PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kto rano wstaje...

Mark Kowalczyk
23-09-2009, 19:41
Niestety nie ze szlaku.

1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img23.imageshack.us/img23/7350/ada8185psresizer1024q10.jpg)

Greg77
23-09-2009, 20:05
Sorry ale mam nadzieje ze zartujesz.....!

zaza67
23-09-2009, 20:37
tak pokazanego giewontu to nie widzialem

alfapasje
23-09-2009, 20:47
bo kto rano wstaje, wieczorem gniotki zapodaje :P

Szuwar
23-09-2009, 21:02
Marku, czyżbyś wystawiał nas na próbę :).

No ... mnie się ta fotografia niepodoba.

borregaard
23-09-2009, 21:16
Coś się żarty Kolegi trzymają....:mrgreen:

sea21
23-09-2009, 21:19
bo kto rano wstaje, wieczorem gniotki zapodaje :P
Mocne :mrgreen:
IMO fota to gniotosław ;)

Nikonozaur
23-09-2009, 22:10
Z serii "co autor miał na myśli?"

Mark Kowalczyk
24-09-2009, 08:03
:)... no dobra Szanowni Koledzy "test" zdany, miał byc to przyczynek do dyskusji o pozytywnych ocenach zdjęc, które na to niezasługują, częśc i w tej mz forumowo elitarnej kategorii. Luźny pomysł, może wprowadzenie skali ocen wymiernych, liczbowych wniesie większą czytelnośc w oceny, a i dla ocenianego autora będzie przejrzystą wskazówką. Forma opisowa ocen oczywiście zawsze mile widziana. Pozwoliłem sobie na taki temat bo często sam nie oceniam pokazanej fotki opisowo, z różnych przyczyn, a myslę, że autor nawet gniota zasługuje na ocenę. Mniej byłoby sytuacji np 100 odwiedzin i zero ocen :???:. Podziwiam Wasz takt i kulturę, w ocenie tego co pokazałem, ja właśnie bym taki post o..ł, ale gdyby forma szkolna była akceptowalna, napisał krótko 1,1,1.

Pozdrawiam i liczę na Wasze opinie.

Sowulus12
24-09-2009, 08:21
Marek, ja ogólnie jestem zdania, że to dobry pomysł - o ile mnie pamięć nie myli to ktoś go już poruszył i chyba z jakiegoś powodu umarł.

Mark Kowalczyk
24-09-2009, 08:49
Marek, ja ogólnie jestem zdania, że to dobry pomysł - o ile mnie pamięć nie myli to ktoś go już poruszył i chyba z jakiegoś powodu umarł.

No to próbujmy, ja zamieszam.

jarek76
24-09-2009, 08:51
Kto rano wstaje...
Ten chodzi cały dzień niewyspany :mrgreen:
A zdjęcie no cóż, słabo

Mark Kowalczyk
24-09-2009, 09:46
Kto rano wstaje...
Ten chodzi cały dzień niewyspany :mrgreen:
A zdjęcie no cóż, słabo

:mrgreen:.. a cały post czytałeś?

harb
24-09-2009, 10:53
gwiazdki juz były i do tego anonimowe, było przez to sporo nieporozumień, odgrywania sie za złe recenzje - mysłę że nie ma sensu wracać do podobnej skali ocen lub jakiejkolwiek skali punktowania - sądzę ze kto ma dość odwagi aby napisać co myśli o zdjęciu to to zrobi :-D

a fotka wiadomo - kosz

malasana
24-09-2009, 10:56
gwiazdki juz były i do tego anonimowe, było przez to sporo nieporozumień, odgrywania sie za złe recenzje - mysłę że nie ma sensu wracać do podobnej skali ocen lub jakiejkolwiek skali punktowania - sądzę ze kto ma dość odwagi aby napisać co myśli o zdjęciu to to zrobi :-D

Podpisuje sie. Najlepsze sa oceny opisowe, w szkole rowniez!

kulten
24-09-2009, 12:10
Mi wystarczy za przykład plfoto gdzie dzięki skali ocen np takie mega gnioty jak pana The profesora non stop są na szczycie.

Dlatego ja przyklaskuję idei tylko ocen opisowych.

Szuwar
24-09-2009, 12:22

Marku ... i tego właśnie chyba najmniej tu potrzeba - mieszania.

Świadomy fotograf i tak wie kiedy mu słodzą przy gniocie, a kiedy mu dowalają przy dobrej pracy, bo jest własnie świadomy tego co pokazał.

Mark Kowalczyk
24-09-2009, 12:55
Proszę moderatora o usunięcie całego postu, mam wrażenie, że po poście kultena dyskusja zejdzie w złą stronę a pewnoś, że w dziale krajobrazu nie ma dla niej miejsca:???:.

Bartekkw
24-09-2009, 12:57
Marku...jak porównuje do Twoich poprzednich serii z Tatr to to zdjęcie jest najsłabsze. Głównie przez tę gałązkę

Szuwar
24-09-2009, 13:07
Proszę moderatora o usunięcie całego postu, mam wrażenie, że po poście kultena dyskusja zejdzie w złą stronę a pewnoś, że w dziale krajobrazu nie ma dla niej miejsca:???:.

Ale przecież o to Ci chyba Marku chodziło:

:)... no dobra Szanowni Koledzy "test" zdany, miał byc to przyczynek do dyskusji o pozytywnych ocenach zdjęc, które na to niezasługują, częśc i w tej mz forumowo elitarnej kategorii. Luźny pomysł, może wprowadzenie skali ocen wymiernych, liczbowych wniesie większą czytelnośc w oceny, a i dla ocenianego autora będzie przejrzystą wskazówką. Forma opisowa ocen oczywiście zawsze mile widziana. Pozwoliłem sobie na taki temat bo często sam nie oceniam pokazanej fotki opisowo, z różnych przyczyn, a myslę, że autor nawet gniota zasługuje na ocenę. Mniej byłoby sytuacji np 100 odwiedzin i zero ocen :???:. Podziwiam Wasz takt i kulturę, w ocenie tego co pokazałem, ja właśnie bym taki post o..ł, ale gdyby forma szkolna była akceptowalna, napisał krótko 1,1,1.

Pozdrawiam i liczę na Wasze opinie.

kulten
24-09-2009, 13:11

A uważasz inaczej?

Dodać do tego jeszcze należy często obserwowaną wadę u Polaków, jaką jest zawiść. Czyli kolejny element, który może zaważyc w ocenie danego osobnika. Proponowane przez Ciebie ocenianie rodzi brzydkie odruchy a i często może być przyczyną solidnej goryczy autora, na którą nie zasłużył. Na forum są ludzie, którzy też się uczą i jeśli wystawiają pracę poprawną ale bez szału to dla mnie odrobili swoje zadanie na 6 bo jest idealnie poprawnie. Ale na takim plfoto już by distał 5 bo autor zdjęcia nie dostarczył wystarczających fajerwerków.

Zatem reasumując, moim zdaniem taka metoda oceny jest w gruncie rzeczy zła i dotyczy zarówno forum jak i szkolnictwa w mojej opinii.

A Twoja propozycja usunięcia wątku też jest zła bo takie dyskusje są potrzebne. I jestem wrogiem moderacji co stanowi kolejny argument przeciw.

raddeli
24-09-2009, 13:14
Hmmm. Kto rano wstaje....., ten leje jak z cebra. :-)

sea21
24-09-2009, 13:16
Zaraz zrobiłby się digart. "Fantastyczne zdjęcie! Zapraszam do mnie!" [Ocena=rewelacja] Wtedy spróbuj dać negatywną ocenę a zaraz stado dzieci neo wpadnie z odwetem. Kolejna sprawa to skala ocen. 1-6 IMO to pomyłka. zdjęcia są tak różne że 3 nie równa 3...

Nikonozaur
24-09-2009, 13:42
(...) Dodać do tego jeszcze należy... (...)

Jestem zdecydowanie za Kultenem. Przerabialiśmy już oceny w formie gwiazdek i było dokładnie tak jak mówi Kulten. Lepiej jest gdy autor przeczyta UZASADNIONĄ opinię dlaczego komuś jego dzieło nie pasuje. System punktów, cyferek czy innych gwiazdek nie mówi nic, jest martwy. I niech tak zostanie.

Mark Kowalczyk
24-09-2009, 14:04
Też myślę, że dyskusja rozwija, wiec może tylko ją przenieśc do innego działu, a na pewno czytac cały watek nim się coś napisze. Ocena mojego zdjęcie nie ma najmniejszego znaczenia dla meritum postu, fotka stanowi tylko rodzaj katalizatora,a jak czytam pomysł na start dyskusji miałem zły i tyle.

Greg77
24-09-2009, 14:22
A uważasz inaczej?

Dodać do tego jeszcze należy często obserwowaną wadę u Polaków, jaką jest zawiść. Czyli kolejny element, który może zaważyc w ocenie danego osobnika. Proponowane przez Ciebie ocenianie rodzi brzydkie odruchy a i często może być przyczyną solidnej goryczy autora, na którą nie zasłużył. Na forum są ludzie, którzy też się uczą i jeśli wystawiają pracę poprawną ale bez szału to dla mnie odrobili swoje zadanie na 6 bo jest idealnie poprawnie. Ale na takim plfoto już by distał 5 bo autor zdjęcia nie dostarczył wystarczających fajerwerków.

Zatem reasumując, moim zdaniem taka metoda oceny jest w gruncie rzeczy zła i dotyczy zarówno forum jak i szkolnictwa w mojej opinii.

A Twoja propozycja usunięcia wątku też jest zła bo takie dyskusje są potrzebne. I jestem wrogiem moderacji co stanowi kolejny argument przeciw.

Swieta racja!

Zaraz zrobiłby się digart. "Fantastyczne zdjęcie! Zapraszam do mnie!" [Ocena=rewelacja] Wtedy spróbuj dać negatywną ocenę a zaraz stado dzieci neo wpadnie z odwetem. Kolejna sprawa to skala ocen. 1-6 IMO to pomyłka. zdjęcia są tak różne że 3 nie równa 3...

Wyjales mi to z ust!

Też myślę, że dyskusja rozwija, wiec może tylko ją przenieśc do innego działu, a na pewno czytac cały watek nim się coś napisze. Ocena mojego zdjęcie nie ma najmniejszego znaczenia dla meritum postu, fotka stanowi tylko rodzaj katalizatora,a jak czytam pomysł na start dyskusji miałem zły i tyle.

Czytajac to zastanawiam sie, czy tak do konca ta prowokacja jest prawda, czy moze wpadles na to jak zobaczyles, ze kompletna klapa.......

galu44
24-09-2009, 14:26
"nie" z czasownikami piszemy rozdzielnie.

kemot
24-09-2009, 14:37
Kto rano wstaje...ten ma duży rozmiar ;)

Mark Kowalczyk
24-09-2009, 14:49
:)Gregg, serio, teraz już nie będziesz wiedział, trzeba było mnie pozytywnie ocenc.

A przy okazji, mz opinia kultena o względności lub różnicowaniu ocen zdjęc ze względu na np staż fotograficzny itp, jest dyskusyjna, ja jak widzę zdjęcie to liczy się tylko końcowy jego efekt, no czasami sentyment do miejsca. Chyba uczciwie. Szuwar napisał ... świadomy fotograf wie..., mz uczymy się wszyscy, i żadko mamy pewnośc co spłodzilismy za dzieło, więc tej opinii nie kupuję.

Szuwar
24-09-2009, 15:18
:)Gregg, serio, teraz już nie będziesz wiedział, trzeba było mnie pozytywnie ocenc.

A przy okazji, mz opinia kultena o względności lub różnicowaniu ocen zdjęc ze względu na np staż fotograficzny itp, jest dyskusyjna, ja jak widzę zdjęcie to liczy się tylko końcowy jego efekt, no czasami sentyment do miejsca. Chyba uczciwie. Szuwar napisał ... świadomy fotograf wie..., mz uczymy się wszyscy, i żadko mamy pewnośc co spłodzilismy za dzieło, więc tej opinii nie kupuję.

