Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa do 500 zł
Wojtasss
23-09-2009, 21:06
Witam! Mam do wydania na lampę błyskową około 500 zł. Zastanawiałem się początkowo nad SB-400 (cena/możliwości), Nissinem Di622 a potem nad Metzem 36 AF-4. Lampa ma być wykorzystywana do celów amatorskich (makro, potrety). Fajnie, żeby lampa mogła się odchylać na boki (Nissin), jednak Ken Rockwell zachwala SB-400, a Metz też jest chwalony. Co wybrać?
tomek20stencel5
23-09-2009, 21:51
Nissina. Na co innego imo nie patrz w tej cenie.
adolfik9501
23-09-2009, 21:52
Bierz Di622. Najbardziej uniwersalny. Ma swoje minusy, lecz w podstawowej pracy nie przeszkadzają. Poczytasz o niej na forum.
Jeśli zaś Ci się specjalnie nie śpieszy to dozbieraj na Metza 48 AF1. Dostajesz pełnowartościową lampę, która możesz również wykorzystać w bardziej zaawansowanych "zabawach" jak najdzie Cię z czasem taka potrzeba. Poniżej 900 już kupisz.
a nad używką sb600 myślał? Jak dołoży ze 2 stówy to chyba już coś znajdzie
Wojtasss
24-09-2009, 13:04
a nad używką sb600 myślał? Jak dołoży ze 2 stówy to chyba już coś znajdzie
Myślał dużo i intensywnie :) Jednak ceny używek są w okolicach 700-800zł... Ale czy warto dokładać prawie drugie tle, ile kosztuje Nissin? Już raz kupiłem na wyrost (D90, mogłem D80, bo i tak iso 400 to dla mnie max - za różnice miałbym Tamrona 17-50, a nie 18-105VR...) i nie wiem, czy warto. Fotografem slubnym nie zamierzam zostac - a jak postanowie, to i tak lampa bylaby najtansza inwestycja :)
nie znam tego nisina a wspomnianego Metz'a szczerze polecam, sam jestem amatorem i nie sadze ze wyrzucilem pieniadze w bloto, nigdy nie myslalem ze lampa daje tyle frajdy... lece do sklepu po parasolke :D
Wojtasss
24-09-2009, 14:37
nie znam tego nisina a wspomnianego Metz'a szczerze polecam, sam jestem amatorem i nie sadze ze wyrzucilem pieniadze w bloto, nigdy nie myslalem ze lampa daje tyle frajdy... lece do sklepu po parasolke :D
Aaarrgg! Zawsze tak jest ! :( Czlowiek uciuła 300 zł i już, już kupuje sb-400, potem niedojada i już ma na Nissina, a potem już trzeba na Metza 48 zbierać :/ Chyba od razu wezmę na raty SB-800... A czy ten Metz 48 rzeczywiście jest tak zauważalnie lepszy od Nissina?
Metz obsługuje CLS jako slave.
SB-400 przy aktualnej cenie się nie opłaca.
Myślę, że Nissin 622 by się nadał, ale jeśli stać Cię na 48-AF1 to warto zakupić. (Swoje słowa opieram na przeczytanych opiniach, a nie własnych doświadczeniach)
Wojtasss
24-09-2009, 18:31
Metz obsługuje CLS jako slave.
SB-400 przy aktualnej cenie się nie opłaca.
Myślę, że Nissin 622 by się nadał, ale jeśli stać Cię na 48-AF1 to warto zakupić. (Swoje słowa opieram na przeczytanych opiniach, a nie własnych doświadczeniach)
To może zapytam od drugiej strony. Co takiemu zwykłemu zjadaczowi chleba (czyt, amatorowi) zaoferuje Metz, czego nie ma Nissin? Wiem, że marudzę, ale dla mnie 300 zł więcej, to naprawdę dużo, a czekanie 3 miesiące mi się nie uśmiecha i chciałbym wiedzieć, czy naprawdę warto...
Wojtasss - zainwestuj w dobrą lampę i będziesz zadowolony , naprawdę koledzy Ci dobrze radzą poczekaj dozbieraj i kup Metza cena/jakośc jest doskonała... ja też jestem amatorem który startuje i zakupiłem sb900 i jestem wiecej niż zadowolony ...
adolfik9501
24-09-2009, 19:15
To może zapytam od drugiej strony. Co takiemu zwykłemu zjadaczowi chleba (czyt, amatorowi) zaoferuje Metz, czego nie ma Nissin? Wiem, że marudzę, ale dla mnie 300 zł więcej, to naprawdę dużo, a czekanie 3 miesiące mi się nie uśmiecha i chciałbym wiedzieć, czy naprawdę warto...
Zwykłemu amatorowi używającemu lampę tylko na aparacie Di622 starczy i nie będzie gorszy od Metza (DFV twierdzi, że moce mają zbliżone). Może 48AF1 będzie miał lepsze naświetlenie kadru, ale jak mówię, może... Jednakże jak zwykły amator zapragnie coś "widziwiać" z lampą poza body to tu już Metz ma olbrzymią przewagę.
