Zobacz pełną wersję : nikkor af-s 28-70 f2.8 if ed
Hej wszystkim. Zapewne wielu z was miało do czynienia z tym szkiełkiem. Interesuje mnie głównie awaryjność tych obiektywów ewentualne wpadki typu ff/bf na waszych egzemplarzach itp. Napiszę, że szkiełko to będzie wykorzystywane do zdjęć ślubnych z początku na puszcze d300 zastanawiałem się nad 17-55 ale w perspektywie jest FF Uzupełnieniem tego szkła będzie szeroki zoom typu tamron 10-24, tokina 12-24 bądź nikkor 10-24 jak zmieszczę się w budżecie. Pytam o to szkiełko głownie z tego względu, że w USA używkę można wyrwać za 1000-1100$ 24-70 nigdy w takiej kwocie nie dorwę. Będę wdzięczny za opinie. Jak posiadacie jakieś ciekawe stronki lub galerie z możliwościami tego szkła to również poproszę
Nikkor 28-70 f2,8 ma pancerną konstrukcję w porównaniu do plastikowego 24-70 z odpadającymi płytkami i pękającymi prowadnicami. Trzeba tylko zwrócić uwagę na pracę AF. Piski mogą świadczyć o dogorywaniu silnika. Należy unikać też szkiełek od reporterów (agencji) tam potrafią zajeździć każdy sprzęt.
Mam takowe szkło. Prawdę mówiąc nie ma się do czego przyczepić. To cięzki pancernik, zbudowany chyba lepiej niż niejeden czołg. Kupiłem używany rok temu za 3tys zł i smigam nim śluby głównie, na razie z d300 ale niedługo dodatkowo z d700. Żadnych BF/FF nie zauważyłem a sporo go używam. Silniczek afsa działa miodzio cichutko i szybko w porównaniu np z nowym 16-85 Afs do którego mam dostęp czy z 35/1,8 afs którego mam. Moim zdaniem w 28-70 jest inna klasa (czyt. wyzsza) AF-Sa. To mój najszybszy obiektyw. Co do jakości obrazu.....no co tu dużo mówić, od pełnej dziury ostry jak brzytwa, zero winiety, pięknie pracuje pod światło. Jest jednak pewna wada :). Jakby tak miał na dole 24 byłoby idealnie. No ale to juz inna bajka i inne pieniądze na dzień dzisiejszy.
Piotr Spek
24-09-2009, 08:24
Szkło polecam - pracje na nim od 2 lat. Jak piszą koledzy zwróc uwagę na działanie ASF - bywa ze sie konczy (to jest w koncu szkło z b długą historią produkcji)
Nie znalazłem oznak BF FF na D3 i Fuji s5 pro
AFS najszybszy jaki miałem w szkłach standard (17-55 2.8, 24-120 vr, 18-70 kit, oraz AFS Nikkor macro 105 vr 2.8) - inne półka. Ustawianie ostrości jest bez problemowe - przy przemiataniu po calym zakresie też jest b b szybki.
Inne przy przejsciu przez cały zakres robią to zdecydowanie wolniej.
Polecam szkło-rewelacja
Mam wrażenie ze przy projektowaniu tego szkła uczestniczyli tylko konstruktorzy bez udziału księgowych i marketingowców jak to jest chyba dziś.
Jedyna wada - to rozmiar - czasami bywa kłopotliwy a w zestawie z duzą puszką daje się odczuć masę całości.
Pozdrawiam
Wielkie dzięki za odpowiedź czyli pewnie szykuje się zestawik d90 może s5pro ale niestety jest wolny ;/ z szkiełkiem xx-24 + d300+28-70 chyba, że d700 spadnie cenowo do marca
Przemas-Glasgow
25-09-2009, 00:07
Miałem Nikona 28-70/2.8 AF-S i powiem tylko że to rewelacyjne szkło,wykonanie rewelacja,optyka super
Sprzedałem go i po jakimś czasie kupiłem Nikona 24-70/2.8 AF-S i pod względem wykonania to on się chowa.Optycznie różnic wielkich nie zauważyłem,to są świetne szkła.
