PDA

Zobacz pełną wersję : Skrypt do Corel Photo Paint

Magbet
11-10-2006, 22:43
Witam wszystkich serdecznie - to moj pierwszy post tutaj :)
Problem mam taki: mam w corelu w pliku 'cpt' zrobione logo, ktore wstawiam na kazda fotke i nie ma problemu przy wstawianiu go po kolei, ale jak fotek jest duuuuuzo to wiadomo ile to czasu zajmuje. Czy mozna napisac jakis skrypt ktory by z automatu wstawil to logo w kilkudziesięciu fotkach na raz, np w lewy dolny rog?
Wiem ze sa programy ktore 'podpisuja' fotki jak IrfanViev czy FastStone, ale mnie to nie pasi.
Albo moze w CS2 (ktorego dopiero sie ucze) mozna by to zrobic ? JAk ?
Z gory dzieki za rady.

ALF
12-10-2006, 19:48
w corelu...narzędzia/skrypty/przetwarzanie wsadowe

Magbet
13-10-2006, 03:34
U mnie w Corel11 "przetwarzanie wsadowe" jest w menu "plik" , ale właśnie po wywołaniu tego polecenia on mnie się pyta o SKRYPT, którego nie potrafię stworzyć :(
Stąd moje pytanie: jak się robi/pisze taki SKRYPT ?

ALF
13-10-2006, 11:57
myślę, że trzeba poszukać w necie...ja do takich prostych czynności jak wstawianie logo używam przetwarzania wsadowego z irfanViwa...

odie83
18-10-2006, 18:40
Można coś takiego zrobić. Najpierw należy stworzyć odpowiedni skrypt, jesli nie potrafisz go napisać choćby na podstawie innego już istniejącego to spróbuj "nagrać" go...
window - dockers - recorder (po prawej pojawi sie zakładka "recorder" za pomoca której "nagrasz" skrypt wykonując kolejno polecenia tak jak przy wstawianiu Twojego logo do zdjęcia...
Potem za pomoca przetwarzania wsadowego go wykorzystujesz...
Pokombinuj trochę, na pewno się uda. Gdybym miał teraz więcej czasu to posiedziałbym nad tym trochę, ale niestety... ;/