PDA

Zobacz pełną wersję : CLS, SU-800, wyzwalanie...

fridayimage
25-09-2009, 17:39
Witam serdecznie.
Głownie będę miał pytanie do posiadaczy wyzwalacza SU-800 lub całego kompletu R1C1, nie mniej zacznę od wstępu.
Kiedyś bardzo często korzystałem z dobrodziejstw CLS Nikona (czy inaczej strobingu) przy wykonywaniu zdjęć pseudo-studyjnych. Jest to rewelacyjny system pracy z lampami w małym domowym lub przenośnym studio. Mozę trochę gorzej spisuje się w jasny dzień w plenerze, ale przy odpowiednim ustawieniu lamp zdalnych daje rade ;). I właśnie mam tutaj pytanie do użytkowników, którzy posiadają wyzwalacz SU-800. Czy z uwagi na jego większy zasięg mogę wnioskować, iż np w plenerze, w słoneczny dzień, kiedy mogą wystąpić trudności w fotografowaniu za pomocą CLS, SU-800 pozwoli mi na większą niezawodność?

Obecnie, przy realizacji poważniejszych zleceń korzystam głownie z tradycyjnych lamp studyjnych wyzwalanych radiowo (pewniej, mocniej itd). Nie mniej kompaktowość całego systemu CLS, wygoda podróżowania, jego ustawienia i korzystania nie pozwala o zapomnieniu o nim. Myślę o zakupie SU-800, jesli faktycznie powala on w tych "trudniejszych" przypadkach na większą niezawodność świecenia w tym systemie. Proszę o opinie.

Kilka prac naświetlanych za pomocą CLSa:
http://www.fridayimage.com/women1.html
lub http://www.fridayimage.com/women9.html (tutaj jedna lampa z tyłu, a blenda przed modelką)

A czy stosował ktoś kompletu R1 (R1C1) do zdjęć portretowych? Jakieś przykłady?
Pozdrawiam

markB
25-09-2009, 18:13
R1C1 używam do makrofotografii i martwej natury. IMO lampki SB-R200 są zbyt słabe do portretów, poza tym powoli się ładują po użyciu z pełną mocą. To nie to samo co lampy pierścieniowe używane do portretów. Jednak przyznaję, że tylko raz spróbowałem zrobić portret tymi lampkami; nie wyszło ciekawie, może dlatego, że to nie moja działka.
Natomiast nigdy nie miałem kłopotów z używaniem SU-800 w słońcu, jest niezawodny. Nie doszedłem, co prawda, do granic jego możliwości (chyba 20m), ale do 10 m zawsze odpalał zdalne lampy. Oczywiście pod warunkiem, że te lampy, a raczej ich sensor, "widzi". Jedyny problem jest z bateriami: nie dosyć, że drogie, to jeszcze wyczerpują się akurat w momencie kiedy owad ustawia się do portretu.

igsux3
26-09-2009, 01:09
Szału nie robi, czasem lepiej, czasem gorzej. Ostatnio miałem sytuację : modelka jakieś 5 m przede mną, czujniki lamp w stronę aparatu, wszystko błyska świetnie. Do czasu aż nie przekręcam aparatu do pionu ; 24-70 z osłonką przeciwsłoneczną zasłania bezpośrednią drogę między su-800 a lampą i lampa 'ta z prawej strony (zasłonięta przez obiektyw)' już nie błyska. Tak więc założyłem lampę na sanki i odbiłem od podłogi błysk sterujący, wtedy problemu nie ma. Ewentualnie można próbować pobawić się dłonią tak, ażeby część fal podczerwonych odbić w stronę drugiej lampy (i działa to w sumie bardzo skutecznie, tylko trzymaj 3 kg w jednej ręce i jeszcze sobie wykadruj poprawnie :evil: ). Mi się SU-800 podoba znacznie bardziej z innych powodów :
- nie błyska
- jest malutkie, można upchnąć i do kieszeni;
- jest też leciutkie, nie czuje się go w torbie
- nie czuje się też specjalnie na aparacie (co przy D3 i cięższych obiektywach jest miłą ulgą, dla mnie stabilne trzymanie D3 z SB-900 w pionie to koszmar :mrgreen: )
- jest w sumie sporo tańsze niż inne najtańsze kontrolery do CLS.

Wady w stosunku do SB-900 :
-nie można odwrócić (no chyba że zamontujemy na SC-28 czy innym takim, ale znów pojawia się problem trzeciej ręki)
-w manualu nie można ustawić mocy lamp zdalnych z podziałką inną niż 1EV, tzn. jest 1/128,1/64,1/32 itd. W SB-900 mamy 1/128,1/128 + 1/3 EV, 1/128 + 2/3 EV, 1/64 itd.

