PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Mysikrólik

eskimos
27-09-2009, 11:30
Złapany w swoim żywiole

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img30.imageshack.us/img30/3600/dsc1994a.jpg)

Zbysior
27-09-2009, 12:51
Wreszcie go dorwałeś:-D, trochę szumi, ale ptica rewelacja:-D, brzytwa.

mycza
27-09-2009, 13:45
Bardzo ładnie pokazany,gratki

zprkangur
27-09-2009, 15:05
przyjemniaczek :) sie podoba :-D

eskimos
27-09-2009, 18:56
Wreszcie go dorwałeś:-D, trochę szumi, ale ptica rewelacja:-D, brzytwa.

Sześć tygodni sobie pogrywały te maluchy , już powoli zacząłem tracić nadzieję , nie mam pojęcia skąd ten szum się wziął tym razem , ISO 800 jak zawsze , zdjęcie mało cięte a ziarno wyszło okropne , chyba coś skopałem przy obróbce ,.

jchyra
27-09-2009, 19:55
W ręku to go miałem tysiące razy, ale dobrego zdjęcia nigdy nie zrobiłem, dlatego tym bardziej gratuluję, bo Twój "królik" (mimo szalonej ruchliwości); i ostry; i nieporuszony; a do tego we własnym środowisku.

PS
Gwoli wyjaśnienia, w młodości łapaliśmy je do celów badawczych (akcja obrączkowania) nie kulinarnych ;-).

Zbysior
27-09-2009, 20:42
Sześć tygodni sobie pogrywały te maluchy , już powoli zacząłem tracić nadzieję , nie mam pojęcia skąd ten szum się wziął tym razem , ISO 800 jak zawsze , zdjęcie mało cięte a ziarno wyszło okropne , chyba coś skopałem przy obróbce ,.

Może ostrzyłeś całą fotę a nie tylko pticę, ja po każdym działaniu w obróbce zapisuje zdjęcie dodając na końcu nazwy –a- potem łatwo mi znaleźć w której fazie popełniłem błąd.
W piątek narobiłem sporo czapli z bliska, niestety źle ustawiłem namiot i słońce miałem z prawej lekko z przodu, efekt to zacienione z jednej strony skrzydła i szyje, podchodzę już trzeci raz do obróbki i za każdym razem odstawiam na następny dzień.

eskimos
27-09-2009, 20:50
W ręku to go miałem tysiące razy, ale dobrego zdjęcia nigdy nie zrobiłem, dlatego tym bardziej gratuluję, bo Twój "królik" (mimo szalonej ruchliwości); i ostry; i nieporuszony; a do tego we własnym środowisku.

PS
Gwoli wyjaśnienia, w młodości łapaliśmy je do celów badawczych (akcja obrączkowania) nie kulinarnych ;-).

Większość zdjęć z nimi mam "standardowo" poruszone albo widać kawałek skrzydła bo pierdoła się schowała w igłach , ten to wielkie szczęście , już się pakowałem do domu tylko aparat został na statywie , sam nie wiem co go podkusiło na wyjście z gałęzi : )

Może ostrzyłeś całą fotę a nie tylko pticę, ja po każdym działaniu w obróbce zapisuje zdjęcie dodając na końcu nazwy –a- potem łatwo mi znaleźć gdzie popełniłem błąd.
W piątek narobiłem sporo czapli z bliska, niestety źle ustawiłem namiot i słońce miałem z prawej lekko z przodu, efekt to zacienione z jednej strony skrzydła i szyje, podchodzę już trzeci raz do obróbki i za każdym razem odstawiam na następny dzień.

Ja robię wszystko w *.nef więc nie mam problemu z oryginałami , chyba niepotrzebnie użyłem "unsharp mask" w NC , wcześniej tego nie robiłem i nie było widać tak szumu , niestety oryginały z soboty poszły się ekhm przejść w związku z małą draką na partycji i jakoś nie mogę ich odzyskać . Ja mam zdjęcia z lipca , też czekają na wenę : )

wld
27-09-2009, 21:11
no prawie makro mu zrobiłeś :) Fajnie wyszedł. Oj niełatwy to przeciwnik :) Niby wszędzie go pełno ale na czysty strzał wyleźć nie chce :)

jurek1906
27-09-2009, 21:29
Dbre zdjęcie mikrusa :).

jajacek44
27-09-2009, 21:44
A ja takiego jeszcze nie spotkałem, więc tym bardziej mi się podoba...:-D

wld
27-09-2009, 21:49
A ja takiego jeszcze nie spotkałem, więc tym bardziej mi się podoba...:-D

no nie wierzę! :) Z pewnością mijasz te mikrusy podczas każdej wędrówki po lesie tylko nie zwróciłeś uwagi. Kiedy będziesz mijał, Jacku, młode sosny posłuchaj, czy nie dochodzi stamtąd delikatne popiskiwanie - to ich charakterystyczny odgłos ;)

eskimos
27-09-2009, 21:54
Delikatne popiskiwanie ? Chyba tylko jak jest jeden , potrafią nabroić nieźle jak na takie mikrusy : ) Często można zobaczyć jak zawisają w powietrzu przy końcówce gałęzi , niestety to tylko trwa chwilkę a i moje szkliwo ciut za krótkie do takiej zabawy .

tomek61
28-09-2009, 15:04
Brawo,gratuluje.Piękne maleństwo.
Pozdrawiam