PDA

Zobacz pełną wersję : Wytrzymałość sanek lub tzw gorącej stopki...

Sapphiron
25-09-2009, 15:03
Witam serdecznie...

Zastanawia mnie jeden fakt... jak bardzo wytrzymałe są sanki wbudowane w Nikona d70s?
Jest możliwość że SB-900 wyrwie je z korpusu? Jest możliwość ich uszkodzenia?

Pytam bo bardzo fajnie mi się robi portrety z lampą zamontowaną w sanki, ale boję się właśnie że pod ciężarem coś się zepsuje...

XGrzesX
25-09-2009, 15:05
Witam serdecznie...

Zastanawia mnie jeden fakt... jak bardzo wytrzymałe są sanki wbudowane w Nikona d70s?
Jest możliwość że SB-900 wyrwie je z korpusu? Jest możliwość ich uszkodzenia?

Pytam bo bardzo fajnie mi się robi portrety z lampą zamontowaną w sanki, ale boję się właśnie że pod ciężarem coś się zepsuje...

No chyba te sanki po to są to jak mogą nie wytrzymać.

adolfik9501
25-09-2009, 15:14
(...) Jest możliwość że SB-900 wyrwie je z korpusu? Jest możliwość ich uszkodzenia?
(...)

Jeśli upadnie Ci aparat z lampą to może się tak zdarzyć, że wyrwie sanki z korpusu... W normalnej pracy nie ma się czego obawiać.

Sapphiron
25-09-2009, 15:15
boje się tez że pewnego razu kawałek lampy zostanie w sankach a reszta pierdyknie o glebę...

R
25-09-2009, 15:18
ja sobie kiedys obtracilem lampe klapa bagaznika... (bagaznik sie zamknal. lampa w bagazniku, aparat na pasku dalej wisial) to byla jeszcze sb-28... skonczylo sie wymiana stopki w lampie. aparat nie ucierpial. od tamtej pory nigdy i nigdzie nie wieszam aparatu na pasku... :)

adolfik9501
25-09-2009, 15:18
boje się tez że pewnego razu kawałek lampy zostanie w sankach a reszta pierdyknie o glebę...

Nie ma się czego bać. Nie trzymaj tylko sprzętu za lampę, a za body.

EDIT: R tylko SB28 ma plastikową stopkę.

R
25-09-2009, 15:23
no dokladnie, czyli niestety nie tak trwala jak metalowa. chodzilo mi o uswiadomienie pytajacemu, ze polaczenie aparat - lampa jest solidne i trzeba duzej sily by je zniszczyc...

Sapphiron
25-09-2009, 15:24
R no nie mówię o ekstremalnych przypadkach, tylko o raczej normalnym użytkowaniu tyle że lampa w pozycji poziomej w dół...

R
25-09-2009, 15:25
nic sie nie urwie. ludzie zakladaja na lampy niewiadomo co, jakies gumowe miski i inne wynalazki i nawet z takim obciazeniem nic sie nie dzieje. stopka w aparacie jest dobrze polaczona z cala konstrukcja korpusu. podobnie jak sruba statywowa. bez obawy.

wolf_13
25-09-2009, 20:24

Pod ciężarem samej lampy na pewno nic się nie zepsuje. Miałem kiedyś Nikona D40 i podczas focenia pewnej imprezy z założoną SB-600 jedna osoba z dużym impetem przywaliła mi przypadkowo w lampę. Lampie kompletnie się nic nie stało, sanki w aparacie również w nienaruszonym stanie, niestety już korpus samego aparatu już tego tak dobrze nie zniósł. Poniżej sanek w okolicy zawiasy wbudowanej lampy (przy sprężynce podnoszącej wbudowaną lampę) pojawiło się pęknięcie. Ale uderzenie było naprawdę silne (nie chciał bym nigdy tak mocno dostać w twarz).

Jacek_Z
26-09-2009, 10:25
.... skonczylo sie wymiana stopki w lampie. aparat nie ucierpial. ..

.. SB28 ma plastikową stopkę.

no dokladnie, czyli niestety nie tak trwala jak metalowa. ..a gdyby była metalowa to wiesz ile by cie kosztowała naprawa i co by sie wtedy zepsuło? Wtedy zapewne by się uszkodziła nie stopka, a obudowa lampy czy sanki aparatu. Naprawa byłaby droższa.
Naprawdę fajnie miec czasami takie słabsze ogniwo, tańsze i łatwe w naprawie.

dandan
26-09-2009, 20:29
Kiedyś w lampach były plastikowe stopki i wszyscy narzekali, że pękają i nie można kupić samej stopki, a trzeba kupić usługę wymiany w serwisie. Tak narzekali aż Nikon wprowadził metalową. Teraz zaczyna się marudzenie, że jest za mocna. Mi osobiście metalowa stopka odpowiada, bo wreszcie się ta konstrukcja stabilnie trzyma i nie mam strachu, że mi ktoś ramieniem urwie lampę.

PS. Witam wszystkich pierwszym postem, do tej pory tylko sobie czytałem.
Z Nikona było F50 F70 F90x D70s, jest D700 D300, trochę szkieł i innych szpejów

pewex
26-09-2009, 23:58
kiedys mi kolega urwal lampe kolem na skejt parku stopa na szczescie byla plasticzana ;D

Moonbeam
27-09-2009, 05:15
Często trzymam aparat z ciężkim szkłem jedynie za lampę i nic się nie dzieje. Także nie ma obaw.