PDA

Zobacz pełną wersję : D90 - seria zdjęć

wojpen
23-09-2009, 15:31
Witam Kolegów,
Proszę o pomoc w nast. sprawie:
Przy wykonywaniu fotek do panoramy (dodatkowo jest ona HDR) muszę zrobić je kolejno seriami w braketingu po 3.
Używam trybu przesłony (ze względu na hiperfokal), ale z uwagi na czasy naświetlania muszę dodatkowo "pozbyć się" wszystkich czynników mogących spowodować poruszenie - zatem wskazane było by również wstępne podniesienie lustra.
I tu leży mój problem: jak w tym aparacie (D90) można wykonać serie(3 foty -0+) z braketingiem i wstępnie podniesionym lustrem?
A przy okazji 2 pytanie - swego czasu trwała na naszym forum dyskusja nt. stosowania kalkulatorów i tabel hiperfokalnych - np.:http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=19451 - nie do końca jest dla mnie jasne, czy wartości ogniskowych które należy podać do kalkulatora, lub tabeli dotyczą wartości "z obiektywu" czy wartości po przeliczenie - dla DX - * 1,5 ?
Pozdrawiam i dobrych łowów:-D

mpwt
23-09-2009, 15:56
D90 chyba nie ma wstępnego podniesienie lustra. Jest opóźnienie tylko. Użyj po prostu dobrego statywu.
http://www.dofmaster.com/dofjs.html - tu masz kalkulator. Wybierz D90 i już nic nie przeliczaj.

spongo
23-09-2009, 18:09
D90 na pewno nie ma wstępnego uniesienia lustra. A statyw możesz sprawdzić czy jest dobry ustawiając w pionie na stopce lampy 10-cio groszówkę i wyzwalając aparat z pilota. Jak moneta się przewróci to statyw zły.

stradivarious
23-09-2009, 18:27
D90 na pewno nie ma wstępnego uniesienia lustra.

Tryb opóźnienia ekspozycji d9 w Menu ustawień osobistych.

wojpen
23-09-2009, 21:24
Witam ponownie
Koledzy - dziękuję bardzo - za Wasze reakcje (szybkie) - tym bardziej, że już myślałem, że mam sklerozę . Też mi się wydawało, że D90 nie posiada takiej funkcji (po wielokrotnej lekturze instrukcji), ale wolałem się upewnić, czy czasami funkcja - "uniesienie lustra" dostępna w menu narzędzia - to to samo. Okazuje się jednak, że nie. Szkoda.
Statyw moim zdaniem mam ok. - wymieniłem Sherpę na Slika 500dx i jest ok nawet z 70-300.
Jeszcze raz dziękuję - za link tym bardziej
Pozdrawiam:-D

spongo
24-09-2009, 06:35
Tryb opóźnienia ekspozycji d9 w Menu ustawień osobistych.

Dzięki człowiek uczy się całe życie ;)

U mnie jest w d10. Instrukcja obsługi strona 183

mpwt
24-09-2009, 10:08
U mnie jest w d10. Instrukcja obsługi strona 183

tylko to nie jest to samo...wstępne podniesienie lustra a opóźnienie...

stradivarious
24-09-2009, 11:30
tylko to nie jest to samo...wstępne podniesienie lustra a opóźnienie...

Wstępne podniesienie lustra jest tylko w dxxx a w d90 opóźnienie, o ile dobrze pamiętam to ok 0,5 s. Nie uchroni to w 100% przed drganiami spowodowanymi klapnięciem lustra, ale zawsze to namiastka... ja korzystam bo nie mam wężyka spustowego, ale statyw mam dość stabilny.

wojpen
24-09-2009, 13:47
Witam Kolegów ponownie..
Odpowiedzi z dnia wczorajszego nie dały mi spokoju :???: zatem grzebałem dalej - i co się okazało:
Funkcja przypisana do d10 - str 183 Instrukcji - jednoznacznie mówi o .."można wybrać Włączone, aby opóźnić wyzwolenie migawki do
około 1 sekundy po naciśnięciu spustu migawki i podniesieniu lustra. Ta opcja jest
dostępna we wszystkich trybach fotografowania"... ten zapis postanowiłem skonfrontować u Fachowców w Nikon Polska - i tu zdumienie moje było wielkie, bowiem okazało się, że to, czego szukałem a w innych puszkach opisane jako "wstępne podniesienie lustra" to nic innego tylko d10. Tak więc okazuje się że jednak D90 taką funkcję posiada - tylko niewiedzieć czemu inaczej niż u innych opisaną.
A wstępne podniesienie lustra i stabilizacja układu pozwala (i to sprawdziłem już dziś po rozmowie z NP) na wyeliminowanie praktycznie w całości drgań spowodowanych przez opadanie i podnoszenie lustra ( i tu statyw niewiele może pomóc) co w sytuacji długich czasów dla ekspozycji -EV jest dość ważne. Wężyk, czy pilot też tej sprawy nie wyeliminują bo chodzi o drgania wewnętrzne aparatu i spowodowane jego ruchomymi częściami (lustro).

Pozdrawiam serdecznie - Wiemy więcej i tylko to się liczy
Dobrych łowów.:-D

cecily
13-04-2010, 09:36
w niektórych instrukcjach obsługi cyfrowych aparatów fotograficznych jest nazywany trybem zapisu

Karbulot
13-04-2010, 11:29
Wydaje mi sie, ze problemem tutaj jest czas, jaki uplywa miedzy podniesieniem lusta a wyzwoleniem migawki. Jest on stanowczo za krotki, aby w tym czasie uspokoily sie drgania po podniesieniu lustra. Szkoda, ze Nikon nie wprowadzil, aby uzytkownik sobie sam wybieral czas miedzy podniesieniem a wyzwoleniem. Przykladowo 1s, 2s, 5s i 10s.