PDA

Zobacz pełną wersję : D700 i problem z lampa METZa

spirit
25-09-2009, 21:15
Mam problem z moja lampa Metza 54MZ-4. Po wlozeniu na sanki i uruchomieniu nie wyzwala sie gdy chce zrobic zdjecie. Wczesniej nie bylo z nia problemow i wszystko dzialalo jak trzeba. Nie przypominam sobie tez zebym co kolwiek zmienial dlatego zdziwilo mnie to gdy pewnego razu probowalem jej uzyc i po prostu nie wspolpracowala z aparatem. Miga caly czas znaczek lampy, a w instrukcji nic nie znalazlem. Sprawdzilem juz chyba wszystkie ustawienia i nic :( Czy ma ktos moze jakis pomysl co jest nie tak?

jacek.gold
25-09-2009, 21:24
a błyska w automatyce własnej?

spirit
25-09-2009, 21:28
Lampe normalnie mozna wyzwolic ale czy to na Auto czy na TTL przestala wspolpracowac z aparatem

spirit
26-09-2009, 22:09
Nie ma nikt zadnego pomyslu? :(

Jacek_Z
28-09-2009, 19:40
Lampe normalnie mozna wyzwolic ale czy to na Auto normalnie tzn jak? z aparatu czy z guzika testowego ?
tryb Auto jest niezależny od body, jeśli wyzwala w M to musi wyzwalać w A (chyba, że lampa jest popsuta)

Nie ma nikt zadnego pomyslu? :(
Raczej nie, poza awarią.
Sprawdź co jest popsute. Odpal te samą lampę z innego body. Jak nie - popsuta lampa.
Odpal na tym body inną lampę. Nie da się - popsute body.

dorjan
29-09-2009, 19:32
Niewiele mogę dodać. Jeżeli lampa wyzwala w trybie "M" to musi wyzwalać również w trybie "A", gdyż obydwa ustawienia nie są zależne od aparatu. Jedynie z "TTL" na lampie aparat może buntować się gdy włączymy dodatkowy palnik lub system bezprzewodowy. Te opcje są niezrozumiałe dla korpusu i wyzwalanie migawki jest blokowane.

Pozdrawiam.

Jacek_Z
29-09-2009, 22:57
na pewno masz metza z odpowiednią stopką i kością?
przenoszę wątek do działu lamp błyskowych

spirit
30-09-2009, 06:57
Lampa wyzwala poprzez wcisniecie guzika testowego... Na aparacie nie wyzwala ani na M, ani na Auto, TTL... stopka jest na pewno dobra, bo wczesniej wszystko zgodnie wspolpracowalo. Bede chyba musial zrobic tak jak piszesz... sprawdzic na innym aparacie lub inna lampe.

spirit
30-09-2009, 07:29
Zapomnialem dodac, ze przy zmianie ogniskowych na lampie nic sie nie zmienia wiec w ogole przestala wspolpracowac z aparatem.

xTJ
05-10-2009, 00:20
Ale jeżeli nie - prawdopodobnie problemem jest stare oprogramowanie w kostce - nie sugeruj się, że z innym aparatem działała ( u mnie S3Pro było OK. ale już z D60 nie) - należy ją wysłać do przedstawiciela Metza w Polsce (Foto-Technika w Gdańsku), wtedy wgrają nowe oprogramowanie, które uruchomi lampę pod D3. Jedyny szkopuł - robią to tylko dla lamp kupionych w Polsce z ich gwarancją!

spirit
06-10-2009, 20:57
xTJ - nie zmienialem aparatu. Wczesniej wszystko gralo... Narazie niestety nie mialem mozliwosci podpiecia innej lampy ani swojej do innego aparatu. Moze w tym tygodniu znajde wiecej czasu, ale problemem wydaje mi sie byc lampa. No nic to, jak nie sprawdze to sie nie przekonam.

spirit
23-10-2009, 19:44
Nie udalo mi sie sprawdzic aparatu z inna lampa. Ale podpialem kostke wyzwalajaca i przez nia udaje mi sie ja wyzwolic wiec zupelnie juz nie rozumiem :| Ma ktos jakis pomysl?

dorjan
24-10-2009, 01:20
Piszesz bardzo nieprecyzyjnie.

