocelę? Chyba nie.
Właśnie, że ma fotocelę i ten tryb nazywa się SLAVE.
W CLS tryby nazwane są MASTER i REMOTE.
arturherda
27-09-2009, 23:48
patrz post powyżej :)
Szczerze to miałbym inny dylemat - czy brać Metz'a 48 AF-1, czy jednak 58 AF-1....
dobrze mowi...
szymonvader
28-09-2009, 22:31
heh widze, ze wywolala sie niemala dyskusja:) cieszy mnie taki odzew takze dziekuje bardzo! ale z tego co obserwuje w sklepach to raczej teraz zapodam N35 a na lampke przyjdzie czas na zime:) mam nadzieje ze moze wraz z temperatura spadna rowniez ceny:)
Polsar74
28-09-2009, 22:56
heh widze, ze wywolala sie niemala dyskusja:) cieszy mnie taki odzew takze dziekuje bardzo! ale z tego co obserwuje w sklepach to raczej teraz zapodam N35 a na lampke przyjdzie czas na zime:) mam nadzieje ze moze wraz z temperatura spadna rowniez ceny:)
słuszna decyzja co do 35-tki, a co do 900-tki ... no cóż - nie rozumiem tego całego zamieszania wokół tej lamp. Mam, udało mi się ja tylko raz zagotować (na 35 stopniowym upale w trybie seryjnym 4,5 kl/sek) - więc uważam ze miała prawo po ok 100 strzałach w przeciągu paru min.zaprotestować.
szymonvader
29-09-2009, 09:01
w moich zastosowaniach raczej sie nie ugotuje, ale przed zakupem i tak mocno sie zastanowie czy warto dokladac tyle czy nie przeznaczyc tego na cos innego.W kazdym razie dzisiaj poluj e na 35:)
szymonvader
29-09-2009, 22:48
przepraszam za post pod postem ale tak juz niestety jest iz edycji brak:) prosze wiec o scalenie. No i stalo sie w plecaczku wyladowala N35:) mysle ze to sluszny wybor a teraz czas zbierac na lampe:)