Zobacz pełną wersję : Głośna praca SB-800
Witam! Właśnie nabyłem SB-800. Generalnie wszystko jest ok, tylko lampa emituje dość głośny dźwięk o wysokich częstotliwościach. Czy to normalne w tym modelu?
Z mojej dochodza dwa rodzaje :
- tak jakby pisk - ladowanie kondensatora ;
- grzechotanie podczas zmiany ogniskowej - zoomowanie lampy ;
Jesli sie myle , prosze o poprawke.
Dokładnie. Dźwięk kondensatora jest zdecydowanie bardziej irytujący.
niektórzy ludzie są nadwrażliwi na dźwięk wysokiej częstotliwości, a taki jest pisk z kondensatora, a innym to nie przeszkadza :)
Dzyniol, masz rację. Chyba mam nadwrażliwe ucho. Słyszę np. wysokie tony wydobywające się z twardego dysku w moim komputerze mimo, że niektórzy w ogóle tego nie słyszą. Czyli rozumiem, że z lampą wszystko jest ok?
tak.... szczegolnie jezeli pisk wydobywa sie po dosc mocnym blysku wtedy lampa musi sie intensywniej i dluzej ladowac...
A czy któryś z Was ma może polską instrukcję obsługi do SB-800 w formie pdf?
mad_mark
15-10-2006, 13:45
sb-800 rowniez piszczy gdy jest wlaczone podswietlanie LCD. jezeli jestes na to wrazliwy to po prostu wylacz podswietlanie.
Zauważyłem, że SB-800 mniej piszczy, gdy korzysta się z akumulatorków AA. Za pierwszym razem użyłem wątpliwej jakości baterii, natomiast ostatnio akku i pisk był znacznie mniej uciążliwy.
a to dla tego za na akku szybciej sie laduje i dzwiek nie zdazy sie rozkrecic:)
Troche "skamienialy" ;) juz ten watek, ale zeby nie zakladac nowego...
Po pierwsze chcialbym sie przywitac - "Witam!" :)
Od wakacji jestem zadowolonym uzytkownikiem d70s a od jakichs 2 dni szczesliwym posiadaczem sb-800 (po wczesniejszym doglebnym przestudiowaniu forum). Lampka dziala bardzo ladnie, wszystko jest ok, tylko...
no wlasnie - pisk...
Mialem okazje popstrykac troche 600 i wydaje mi sie ze nie wydawala ona z siebie az tak uciazliwego dzwieku.
Rozumiem kwestie techniczne, to ze kondensatory sie laduja, itp itd i ze praktycznie wszystkie lampy piszcza...
z tym ze mam 10 dni na ewentualny zwrot lampy i nie wiem czy z tego przywileju skorzytac.
Lampa jest sprawna i poza piskiem przy ladowaniu jest ok.
Czy Wasze sabinki to tez takie "piszczki"? ;)
Brac pod uwage ewentualny zwrot halasliwej przyjaciolki (dodatkowe koszty odsylki itp.), czy po prostu sie przyzwyczaic? Faktem jest ze jestem troche wrazliwy na tym punkcie (kondensatory w tv wymieniali mi 6x ;) )
Witam. Też jestem nadwrażliwy i początkowo pisk rzeczywiście mnie denerwował ale już się przyzwyczaiłem. Ponadto, o czym było już wcześniej, przy naładowanych Akku prawie go nie słychać.
A czy któryś z Was ma może polską instrukcję obsługi do SB-800 w formie pdf?
Zdobyłeś już tę instrukcję?
Brac pod uwage ewentualny zwrot halasliwej przyjaciolki (dodatkowe koszty odsylki itp.), czy po prostu sie przyzwyczaic? Faktem jest ze jestem troche wrazliwy na tym punkcie (kondensatory w tv wymieniali mi 6x ;) )
Cóż - podobno piszczenie to jest nie do uniknięcia.
Zostań muzykiem, jak ja, przegraj kilkanaście lat. I co? No i ja praktycznie tego piszczenia już nie słyszę. I życie stało się prostsze :)
Zamiast zadręczać się piskiem, zachwyć się walorami użytkowymi Twojej nowej przyjaciółki. Niejeden dałby się zapiszczeć na amen, byle taką mieć...
CynowaKonefka
09-02-2007, 15:10
Osłabłe bateryjki :)
Acu niby dobre bo dzien wczesniej swiezo naladowane, sprawdze jeszcze na innych :)
@ekonet_pth sadzac po dacie kiedy jej szukal, to mysle ze juz znalazl ;)
W razie czego moge podeslac linka skad mozna sciagnac...
Lampka poza tym piszczeniem sprawuje sie bardzo ladnie, jak teraz porownuje zdjecia z wbudowanej to... :|
Jeśli masz dostęp do prawdziwego .pdf, a nie ze skanu, to też bardzo chętnie skorzystam. Mam na dysku, ale właśnie ze skanu ordynarnego.
No i co najbardziej podoba Ci się w Twojej lampie...?
Troche "skamienialy" ;) juz ten watek, ale zeby nie zakladac nowego...
Mialem okazje popstrykac troche 600 i wydaje mi sie ze nie wydawala ona z siebie az tak uciazliwego dzwieku.
moja sb-600 też była cicha ... zanim nie trafiła do serwisu :P