Troszkę przeinaczasz to co miałem na myśli. Chodziło mi o takie wypowiedzi, w których ewidentnie widać bądź to atak na autora zdjęcia, bądź tzw. wazeliniarstwo. Sądzę, że większość z nas jest w stanie wychwycić przekroczenie granicy obiektywnej oceny.
Będę bronił dotychczasowego sposobu oceniania zdjęć z jednego, prostego powodu. Tylko w ten sposób jestem w stanie wyciągnąć wnioski z wypowiedzi oceniającego. Oceny np. 5,6,5 (bodajże tak oceniłeś jedno ze zdjęć) nie mówią autorowi nic. Mnie nie zależy tak bardzo na pozytywnej ocenie mojego zdjęcia jak właśnie na wytknięciu błędów. Stąd nauka.

sea21
24-09-2009, 15:37
Dodam jeszcze kilka słów. Nie wiem jak inni ale ja nie mam oporów do napisania komuś że walnął gniota. Czy to będzie Kulten, Szuwar, Harb czy ktoś inny z czołówki forumowej. Wiadomo że o takich rzeczach pisze się inaczej tzn w innym tonie niż do nowego użytkownika. Dlaczego? Bardzo proste! Znamy się wirtualnie już od kilku lat i rozmawiamy między sobą w nieco innym języku. Kolejną sprawą jest że użytkownicy z długim stażem są bardziej świadomymi fotografami i widzą co wrzucają na forum. U każdego można znaleść gorsze prace. Normalna sprawa. Jednak są one poprawne tzn poprawnie skomponowany kadr, poprawnie naświetlony itp. więc ciężko znaleść rasowego gniota. Inaczej to wygląda z nowymi użytkownikami którzy przeważnie piszą w wątku "Moje pierwsze zdjęcia z D5000" a wątek tytułują "Mój debut". Może w ich mniemaniu zdjęcie jest super megga wypasione ale często jest wręcz odwrotnie. Każdy kiedyś zaczynał i robił zdjęcia jakie robił. Jak sobie spoglądam w szufladę to aż mi czasami wstyd ale uważam to za pozytywny objaw bo to oznacza że zrobiłem jakieś tam postępy. To samo tyczy się starych użytkowników. Dobrze pamiętam początki Harba i widzę jakie zrobił postępy. (fakt: niektórzy zalogowali się na forum z jakimś bagażem doświadczenia i nie zaczynali od zera) Co do oceny to tak jak napisał Kulten. Jak ktoś ma dobrze naświetlony i skomponowany kadr to dlaczego mam mu nie ocenić zdjęcia na 5 czy 6. Przecież jest wszystko poprawnie. Nie ukrywajmy. Zdjęcie które zapadają w pamięć to nie tylko dobrze skomponowane ale także moty zdjęcia (mam na myśli miejscówkę, warunki pogodowe itp itd)

pinokio
24-09-2009, 15:49
Dokładnie . Wydaje mi się (przynajmiej z mojej strony), że zamieszczając swoje foty na forum, oczekujemy konstruktywnych podpowiedzi. Chcemy chyba wiedzieć, czy idziemy w dobrym kierunku, czy robimy gnioty. Samo stwierdzenie "mi się podoba" może daje satysfakcję, ale czy pełną? Wolę, żeby mi ktoś napisał, co źle zrobiłem, co mam poprawić i nad czym popracować. Chyba, że to "coś" było zrobione z premedytacją. Wtedy mogę dyskutować na temat "co i dlaczego".
Na ten czas, chcę się rozwijać i uczyć, więc wolę podpowiedzi niż oceny, gwiazdki czy inne misiaczki.

raddeli
24-09-2009, 16:04
Gwiazdki, słoneczka i chmurki to było dobre ale w szkole podstawowej i w przedszkolu. Za poprzednikami - konstruktywna ocena da dużo więcej niż np, 5 gwiazdek na 6 możliwych. W przypadku gwiazdek i innych podobnych interpretacja jest bardziej dowolna niż konkretna.

Mark Kowalczyk
24-09-2009, 16:32
Naprawę się cieszę, dyskusja nabrała tempa i właściwego kierunku. Zgadzam się, propozycja ocen 1-6, czy to bez słowa komentarza to bzdura, ja dałem luźny pomysł bo uważam, że warto choć trochę usystematyzować kryteria ocen. Właśnie dla bezstronności, ograniczenia osobistych wycieczek (fakt są ,ale rzadkie, ortografia sorry). Nasze oceny są bardzo często mało precyzyjne, czym różni się określenie dobre, super, nudne, itp odnoszące się do całego zdjęcia od np 4,4,4. Opinie Nasze są w końcu subiektywne, dopiero ich suma może, powtarzam może, być miarodajna. Uważam też, że lepiej odnieść się do zdjęcia lakonicznie, cyfrowo -kadr, ekspozycja i obróbka i wiemy więcej niż np gniot, plfoto(nie znałem - super:)), bajeczne, itp. Fakt nie unikniemy różnicowania odbioru ocen, zdanie np kolegów harba czy borregaarda na tematy foto, mają inną wagę. Jeszcze jedno, a propos mojego motywu, spędzam dość dużo czasu na forum i chcę jak najwięcej rzetelnej wiedzy i konkretów, publicystykę mam w tvn-e.
I na koniec, mylić się w ocenach to rzecz ludzka, trzeba ośmielać forumowiczów do wygłaszania negatywnych ocen,
dyskutować, a nawet się kłócić, a złośliwości ole.ć.

kulten
24-09-2009, 16:42
Miast deliberować na temat sposobu oceniania wolę większą aktywność oceniających, którzy wolą wrzucać tylko swoje prace i oczekiwać na komenty ale samemu już nie udzielając się w wątkach innych osób. Dlatego olewam tych co nie komentują a tylko wrzucają swoje prace. Takim osobom mówię nie a ich potencjalne argumenty, że nie mają czasu lub dostatecznej wiedzy są tak żałosne, że odechciewa się z tym dyskutować.

Ponadto wracając do Twojego pomysłu zwróć uwagę jaki aplauz on wzbudził. I niestety Twoja argumentacja dla mnie w dalszym ciągu nijak się ma w mojej ocenie do tego co napisałem wcześniej.

Mark Kowalczyk
24-09-2009, 17:30
Mz Twoja bardzo jednoznaczna opinia(za co szacunek), jednak zubaża forum, to co ja chcę zaproponować, mniejsza o formę czy sposób, ma właśnie na celu pobudzić aktywność ludzi. Zobacz, ten post otworzyło ponad 600 razy, przeczytało z połowę, a wyraziło opinię kilka, jesteś socjologiem więc mechanizmy rządzące na np forum znasz, ludzi trzeba pobudzić, bo inaczej marazm i wstecznictwo czyli nuda.
Nie chcę nikogo przekonywać do celowości zmian, aplauz - ja go nie potrzebuję, będzie jak będzie. Obaj będziemy dalej fotografować, mam nadzieję wzbogacając koloryt tego forum.

Pozdrawiam.

grudzinsky
24-09-2009, 18:07
Dodam jeszcze kilka słów. Nie wiem jak inni ale ja nie mam oporów do napisania komuś że walnął gniota. Czy to będzie Kulten, Szuwar, Harb czy ktoś inny z czołówki forumowej. Wiadomo że o takich rzeczach pisze się inaczej tzn w innym tonie niż do nowego użytkownika. Dlaczego? Bardzo proste! Znamy się wirtualnie już od kilku lat i rozmawiamy między sobą w nieco innym języku. Kolejną sprawą jest że użytkownicy z długim stażem są bardziej świadomymi fotografami i widzą co wrzucają na forum.

to moze ja ustosunkuje sie do tych kilku zdan napisanych przez uzytkownika.
otoz ja sie juz boje pisac pod pracami znanych i lubianych na tym forum, ze to gniot. nawet jesli ubral bym to w mile dla oka slowa, boje sie. dlaczego? jak wiadomo "czlonki" zalogowane kilka lat temu maja wyrobiona juz jakas opinie i "mlody" jedyne co moze napisac to, ze ladne i podoba mi sie i nic wiecej. kilka miesiecy temu mialem "przyjemnosc" korespondowac z kilkoma urzytkownikami tego forum bom smial wyrazic opinie na temat ich fotografii.
czy "koledzy" z dlugim stazem sa bardziej swiadomymi fotografami to bym sie klocil i raczej nie wiedza co wstawiaja na forum. nie bede wypisywal tu uzytkownikow, sami domyslicie sie o kogo mi chodzi. ja wazeliniarstwu mowie stanowcze nie! zawsze, ale to zawsze pisze to co czuje ogladajac zdjecie. oceniam walory techniczne jak i estetyczne kazdej jednej pracy. jesli praca zasluguje na uznanie to ok, jesli natomiast jest to gniot to pisze, ze jest to gniot i wyjasniam w kliku slowach. niestety nie wszystcy uzytkownicy tego forum zgadzaja sie z moim zdaniem i kontyuluja slodzenie czy jak kto woli nazwac wazeliniarstwo.
gdyby to zdjecie z poczatku watku zamiescil jeden ze "starych" wyjadaczy to posypaly by sie komentarze typu piekne swiatlo, idealny kadr itp itd...tylko niech nikt nie probuje zaprzeczyc. przykladow na takie, a nie inne traktowanie na tym forum jest mnostwo...

WAZELINIARSTWU MOWIE STANOWCZE NIE!
i TWA tez :-P

sea21
24-09-2009, 18:18
Ja nie miałem nigdy takich spięć. Jak komuś skrytykowałem fote do uzasadniałem to argumentami i zawsze ale to zawsze zaznaczam że jest to moja subiektywna opinia i nie każdy musi się z nią zgodzić. Póki co nikt do mnie się o to nie oburzył. Mówię tu o starych userach. Zdarzało się że jakiś młodziak odkopywał mi fotę i jechał po niej no ale cóż zrobić. Kładę olewkę na takich śmiesznych ludzików :)

ps
O który wątek chodziło?

Szuwar
24-09-2009, 18:18
gdyby to zdjecie z poczatku watku zamiescil jeden ze "starych" wyjadaczy to posypaly by sie komentarze typu piekne swiatlo, idealny kadr itp itd...tylko niech nikt nie probuje zaprzeczyc.

No to ja zaprzeczę. Nie sądzę, żeby tak napisano o tym zdjęciu - chyba , że w formie żartu.

Nie pamietam już czy komentowałeś jakieś moje zdjęcia, ale przynajmniej teraz wiem, żeby Twoich komentarzy nie brać pod uwagę. Szkoda, bo wydawało mi się , że są konstruktywne.

Choć mam staż około 3 lat nie czuję się starym wyjadaczem, ale zdążyłem sobie już wyrobić opinię na temat forumowiczów, którzy zaglądają tu od dłuższego czasu. Wydaję mi się, że potrafię ocenić obłudę od szczerości płynącą z klawiatury. I od kiedy pamiętam zawsze były posądzenia o jakieś TWA i inne tego typu bzdury.

To co mnie wkurza obecnie to to, że znowu ktoś próbuje rozgorączkować spokojną od jakiegoś czasu atmosferę.

Dziwię się , że jakieś ale do "starych" forumowiczów masz właśnie TY.

grudzinsky
24-09-2009, 18:34
Nie pamietam już czy komentowałeś jakieś moje zdjęcia, ale przynajmniej teraz wiem, żeby Twoich komentarzy nie brać pod uwagę. Szkoda, bo wydawało mi się , że są konstruktywne.