Którym modelem stopki SCA dysponujesz?
Jaką „kostkę wyzwalającą” podpiąłeś?
Czy na wyświetlaczu lampy pojawiają są aktualne parametry ekspozycji przekazywane z korpusu D700 i widoczna jest zmiana ISO, ogniskowej, przysłony i ustawionej korekty +- do 3EV z krokiem 1/3EV?
Co jeszcze pokazuje ekran lampy?

Powinny być informacje o trybie pracy (A-auto, M-manual, stroboskop i odmiany TTL z ikonką iTTL-BL włącznie), zasięgu lampy, oraz ewentualnie włączonym drugim palniku. Dodatkowo pojawia się ikonka głośniczka informująca o aktywnym systemie potwierdzania dźwiękowego, a także ikona zegarka przy uruchomionym trybie oszczędzania energii usypiającym lampę po określonym uprzednio czasie. Masz również dostęp do bardziej zaawansowanych ustawień, jak sposób zoomowania palnika w zależności od wielkości formatu matrycy, błysku modelującego lub bracketingu błysku, a także bezprzewodowego systemu komunikacji pomiędzy lampami systemu Metz.

Twój problem może być spowodowany awarią lampy, stopki SCA lub najprawdopodobniej brakiem komunikacji pomiędzy stopką SCA i korpusem lampy. Spróbuj zdjąć dedykowaną kostkę SCA i przeczyść styki od strony lampy. Jeżeli to nie pomoże pozostanie jedynie wymiana stopki bądź jej ponowne przeprogramowanie, bo z lampą jest raczej wszystko w porządku.

Pozdrawiam.

spirit
24-10-2009, 11:27
Model stopki to SCA 3402. Co do reszty to wyswietlacz lampy nie pokazuje parametrow z korpusu (na korpusie aparatu miga znaczek blyskawicy i nie da sie zrobic zdjecia). Na lampie sprawdzalem na wszystkich ustawieniach, Auto, Manual itd... z podwojnym palnikiem i nic. Nie wspolpracuje ona z korpusem i nie przekazuje on zadnych danych do lampy. Dziwne, ze poprzez radiowe wyzwalanie dzialalo ( PT-04 http://www.mitoya.pl/pic/FTU_0.jpg).

jurekb
24-10-2009, 13:33
Do D700 musisz mieć stopkę SCA3402 z softem w wersji M8 i lampę z literką "i" - 54MZ-4i

dorjan
24-10-2009, 16:34
Do D700 musisz mieć stopkę SCA3402 z softem w wersji M8 i lampę z literką "i" - 54MZ-4i

Niekoniecznie. Wystarczy stopka SCA 3402 M-6 i lampa 54MZ-4 (bez literki "i").
Będą działać w takim zestawie z D700 wszystkie w/w funkcje łącznie z iTTL i iTTL-BL.

Posiadając stopkę w wersji od M do M-5 lampa nie funkcjonuje poprawnie z D700 i zgodność rozłożenia styków lampy i body staje się wadą, gdyż informacje wymieniane pomiędzy lampą i aparatem informują korpus aparatu o braku pełnej kompatybilności, co skutkuje blokowaniem wyzwalania błysku. W takim przypadku lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie stopki z innym rozłożeniem styków (niededykowanej) lub uniwersalnej stopki z pojedynczym stykiem centralnym. Można również zakleić wszystkie styki w stopce dedykowanej, pozostawiając tylko styk centralny. Takie rozwiązanie umożliwia pracę lampy w trybie "A"- auto i "M" - manual, tylko że wówczas sami musimy ustawiać parametry ekspozycji lampy.

Poprawna praca w trybie bezprzewodowym z radiowym wyzwalaczem PT-4 nie wymaga żadnej zgodności aparatu z lampą i świadczy o sprawności Metz'a, ale kłopoty są ze stopką dedykacyjną. Sprawdź dokładnie, czy dysponujesz stopką w wersji co najmniej M-6. Taka informacja znajduje się na nalepce wierzchniej części stopki i jest widoczna po jej zdjęciu z korpusu lampy.

Pozdrawiam.

spirit
24-10-2009, 18:14
Jesli dobrze przeczytalem to stopke mam w wersji M2. Ale chodzi o to, ze wczesniej ta lampa wspolpracowala poprawnie z aparatem. Nie przypominam sobie zebym cos zmienial! Normalnie wczesniej mozna bylo robic zdjecia w kazdym trybie i nie bylo problemu. Pewnego razu po prostu normalnie tak jak zawsze podlaczylem lampe i nie dzialala tak jak trzeba. Czym to moglo byc spowodowne i co moge zrobic zeby dzialala tak jak wczesniej?

jurekb
24-10-2009, 19:09
Niekoniecznie. Wystarczy stopka SCA 3402 M-6 i lampa 54MZ-4 (bez literki "i").
Będą działać w takim zestawie z D700 wszystkie w/w funkcje łącznie z iTTL i iTTL-BL.