To co jest lepsze w tym nowszym to 24mm na dole,to dosyc sporo przy FX.
Pozdrawiam
szymanskil
21-01-2010, 13:53
No i tu czlowiek ma dyletam... lepiej kupic do D700 24-70 czy 28-70....
także używam 28-70. solidnie zbudowany, metalowy, szybki, ostry, dość duży, tańszy niż 24-70 (no chyba, że chcesz kupić nowy w Fotojokerze za 9tys PLN). Ja swojego kupiłem na ebay'u z USA i jestem bardzo zadowolony.
co prawda noszę się z zamiarem sprzedaży, ale to inna historia:)
szymanskil
22-01-2010, 10:48
Tanszy????? z tego co sie orientuje to 28-70 kosztuje 7400,- A 24-70 5500,- i nadal nie wiem 24 czy 28.... ciezka sprawa...
jeśli nowy to tylko 24-70, jeśli używany, można się zastanawiać nad 28-70 za dobrą cenę
szymanskil
22-01-2010, 11:19
:) a technicznie?:) wiem ze ten krotszy jest ciezszy bo zrobiony jak obiektywy carla zeiss... ale pytanie czy w zlotych felgach wysadzanymi diamentami... samochod na czyms zyskuje?....procz wygladu i faktu ze sie takie ma?....o to mi najbardziej chodzi... pracuje obecnie na D80 i na jakims smiesznym tamronie za 300zl... dlatego bajery mi nie sa potrzebne... bo "wszystkim" sie da zrobic zdjecie:) a pytam dlatego ze mam mozliwosc wybrania jednego lub drugiego... tylko czy sens jest placic za to ze on jest caly stalowy... a do Iraku sie raczej nie wybieram:)
on jest przede wszystkim jasny, ostry i piekielnie szybki
szymanskil
22-01-2010, 11:50
ktory?:D hahahahahaha obydwa sa jasne:)
a co jest w tytule wątku?
szymanskil
22-01-2010, 12:56
jezeli roznica pomiedzy 24-70 a 28-70 jest jedynie w wadze obudowie i ogniskowej... to po co przeplacac? jezeli ostrzenie ma takie samo i ostrosc...:) aberacje , winietowanie i inne wazne rzeczy:) chyba ze rzeczywiscie jest takim super lustrem ze warto je kupic...
Nie bardzo rozumiem co mówisz... 24-70 jest lepszy optycznie, lepszy pod światło, szerszy. Jeśli kupować nowy to wyłącznie 24-70. Jeśli chodzi o używany, to w dobrej cenie 28-70 będzie dobrym wyborem. Poza tym niektórym użytkownikom będzie potrzebny pierścień przysłon, który jest tylko w 28-70.
jezeli roznica pomiedzy 24-70 a 28-70 jest jedynie w wadze obudowie i ogniskowej... to po co przeplacac? jezeli ostrzenie ma takie samo i ostrosc...:) aberacje , winietowanie i inne wazne rzeczy:) chyba ze rzeczywiscie jest takim super lustrem ze warto je kupic...
24-70 jest ostrzejszy na f2,8 po przymknięciu trudno rozróżnić.
szymanskil
22-01-2010, 13:49
no czyli tanszy jest lepszy.... 24-70 kosztuje 5500... jest lzejszy i lepiej ostrzy.... bo nawet jezeli:D obydwa byly by w lepszej cenie... to warto i tak kupic tanszy...:) z tego wynika...
gdybym był ponownie przed takim wyborem, to wybrałbym ponownie używkę 28-70
Tutaj trochę do poczytania: http://www.utopia-photography.ch/lenses/2870mm/list.html
Osobiście szukałbym chyba zadbanego, używanego egzemplarza 28-70/2.8. Po pierwsze taniej. A po drugie mógłbym być spokojny, że obiektyw wyjdzie cało z niejednej sytuacji bez obluzowanej płytki z elektroniką, zacinającego się pierścienia ogniskowych itp. Nawet kosztem trochę gorszej jakości optycznej.