Dziwię się , że jakieś ale do "starych" forumowiczów masz właśnie TY.

masz moje slowo, ze mojego komentarza pod swoimi zdjeciami nie zobaczysz...

mam! bo mialem niezbyt przyjemne doswiadczenia, wlasnie za konstruktywne komentowanie ich prac i wytykanie bledow. co innego gdybym nie mial pojecia o tych sprawach, ale mam. odkad jestem tu na forum i udzielam sie w krajobrazie zauwazylem, ze tylko 1 (slownie jedna) osoba zastosowala sie do rad jakich udzielilem. wyszlo to tej osobie na plus bo zdjecia wygladaja zdecydowanie lepiej. reszta niestety nie czyta tego co pisze i robi swoje czytajac "te dobre" komentarze i popelniajac te same bledy. skoro tak ma byc to niech bedzie...
kategoria krajobrazu od tej pory dla mnie na forum nie istnieje!

sea21
24-09-2009, 18:40
Noooo jeszcze brakuje tylko tekstów w stylu "usuwam konto" albo "odchodzę z forum" i oczekiwanie na przeprosiny... Dajmy sobie na wstrzymanie. W ogóle ten wątek to jakaś chora prowokacja nie mająca celu.

Szuwar
24-09-2009, 18:41
kategoria krajobrazu od tej pory dla mnie na forum nie istnieje!

Jak już pisałem - szkoda. Piszę serio.

Decyzja jest Twoja, ale moim zdaniem bezsensowna i niepotrzebna.

I też żałuję, że dałem się sprowokować MarkKowalczyk.

A było tak spokojnie.

grudzinsky
24-09-2009, 18:45
tu nie chodzi o zadna prowaokoacje. poprostu od dluzszego czasu lezalo mi na watrobie i musialem sie zoperowac. dzieki temu watkowi operacja przeszla pomyslnie i jestem wyleczony...
sea21 nie napisalem, ze odchodze z forum. bardzo lubie cafe i tam czesto przesiaduje i tam bede przesiadywal. poprostu tu do krajobrazu nie bede juz zagladal bo po co znow ma mi cos na watrobie zalegac...

Mark Kowalczyk
24-09-2009, 19:06
Szuwar, sorry nie prowokacja tylko zachęta do dyskusji, pomysł na nią miałem jak widać zły, ale za jakość dyskusji odpowiadasz również Ty, jako jej uczestnik, winić mnie można tylko za naiwność i błędną ocenę forumowej rzeczywistości. Ale nie jest tylko żle, poczytaj trochę innych dzisiejszych postów, ocen, mz coś drgneło.

semyazza
24-09-2009, 19:28
Jestem jednym ze starszch uzytkownikow forum. niech nikt nie sugeruje sie data, ktora widnieje tam gdzies z boku.
Przez te wszystkie lata obserwuje powolna dewaluacje uczciwego oceniania zdjec. Ono bylo kiedys na samym poczatku, do momentu gdy nie rozpoczela sie seria cyklicznych zlotow regionalnych i ogolnych, czyli do momentu gdy nie pojawily sie silne relacje pomiedzy uzytkownikami, ktorzy wirtualny swiat forum zamienili na rzeczywistosc.
Przeciez klakierstwo, wazeliniarstwo i czyste wlazidupstwo az widac, ono az kapie z niektorych wypowiedzi. "jakie wspoaniale swiatlo", 'jaki piekny moment" albo "praca zapierajaca dech w piersiach". Jasne, ona zapiera dech, ale chyba tylko dlatego ze jest kompletnym gniotem i az dziwne, ze jeden czy drugi doswiadczony forumowicz ja tu wstawil.
Ja juz od dawna nie oceniam zdjec na forum. Ani w krajobrazie, ani w innym watku. To nie ma sensu - nawet najlepszy i najsensowniejszy komentarz i tak nie ma znaczenia - wazne, aby slodziacy sie wpisali.
Druga rzecz, to rozwoj umiejetnosci i kreatywnego postrzegania rzeczywistosci. Pod tym wzgledem forum osiagnelo stagnacje - nic sie nie dzieje. Nie ma czegos takiego jak lata temu, ze z dnia na dzien pojawialy sie lepsze zdjecia - ostatnio wiekszosc zdjec jest do siebie podobnych - na jedno kopyto - podobne kady, obrobki. zmieniaja sie jedynie wykonawcy. rozwijajaą sie jedynie jednostki...
I tak sobie drepczemy w miejsu kiszac sie w bagienku ukladow i ukladzikow, wdychajac na przemian opary wazelinki i saczacego sie jadu.
Szkoda - to forum juz nie jest takie jak dawniej, czego bardzo zluje...

maniak666
24-09-2009, 19:34
Jestem jednym ze starszch uzytkownikow forum. niech nikt nie sugeruje sie data, ktora widnieje tam gdzies z boku.
Przez te wszystkie lata obserwuje powolna dewaluacje uczciwego oceniania zdjec. Ono bylo kiedys na samym poczatku, do momentu gdy nie rozpoczela sie seria cyklicznych zlotow regionalnych i ogolnych, czyli do momentu gdy nie pojawily sie silne relacje pomiedzy uzytkownikami, ktorzy wirtualny swiat forum zamienili na rzeczywistosc.
Przeciez klakierstwo, wazeliniarstwo i czyste wlazidupstwo az widac, ono az kapie z niektorych wypowiedzi. "jakie wspoaniale swiatlo", 'jaki piekny moment" albo "praca zapierajaca dech w piersiach". Jasne, ona zapiera dech, ale chyba tylko dlatego ze jest kompletnym gniotem i az dziwne, ze jeden czy drugi doswiadczony forumowicz ja tu wstawil.
Ja juz od dawna nie oceniam zdjec na forum. Ani w krajobrazie, ani w innym watku. To nie ma sensu - nawet najlepszy i najsensowniejszy komentarz i tak nie ma znaczenia - wazne, aby slodziacy sie wpisali.
Druga rzecz, to rozwoj umiejetnosci i kreatywnego postrzegania rzeczywistosci. Pod tym wzgledem forum osiagnelo stagnacje - nic sie nie dzieje. Nie ma czegos takiego jak lata temu, ze z dnia na dzien pojawialy sie lepsze zdjecia - ostatnio wiekszosc zdjec jest do siebie podobnych - na jedno kopyto - podobne kady, obrobki. zmieniaja sie jedynie wykonawcy. rozwijajaą sie jedynie jednostki...
I tak sobie drepczemy w miejsu kiszac sie w bagienku ukladow i ukladzikow, wdychajac na przemian opary wazelinki i saczacego sie jadu.
Szkoda - to forum juz nie jest takie jak dawniej, czego bardzo zluje...

... nic dodac nic ując...

malasana
24-09-2009, 19:40
I zamieszales;) A tak na serio, Panowie, wezcie na wstrzymanie. Czy zawsze musza byc konflikty? Nie taki cel mial miec ten watek. A powiem jedno, tak merytorycznych komentarzy pod zdjeciami jak tu, nie widzialem w sieci.

Sowulus12
24-09-2009, 19:44
Hmm, forum to ludzie, a nie serwery - ludzie się zmieniają - jedni przychodzą, inni odchodzą ;) jak w życiu...zmieniają się ludzie zmienia się i forum. Semyazza - uważam że przesadzasz z tymi oparami wazeliny, ale stanowczo masz rację, że zmniejszyła się populacja tych najlepszych tych którzy parli do przodu i lansowali wzorce.

Nie jest gorzej ani lepiej - jest inaczej.

semyazza
24-09-2009, 19:45
Czy zawsze musza byc konflikty?
Konflikty rozwiazuje sie nie poprzez chowanie glowy w piasek lub zamiatani smieci pod dywan, ale przez niwelowanie przyczyn....
grudzinsky troche nerwowo zareagowal, ale nie nalezy sie dziwic - kazdy w pewnym momencie osiaga stan nasycenia, a pozniej przelewa sie czara goryczy.

Semyazza - uważam że przesadzasz z tymi oparami wazeliny
wiesz, moze masz racje, ale to jest moje subiektywne odczucie. sa dwie rzeczy, ktore wyjatkowo mnie denerwuja i na ktore mam ciezka alergie - jedna z nich jest wlasnie wazeliniarstwo, ale jak widzisz, to nie jest odosobnione zdanie, wiec nie jestem chyba paranoikiem...
a moze?
:mrgreen:

malasana
24-09-2009, 19:51
Konflikty rozwiazuje sie nie poprzez chowanie glowy w piasek lub zamiatani smieci pod dywan, ale przez niwelowanie przyczyn....
grudzinsky troche nerwowo zareagowal, ale nie nalezy sie dziwic - kazdy w pewnym momencie osiaga stan nasycenia, a pozniej przelewa sie czara goryczy.

wiesz, moze masz racje, ale to jest moje subiektywne odczucie. sa dwie rzeczy, ktore wyjatkowo mnie denerwuja i na ktore mam ciezka alergie - jedna z nich jest wlasnie wazeliniarstwo, ale jak widzisz, to nie jest odosobnione zdanie, wiec nie jestem chyba paranoikiem...
a moze?

Podaj konkretny przyklad, inaczej bedziemy debatowac o mitycznej Grupie Trzymajacej Wladze, a do dyskutujacych o takich sprawach upodabniac sie nie powinnismy;)

semyazza
24-09-2009, 19:57
Podaj konkretny przyklad, inaczej bedziemy debatowac o mitycznej Grupie Trzymajacej Wladze, a do dyskutujacych o takich sprawach upodabniac sie nie powinnismy;)

nie, nie bede podawac, bo inaczej bym musial wywlekac konkretne osoby i konkretne posty.
i wiesz co bedzie? wiesz pewnie - od slowa do slowa zacznie sie ch...a rozmowa.
Jesli ktos jest ŚWIADOMYM forumowiczem, jesli sledzi watki, to bardzo latwo wylapie kto z kim i gdzie konczy sie merytoryka, a zaczyna miod....
Sorry, ale ja sie nie dam wciagnac w wojenke.
Jesli ktos przeczytal, co powyzej napisalem i to zrozumial, to jest szansa, ze pare rzeczy przemysli, jesli nie zrozumial, to sorry, ale nie jestesmy przedszkolakami i pewne rzeczy sa albo oczywiste, albo nie.

Mark Kowalczyk
24-09-2009, 20:03
ŻADNYCH przykładów - PROSZĘ!!! bo się naprawdę popieprzy. Wymiana zdań to nie konflikt. Dla uspokojenia emocji, zgadnijcie dlaczego użytkownik Canona(czyli ja) tak angażuje się w forum Nikona.

grudzinsky
24-09-2009, 20:08

daleko szukac nie trzeba - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=115179

p.s.
mi i tak juz to wisi i powiewa...

borregaard
24-09-2009, 20:08
ŻADNYCH przykładów - PROSZĘ!!! bo się naprawdę popieprzy. Wymiana zdań to nie konflikt. Dla uspokojenia emocji, zgadnijcie dlaczego użytkownik Canona(czyli ja) tak angażuje się w forum Nikona.
Zapewne dostałeś tam parę negatywów....:wink: :mrgreen: :mrgreen:
Ja ,przy okazji,poproszę o jedną....może o dwie rzeczy..o więcej dystansu i więcej humoru...:-D

grudzinsky
24-09-2009, 20:11
więcej dystansu i więcej humoru...:-D

watek z humorem jest w cafe...

Szuwar
24-09-2009, 20:11

Nigdy nie byłem kolego na żadnym zlocie, kuligu, ognisku i innych integracyjnych spotkaniach z ludźmi z forum.

Cenię sobie właśnie prywatność.

Ja kończę tę dyskusję, bo szkoda mi na nią po prostu czasu.

Pozdrawiam wszystkich zadowolonych i niezadowolonych z tego forum.

malasana
24-09-2009, 20:12
daleko szukac nie trzeba - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=115179

p.s.
mi i tak juz to wisi i powiewa...
Uwazasz, ze to zle zdjecie? Dlaczego tego nie napisales? A napisales, ze nie napiszesz nic...

grudzinsky
24-09-2009, 20:15
Uwazasz, ze to zle zdjecie?

co ja uwazam to pozostawie dla siebie.
a tu takie male porownanie. zdjecie, na ktorym jest swiatlo... (http://1x.com/photos/landscape/27761/)

borregaard
24-09-2009, 20:17
Ooo,właśnie zauważyłem ,że "trzymam władzę".....:mrgreen: :mrgreen:

semyazza
24-09-2009, 20:21
Nigdy nie byłem kolego na żadnym zlocie, kuligu, ognisku i innych integracyjnych spotkaniach z ludźmi z forum.
ale po co to napisales? uwazasz, ze napisalem wlasnie o Tobie? bez jaj.... moja wypowiedz byla BARDZO ogolna - szanuje WSZYSTKICH forumowiczow, niezaleznie od stazu, ilosci postow czy tego co pisza, wiec jak widzisz unikam wycieczek personalnych, bo nie o to w tym momencie chodzi
Szuwar, ja na forum zarejestrowalem sie grubo ponad dwa lata przed Toba i chyba latwiej mi ocenic jak bylo na poczatku, a jak jest teraz.
Ja rowniez nie bylem i ani sie tego nie ciesze, ani tego nie zaluje, bo rowniez cenie sobie swoja prywatnosc.

