PDA

Zobacz pełną wersję : Głośna praca SB-800

mofo
11-10-2006, 20:56
Witam! Właśnie nabyłem SB-800. Generalnie wszystko jest ok, tylko lampa emituje dość głośny dźwięk o wysokich częstotliwościach. Czy to normalne w tym modelu?

pdzran
11-10-2006, 20:59
Z mojej dochodza dwa rodzaje :
- tak jakby pisk - ladowanie kondensatora ;
- grzechotanie podczas zmiany ogniskowej - zoomowanie lampy ;

Jesli sie myle , prosze o poprawke.

mofo
11-10-2006, 21:49
Dokładnie. Dźwięk kondensatora jest zdecydowanie bardziej irytujący.

dzyniol
11-10-2006, 22:22
niektórzy ludzie są nadwrażliwi na dźwięk wysokiej częstotliwości, a taki jest pisk z kondensatora, a innym to nie przeszkadza :)

mofo
11-10-2006, 22:52
Dzyniol, masz rację. Chyba mam nadwrażliwe ucho. Słyszę np. wysokie tony wydobywające się z twardego dysku w moim komputerze mimo, że niektórzy w ogóle tego nie słyszą. Czyli rozumiem, że z lampą wszystko jest ok?

ictus
12-10-2006, 15:22
tak.... szczegolnie jezeli pisk wydobywa sie po dosc mocnym blysku wtedy lampa musi sie intensywniej i dluzej ladowac...

mofo
12-10-2006, 15:48
A czy któryś z Was ma może polską instrukcję obsługi do SB-800 w formie pdf?

ictus
12-10-2006, 18:12
:)

mad_mark
15-10-2006, 13:45
sb-800 rowniez piszczy gdy jest wlaczone podswietlanie LCD. jezeli jestes na to wrazliwy to po prostu wylacz podswietlanie.

mofo
15-10-2006, 16:23
Zauważyłem, że SB-800 mniej piszczy, gdy korzysta się z akumulatorków AA. Za pierwszym razem użyłem wątpliwej jakości baterii, natomiast ostatnio akku i pisk był znacznie mniej uciążliwy.

ictus
16-10-2006, 11:49
a to dla tego za na akku szybciej sie laduje i dzwiek nie zdazy sie rozkrecic:)

Boger
07-02-2007, 01:54
Troche "skamienialy" ;) juz ten watek, ale zeby nie zakladac nowego...

Po pierwsze chcialbym sie przywitac - "Witam!" :)

Od wakacji jestem zadowolonym uzytkownikiem d70s a od jakichs 2 dni szczesliwym posiadaczem sb-800 (po wczesniejszym doglebnym przestudiowaniu forum). Lampka dziala bardzo ladnie, wszystko jest ok, tylko...
no wlasnie - pisk...

Mialem okazje popstrykac troche 600 i wydaje mi sie ze nie wydawala ona z siebie az tak uciazliwego dzwieku.

Rozumiem kwestie techniczne, to ze kondensatory sie laduja, itp itd i ze praktycznie wszystkie lampy piszcza...
z tym ze mam 10 dni na ewentualny zwrot lampy i nie wiem czy z tego przywileju skorzytac.

Lampa jest sprawna i poza piskiem przy ladowaniu jest ok.
Czy Wasze sabinki to tez takie "piszczki"? ;)

Brac pod uwage ewentualny zwrot halasliwej przyjaciolki (dodatkowe koszty odsylki itp.), czy po prostu sie przyzwyczaic? Faktem jest ze jestem troche wrazliwy na tym punkcie (kondensatory w tv wymieniali mi 6x ;) )

mofo
09-02-2007, 13:05
Witam. Też jestem nadwrażliwy i początkowo pisk rzeczywiście mnie denerwował ale już się przyzwyczaiłem. Ponadto, o czym było już wcześniej, przy naładowanych Akku prawie go nie słychać.

ekonet
09-02-2007, 14:36
A czy któryś z Was ma może polską instrukcję obsługi do SB-800 w formie pdf?
Zdobyłeś już tę instrukcję?

ekonet
09-02-2007, 14:39
Brac pod uwage ewentualny zwrot halasliwej przyjaciolki (dodatkowe koszty odsylki itp.), czy po prostu sie przyzwyczaic? Faktem jest ze jestem troche wrazliwy na tym punkcie (kondensatory w tv wymieniali mi 6x ;) )

Cóż - podobno piszczenie to jest nie do uniknięcia.
Zostań muzykiem, jak ja, przegraj kilkanaście lat. I co? No i ja praktycznie tego piszczenia już nie słyszę. I życie stało się prostsze :)
Zamiast zadręczać się piskiem, zachwyć się walorami użytkowymi Twojej nowej przyjaciółki. Niejeden dałby się zapiszczeć na amen, byle taką mieć...

CynowaKonefka
09-02-2007, 15:10
Osłabłe bateryjki :)

Boger
09-02-2007, 18:25
Acu niby dobre bo dzien wczesniej swiezo naladowane, sprawdze jeszcze na innych :)

@ekonet_pth sadzac po dacie kiedy jej szukal, to mysle ze juz znalazl ;)
W razie czego moge podeslac linka skad mozna sciagnac...

Lampka poza tym piszczeniem sprawuje sie bardzo ladnie, jak teraz porownuje zdjecia z wbudowanej to... :|

ekonet
09-02-2007, 20:56
Jeśli masz dostęp do prawdziwego .pdf, a nie ze skanu, to też bardzo chętnie skorzystam. Mam na dysku, ale właśnie ze skanu ordynarnego.
No i co najbardziej podoba Ci się w Twojej lampie...?

romeq
10-02-2007, 11:47
Troche "skamienialy" ;) juz ten watek, ale zeby nie zakladac nowego...

Mialem okazje popstrykac troche 600 i wydaje mi sie ze nie wydawala ona z siebie az tak uciazliwego dzwieku.

moja sb-600 też była cicha ... zanim nie trafiła do serwisu :P