Powiem o Di622 bo będzie krócej:
Nissina Di622 wyzwolisz zdalnie przez wbudowaną fotocelę tylko poprzez lampę (np. wbudowaną) pracującą tylko i wyłącznie w trybie iTTL a sam Nissin będzie pracował w manualu. Nie wyzwolisz Nissina zdalnie za pomocą radia, bo nie odpala on ze środkowego styku. Można by rzec, że jest to mocno rozbudowana, znacznie mocniejsza lapma wbudowana ;-) Metz zaś to jest lampa błyskowa zewnętrzna z prawdziwego zdarzenia. No i zawsze można te brakujące 300-400 stówy wziąć na raty...
mam pytanie, dostalem dzisiaj di622 i chcialbym sie zapytać czy to normalne ze ona tak szeleści, skrzeczy jak zmienia sie ogniskową obiektywu?
Większą moc
Więcej trybów (TTL, TTL BL, Manual, Błysk stroboskopowy)
Wyzwalanie bezprzewodowe poprzez lampę wbudowaną w D90
Synchronizację z krótkimi czasami
Dobrze wyskalowaną diodę wspomagającą AF (obejmuje wszystkie pkt ostrości w D90)
Ogólnie na prawdę bardzo polecam, nówka jest w cenie używanej SB-600 a możliwościami ją przebija
damciop03
24-09-2009, 20:44
A może sunpak PZ 42x kosztuje w tej chwili około 560 złoty na allego nówka ja mam takiego i nie narzekam bardzo fajna lampa polecam:)
Za przedmówcą - Sunpak PZ42X. Za tą cenę to bardzo fajna lampa, nieźle pracuje z Nikonami.
Wojtasss
24-09-2009, 21:41
Ok, kolejna alternatywa :) JAk się ma ten Sunpak do Metza? Ma zdalne wyzwalanie błysku z lampy wbudowanej? Chyba jednak takie cuś sie przyda...
sunpack jest slabsza lampa od metza (lp 42 v 48 ), z tego co zauwazylem na stronie sunpak'a to lampa nie ma reflektora odbijajacego, a jedynie wide angle dyfuzor, w manualu najmniejsza moc to 1/64, w metzie masz 1/128, korekcje EV mozesz zrobic +- 1.5EV w metzie +-3EV, nie obsluguje CLS'a
to tak na szybko porownanie z danymy na stronie sunpak'a, w tej cienie jaka oferuje Metz nie znalazlem alternatywy dla niego. Chyba ze slabo szukalem.
adolfik9501
24-09-2009, 22:13
Ok, kolejna alternatywa :) JAk się ma ten Sunpak do Metza? Ma zdalne wyzwalanie błysku z lampy wbudowanej? Chyba jednak takie cuś sie przyda...
1.Nijak się ma.
2.Nie ma.
Metz posiada zgodność z Nikonowskim systemem zdalnego wyzwalania i operowania lampami (CLS).
EDIT: jedyną alternatywą dla Metza 48AF1 do 1000PLN jest Nissin Di866Pro, ale Metz tańszy.
Wojtasss ja wielu zapomniało pyta o lampę do ok. 500,- pln, a tu propozycje już ok 1000,-. Jeszcze trochę a propozycje zamkną się przy 1.5 K pln.( a to już SB900). Wiem iż apetyt rośnie w miarę jedzenia, lecz dla użytku amatorskiego uważam iż sp PZ-42X jest niezłą ofertą cena/możliwości w granicach ok. 500,- pln.
adolfik9501
24-09-2009, 22:58
Tylko co poniektórzy amatorzy zapragną czegoś więcej niż tzw. użytek amatorski i tu zaczyna się problem... "A mogłem te 300 dołożyć, a tak będę musiał lampę kupić..." Że nie wspomnę, że amatorski użytek wiele ma oblicz, jak i może kilka lamp obejmować w użyciu na raz.
Ja też jestem amatorem. I nie przeszkadza mi to w wyzwalaniu bezprzewodowym mojego Metz'a. Powiedzmy sobie szczerze - prawa jest taka, że lampa to sprzęt, który wymienia się rzadko (o ile w ogóle) i lepiej kupić raz a dobrze. Sam połtora roku temu kupiłem SB-400, do użytku amatorskiego. I co ?? Dziś mam Metz'a. A ten w zupełności potrafi sprostać mym wymaganiom :)
Wojtasss
25-09-2009, 10:17
Ja też jestem amatorem. I nie przeszkadza mi to w wyzwalaniu bezprzewodowym mojego Metz'a. Powiedzmy sobie szczerze - prawa jest taka, że lampa to sprzęt, który wymienia się rzadko (o ile w ogóle) i lepiej kupić raz a dobrze. Sam połtora roku temu kupiłem SB-400, do użytku amatorskiego. I co ?? Dziś mam Metz'a. A ten w zupełności potrafi sprostać mym wymaganiom :)
No cóż... Trzeba będzie te 400 zł wyczarować... Poczekam kolejne 4 miesiące i wtedy kupię metza :)
adolfik9501
25-09-2009, 10:22
Jak masz możliwość to możesz brakującą resztę na raty wziąć.
EDIT: w RTVEuroAGD ten Metz jest po 902PLN
W Fotozakupy.pl ta lampka kosztuje 839zł :) z przesyłką nie całe 860zł . Wiem bo tam ja kupiłem :D
adolfik9501
25-09-2009, 11:49
Wiem, że można taniej ale mnie chodziło o bardziej stacjonarny sklep pod kątem rat ;)