Zobacz pełną wersję : Czyszczenie soczewki...od wewnątrz.
melechesh
27-09-2009, 10:48
Dostało mi sie trochę syfu pod przednią soczewkę obiektywu nikon 18-200 mm. Nie ukrywam, że chciałbym sie tego syfu pozbyć. Może miał ktoś kiedys podobne problemy?? Może wiecie czy w serwisie robia takie rzeczy? A może można samemu? Trochę sie boje ze jak go sam zaczne rozkręcać to będzie jego tragiczny koniec.....
marcin_G
27-09-2009, 10:59
I robią to w serwisie, i samodzielnie też można. Rzecz w tym że więcej stracisz na jakości po nieosiwym złożeniu obiektywu, niż z kurzem w obiektywie fabrycznie złożonym.
Może daj jakieś zdjęcie tej soczewki, zobaczymy ile kurzu....
pewnie ten kurz nie wpływa na jakość zdjęć. ja w 18-70 mam dość sporo pyłków, zresztą to podobno jego wada i każdy tak ma, ale na zdjęciach tego nie widać.
Jesli nie widac tego na zdjeciach to olej sprawe. Szkoda zachodu, czasu i jeszcze mozesz cos niechcacy...
melechesh
28-09-2009, 15:24
No to chyba faktycznie dam sobie spokój. Dzieki i pozdrawiam.
18-200 daje mozliwosc wykrecenia samej soczewki czolowej - odkrecasz pierscien z dwoma nacieciami z gwintu przeznaczonego na filtry i soczewke masz odseparowana. jednak - nieumiejetne czyszczenie spowoduje wiecej brudu niz przed czyszczeniem, a ponadto mozliwe, ze nie uda sie ustawic soczewki w fabrycznej pozycji - a co za tym idzie - jakosc obrazowania bedzie delikatnie mowiac nijaka. znakowanie soczewki nic nie daje - wystarczy przesuniecie rzedu setnych milimetra i kiszka. Lepiej dac specjaliscie, ktory po wszystkim wyjustuje szkielko.