Mark Kowalczyk
24-09-2009, 20:23
Zapewne dostałeś tam parę negatywów....:wink: :mrgreen: :mrgreen:
Ja ,przy okazji,poproszę o jedną....może o dwie rzeczy..o więcej dystansu i więcej humoru...:-D

Źle, a dyskusję uspokoi rzeczowość a nie dystans i wątpliwy humor.

sea21
24-09-2009, 20:27
A może właśnie ujawnić owe TWA. Może skończy się dziecinne bicie piany i przejdziemy do konkretów. Wkurza mnie ta dziecinada:evil::evil::evil:

Greg77
24-09-2009, 20:30
Niech jakis moderator przeniesie ten watek do Cafe please.....

grudzinsky
24-09-2009, 20:32
A może właśnie ujawnić owe TWA. Może skończy się dziecinne bicie piany i przejdziemy do konkretów. Wkurza mnie ta dziecinada:evil::evil::evil:

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=115179

do zadnego cafe! tam trzeba byc zalogowanym by moc czytac. w tej chwili dostep do watku ma kazdy i niech w swiat idzie info jak sie tu dzieje!

Mark Kowalczyk
24-09-2009, 20:36
Niech jakis moderator przeniesie ten watek do Cafe please.....

Jako nieszczęsny twórca tego zamieszania po raz drugi popieram pomysł Grega.

Gdyby co nie rejteruję, ale na dziś starczy. W razie wywołania do tablicy, będę jutro dostępny po 15-tej.

sea21
24-09-2009, 20:36
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=115179

do zadnego cafe! tam trzeba byc zalogowanym by moc czytac. w tej chwili dostep do watku ma kazdy i niech w swiat idzie info jak sie tu dzieje!
I co w związku z tym wątkiem? Czy ludzie którzy się tam wypowiedzieli należą do rzeczonego TWA???

GUINNESSts
24-09-2009, 20:38
Zatrzymalem sie na 3ciej str. postu i wystarczy. Moglbym zacytowac kilka odp. np Grega.
Napisze juz kolejny raz. To wyjadkowe forum i to tylko i tylko tutaj nauczylem sie fotografii(ucze sie).
Ciekawe czego nauczylbym sie na plfoto,digart,fotoik czy innych(nie ujmujac zadnej). No pewnie łaziłbym z glowa w chmurach i nic nie potrafil. Tak. Bo przeciez na ...moje zdjecia wsztstkie to rewelacja,fenomen itp. itd.
DAWAC GWIAZDKI PANIE I PANOWIE. Najlepiej anonimowo. To sie dopiero bedziemy uczyc!!!

grudzinsky
24-09-2009, 20:41
I co w związku z tym wątkiem? Czy ludzie którzy się tam wypowiedzieli należą do rzeczonego TWA???

biorac pod uwage kilka innych watkow tego samego autora to smiem twierdzic, ze tak...to jest wlasnie TWA :) jako, ze ja nie naleze do TWA i pod kazdym zdjeciem pisze czy mi sie podoba czy nie to za to dostaje po uszach w prywatnych wiadomosciach...nie dzieki! tak to ja sie bawic nie bede. zabieram zabawki i spadam do wlasnej piaskownicy...

Greg77
24-09-2009, 20:42
DAWAC GWIAZDKI PANIE I PANOWIE. Najlepiej anonimowo. To sie dopiero bedziemy uczyc!!!

Go..no sie bedziesz uczyc......myslisz ze ilosc gwiazdek zmobilizuje ciebie bardziej do pracy niz podpowiedz kolegow z forum......skoncza sie opinie i konstruktywna krytyka!
Teraz to chociaż musisz napisac kilka slow!

Sowulus12
24-09-2009, 20:44
Go..no sie bedziesz uczyc......myslisz ze ilosc gwiazdek zmobilizuje ciebie bardziej do pracy niz podpowiedz kolegow z forum......skoncza sie opinie i konstruktywna krytyka!
Teraz to chociarz musisz napisac kilka slow!

Ja zrozumiałem że Kolega napisał o tych gwiazdkach z nutką ironii (z przekąsem).

gadzeciarz
24-09-2009, 20:46
Ale się narobiło,ja krótko
Właśnie dzięki temu że koledzy mogą się wypowiedzieć ja amator mogę czegoś się nauczyć i dzięki tej możliwości jestem za ocenianiem opisowym.

Greg77
24-09-2009, 20:47
Ja zrozumiałem że Kolega napisał o tych gwiazdkach z nutką ironii (z przekąsem).

Eeee bo tak mnie ten watek bulwersuje!!!!!

Sowulus12
24-09-2009, 20:47
Właśnie dzięki temu że koledzy mogą się wypowiedzieć ja amator mogę czegoś się nauczyć i dzięki tej możliwości jestem za ocenianiem opisowym.

Cały czas się zastanawiam czy jedno wyklucza druge (opis / ocena)?

Greg ;) nie tylko Ciebie - ale czasem chyba takie tematy są potrzebne żeby "powietrze zeszło".

sea21
24-09-2009, 20:48
biorac pod uwage kilka innych watkow tego samego autora to smiem twierdzic, ze tak...to jest wlasnie TWA :) jako, ze ja nie naleze do TWA i pod kazdym zdjeciem pisze czy mi sie podoba czy nie to za to dostaje po uszach w prywatnych wiadomosciach...nie dzieki! tak to ja sie bawic nie bede. zabieram zabawki i spadam do wlasnej piaskownicy...
Patrz a ja nie raz skrytykowałem zdjęcia ludzi uważanych przez Ciebie za TWA i jakoś nie dostałem po uszach. Czy to znaczy że jestem w TWA? Otóż mogę Ci powiedzieć że nie. Przynajmniej za takiego się nie uważam a chyba nikt na przymus bez mojej wiedzy mnie tam nie przyjął. Proponuję powołać Forumową Komisję Śledczą ds. nacisków na forumowiczów i zbadania czym jest TWA :mrgreen:

semyazza
24-09-2009, 20:50
gadzeciarz, prosze przeczytaj ten watek od poczatku.
Tu nie chodzi o to, ze nie nalezy krytykowac, radzic, czy pisac, ale robmy to rzetelnie, albo jak kto woli MERYTORYCZNIE.

GUINNESSts
24-09-2009, 20:52
Teraz to chociarz musisz napisac kilka slow!

No wlasnie o tym pisze! Dawac gwiazdki i spadam. Ja chce sie uczyc i czytac o wszystkich swoich bledach. Juz powoli zaczynam komentowac zdjecia innych forumoiczow. I tez w ten sposob sie ucze. Greg. Gwiazdki i spadam.

semyazza
24-09-2009, 20:54
gadzeciarz, prosze przeczytaj ten watek od poczatku.
Tu nie chodzi o to, ze nie nalezy krytykowac, radzic, czy pisac, ale robmy to rzetelnie, albo jak kto woli MERYTORYCZNIE.

Patrz a ja nie raz skrytykowałem zdjęcia ludzi uważanych przez Ciebie za TWA i jakoś nie dostałem po uszach.
to sie ciesz, bo mi w bardzo zaawulowanej formie kazano spier...ć i nigdy wiecej nie pisac, bo sie nie znam. OK, wiec nie pisze, bo skoro sie nie znam na smarowaniu, to pewnie nic odkrywczego nie wniose, a tylko chlewu narobie

Sowulus12
24-09-2009, 20:56
to sie ciesz, bo mi w bardzo zaawulowanej formie kazano spier...ć i nigdy wiecej nie pisac, bo sie nie znam. OK, wiec nie pisze, bo skoro sie nie znam na smarowaniu, to pewnie nic odkrywczego nie wniose, a tylko chlewu narobie

Jakiś konkret? Fakt? Tak to do niczego nie dojdziemy....

grudzinsky
24-09-2009, 20:59

z wielka checia przytoczyl bym fragmenty prywatnych wiadomosci, ale niestety skrzynka ma ich ograniczona wielkosc, wiec co jakis czas trzeba czyscic...

semyazza
24-09-2009, 21:09
Przepraszam Sowulus12, nie mam - to bylo 3-4 miesiecy temu - nie mam juz tej wiadomosci. W miedzyczasie pozbywalem sie 5D, teraz cos sprzedaje, cos kupowalem, a nie mam w zwyczaju zbierania na nikogo "kwitow". Jesli uzytkownik, ktory to do mnie napisal ma tyle cywilnej odwagi i przeczyta ten watek, a jestem tego pewien, to moze sam sie ujawni - ja tego robic nie bede
Jesli ktos chce, moze mi wierzyc, jesli nie, to trudno, ale niestety TAKIE SĄ FAKTY.

gadzeciarz
24-09-2009, 21:11
Rzecz polega na tym że ja na początku jako nowicjusz też miałem komentarze w dość ostrej formie jak mogło by się wydawać,ale myślę że takie fora powstały i istnieją właśnie po to bym w formie opisowej mógł otrzymać potrzebną mi wiedzę z której mogę później zrobić dobry użytek.
Ocena punktowa oraz gwiazdki nie dają takiej możliwości a mi bardziej kojarzą się z oceną typowo konkursową.
Jako że fotografia dla mnie to czysta przyjemność to mam niestety tendencje do zapominania o pewnych żelaznych regułach więc często mi o tym przypominają,lecz powoli mi się ta wiedza utrwala na stałe,właśnie dzięki opisywaniu.

GUINNESSts
24-09-2009, 21:16
Rzecz polega na tym że ja na początku jako nowicjusz też miałem komentarze w dość ostrej formie jak mogło by się wydawać,ale myślę że takie fora powstały i istnieją właśnie po to bym w formie opisowej mógł otrzymać potrzebną mi wiedzę z której mogę później zrobić dobry użytek.
Ocena punktowa oraz gwiazdki nie dają takiej możliwości a mi bardziej kojarzą się z oceną typowo konkursową.
Jako że fotografia dla mnie to czysta przyjemność to mam niestety tendencje do zapominania o pewnych żelaznych regułach więc często mi o tym przypominają,lecz powoli mi się ta wiedza utrwala na stałe,właśnie dzięki opisywaniu.

:):):)

Nikonozaur
24-09-2009, 21:38
(...) kategoria krajobrazu od tej pory dla mnie na forum nie istnieje!

