Zobacz pełną wersję : Czyszczenie gumy na obiektywie
Mam pytanie odnośnie czyszczenia gumy na obiektywie. dłonie się pocą i z czasem pojawia się nalot białej soli i paskudzi gumę obiektywu. Jak walczycie z tym; czym czyścicie?
Nie widzialem jeszcze u nikogo uchwytu bialego od soli. Moze warto zrobic sobie jakies badania? To nie zadna zlosliwosc. Ze reka sie poci -- to wiadome, ale jeszcze u nikogo nie zauwazylem, zeby wraz z potem z dloni wydzielalo sie tyle soli.
No jak to zawsze jakiś klaun musi coś na tym forum napisać. stig tak Wieliczka soli się pojawiła :D
No jak to zawsze jakiś klaun musi coś na tym forum napisać. stig tak Wieliczka soli się pojawiła :DTo teraz sam nie wiesz juz o czym w koncu piszesz? Skoro guma robi ci sie biala, to znaczy, ze sol jest widoczna. To po wala teraz ironizujesz, klaunie?
Sól rozpuszcza się w wodzie, więc potrkatuj gumę mokrą szmatką. :)
pierwsze slysze o takim przypadku ;/ Gripy coprawda widzialem "zabielone" :)
Obiektyw mam od 2ch lat i najwidoczniej mało swoje obiektywy eksploatujecie. No na moim pojawił się właśnie takie coś ja to nazywam nalot. A powstał no nie od niczego jak od potu dłoni. A jak ktoś nie wiem jak np. stig to pot ludzki zawiera także sól :/
Myślałem o też wilgotnej ściereczce z dodatkiem myła ale nie wiem czy nie zaszkodzi gumie lub co gorsza obiektywowi.
Obiektyw mam od 2ch lat i najwidoczniej mało swoje obiektywy eksploatujecie.Tak -- wszyscy oprocz Ciebie robia najwyzej tysiac zdjec rocznie. ;)
A powstał no nie od niczego jak od potu dłoni. A jak ktoś nie wiem jak np. stig to pot ludzki zawiera także sól :/Czy ty potrafisz czytac, czy tylko wypisywac *******y?
Co ja tu niby napisalem?
Ze reka sie poci -- to wiadome, ale jeszcze u nikogo nie zauwazylem, zeby wraz z potem z dloni wydzielalo sie tyle soli.
Przedostatnie slowo-klucz -- tyle. Nie musisz mi tu chlopaku klarowac, ze wraz z potem cialo ludzkie wydala sole. Nie mam 10 lat, zeby nie byc tego swiadomym. Najpierw naucz sie czytac ze zrozumieniem, a dopiero pozniej nazywaj kogos klaunem, jesli kto stwierdza, ze nigdy wczesniej nie widzial bialego nalotu na uchwycie, spowodowanym sola z wydzialanego potu!
A w temacie -- przesmaruj sobie te gumy jakas wazelina techniczna, a pozniej wytrzyj porzadnie do sucha, zeby sie nie slizgalo w dloni. Nalot zniknie -- na jakis czas -- rzecz jasna.
Nie mam 10 lat, zeby nie byc tego swiadomym. Najpierw naucz sie czytac ze zrozumieniem, a dopiero pozniej nazywaj kogos klaunem, jesli kto stwierdza, ze nigdy wczesniej nie widzial bialego nalotu na uchwycie, spowodowanym sola z wydzialanego potu!
Z Twoich wypowiedzi i drwin wygląda że masz te 10 lat.
A w temacie -- przesmaruj sobie te gumy jakas wazelina techniczna, a pozniej wytrzyj porzadnie do sucha, zeby sie nie slizgalo w dloni. Nalot zniknie -- na jakis czas -- rzecz jasna.
Aleś wymyślił - wazelina techniczną :D . Długoś nad tym myślał?? Bo nie wiesz nawet jak wygląda wazelina techniczna że o niej wspominasz. Nie zabronię Ci pisać ale nie mam zamiaru kontynuować bezowocnej dyskusji do dorosłego faceta z mózgiem 10-latka.
Z Twoich wypowiedzi i drwin wygląda że masz te 10 lat.Zacytujesz mi te drwiny, czy tylko je sobie wymysliles?
Aleś wymyślił - wazelina techniczną :D . Długoś nad tym myślał?? Bo nie wiesz nawet jak wygląda wazelina techniczna że o niej wspominasz.Moze mi wiec wyjasnisz co jest w tym dziwnego? Czyzby wg ciebie wazelina techniczna miala taka konsystencje, ze nie idze nia niczego posmarowac? :)
Nie zabronię Ci pisać ale nie mam zamiaru kontynuować bezowocnej dyskusji do dorosłego faceta z mózgiem 10-latka.Po lekturze twoich innych wypocin na forum, tez juz nie mam ochoty dyskutowac z takim trolem jak ty.