A to ciekawe!! Jesteś w takim razie lepszy od METZa oni co innego rekomendują do D700 (wejdź sobie na stonę Metza, jest tam opcja wyboru stopki w odpowiednich konfiguracjach puszki i lampy)
Kiedyś jak miałem jeszcze D40 i 54MZ-4i ze stopką w wersji M6 to owszem lampa się wyzwalała i pozornie pracowała poprawnie, ale co któreś wyzwolenie spustu migawki nie wyzwalała błysku.
Pisałem w tej sprawie bezpośrednio do METZa i poinformowano mnie że tego rodzaju błędy zostaną usunięte w wersji softu M7. Wobec tego byłem zmuszony do zakupu nowej stopki i problem ustąpił.

Podobny problem widocznie występuje z D700

spirit sugeruję jednak zakup stopki M8
http://www.megafoto.cz/metz-sca-3402-m8-nikon.html
ja kupowałem tam dwa razy, i nie miałem problemów z dostawą wg mnie są ok a i ceny mają przyzwoite. Albo zakup jakiejś sabinki, jeśli budżet Ci na to pozwoli

Z Foto-Techniką z Gdańska, czyli z dystrybutorem na Polskę ws przeprogramowania to szkoda sobie zawracać głowę. Pomijając to, że nie zrobią Ci tego wiele taniej, to jeszcze są niesłowni i niesolidni. Kiedyś pisałem (zresztą nie tylko ja) o nich. Mają gdzieś klienta. Ich dewizą jest:
"sprzedaj i zapomnij a jak klient coś będzie jeszcze chciał to zedrzyj z niego skórę, a jeśli mu coś obiecałeś to nie musisz dotrzymać słowa"

dorjan
24-10-2009, 20:22
Jesli dobrze przeczytalem to stopke mam w wersji M2. Ale chodzi o to, ze wczesniej ta lampa wspolpracowala poprawnie z aparatem. ... i co moge zrobic zeby dzialala tak jak wczesniej?

Widocznie cuda się zdarzają. Stopka SCA 3402 M-2 została zaprojektowana do cyfrowego D100 i jej współpraca ograniczała się do podobnej kompatybilności jak seria SB-xx. Z chwilą zaprezentowania przez Nikona nowego systemu błysku iTTL zarówno lampy SB-xx jak i SCA 3402 M-2 straciły swą funkcjonalność i dla nowych korpusów Nikon zaproponował SB-xxx, zostawiając starych użytkowników błyskadeł w "malinach", a Metz opracował nowe wersje z kolejną cyferką za "M" i stare lampy serii MZ dalej świetnie sobie radzą z najnowszymi korpusami. Niestety, do poprawnej współpracy z D-700 musisz kupić nową wersję stopki i najlepszym rozwiązaniem będzie M-8.

Starej stopki M-2 nie można przeprogramować do M-8 i taka operacja jest możliwa dopiero od M-4. Usługę taką wykonuje Foto-Technika i jej koszt dla użytkowników z gwarancją polskiego dystrybutora wynosił 50zł, a dla pozostałych 100zł (dane z przed ok.5 lat). Sam z tej usługi bez problemu skorzystałem, uaktualniając oprogramowanie w stopce do Olympusa i cyfrowego Canona.

A to ciekawe!! Jesteś w takim razie lepszy od METZa oni co innego rekomendują do D700 (wejdź sobie na stonę Metza, jest tam opcja wyboru stopki w odpowiednich konfiguracjach puszki i lampy)

Pewnie, że co innego rekomendują. Po co informować potencjalnego klienta o poprawnym działaniu starych lamp, jak można sprzedać nową lampę za dużo większą kasę. Oferta z nowymi wersjami SCA jest skierowana do starych klientów już posiadających lampę serii MZ. Chwała Metz'owi za to, że nie zapomniał o użytkownikach poprzednich, ale bardzo popularnych modeli MZ.