Chyba nie mówisz poważnie! Nie wiem jak inni, ale ja dalej chcę oglądać Twoje prace. Po prostu proszę Cię.

pawel
24-09-2009, 21:40
Gadżeciarz, przeczytaj wątek! :) Tu jest o tym, że niektórzy forumowicze nie chcą merytorycznej oceny, jeśli była by ona inna niż pochwalna.
Ja się z tym spotkałem kilka razy, ale zaowocowało to tym, że więcej nie marnowałem klawiatury na wpisy dla tych osób. I wszyscy żyli długo i szczęśliwie.

gadzeciarz
24-09-2009, 21:48
O ile mi wiadomo fotografia to nie religia ;-)

wingeo
24-09-2009, 21:54
...... o ciekawy wątek, przeczytałem, ....... od deski, do deski.
W ostatnim czasie rzadko tu zaglądałem, .... bo zaczęło nudno się robić. Widząc nick i tytuł zdjęcia prawie zawsze wiedziałem co będzie w środku. Dotyczy to tak zdjęć, jak i komentarzy. Zdjęcia kilku forumowiczów otwieram zawsze, bo świetne foty robią.
Nie mniej muszę powiedzieć, że bywając tu wiele się nauczyłem. Za co serdeczne dzięki. Kilka dobrych komentarzy wiele mi rozjaśniło. Mój przypadek jest o tyle szczególny, że fotografuję wiele lat, ...........a tylko cyfrowo od niedawna. Dosyć łatwo wyłapywałem uwagi merytorycze i nie drażniły mnie krytyki "leszczy".
TWA niewątpliwie isnieje, ale to mi kompletnie nie przeszkadza. Jaki problem, że kilku panów nawzajem pochwali swoje zdjęcia. Nie zauważyłem żeby oceniając pozostałe foty robili to nieobiektywnie.
Nie uważam też, że mam obowiązek napisać coś pod każdym zdjęciem, na zasadzie "on mnie komentarz to ja jemu", ....... bo czasami to wygląda jak lista obecności:mrgreen:
Pozdrawiam

pawel
24-09-2009, 21:57
O ile mi wiadomo fotografia to nie religia ;-)
Teoretycznie :) Jednak niektórzy wierzą, że w tej dziedzinie sięgnęli absolutu. I akceptują tylko psalmy pochwalne. Trochę ich jest, więc trzeba z nimi żyć. I orientować się, kiedy ktoś przychodzi się uczyć, a kiedy chwalić.
Problemy wynikają z tego, że ze zdjęć nie zawsze to wynika :]

gadzeciarz
24-09-2009, 22:01
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=115179
to takie słodkie

raddeli
24-09-2009, 22:03
noooo, przeczytałem całość. Zaglądając na to forum i do tego działu naprawdę dużo się nauczyłem oglądając Wasze zdjęcia i czytając Wasze oceny i opinie o nich. fakt - były opinie konstruktywne i były też takie po przeczytaniu których zastanawiałem się "co poeta miał na myśli?" - pochwały nad gniotami.
Dawno, dawno temu takie pyskówki były na plfoto.com i innych tego typu stronach, dlatego już od baaardzo dawna tam nie zaglądam.
Panowie, proszę Was - dajcie sobie na wstrzymanie. Może mimo późnej pory weźmy aparaty i na nocny plenerek? Może powstanie coś wartego pokazania? :-)
Pozdrawiam Wszystkich.

Greg77
24-09-2009, 22:05
Panowie, proszę Was - dajcie sobie na wstrzymanie. Może mimo późnej pory weźmy aparaty i na nocny plenerek? Może powstanie coś wartego pokazania? :-)
Pozdrawiam Wszystkich.

Ja tez PROSZE!

Nemeth
24-09-2009, 22:08
Ojej... na forum jest TWA...
Szok!

wingeo
24-09-2009, 22:10
...................weźmy aparaty i .................... plenerek? Może powstanie coś wartego pokazania? :-).........

Ja się już nawet spakowałem. Nad ranem uciekam na trzy dni w Bieszczady. :-D:-D:-D

rainer
24-09-2009, 22:31
Chyba nie mówisz poważnie! Nie wiem jak inni, ale ja dalej chcę oglądać Twoje prace. Po prostu proszę Cię.

ja także, grudzinsky Twoje zdjęcia prezentują bardzo wysoki poziom i szkoda było by jakbyś zaprzestał ich prezentowania , kategoria krajobraz wiele by straciła ...

grudzinsky
24-09-2009, 22:34
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=115286&page=2 - kolejny przyklad slodzenia autorowi. jakie wnioski z tych wypowiedzi wyciagnie autor? ze fota super i nadaje sie do pokazywania innym i zacznie chodzic z glowa w chmurach. na pytanie zadane przeze mnie dlaczego zrobil to zdjecie napisal...sami przeczytajcie caly watek...toz to rece opadaja...

wywalilem wszystkie swoje zdjeci i wiecej juz tu nie bede publikowal, wlasnie ze wzgledu na to, ze nie chce wiecej czytac komentarzy typu cudowne, fanta*****styczne itp itd. stwierdzilem, ze dzielenie sie moja wiedza na temat fotografii pejzazowej nie ma tu sensu bo zaraz pojawi sie komentarz, ze mnie nie warto czytac bo mam problemy z kolorami itp itd...niczego to forum mnie juz nie nauczy, a do chwalenia sie wlasnymi wypocinami jest tysiace portali...rezygnuje tez z brania udzialow w jakich kolwiek pojedynkach (aktualnie trwajacym takze).

Nikonozaur
24-09-2009, 22:53
(...) wywalilem wszystkie swoje zdjeci i wiecej juz tu nie bede publikowal (...) rezygnuje tez z brania udzialow w jakich kolwiek pojedynkach (aktualnie trwajacym takze).

Szkoda, bardzo szkoda, ale szanuję Twoją decyzję.

piter670
24-09-2009, 23:28
Pozwalam sobie wrzucić link wielokrotnie już zamieszczany na tym forum a propos komentarzy pod zdjęciami z dedykacją do wszystkich, żeby nie traktować siebie w internecie ze śmiertelną powagą. To forum to tylko i aż miła zabawa, a oceny tu wyrażane absolutnie nie tworzą żadnej innej rzeczywistości poza wirtualną.

http://autofocus.blox.pl/2008/01/Wielcy-fotografowie-w-Internecie.html

Obrażanie się, demonstrowanie swojego niezadowolenia z powodu komentarzy pod zdjęciami, oburzanie się że X dostał po znajomości lepszą ocenę niż Y jest dla mnie troszkę niepoważne.
Bardzo podobały mi się zdjęcia grudzinskego i w paru przypadkach zainspirował mnie do własnych eksperymentów fotograficznych, szkoda i bardzo żałuję, że nie będę mógł podpatrywać tu jego prac.

Greg77
24-09-2009, 23:35
Bardzo podobały mi się zdjęcia grudzinskego i w paru przypadkach zainspirował mnie do własnych eksperymentów fotograficznych, szkoda i bardzo żałuję, że nie będę mógł podpatrywać tu jego prac.

No coz tutaj musze sie podpisac.......mam nadzieje ze zmieni jeszcze zdanie.....zdecydowanie jedna z osob ktore pomagaly sie rozwijac.....i sluchalem go z przyjemnoscia uczac sie zarazem!

grudzinsky
24-09-2009, 23:36
Obrażanie się, demonstrowanie swojego niezadowolenia z powodu komentarzy pod zdjęciami, oburzanie się że X dostał po znajomości lepszą ocenę niż Y jest dla mnie troszkę niepoważne.

tu nie chodzi o oceny tylko o traktowanie Twoich komentarzy. jak Ci sie nie podoba to najlepiej nie komentuj. jestem za stary na takie *******y itp itd. takie info dostawalem na prywatnych wiadomosciach. naprawde zaluje, ze musialem je usunac bo to by byla wielka uczta dla forumowiczow...moc poczytac jak to inni prywatnie postrzegaja konstruktywna krytyke...
mam gdzies oceny! nie o nie sie rozchodzi...
niewazne...

piter670
24-09-2009, 23:46
tu nie chodzi o oceny tylko o traktowanie Twoich komentarzy. jak Ci sie nie podoba to najlepiej nie komentuj. jestem za stary na takie *******y itp itd. takie info dostawalem na prywatnych wiadomosciach. naprawde zaluje, ze musialem je usunac bo to by byla wielka uczta dla forumowiczow...moc poczytac jak to inni prywatnie postrzegaja konstruktywna krytyke...
niewazne...

grudzinsky ale odpowiedz sobie na pytanie, czy zależy Ci na zdaniu tych paru osób. Jeżeli wiesz, że piszą tendencyjnie to ich olej, ale dlaczego przy okazji olewasz pozostałych, którzy uważają, że Twoje zdjęcia są ok. Ja np. zarzuciłem ocenianie zdjęć części osób którzy reagują na krytykę w sposób opisany przez Ciebie. Przecież nie muszę. Jeżeli ktoś musi się dowartościować na forum to niech to robi - tyle że beze mnie. Ja szukam na forum ciekawych zdjęć. Jeżeli przy okazji ktoś chce podzielić się swoim warsztatem to to jest to !.

Jeśli mogę Ci coś doradzić to nie rezygnuj - po prostu zrób sobie przerwę, a potem ciesz się z kontaktów na tym forum z ludzmi, których lubisz i szanujesz. Bo przecież chyba są tacy?
A pozostałych ? tak jak w życiu po prostu ignoruj.
Ja mam ciągle nadzieję, że będę mógł tu oglądać twoje zdjęcia, czego sobie i Tobie życzę.

Szuwar
24-09-2009, 23:47
niewazne...

Miałem się nie wypowiadać, ale ...

Ode mnie nigdy byś nie dostał i nie dostałeś takiej PM. Jeżeli otrzymywałeś je od kogoś to śmiało mogę powiedzieć, że było to płytkie zachowanie ze strony tego użytkownika (choć nie znam szczegółów, a chciałbym je poznać). Piszesz, że jesteś za stary na takie pierdoły - więc nie obrażaj się i bądź poważniejszy i rozsądniejszy niż Ci co do Ciebie pisywali. Jeżeli nawet niektórzy widzą jakieś TWA to niech sobie widzą. Tak jak pisałem wczesniej - świadomy fotograf potrafi oddzielić ziarno od plew.
Tyle ode mnie. Dobranoc

grudzinsky
25-09-2009, 00:03
Ode mnie nigdy byś nie dostał i nie dostałeś takiej PM. Jeżeli otrzymywałeś je od kogoś to śmiało mogę powiedzieć, że było to płytkie zachowanie ze strony tego użytkownika (choć nie znam szczegółów, a chciałbym je poznać). Piszesz, że jesteś za stary na takie pierdoły -

od Ciebie nie dostalem takiej wiadomosci, tu chodzi o innych. z tym starym to tez nie o mnie chodzi. ja mlody jestem, zaledwie 30 skonczylem...za stary na takie *******y jestem - to byla wiadomosc od jednego z uzytkownikow tego forum...

Jacek_Z
25-09-2009, 00:04
z wielka checia przytoczyl bym fragmenty prywatnych wiadomosci, ale niestety skrzynka ma ich ograniczona wielkosc, wiec co jakis czas trzeba czyscic...

to sie ciesz, bo mi w bardzo zaawulowanej formie kazano spier...ć i nigdy wiecej nie pisac, bo sie nie znam. OK, wiec nie pisze, bo skoro sie nie znam na smarowaniu, to pewnie nic odkrywczego nie wniose, a tylko chlewu narobieJestem lekko zdziwiony, ale to może dlatego, że jestem naiwny. Bardzo jestem ciekaw kto tu chce rządzić. Forum to powinna byc jakaś społeczność i jako taka kierować się pewnymi mechanizmami. Fakt, ktoś z "dorobkiem", stażem i ilościa postów wypracował sobie jakąś pozycję, większą niż ktoś nowy, mimo że to ten nowy może być bardziej zaawansowany i być "lepszym fotografem". Ale lekko mnie dziwi, że na PW próbuje się wywierać jakieś takie dziwne naciski. Jestem ciekaw nicków tych osób. Na tym forum moderatorzy pełnią funkcje ... moderujących :-D a nie rządzących, więc osoby nie będące moderatorami a uzurpujące sobie prawo do dyrygowania powinny być nam zgłaszane.

Bywają sytuacje waśni między konkretnymi userami i komentarze odwetowe, bywa że przechodzi to na PW - to wtedy OK, bo lepiej by to sobie "konkurenci" wyjaśniali między sobą, a nie śmiecili na forum. Ale jak rozumiem ta sytuacja o której pisze grudzinsky i semyazza jest inna.