To tak z pamięci, jakbyś miał jakieś pytania to wal śmiało ;)

maciek.evo
27-09-2009, 09:30
ja nigdy nie miałem problemu przy odpalaniu lamp wbudowaną w słońcu, nawet 20metrów, lub w pełnym słońcu, nie wiem czy jest sens więc.

JK
27-09-2009, 09:49
....... Jedyny problem jest z bateriami: nie dosyć, że drogie, to jeszcze wyczerpują się akurat w momencie kiedy owad ustawia się do portretu.
A to nie lepiej kupić akumulatory i ładowarkę? Korzystam z takiego rozwiązania i nie ma problemu. Trzeba tylko pamietać, żeby te akumulatorki naładować, ale to chyba oczywiste.

igsux3
27-09-2009, 14:06
JK a sprawdzałeś jak szybko padają w SU-800 akumulatorki przy strzałach w serii? Z początku myślałem, że lampy nie wyrabiają, a potem dojrzałem, że przy 9fps po 3-4 zdjęciach to bateria w sterowniku nie domaga. Sprawdzałem na typowych bateriach 3V Sony i Sanyo. Na aku jest pod tym względem lepiej?

JK
27-09-2009, 16:18
Nie zauważyłem problemów z zasilaniem, ale przyznam, że zbyt wielu serii z SU-800 nie robiłem.

markB
28-09-2009, 19:04
A to nie lepiej kupić akumulatory i ładowarkę? Korzystam z takiego rozwiązania i nie ma problemu. Trzeba tylko pamietać, żeby te akumulatorki naładować, ale to chyba oczywiste.

Właśnie się do tej opcji przymierzam.

Tommy
10-10-2009, 14:35
ja chyba też muszę się skusić na aku i ładowarkę- myślałem że ta cholernie droga bateryjka starczy na dłużej. Wczoraj na sesji najpierw w sb900 padła bateria oczywiście nie dając znaku wcześniej jakimś słabszym błyskiem czy ewentualnie długim ładowaniem i myślałem że nie widziała błysku z SU, jak już wymieniłem baterie w SB to po dwóch błyskach zdechła bateria w SU i musiałem przejść na wyzwalanie wbudowaną :(

czy macie jakąś godną polecenia w DOBREJ cenie ładowarkę i aku do su800? :)

kruszyna
12-11-2009, 11:15

Mam do ciebie pytanie. Jak zachowują się te aku po jakimś czasie od ładowania? Mocno spada wartość a tym samym czas błyskania po jakimś czasie. Powiedzmy że po naładowaniu miesiąc leżały w torbie. Potem wsadzasz je do lampki bądź SU i jaką widzisz różnicę do świeżo naładowanych. Pytam się bo nie miałem styczności jeszcze z takimi aku, a wiem np że aku 9V np do mikrofonów bezprzewodowych i innych urządzeń najlepiej ładować przed samym używaniem. Tam po tygodniu spada nawet o połowę. Macie jakieś doświadczenia z tym związane?

JK
12-11-2009, 11:34
Specjalnych doświadczeń nie robiłem, bo ich sens jest raczej niewielki - przed robotą trzeba naładować i tyle. Przed chwilą, tak z ciekawości i dla sprawdzenia, odpaliłem lampki, które leżały sobie ponad miesiąc odłogiem i wszystko nadal działa. Akumulator w SU-800 ładowałem chyba w sierpniu (o ile mnie pamięć nie myli) i też ciągle działa bez najmniejszych kłopotów, bo tu pobór energii jest stosunkowo niewielki. Oczywiście zapasowy akumulator do SU-800 czasem się przydaje :wink:. Nie zauważyłem z tym żadnych problemów, choć zapewne akumulatory trochę energii w tym czasie straciły.

kruszyna
12-11-2009, 12:23
Wszystko jasne dzięki za odpowiedź. Będę miał chyba niedługo zestaw SU800 i 4xSB-r200 więc zakupie sobie 10szt po jednej na wymianę w terenie. Nie miało by sensu na wymianę skoro by traciły moc leżąc w torbie.

darsedz
12-11-2009, 12:34
Jacku, a skąd masz aku do tego SU-800 (jak baterie CR123) - masz jakiś namiar?

JK
12-11-2009, 12:54
Oczywiście. Firma nazywa się Batimex: http://www.batimex.pl/
Np. taki zestaw: http://www.batimex.pl/towar.php?idtowaru=2272&wfraza=cr123a&wfrazat=cr123a&menu=275