Miałem taki biały nalot na gumach jednego szkła, nie wiem czy to była sól, ale dałem kilka kropel zwykłej oliwy na szmatkę i po prostu przetarłem gumy, nalotu nie ma, a guma odzyskała świeżość, polecam.
P.S. nie troluj innym, Stig ma taki styl wypowiedzi, wielu juz czytało w swoich wątkach, jednak są na temat i warto je równiez wziąć pod uwagę.
Miałem taki biały nalot na gumach jednego szkła, nie wiem czy to była sól, ale dałem kilka kropel zwykłej oliwy na szmatkę i po prostu przetarłem gumy, nalotu nie ma, a guma odzyskała świeżość, polecam.
Dzięki za rade :-D
Mam podobne objawy użycia/zuzycia :) sigma ktorej uzywam na codzien ma w karbach pierscieni bialy nalot. Czyscilem wilgotna szmatka ale nie pomoglo, sprobuje sposobu z oliwa moze pomoze. Pzdr
spróbujcie również patyczkiem do uszu, szmatka może nie dotrzeć do rowków.
A czy ten nalot przeszkadza w robieniu fot albo ma wpływ na żywotność obiektywu ?
Czy chodzi tylko o względy estetyczne.
cezary-k
27-09-2009, 20:27
Ma wpływ na żywotność gumy, na której się osadza.
Ma wpływ na żywotność gumy, na której się osadza.
Twoim zdaniem ten nalot to sprawa potu, użycie oleju czy wazeliny technicznej będzie z korzyścią dla żywotności gumy. To zróbcie tak a następnym razem zanim użyjecie sprzętu fotograficznego, włóżcie lateksowe rękawiczki .
A czy ten nalot przeszkadza w robieniu fot albo ma wpływ na żywotność obiektywu ?
Czy chodzi tylko o względy estetyczne.
Tylko estetycznie mi to przeszkadza, nie sadze zeby mialo wplyw na zywotnosc obiektywu, bez przesady nie ma tego az tak duzo.
Moonbeam
28-09-2009, 00:07
U mnie też zrobił się taki nalot właśnie na Sigmie. Na Nikkorach nic takiego nie ma. Szmatką nie schodzi... Chyba rzeczywiście zastosuję olej.
Wazelina techniczna:
"W technice służy do tymczasowego, łatwo usuwalnego, ale jednocześnie skutecznego zabezpieczania rozmaitych powierzchni: metali przed korozją, wyrobów ze skóry, tworzyw i gumy przeciw wysychaniu powierzchni, przymarzaniu do siebie elementów, brudzeniu się i innym wpływom środowiska"
tak a propos niemiłych wypowiedzi.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img16.imageshack.us/img16/2640/obraz20096.jpg)
i wystarczy nawet poszukać w necie i wszędzie to samo jest napisane:
http://www.expand1.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=&product_id=20&category_id=5&option=com_virtuemart&Itemid=4
http://www.capslock.pl/produkty/mct-103_wazelina_techniczna/55143
itp., itd.
najlepiej jest gume zdjac i wrzucic do zmywarki. Pamietac tylko nalezy o tym, zeby ustawic program bez soli (bez nablyszczania). Albo - szczoteczka do zebow i jazda:)
No co ty, Carl00s! Przecież gumy już nie założysz. Ja bym wrzucił cały obiektyw do zmywarki, byłyby dwie pieczenie na jednym ogniu - zero soli na gumie i super lśniące soczewki, których nie da się tak wypolerować flanelką:D Tylko oznaczenia by się zmyły, ale przecież profesjonaliści nie patrzą na cyferki, tylko na czuja focą:D
A w temacie: Ja ostatnio czyściłem mokrą szmatką z płynem do mycia naczyń. Później mokra szmatka bez płynu, a na końcu do sucha. Wiadome, że jeśli gumy karbowane, to zawsze w rowkach będzie się brud zbierał. A czy komuś się mocniej dłonie pocą, czy mniej, to już jego sprawa.
A swoją drogą - jeśli rzeczywiście za mocno Ci się pocą dłonie, to może prysnąłeś je antyperspirantem i to on zostawia takie ślady? Analogicznie jak na koszulkach z reklam TV:D
Oliwa zdała egzamin.
Niewielką ilość oliwy nanieść na jakiś kawałek materiału. Będzie jeszcze potrzebny najwyżej jakiś patyczek (może być zapałka) by nią po przez materiał nasączony oliwą dotrzeć do zakamarków. Po tej czynności wziąć suchą szmatkę i przetrzeć. Guma na obiektywie zyskuje świeżość i usunięcie soli z potu od rąk.
Dziękuje za wcześniejsze rady.
A złośliwców pozdrawiam.
No co ty, Carl00s! Przecież gumy już nie założysz. Ja bym wrzucił cały obiektyw do zmywarki, byłyby dwie pieczenie na jednym ogniu - zero soli na gumie i super lśniące soczewki, których nie da się tak wypolerować flanelką:D Tylko oznaczenia by się zmyły, ale przecież profesjonaliści nie patrzą na cyferki, tylko na czuja focą:D
A w temacie: Ja ostatnio czyściłem mokrą szmatką z płynem do mycia naczyń. Później mokra szmatka bez płynu, a na końcu do sucha. Wiadome, że jeśli gumy karbowane, to zawsze w rowkach będzie się brud zbierał. A czy komuś się mocniej dłonie pocą, czy mniej, to już jego sprawa.