...TWA niewątpliwie isnieje, ale to mi kompletnie nie przeszkadza. Jaki problem, że kilku panów nawzajem pochwali swoje zdjęcia. Nie zauważyłem żeby oceniając pozostałe foty robili to nieobiektywnie.
..Przychylam się do tej opinii. Też sądzę, że istnieje TWA, ale to niekoniecznie musi być coś negatywnego. Po prostu ludzie się poznali, byc może nawet w grupach na spotkaniach i plenerach, nie tylko wirtualnie. Fakt, czasami niektórzy nie potrafią skrytykować kumpla, ba, piszą nawet pochwały (niezasłużone). Miałbym prośbę - nie piszcie pozytywów pod słabymi zdjęciami "kumpli" bo dla innych to jest czytelne. TWA to zapewne ludzie mający liczbę postów w tysiącach i to się da wtedy wyłapać. Jak kumpel da knota - skrytykujcie lub nie piszcie nic.

Pershing
25-09-2009, 01:07
Prawie umknąłby mi tak ciekawy wątek. Ja osobiście podpisuję się wszystkimi kończynami pod opinią Grudzinsky. Jestem na forum już jakiś czas i to co pisze grudzinsky to święta prawda. Autor wątku swoją prowokacją wywołał wreszcie dyskusję o której często mówi się w świecie rzeczywistym przy różnego rodzaju spotkaniach, kursach, wspólnych plenerach, ale na forum ten temat jest tabu. Ja od jakiegoś czasu chciałem iść nawet dalej w prowokację i wymyśłiłem sobie, żeby namówić któregoś z fotografów z górnej półki, ale takiego który ma dystans do siebie i przede wszystkim poczucie humoru na taki mały teścik tj. ja wstawiam pod swoim nickiem jego dzieło, on pod swoim mojego gniotka. Myślę że byłoby baaardzo ciekawie. Pamiętam, że swego czasu chyba Niedźwiedź próbował w ten sposób prowokować rejestrując się pod nowym nickiem i jako "świeżak" wstawił ślub, ale został dość szybko zdemaskowany bo poprostu ma rozpoznawalny styl.
Prawdą jest też to co pisze Jacek_Z, że ludzie którzy się poznali w realu wystawiają sobie bardziej pochlebne komentarze, nawet czasem na wyrost, ale to normalne, choć nie do końca sprawiedliwe. Myślę jednak, że jak ktoś tu też zauważył osoba świadoma swojego poziomu fotograficznego wie kiedy komentarz jest prawdziwy a kiedy z czystej kurtuazji.
jeśli chodzi o mnie bardzo rzadko zdarza mi się wystawiać negatywne komentarze, a jeśli już to staram się ważyć każde napisane słowo, na ogół jeśli coś mi się nie podoba to raczej wogóle nie komentuję, jeśłi jest dobre ale zauważam że coś mu brakuję staram się to napisać choć nie zawsze jest to dość konstruktywne, bo jednak ciągle brak mi doświadczenia. Mam też kilku ulubionych autorów na tym forum, na których staram się wzorować (z marnym skutkiem) i wtedy poprostu chwalę.
I choć napewno nie zrezygnuję z tego forum, bo mimo wszystko go lubię, a przede wszystkim wiele z niego wyniosłem to wkurza mnie że to forum traci co jakiś czas wartościowych userów przez TWA.
I na koniec przyznam się, że mimo iż poznałem osobiście kilku...nastu forumowiczów osobiście, nigdy z tego powodu nie dawałem komentów na wyrost i nie jestem członkiem TWA oraz jestem za ocenami opisowymi, a nie punktowymi, bo gwiazdki, punkty tak naprawdę niczego nie dają a przynajmniej tym którzy chcą się uczyć.

barbi
25-09-2009, 02:14
Przeczytałam ten wątek od początku do końca. Powiem Wam, że ja na to patrzę inaczej. Świat jest piękny (tylko proszę bez żadnych wycieczek do Barbie, czy cóś koło tego), za krótko jesteśmy na tym padole, dlatego powinniśmy się nim napawać i nie dziwię się, że każdy, gdy ma tylko taką możliwość, kiedy szczególnie coś mu się spodoba uwiecznia to. I nie dziwię się, że chce się tym podzielić z innymi, czego przykładem jest to forum. Ile pokazanych miejsc na forum nigdy nie zobaczymy, albo małym jest prawdopodobieństwem, że zobaczymy. Czasami są to „gnioty”, czasami dobre, bardzo dobre lub rewelacyjne prace. Dla jednych ta sama praca jest rewelacyjna, dla innych tylko przeciętna, a dla kolejnych czasami nawet gniotem, ale przecież to już jest indywidualna ocena każdego. Faktem jest, że na forum czasami dziwnie to wygląda z oceną, nie powinno tak być, ale czy to jest aż tak ważne? To już sumienie komentatora powinno się odezwać, a pozostali powinni przymknąć na to oko, albo powinni się z tego śmiać („wazelinka nie jest zła” albo „ta wazelina jest jeszcze lepsza” - oczywiście tylko do siebie), przynajmniej jeśli chodzi o nieuzasadnione pochwały. Gorzej jest przy krytykowaniu zdjęć. Często czyta się: „zdjęcie do kosza”, „to zdjęcie nic nie przedstawia” albo „nie przemawia do mnie” i na tym kończy się komentarz. Przy takich słowach wypadałoby coś więcej powiedzieć. Jednak wysyłanie brzydkich wiadomości za krytykę, to już naprawdę nieładnie! Metoda na takiego delikwenta, to go olać, patrzeć i oceniać prace innych, których jest tysiące, a przy okazji ile można zobaczyć oczami autorów pięknych i ciekawych obrazów.

Sowulus12
25-09-2009, 10:28
A ja jednak jestem zdania że pisanie komentarzy pochlebnych pod gniotami nie jest zjawiskiem pozytywnym. Tłumaczenie tego na zasadzie że w ramach TWA i tak koledzy wiedzą, że to gniot, ale piszą że ładnie bo się znają i tak wypada nie jest żadnym tlumaczeniem. Efekt jest taki że nowy użytkownik który rozpoczyna przygodę z fotografią i ogląda zdjęcia i czyta komentarze ma wypaczony obraz togo co jest gniotem, a tego co nim nie jest.

W ramach ścisłości przykład dwóch zdjęć borregaarda nie jest dobrym przykładem, bo nie są to gnioty - może nie zwalają na kolana, ale widziałem duuużo gorsze i bardziej polukrowane. To samo tyczy się tego zdjęcia http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=115286 nie powala motyw, ale ma inne walory co wg mnie nie dyskwalifikuje zdjęcia.

semyazza
25-09-2009, 11:54
.....Bardzo jestem ciekaw kto tu chce rządzić......Jestem ciekaw nicków tych osób....... Ale jak rozumiem ta sytuacja o której pisze grudzinsky i semyazza jest inna......

Jacku, przez grzecznosc nie chce pozostawic tych pytan bez jakiejkolwiek odpowiedzi.
Niestety nie mam dowodow - zostaly wykasowane. Moje slowo przeciwko slowu innego uzytkownika? to nie brzmi dobrze. jakiekolwiek oskarzenie bez dowodow staje sie jedynie pomowieniem
bylo - minęło - trudno.

Prosba tylko jest jedna - niech modzi czasami patrza co sie dzieje i niech reaguja na pewne zachowania. Zdarzylo mi sie juz zaraportowac zlego posta i nawet nie wiem, czy sie tym ktos zajal, bo nie dostalem jakiejkolwiek odpowiedzi, a uzytkownik, ktory wypowiadal sie dosc chamsko na forum robil to wciaz bez jakichkolwiek konsekwencji.

grudzinsky
25-09-2009, 11:57
A ja jednak jestem zdania że pisanie komentarzy pochlebnych pod gniotami nie jest zjawiskiem pozytywnym(...)
W ramach ścisłości przykład dwóch zdjęć borregaarda nie jest dobrym przykładem, bo nie są to gnioty - może nie zwalają na kolana, ale widziałem duuużo gorsze i bardziej polukrowane. To samo tyczy się tego zdjęcia http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=115286 nie powala motyw, ale ma inne walory co wg mnie nie dyskwalifikuje zdjęcia.

o tym jest ostatnich kilka postow, o tym pisalem. czas otworzyc szeroko oczy...

dobre zdjecie musi miec w sobie wszystkie skladniki. swiatlo, kadr i miejsce zeby to bylo dobre zdjecie. nie wystarczy jeden element by moc sie nad takim zdjeciem zachwycac....
przykladow zdjec, w ktorych mozemy znalez wszystkie potrzebne skladniki sa miliony. czasami warto poprzegladac co oferuja inni artysci, a nie skupiac sie na zdjeciach wystawianych na forum...
1.http://1x.com/photos/landscape/27728/
2.http://1x.com/photos/landscape/27693/
3.http://1x.com/photos/landscape/27572/
4.http://1x.com/photos/landscape/22444/
5.http://1x.com/photos/landscape/22793/
6.http://1x.com/photos/landscape/22881/
to tylko kilka przykladow fotografii, ktore kaza zatrzymac sie przy nich na chwile. a teraz porownajcie te zalinkowane foty do zdjec borregaard'a czy do zdjec jasiora (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=115286)
ja nie twierdze, ze jestem alfa i omega czy tam jakims jaguarem. przegladam inne portale i podpatruje co i jak robia inni.
tak zaczynalem przygode z fotografia
http://www.digart.pl/zoom/3333105/east_coast.html

a tak to wyglada po prawie dwoch latach
http://www.digart.pl/praca/3947310/Rattray_Lighthouse.html

Jacek_Z
25-09-2009, 12:08
Nie mierz wszystkich jedną miarą. Ja czasami (w portrecie, glamour, akcie) piszę pozytywne rzeczy które zauważam w średnich zdjęciach. Bo widzę, że ten ktos zaczyna. A z kolei u doświadczonych - krytykuje drobiazgi (wczoraj glamour phoenixa, w dodatku mojego kolegi).
Zdjęcia które podlinkowałeś to dla niektórych kosmos i nawet nie marzą o takich. Ty sobie stawiasz wyższe cele. I bardzo dobrze. By robić super zdjęcia (nieprzypadkowo) trzeba być świadomym fotografem. Forum juz wiele wtedy nie pomoże. Wtedy znajdziesz na nim najwyżej kilka osób do dyskusji, a resztą komentarzy się niekoniecznie należy się przejmować.

borregaard
25-09-2009, 12:36
No tak,ten przykład jest porażający,Grudzinsky :mrgreen:... i co z tego wynika ...? Ja niejednokrotnie powtarzałem i powtarzam ,że moje aspiracje foto nie sięgają takiego artyzmu,wystarczy mi poprawność.Jeśli zajdzie taka potrzeba nauczycieli dobiorę sobie sam.Nie dysponuję okolicą, która dawałaby możliwość spełnienia Twoich fotograficznych oczekiwań....Przecież sam się możesz realizowac,masz piękne plenery i możliwości...Ja nie rozumiem tej agresji w stosunku do mojej osoby,moich gniotów(niech takimi pozostaną)...nie dawałem powodów...Piszę każdemu co myślę ,czasami w żartobliwej i uszczypliwej formie,nie odmawiam nikomu tego samego...Ty robisz jakiś dym...urażona ambicja inne powody...nie wiem ,Twoja sprawa..Żebyś jeszcze nie przyjmował pozy skrzywdzonego dziecka..naburmuszony,zbierasz zabawki i bye,bye....To żałosne...
Przykład digartu...no gratuluję...To instrukcja dla zabierających głos w Twoich wątkach ?....:mrgreen:
Twoje zdjęcia zawsze mi się podobały,nie masz z mojej strony,praktycznie, negatywów.Są pewne uwagi,żarty raczej,czasami...Ciekawe jak zareagowałbyś na uwagi takie jakie niekiedy mam do prac Kultena czy Maćka(Nemetha),które b. cenię i uważam za jedne z Najlepszych w Krajobrazie.Pewnie byś się pochlastał....Może jeszcze zakwestionujesz moje prawo do wypowiedzi..?
Oj Grudzinski,Grudzinski...jak można żyć będąc takim smutasem i dopuszczać by takie bzdety frustrowały...
Dla mnie EOT...śmiechu kupa..Więcej dystansu,to tylko matrix....

Szuwar
25-09-2009, 12:39
Dawid, i tu jest chyba problem.

