PDA

Zobacz pełną wersję : Naprawa SB-600 domowymi sposobami?

Paput
25-09-2009, 16:44
Witam Panie, witam Panów;

Na koncercie zaskoczyła mnie letnia nawałnica i zalało mi totalnie sprzęt. Body "zmartwychwstało" po 3 dniach, ale lampa nie...
Elektronika, sterowanie i mechanika działa idealnie, ale... lampa nie błyska.
Czy jest to wina kondensatora w lampce? Lampa ładuje piszcząc ale po prostu nie wyzwala błysku.
Czy kondensator w SB-600 jest jakiś specjalistyczny czy może można go kupić w sklepie elektronicznym?
Wiem że pytanie trochę głupie, ale zawsze zależy mi na tym żeby mieć działający sprzęt, a serwisu na po(d)stępu się boję jak ognia.

wolf_13
25-09-2009, 20:12
Jeśli słychać pisk towarzyszący ładowaniu się lampy to najprawdopodobniej powielacz napięcia w tym i kondensator (względnie kondensatory jako że nie pamiętam czy jest tylko jeden) magazynujący ładunek powinien być sprawny. Stawiał bym bardziej na sam palnik lub któryś z elementów odpowiedzialnych za jego załączenie. Jeśli znasz kogoś sprytnego kto się "bawi" w elektronikę i ma trochę oprzyrządowania to może coś zdziała (przynajmniej zdiagnozuje i oszacuje koszt naprawy).

Paput
26-09-2009, 10:49
Jeśli znasz kogoś sprytnego kto się "bawi" w elektronikę i ma trochę oprzyrządowania to może coś zdziała (przynajmniej zdiagnozuje i oszacuje koszt naprawy).

Właśnie w rodzinie mam kilku ludzi bawiących się w elektronikę, wysłałem im niedawno. Może coś z tego będzie.
A jak nie, to zostaje Podstępu...