A swoją drogą - jeśli rzeczywiście za mocno Ci się pocą dłonie, to może prysnąłeś je antyperspirantem i to on zostawia takie ślady? Analogicznie jak na koszulkach z reklam TV:D
I tu jest widzisz różnica między nami - Ty nie umiesz założyć gumy, ja umiem i robię to bez najmniejszego kłopotu ;) :).
Oliwa w połączeniu z obiektywem to IMHO lipny pomysł, może i guma będzie wyglądała, ale czy tłuste ślady od macania tejże gumy a później reszty obiektywu nie będą wkurzać? Tego już nie wiem, ja bym nie potraktował szkła czymkolwiek tłustym;).
Oliwa w połączeniu z obiektywem to IMHO lipny pomysł, może i guma będzie wyglądała, ale czy tłuste ślady od macania tejże gumy a później reszty obiektywu nie będą wkurzać? Tego już nie wiem, ja bym nie potraktował szkła czymkolwiek tłustym;).
Dlatego napisałem by przetrzeć suchą szmatką.
carl00s jeśli robisz to ostrożnie i tylko oliwy używasz na gumie nic Ci złego się nie stanie. Ja zrobiłem i jestem zadowolony. Nie mam żadnych tłustych śladów.
Ale każdemu kto się zechce zastosować do tego zadania pozostawiam jemu samemu wybór. Ja "zaryzykowałem" ale z sukcesem :)
piotereks
04-10-2009, 14:14
Oliwa zdała egzamin.
Niewielką ilość oliwy nanieść na jakiś kawałek materiału. Będzie jeszcze potrzebny najwyżej jakiś patyczek (może być zapałka) by nią po przez materiał nasączony oliwą dotrzeć do zakamarków. Po tej czynności wziąć suchą szmatkę i przetrzeć. Guma na obiektywie zyskuje świeżość i usunięcie soli z potu od rąk.
Dziękuje za wcześniejsze rady.
A złośliwców pozdrawiam.
witam , moze sie dolacze, bo chcialem juz wczesniej zapytac ale jakos nie mialem odwagi/ wysmianie/. czy w miejscu gdzie trzymacie aparat macie rowniez wytarta gume? myslalem ze to brud, czyscislem woda scieralem szmatka itd, niczym innym nie orobowalem bo sie boje ze sie odbarwi albo co gorsze. czy jest to normalne ze po ilus setkach zdjec guma sie wyciera w miejscu trzymania aparatu? jak to u was drodzy wyglada?
witam , moze sie dolacze, bo chcialem juz wczesniej zapytac ale jakos nie mialem odwagi/ wysmianie/. czy w miejscu gdzie trzymacie aparat macie rowniez wytarta gume? myslalem ze to brud, czyscislem woda scieralem szmatka itd, niczym innym nie orobowalem bo sie boje ze sie odbarwi albo co gorsze. czy jest to normalne ze po ilus setkach zdjec guma sie wyciera w miejscu trzymania aparatu? jak to u was drodzy wyglada?
Tam gdzie wbijają się pazurki, guma się odbarwia i tyle, normalka.
Problem potu i soli? Ja wycieram dłonie w spodnie w czasie focenia, pomaga :)
Ja nie wiem czy ta oliwa to dobry pomysł. Z tego co pamiętam, to nie powinno się używać na elementach gumowych, produktów na bazie tłuszczów i produktów ropopochodnych. Chyba żę guma jest do tego przystosowana. Po prostu niektóre gumy rozpuszczają się i robią się takie klejące.
Nie wiem czy akurat ta na obiektywie tak zareaguje. Może nie jak to bedzie raz czy dwa razy przeczyszczone. Ale niebezpieczeństwo jakieś jest.
Co do wazeliny technicznej to w samochodach stosuje sią ją do uszczelek do drzwi wiec nie powinna zaszkodzić.
dominikmiz
05-10-2009, 19:14
czy jest to normalne ze po ilus setkach zdjec guma sie wyciera w miejscu trzymania aparatu? jak to u was drodzy wyglada?
Nie czytałeś instrukcji pisze że dziennie możesz zrobić tylko 30 zdjęć po przekroczeniu limitu gumy się brudzą lub co gorsza ODPADAJĄ:d
Nie ale tak na serio to mi w D200 guma sie rozciągła i odpadła ale w D300 przecieram jak widzę "brud" albo tak systematycznie po jakimś większym(dłuższym)wykorzystywaniu aparatu:D
piotereks
06-10-2009, 22:23
w D300 przecieram jak widzę "brud" albo tak systematycznie po jakimś większym(dłuższym)wykorzystywaniu aparatu:D
czym przecierasz?