Z całym szacunkiem dla dorobku niektórych na tym forum (mówię tylko tu o dziale krajobraz), ale ani mnie , ani co po niektórym (chyba źle napisałem :-D) mierzyć swoją twórczość do mistrzów fotografii czy nawet ludzi, którzy są w tej fotografii bardzo dobrzy.

Jeżeli chodzi o tzw. TWA to masz na mysli zapewne ludzi, którzy mają cechy wspólne: tysiące postów, częste wystawianie prac, są długo na forum i często na nim przebywają udzielając się. Ci ludzie po prostu moim zdaniem zdążyli się na tyle poznać, że są w stanie okreslić czy dany delikwent wystawia pracę NA MIARĘ SWOICH umiejętności, czy też próbuje wcisnąć gniota licząc na przychylne przyjęcie.
Dałeś przykład Borregaarda. Przecież on sam nieraz pisał, że lubi zwykłe foty, krzaczory .... Ja zawsze oceniam jego prace, jak i innych orientując się czy to co pokazuje np. Andrzej jest pracą przy której się postarał czy też wstawia kit. Sadzę i mam nadzieję, że moje prace też są tak oceniane, bo nie wyobrażam sobie sytuacji, żeby ktoś mi słodził robiąc mnie w ten sposób w konia - ja chcę się czegoś przecież nauczyć. Dlatego też pisałem wcześniej, że wolę konstruktywną krytykę od achów i ochów. Byle szczerą a nie zawistną.

UPS. Andrzej mnie uprzedził.

harb
25-09-2009, 13:00
miałem tego komentarza nie wstawiać bo temat juz umierał - ale po Twoim kolejnym Grudzińsky wepnę go jednak

wróciłem w nocy z Irlandii od forumowych kolegów, będąc tam na miejscu starałem sie im przekazać jak najwięcej moich umiejętności, przeczytałem calutki wątek i jestem w kropce - bo się okazało że zbratałem się, związałem z nimi i będę teraz zapewane w TWA z Irlandzką grupą

zastanawiam sie tylko po co na tak spokojnym forum (bo na przykładzie innych portali gdzie ludzie obrzucają się błotem, nasze jest prawie idealne) wywołuje się takie dyskusje
jest TWA, są na to dowody, najprościej zgłosić to do moderatora
ktos dostał obrazliwą PM-kę, zgłosić do moderatora

chcę jednak ustosunkować się do wypowiedzi Grudzińskyego - robisz bardzo dobre zdjęcia to fakt, masz bardzo ambicjonalne podejście (pisałem Ci kiedyś o tym) i bardzo wysoko mierzysz - pamiętaj jednak o jednym to nie jest forum o profilu PRO - Ty masz świetne miejscówki, słyszałem już opinie ze samograje, nie zgadzam się z tym bo fakt iż motyw bardzo zdjęciu pomaga ale trzeba go jeszcze właściwie podać, spieprzyć można nawet najlepsze miejsce, lecz to ze robisz tak dobre zdjęcia to nie powód aby aż tak zawyżać poziom - są specjalne fora gdzie można mierzyć się z zawodowcami
ostatnio Borregaard kilka razy Cię skrytykował i dlatego postanowiłeś przy okazji tej dyskusji wytknąć mu kilka razy jego wątki, własnie w Irlandii słyszłem ze robi dobre zdjęcia,(i powiem Ci ze mnie osobiscie również podoba się wiele jego fotek są w moim guście, czy mam zły ? nie innym to oceniać, bo ja nie wytykam komuś ze podoba mu się giewont Kowalczyka) owszem nie zawsze, ale my wszyscy nie zawsze robimy dobre zdjęcia zdarzają się gnioty każdemu
Ty mz. (tez Ci kiedyś o tym pisałem - i nie zmieniłeś w tym temacie zdania i masz oczywiscie do tego prawo) zbyt rygorystycznie podchodziesz do fotografii - potrafisz znależć w każdej fotce coś, masz często pretensje do kolorów pytamy się póżniej pomiędzy sobą czy u innych ma to miejsce , dla potwierdzenia Twoich spostrzeżeń bo u nas nic takiego nie wystepuje, okazuje sie ze często tylko u Ciebie, bardzo często uwagi tej samej treści co Twoja nie napisze nikt inny choć wątek zawiera 40 ści postów, zdanie o Tobie jeżeli chodzi o recenzje wystawiane na forum jest takie, że jesteś bardzo odmienny w swych ocenach od ogółu - piszę to publicznie żeby nie było ze na PW - to nie jest forum National Geographic - tutaj ludzie uczą się robienia zdjęć, ale nie zdjęć pretendujacych do tego magazynu. Owszem było tutaj i jest kilku bdb fotografów i daj im boże aby znależli się w gronie ludzi z NG, ale większość z nas uczy się fotografowania "swojej miedzy", bardzo często prostych, a nawet bardzo prostych motywów sam do takich należę - chcę od razu zaznaczyć NIE NAWOŁUJĘ BRON BOŻE DO ZANIŻANIA POZIOMU NA FORUM - wręcz odwrotnie zawsze byłem i jestem zdania że trzeba poprzeczkę podnosić, żeby to było jasne, ale oczekiwanie hitów na miarę Adamsa od nas wszystkich jest chyba przesadą - napisałem to co myślę, otwarcie i bez osobistej urazy bo takiej do Ciebie nie żywię

a co do opinii tutaj głoszonych mz. jest to niepotrzebne bicie piany, zawsze na kazdym portalu znajda się zawiedzeni, skrzywdzeni, i ignorowani - kto robi dobre zdjęcia wszyscy wiedzą - dla mnie dobrym zdjęciem jest takie które mimo tego ze może mi się nie podobać, to nie mam podstaw aby je skrytykować, gdyz jest poprawnie wykonane
piszcie co chcecie pod fotkami kto wam broni rozpocznie się wymiana uwag, uzasadnień - sam często przy krytyce moich zdjęć staram się ich bronić przedstawiając swój punkt widzenia - ale zwalenie wszystkiego na TWA lub przypisywanie jej nadmiernej wagi ja osobiscie uważam za przesadę

pozdrawiam wszyskich bardzo serdecznie życząc jak najlepszych zdjęć co ukróci wszelkie narzekania, zaś Tobie Grudzińsky doradzam zastanowienie się nad decyzją bo są zapewne na tym forum osoby dla których jesteś wzorcem i wiele się od Ciebie uczą więc chociażby dla nich warto na nim być .

grudzinsky
25-09-2009, 13:00
no to tu chyba jest wielkie nieporozumienie. ja to forum uwazalem za szkole, a nie bloga na ktory wrzuca sie zdjecia i pozwala odwiedzajacym na komentowanie takie jaki bylo tu widac przez ostatnich kilka miesiecy. widocznie ja mam inne podejscie. chcialem cos zmienic i jak sie okazalo bylem zbyt naiwny. bo to forum tu nie dziala jako szkola, ale jako blog.
borregaard piszesz o poprawnoci, ale co to jest ta poprawnosc? poprawnie zbydowany kadr? poprawnie swiatlo rozlozone w kadrze? sorry, ale tego na Twoich ostatnich zdjeciach nie ma. brak jakiej kolwiek poprawnosci. z Twoim stazem na forum powinienies wiedziec kiedy wyciagnac aparat i zrobic zdjecie. a tlumaczenie, ze warunki byly kiepskie lub brak swiatla mnie nie rusza. opowiesci o poprawnosci tez mnie nie wzruszaja.
zadnej urazonej ambicji...zadnej. tylko wiesz jak pisze pod zdjeciem, ze kadr zle zbudowany, ze pora nie taka jak nalezy, moze warto bylo poczekac chwile, przykucnac, wejsc na kamien zeby zmienic perspektywe, a przylazisz Ty lub inny ze stazem i piszecie, ze wszystko jest super. ze nic nie zmieniac ze zdjeciem bo jest dobre...co wtedy autor zdjecia ma zrobic? wziasc do serca jeden negatywny komentarz i poprawic to co wytkniete czy tez olac to i przygarnac dobre, pozytywne komentarze?
digart jest dla mnie wlasnie takim fotoblogiem, na ktory wrzucam zdjecia i ludzie sobie ogladaja. zadna instrukcja. co za roznica czy wsyawie zdjecie na digart czy tutaj. taki sam poklask i tu i tam...zostawiales mi komentarze nie zawsze pochwalne i jakos z tym zylem. wystawialem kolejne prace i kolejne. ale to co sie zaczelo dziac kilka tygodni temu na tym forum poprostu przeroslo mnie.

dla mnie dzial krajobrazu zmienil sie w fotobloga, a nie dzial, w ktorym mozna sie czegos nauczyc i przekazac swoja wiedze innym.

borregaard
25-09-2009, 14:13
Cóż Grudzinski,chciałbym ,ale nie potrafię Ci pomóc....to wygląda mi na ciężki przypadek.Troszkę wypoczynku dla podratowania kondycji, jak również samopoczucia ...wskazane..Wygląda na to ,że faktycznie sytuacja,a głównie własna urażona ambicja Cię przerosły...
Najlepszego życzę...:)
Teraz ,naprawdę,dla mnie, EOT..

milo29
25-09-2009, 19:46
I ja podzielę się zwoimy odczuciami dotyczącego wątku. Jestem bardzo nowym formumowiczem, niedawno dodałek kilka fotek. (nie było lekko:). Zrobiłem to tylko i wyłącznie w jednego powodu-prawdziwej krytyki. Wiedziałem, że zdjęcie będą słabe lub bardzo słabe, zaskoczyło mnie iż wielu ze "starszych"stażem nie potrafili mi pomóc, dać porady, po to jest to forum. Trochę mnie to zdziwiło i postanowiłem poczytać wpisy tych ASÓW, mają ich ponad 1000. Tu mnie poraziło w dużej większości: super, ekstra, brawo... i nic więcej jak brawo to za co, ale więcej jest do niczego, gniot i co nic więcej. Kilku z was napisało coś więcej o mioch "zdjęciach" i powiem, że kilka dobrych komentarzy potrafi drugiej osobie rozjaśinić umyśł i dac do myślenia. Teraz już tak często nie naciskam spustu i dłużej myślę, mimo,że pochwalić się nie ma czym. Dużo ciekawego się dowiedziałem od osób, któe potrafią napisać więcej niż jedno zdanie. Pisze bo nikogo nie znam na forum i to sa moje odczucia, widać, że większość czasu niektórzy spędzają "tylko" przy kompie, jeśli tak to niech wysilą się i napiszą, ale konkretny przekaz, każdy z nas chce się uczyć. Krytyka jest potrzebna, ale niemiłe zachowanie już nie.

Greg77
25-09-2009, 20:02
I ja podzielę się zwoimy odczuciami dotyczącego wątku. Jestem bardzo nowym formumowiczem, niedawno dodałek kilka fotek. (nie było lekko:). Zrobiłem to tylko i wyłącznie w jednego powodu-prawdziwej krytyki. Wiedziałem, że zdjęcie będą słabe lub bardzo słabe, zaskoczyło mnie iż wielu ze "starszych"stażem nie potrafili mi pomóc, dać porady, po to jest to forum. Trochę mnie to zdziwiło i postanowiłem poczytać wpisy tych ASÓW, mają ich ponad 1000. Tu mnie poraziło w dużej większości: super, ekstra, brawo... i nic więcej jak brawo to za co, ale więcej jest do niczego, gniot i co nic więcej. Kilku z was napisało coś więcej o mioch "zdjęciach" i powiem, że kilka dobrych komentarzy potrafi drugiej osobie rozjaśinić umyśł i dac do myślenia. Teraz już tak często nie naciskam spustu i dłużej myślę, mimo,że pochwalić się nie ma czym. Dużo ciekawego się dowiedziałem od osób, któe potrafią napisać więcej niż jedno zdanie. Pisze bo nikogo nie znam na forum i to sa moje odczucia, widać, że większość czasu niektórzy spędzają "tylko" przy kompie, jeśli tak to niech wysilą się i napiszą, ale konkretny przekaz, każdy z nas chce się uczyć. Krytyka jest potrzebna, ale niemiłe zachowanie już nie.

