PDA

Zobacz pełną wersję : D90 zdjęcia nocą

horacy85
26-09-2009, 01:08
Witam,

Mam pytanie odnośnie ustawień w D90 nocą. Czy istnieje możliwość użycia flesza i później doświetlenia by móc wybrać pierwszy lub drugi plan?? W innych aparatach jest to możliwe w tym nie mogłem za pierona to ustawić więc zwracam się z prośbą do kogoś kto używa tego sprzętu aby napisał mi najlepsze opcje nocą, ponieważ przy każdym wyborze lampy błyskowej zdjęcie wychodziło tak samo osoba dobrze rozświetlona i oczywiście za nią dalszy plan ciemność. Zdjęcie powiedzmy ładny ale co jak chce zdjęcie z tłem.

pawel
26-09-2009, 01:30
Jeśli trzeba uruchom synchronizację lampy z długimi czasami, ustaw ekspozycję tak, żeby mieć poprawnie naświetlone tło i doświetl lampą pierwszy plan.

thorcik
26-09-2009, 17:06
A jak wszystkie inne metody zawiodą to można jeszcze zajrzeć do instrukcji...

blackside
26-09-2009, 17:15
Myślę że tryb M pomoże... Kieruj się wskazaniami światłomierza

horacy85
26-09-2009, 20:15
Gdybym znalazł to co mnie interesuje w instrukcji i jeszcze wcielił w życie to raczej nie piasłbym posta, tryb M nie pomógł bo tu wszystko się samemu nastawia więc wskazówek nie dostaję żadnych i nadal kiszka;/.

Jeśli ktoś używał D90 proszę o antidotum i wskazówki co w menu i przy jakim trybie poustawiać (bo łatwo mówić nawet znajomy co się bawi aparatami narazie nie pomógł) Dlatego prośba do kogoś kto w D90 się swobodnie porusza lub kogoś kto może podać dobre rozwiązanie tej zagadki :)

Quimeen
26-09-2009, 20:31
Dlatego prośba do kogoś kto w D90 się swobodnie porusza lub kogoś kto może podać dobre rozwiązanie tej zagadki :)

Przecież dostałeś odpowiedź:

Jeśli trzeba uruchom synchronizację lampy z długimi czasami, ustaw ekspozycję tak, żeby mieć poprawnie naświetlone tło i doświetl lampą pierwszy plan.

hddk
28-09-2009, 08:01
tryb M nie pomógł bo tu wszystko się samemu nastawia więc wskazówek nie dostaję żadnych i nadal kiszka;/.

Hmm czyli co ty byś chciał? Aby ktoś ci ustawił przysłonę, czas, ISO itp. ?

TomekB.
28-09-2009, 09:39
Gdybym znalazł to co mnie interesuje w instrukcji i jeszcze wcielił w życie to raczej nie piasłbym posta, tryb M nie pomógł bo tu wszystko się samemu nastawia więc wskazówek nie dostaję żadnych i nadal kiszka;/.

Jeśli ktoś używał D90 proszę o antidotum i wskazówki co w menu i przy jakim trybie poustawiać (bo łatwo mówić nawet znajomy co się bawi aparatami narazie nie pomógł) Dlatego prośba do kogoś kto w D90 się swobodnie porusza lub kogoś kto może podać dobre rozwiązanie tej zagadki :)

Masz prostą opcję. Sprzedaj D90, kup jakąś idioten-kamerę czyt. małpkę a resztę wydaj na piwo czy jakieś książki. Nie ma bata nikt Ci nie poda ustawień żebyś strzelał super zdjęcia. Masz lustrzankę więc sam się ucz.

mpwt
28-09-2009, 14:41
Hmmm... daj przykład o co ci chodzi. Bo ja sobie nie mogę wyobrazić jak lampa ma doświetlić albo pierwszy albo drugi plan (a co wtedy z pierwszym?).

thorcik
28-09-2009, 17:49
Hmmm... daj przykład o co ci chodzi. Bo ja sobie nie mogę wyobrazić jak lampa ma doświetlić albo pierwszy albo drugi plan (a co wtedy z pierwszym?).

Można zawinąć w czarny, foliowy worek. I wtedy nie doświetli ;oD

sokrates
28-09-2009, 18:28
napisz konkretnie o co ci chodzi - pokaż jakieś przykładowe zdjęcie jakie chciałbyś uzyskać. Nie licz też na gotową receptę w stylu ustaw czas 1/30 przesłonę f2,8, itp itd.... bo nie tędy droga. Sporą dawkę informacji już otrzymałeś - jeśli nie potrafisz jej wykorzystać - będzie ciężko. Może zacznij od fotografowania w "normalnych" warunkach oświetleniowych, naucz się korzystania z trybu M a potem skacz na głęboką wodę jaką jest fotografia nocna.
Aha - oczywiście pamiętasz że statyw to podstawa?

Piotr_
28-09-2009, 19:01
Witam,

Mam pytanie odnośnie ustawień w D90 nocą. Czy istnieje możliwość użycia flesza i później doświetlenia by móc wybrać pierwszy lub drugi plan?? W innych aparatach jest to możliwe w tym nie mogłem za pierona to ustawić więc zwracam się z prośbą do kogoś kto używa tego sprzętu aby napisał mi najlepsze opcje nocą, ponieważ przy każdym wyborze lampy błyskowej zdjęcie wychodziło tak samo osoba dobrze rozświetlona i oczywiście za nią dalszy plan ciemność. Zdjęcie powiedzmy ładny ale co jak chce zdjęcie z tłem.

Dla osób początkujących D90 posiada coś takiego jak tryby programów tematycznych. I o dziwo można tam odnaleźć tryb "Portret nocny" w instrukcji opisany na stronie 42. Aparat całkiem nieźle sobie radzi. Wystarczy poobserwować co w tym trybie ustawia aparat.

sokrates
28-09-2009, 21:32
tak jest - ustawia prawie dokładnie jak już ktoś podpowiadał - a więc podstawa - flesz w trybie slow sync (dla poruszających się obiektów ja był dodał jeszcze tryb Rear )
przesłona mocno otwarta, czas 1/15s(w ciemnym pokoju) a więc statyw musi być. zdaje się Auto ISO w tym trybie się włącza.