Lepszy od Metz'a nie jestem, chociaż nie muszę zaglądać w publikowane przez niego tabelki by stwierdzić, że model 54MZ-4 (bez literki "i"), oraz wersja 54MZ-4i (z literką "i") dokładnie tak samo sprawują się na korpusie D700. Dysponuję obydwiema wersjami lampy. Wszystkie funkcje działają identycznie, a poprawność działania iTTL i iTTL-BL jest co najmniej tak dobra jak w SB-800. Natomiast tryb A-auto lampy jest bezkonkurencyjny. Drugi palnik sprawuje się rewelacyjnie i uzyskanie przepału na pierwszym planie nawet z odległości 1m, podczas gdy główny skierowany do góry oświetla tło, jest niemożliwe.

Pozdrawiam.

spirit
01-11-2009, 18:32
Dziekuje bardzo za wyczerpujace odpowiedzi :) Zastanawiam sie nad zakupem stopki ktora polecacie, ale w jej opisie nie znalazlem, ze jest kompatybilna z D700, a jedynie z Nikon D70, 70s, D80, D100, D1x. Czy na pewno po zmianie bedzie wszystko w porzadku?
Pozdrawiam

adolfik9501
01-11-2009, 21:43
Jest kompatybilna (3402 M8 ) co można znaleźć na stronie producenta. Można też się dowiedzieć, że przy lampie 54 MZ4 (bez i) będzie dostępna tylko automatyka lampy i manual.

http://www.metz.de/en/photo-electronics/sca-adapter.html?tx_dkdkbshopblitzanw_pi1[cameratype]=2#anwsearch

I dajesz na dole modele archiwalne.

dorjan
02-11-2009, 00:49
Można też się dowiedzieć, że przy lampie 54 MZ4 (bez i) będzie dostępna tylko automatyka lampy i manual.

Publikowane dane nie informują, że 54MZ-4 (bez literki „i”) pracuje w iTTL i iTTL-BL, ale rzeczywistość jest inna. Pisałem już o poprawnym funkcjonowaniu tych trybów w tym modelu. Kupujemy różne wynalazki typu Nissin Di-866 i lamentujemy, że nierówno naświetla, przepala przy małych odległościach, brakuje trybu iTTL-BL, drugi palnik pracuje jedynie w manualu, ...

Tymczasem można upolować świetną lampę za pieniądze porównywalne z tym Nissinem i cieszyć się dobrze działającymi trybami iTTL, rewelacyjnym trybem tyrystorowym „auto” z pełną kontrolą światła z obydwu palników, a także precyzyjnym „manualem” z podziałem mocy do 1/256. Dodatkowych możliwości 54MZ-4 ma dużo więcej, a uniwersalność zapewniają wymienne stopki dedykacyjne SCA. Warto wspomnieć, że wszystkie SCA do Olympusa są wyposażone w fotocelę i każda lampa serii MZ może być wyzwalana błyskiem lampy wbudowanej. Fotocela uzbrajana jest również przedbłyskiem iTTL z Nikona i dokładnie synchronizuje migawkę z głównym błyskiem, który ma pełną możliwość regulacji w trybie „M” lub automatycznie doświetla w trybie „A”. Stopki przeznaczone do Nikona nigdy nie miały tej funkcjonalności, ale łatwo zdobyć starą SCA od Olympusa.

Prezentacja działających funkcji lamp serii MZ ze stopką SCA 3402 M8 z korpusami Nikon.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img4.imageshack.us/img4/6992/sca3402m8.jpg)

Tryb iTTL z SCA 3402 M8 i lampą 54MZ-4 przy odległości 0,5m od pierwszoplanowego obiektu. Obiektem jest druga lampa z literką "i", pracująca porównywalnie na korpusie D700, jak ta bez literki "i"

źródło (http://img11.imageshack.us/img11/1091/dsc7542for.jpg)

ten sam kadr z iTTL-BL

źródło (http://img682.imageshack.us/img682/8541/dsc7543for.jpg)

Pozdrawiam.

spirit
19-11-2009, 15:11
Bardzo Wam serdecznie dziekuje za pomoc! Rowniez wielkie dzieki za link do "niemieckiej" stronki gdzie stopka byla o ok 80zl tansza niz na allegro badz w polskich sklepach. Jedyny minus tej firmy to czas oczekiwania. Zamowienie zlozylem 03.11 a przesylka przyszla dopiero dzisiaj! Prawie 2,5 tygodnia czekania ale jest i najwazniejsze, ze dziala :) Pozdrawiam wszyskich :)