Pozwoliemm sobie zobaczyc te twoje zdjecia i nie dziwie sie ze nie dostales porad......tutaj nawet nie ma jak poradzic....poza tym kilka osob napisalo tobie co jest zle, po co maja wypowiadac sie inni jak juz wszystko zostalo powiedziane!

milo29
25-09-2009, 20:12
Pozwoliemm sobie zobaczyc te twoje zdjecia i nie dziwie sie ze nie dostales porad......tutaj nawet nie ma jak poradzic....poza tym kilka osob napisalo tobie co jest zle, po co maja wypowiadac sie inni jak juz wszystko zostalo powiedziane!

Rozumiem, że idąc twoim tokiem myślenia, powinienem swój aparat tylko wrzucić do kosza i o tym właśnie pisałem.
Rozumiem, że w pierwszym tygodniu po urodzeniu kolega już biegał... To czapki z głów.

Greg77
25-09-2009, 20:21
Rozumiem, że idąc twoim tokiem myślenia, powinienem swój aparat tylko wrzucić do kosza i o tym właśnie pisałem.
Rozumiem, że w pierwszym tygodniu po urodzeniu kolega już biegał... To czapki z głów.

Zle rozumiesz......a biegalem jak mialem 7mies.....taki juz jestem:D
Chodzi o to ze spodziewasz sie niewiadomo jakiego zainteresowania zdjeciami ktore go nie wzbudzaja.......
Dostales informacje o tym co jest zle wiec powinienes przyjac to do wiadomosci......i nasepnym razem nie popelnic takich bledow....czego sie spodziewasz ze kazdy bedzie sie rozpisywal nad slabymi zdjeciami????
Poczytaj to co masz napisane pod twoimi zdjeciami a znajdziesz wszystkie odpowiedzi......oczekujesz ze ktos napisze tobie tutek jak krok po kroku zrobic zdjecie, skadrowac, naswietlic a potem obrobic......tutaj mozesz sie sporo dowiedziec i jak masz pytania to pisz wiadomosc prywatna z pytaniem do konkretnej osoby!
To dziala......mnie wiele osob pomoglo i jestem im za to wdzieczny a jak ktos sie odezwie do mnie to takze pomagam;)

sea21
25-09-2009, 20:26
Też przejrzałem Twoje zdjęcia. Mogę Ci odpowiedzieć do wszystkich na raz. Kup sobie książkę/poszperaj w necie na temat kompozycji obrazu. Od tego radzę zacząć. Przy okazji poczytaj o prawidłowej ekspozycji. Potem weź się za tematy obróbki zdjęć. Jak chcesz wyrzucać aparat do kosza to lepiej oddaj komuś kto zrobi z niego pożytek :)

ps
Greg był pierwszy :)

milo29
25-09-2009, 20:30
Zle rozumiesz......a biegalem jak mialem 7mies.....taki juz jestem:D
Chodzi o to ze spodziewasz sie niewiadomo jakiego zainteresowania zdjeciami ktore go nie wzbudzaja.......
Dostales informacje o tym co jest zle wiec powinienes przyjac to do wiadomosci......i nasepnym razem nie popelnic takich bledow....czego sie spodziewasz ze kazdy bedzie sie rozpisywal nad slabymi zdjeciami????
Poczytaj to co masz napisane pod twoimi zdjeciami a znajdziesz wszystkie odpowiedzi......oczekujesz ze ktos napisze tobie tutek jak krok po kroku zrobic zdjecie, skadrowac, naswietlic a potem obrobic......tutaj mozesz sie sporo dowiedziec i jak masz pytania to pisz wiadomosc prywatna z pytaniem do konkretnej osoby!
To dziala......mnie wiele osob pomoglo i jestem im za to wdzieczny a jak ktos sie odezwie do mnie to takze pomagam;)

Teraz mogę z czystym sumieniem podziękować, bo o takie odpowiedzi mi chodziło, z chodzeniem to jesteś szybki :) mój syn w 9 poszedł myślałem, że to szybko, pozdrawiam i nie miałem na myśli, żadnych złośliwości, chciałem odnieść się do wielu ludzi, którzy piszą chyba tylko, aby im numer postów rósł. Wiem, w którym miejscu jestem i się nie załamuję.

Greg77
25-09-2009, 20:33
Teraz mogę z czystym sumieniem podziękować, bo o takie odpowiedzi mi chodziło, z chodzeniem to jesteś szybki :) mój syn w 9 poszedł myślałem, że to szybko, pozdrawiam i nie miałem na myśli, żadnych złośliwości, chciałem odnieść się do wielu ludzi, którzy piszą chyba tylko, aby im numer postów rósł. Wiem, w którym miejscu jestem i się nie załamuję.

Widzisz 7 miesiac bo w moim zyciu same 7-demki:D Tak Adas Mialczynski jestem;)
Wiesz jak widzisz dobre zdjecie i nie masz uwag to co piszesz? Ja napisal bym Gratuluje, brawo, Swietne, nie mam uwag albo znakomite......to jest to o czym prawda?:)

marbed
25-09-2009, 22:09
Za pozwoleniem
Skoro poruszono temat o którym wszyscy wiedzieli lub się domyślali istnienia TWA
Patrząc co się dzieje na wątkach krajobrazowych faktycznie nie chce się czasem wchodzić na fotki widząc nicka autora bo wiadomo kogo i czego się spodziewać w postach kolegów zabierających głos. Czasem foty nie odstają poziomem od fot amatorów nowicjuszy a leje się miód. Skoro komuś to odpowiada to OK. Natomiast podobnej jakości foty kolegów z małym licznikiem są prawie zawsze krytykowane. To nie nastraja motywująco dla nowych członków forum bo rodzą się obawy o zachwianie pewności siebie tych którzy jeszcze poszukują własnego stylu. Na krytykę powinni być uodpornieni "starzy wyjadacze" (lecz nie są!) gdyż młodych (jeśli źle podana) może zniechęcać do nauki.
Mam pewien pomysł którym sie podzielę.
Jeśli ktoś z hipotetycznego TWA zapodaje fotkę to wystarczy aby pozostali z hipotetycznego TWA nie komentowali jej nawet a zwłaszcza wtedy gdy jest dobra. A skupili się na fotkach nowicjuszy domagających się uwagi, cierpliwości i wiedzy (odpowiednio przystępnie podanej) aby mogli się rozwijać.
Mit TWA pryśnie jak bańka mydlana.
Pozdrawiam Marek

Martix
25-09-2009, 22:54
Ale przecież jest rzeczą absolutnie normalną że wśród takiego skupiska osób o podobnych zainteresowaniach tworzą się grupki/TWA czy jak chcecie to zwać. Do jednych się przymilamy na innych fukamy a jeszcze innych olewamy, taka jest rzeczywistość.

Poza tym na forum jest kilka osób których prace wybijają się ponad przeciętność (w tym gronie moim skromnym zdaniem jest grudzinski) jest grupa trzymająca dobry poziom i ogromna rzesza spacerowych fotoamatorów którym daleko do świadomego robienia dobrych zdjęć a którym czasem wydaje się że wiedzą jak powinna wyglądać dobra fota stąd często śmieszne komentarze.

toomool
26-09-2009, 00:34
Pula moich wypowiedzi na forum nie jest zbyt duża, ale od kilku lat śledzę to forum. Dział krajobraz szczególnie.
Chciałem tylko napisać, że podpisuję się pod wypowiedziami grudzinskiego. Dziwie się zarazem, że wielu wypowiadających się tutaj użytkowników twierdzi, że nie ma żadnego "towarzystwa wzajemnej adoracji", lub go nie dostrzega.
Naprawdę się dziwię.

Greg77
26-09-2009, 00:41
Pula moich wypowiedzi na forum nie jest zbyt duża, ale od kilku lat śledzę to forum. Dział krajobraz szczególnie.
Chciałem tylko napisać, że podpisuję się pod wypowiedziami grudzinskiego. Dziwie się zarazem, że wielu wypowiadających się tutaj użytkowników twierdzi, że nie ma żadnego "towarzystwa wzajemnej adoracji", lub go nie dostrzega.
Naprawdę się dziwię.

Dzisus......czy wy zyjecie w innym swiecie???? Swiat sie sklada z ukladow i ukladzikow!
Nie zmienicie tego.....po co robic z igly widly!!! Jezeli macie jakis TWA to jest on nieszkodliwy i tyle!
Cenie prace Grudzinskiego nawet bardzo......wiele mi podpowiedzial i pomogl.....ale mysle ze czasem trzeba wyluzowac.....
Jak chcecie zobaczyc TWA to idzcie na Digart!

kulten
26-09-2009, 00:45
Jak chcecie zobaczyc TWA to idzcie na Digart!

Słuszna uwaga. Tam zawsze Greg77 ode mnie dostaje "rewelacja" :twisted:.

Greg77
26-09-2009, 00:47

No TWA dziala :oops: Kulten tez dostaje ode mnie "rewelacja":D

kulten
26-09-2009, 00:48
No TWA dziala :oops: Kulten tez dostaje ode mnie "rewelacja":D

Potwierdzam :) i spadam spać.

jendryn
26-09-2009, 00:48

skąd ja to znam:) Greg kukaj na diga:) mam pewne zaległości w Twoich pracach heh

Greg77
26-09-2009, 00:49
skąd ja to znam:) Greg kukaj na diga:) mam pewne zaległości w Twoich pracach heh

No i to jest wlasnie moi drodzy TWA z Digarta....prosze jacy jestesmy grozni....mamy zamiar zniszczyc swiat!
A swoja droga to mam ze 3000 obserwowanych:D

jendryn
26-09-2009, 00:51
wytłumaczcie mi prosze co to jest TWA? nie było mnie miesiąc i już jakieś tajemnicze skróty:)

Greg77
26-09-2009, 00:53
wytłumaczcie mi prosze co to jest TWA? nie było mnie miesiąc i już jakieś tajemnicze skróty:)

T=towarzystwo, W=wzajemnej, A=adoracji podobno CBS juz sie tym interesuje:mrgreen:

jendryn
26-09-2009, 00:54
ok :) ja nie z TWA

Greg77
26-09-2009, 00:55
ok :) ja nie z TWA

No wiesz na DA to sie wzajemnie adorujemy:D

jendryn
26-09-2009, 00:58
No wiesz na DA to sie wzajemnie adorujemy:D

da to inna bajka:)

sea21
26-09-2009, 00:59
Oj Panowie Panowie. Widzę że kiepskie z Was TWA. Na DA poza "rewelacją" trzeba dopisać "zapraszam do mnie" :p

Greg77
26-09-2009, 01:00
da to inna bajka:)

Wiem....tylko sie nabijam!

Oj Panowie Panowie. Widzę że kiepskie z Was TWA. Na DA poza "rewelacją" trzeba dopisać "zapraszam do mnie" :p

Ajjjj masz mnie zapomnialem!;)

jendryn
26-09-2009, 01:03

to raczej na digarcie, na DA popularne jest :

i love your work.if you have a chance, would you mind taking a look at my gallery?

p.s: chyba robimy lekki offtop :)

sea21
26-09-2009, 01:04
Ten wątek to w ogóle jakiś chory offtop ;)

Mark Kowalczyk
26-09-2009, 08:41
Ten wątek to w ogóle jakiś chory offtop ;)

TAK, bo Sami do tego doprowadziliście. Miało być tylko o ew. zmianach, jakimś usystematyzowaniu ocen zdjęć. W żadnym z moich postów nie ma nic, jak to nazwano, o TWA, no może raz, ale ze zrozumieniem i aprobatą. Gwiazdki, chmurki, to też nie ja. Dla mnie sens trwania postu padł po wypowiedziach harba i kultena. Trudno. I jesczcze jedno wyjaśnieni, chciałem zamieszać, ale nie tym postem, tylko jako pierwszy spróbować innej formy oceny zdjęć, co czynię i jeszcze pociągnę. Proszę o zamknięcie tego tematu.

Pozdrawiam, i cieszę się, że jednak wszyscy żyją.:)