Zobacz pełną wersję : Usuwanie exif w lightroom
Może ktoś pomoże, bo nie mogę się doszukać opcji usuwania exifa przy przerabianiu nefów na jpg - jest w ogole taka opcja???
mishieck
24-09-2009, 15:30
"Minimize embedded data" przy eksporcie.
Przy eksporcie jest opcja minimalizowania ilości zapisywanych w exifie danych
woytec60
24-09-2009, 19:03
A nie ma opcji "Save to WEB", jak w Photoshopie?
Ta opcja usuwa exif.
Nieocenione jest to forum - dzięki za pomoc, klikałem wcześniej po googlach, ale ciężko w tym gąszczu coś znaleźć zwłaszcza po angielsku ;)
paparazzi89
21-05-2013, 16:12
koledzy a jak całkowicie usunąć metadane? po minimalizacji zostaje mi nadal dane o fotografie z aparatu?
jeśli nie ma takiej opcji to może jak do już zaimportowanych zdjęć nadać metadane nowe? przy imporcie jest to możliwe a jak zrobić już po imporcie?
rychu_cmg
21-05-2013, 16:14
A nie ma opcji "Save to WEB", jak w Photoshopie?
Ta opcja usuwa exif.
nie ma
W LR przy wywoływaniu jpg export - potem okienko na dole metadata (7ma zakłądka od góry) i tam odznaczasz co ma usunąć ze zdjęcia.
koledzy a jak całkowicie usunąć metadane? po minimalizacji zostaje mi nadal dane o fotografie z aparatu?
...
ExifTool GUI polecam.
paparazzi89
21-05-2013, 21:45
@Krycha - tak ale copyright (fotograf) zostaje co byś nie wybrała...
Doszedłem do tego jak to zrobić w LR... Trzeba dać metadane->edycja ustawień wstępnych metadanych
zrobić nowe ustawienie, następnie zapisać wyjść, ctrl/cmd+a i prawym przyciskiem myszy metadane-ustawienia predefiniowane i wybrac sobie które chcemy :)
Polecam programik command-line exif-tool
Ja używam opcji wykasuj wszystkie dane exif:
exiftool -fast -overwrite_original -all= --jfif:all *.jpg
albo wykasuj prawie wszystkie dane umieszczone przez Adobe
exiftool -ModifyDate= -overwrite_original -fast -ProcessingSoftware= -CreatorTool= -xmp= -Photoshop:All= -Software= -icc_profile= *.jpg