PDA

Zobacz pełną wersję : Ramki - zgłupiałem :)

Al Bundy
11-10-2006, 13:28
Może Wy mi pomożecie bo forum phtoshopa wymiękło...

Zerknijcie tutaj: http://plfoto.com/1027255/zdjecie.html (http://plfoto.com/1027255/zdjecie.html)

Muszę wiedzeć jak zrobić taką ramkę ale w sposób umożliwiający nagranie akcji. Ręcznie nie ma problemu - robię dwa obrazy i potem na siebie nakładam ale o dziwo nie mogę dojść jak to zrobić bez wychodzenia z PSa. Czy ktoś wie jak mi pomóc? Wiem że to bzdet ale wiedzieć muszę bo nie zasnę...

Nie miałbym problemu gdyby nie fakt że zmiana wielkości warstwy nr.1 autoamtycznie wpływa na wielkość innych - czy wiecie jak sprawić by te pozostałe nie zmieniały rozmiarów?

Lolas
11-10-2006, 14:01
Nie rozumiem czemu ma sluzyc skalowanie warstwy w akcji robiacej rameczke?
Ja bym zrobil taka akcje: zamiana Background w warstwe, zmniejszenie Canvas Size o zadana ilosc pikseli, selekcja calosci, zrobienie ramki (border), powiekszenie Canvas size do pierwotnego rozmiaru.
Jesli potrzebne sa bardziej "wypasione" rameczki to oczywiscie nalezy dodac jakies efekty warstw, typu emboss etc.

stig
11-10-2006, 14:08
Opisz dokladnie jak to robisz, bo nie rozumiem gdzie tam uzywasz skalowania warstwy...
Ja bym to zrobil tak:
1. Wyznaczenie selekcji dla calego obrazu
2. Skalowanie zaznaczenia z wartosciami procentowymi (tak, zeby wyszlo proporcjonalnie dla obrazow nieproporcjonalnych)
3. stroke
4. powtorka poprzednich punktow z innymi wartosciami (mniejsza lub wieksza ramka).

bugdi
11-10-2006, 14:18
przecież tu jest tylko dodanie obrszaru roboczego, raz kilka pikseli bialego i pozniej czarnego, oczywiscie to nagrywasz :) oczywiscie w opcji dodawania obszaru roboczego zaznaczasz wzglednie zeby porowno z kazdej strony dodało:) albo ja soie nie znam

wogole takie ramki byly gdzies opisywane tutaj, nmajgorsze jest to ze w temacie nie jest napisane dokladnie o co chodzi bo njak p[rzyjdzie do szukania to nie mozna czasami nic znależć :)

Al Bundy
11-10-2006, 15:35
bugdi - popatrz uważnie bo chyba nie widzisz dobrze :D Tam nie ma prostego dodania obszaru...
stig - skalowanie procentowe sprawia że ramki nie są jednakowej szerokości jesli obraz nie jest kwadratem a nie widzę nigdzie skalowania o określoną ilość pikseli...

Co do skalowania warstwy to chciałbym zrobić to tak:

1. Wczytuję foto
2. Tworzę nową warstwę z tła
3. (Chciałbym ale nie wiem jak) obciąć warstwę o określoną ilość pikseli z każdej strona (a nie zmniejszać ją)
4. Dodać do niej obrzar roboczy np. 2 px białego...

W tym momencie jesli tło będzie widoczne to górna warstwa jako mniejsza nie zasłoni go całego i po spłaszczeniu warst powinienem uzyskać taki efekt jak na tym zdjęciu. Problem w tym że szukam i szukam i nie wiem jak zablokować tło w oryginalnym rozmiarze a obciąć tylko warstwę górną...

Lolas - mam Polską wersję a w szkole miałem jeszcze Rosyjski - możesz opisać to w punktach lub skrótami klawiszowymi?

stig
11-10-2006, 15:45
stig - skalowanie procentowe sprawia że ramki nie są jednakowej szerokości jesli obraz nie jest kwadratem a nie widzę nigdzie skalowania o określoną ilość pikseli...
Bosz... Przeciez mozesz podac rozne wartosci procentowe dla kazdej krawedzi... :)

Al Bundy
11-10-2006, 15:47
Ale zakłądając że chcę nagrać akcję któa potem hurtowo śmignie mi po wielu zdjęciach w róźnych formatach to każde będzie miało inną ramkę... Mylę się?

Da się zrobić to co opisałem?

Al Bundy
11-10-2006, 15:50
Powoli do tego dochodzę - juiż wiem jak - pozostaje problem skalowania zaznaczenia o ilość pikseli - pomóżcie :)

Czornyj
11-10-2006, 16:02
3. (Chciałbym ale nie wiem jak) obciąć warstwę o określoną ilość pikseli z każdej strona (a nie zmniejszać ją)

1) Utwórz warstwę
2) [Ctrl+A], [Q]
3) Edit > Stroke: np. 20px, color: koniecznie czarny!!! Location:inside
4) [Q]
5) [Delete]

stig
11-10-2006, 16:07
1) Utwórz warstwę
2) [Ctrl+A], [Q]
Czornyj, a jak chcesz uzyc stroke'a w trybie Quick Mask? :D

Al Bundy
11-10-2006, 16:12
:D co to jest stroke ? Pytam poważnie - napiszcie mi po ludzku bo angielski u mnie jest na poziomie przedszkolaka... a w słowniku jakieś bzdury piszą...

stig
11-10-2006, 16:19
:D co to jest stroke ? Obrys. Nie wiem jak to przelozono w polskim menu.

stig
11-10-2006, 16:32
No to mam sposob:
1. Ctrl+A
2. Transform Selection i wpisujemy np. -10 px i -10 px (chodzi o przesuniecie selekcji)
3. Teraz mozemy zastosowac edycje rozmiaru selekcji, np. Select / Modify / Contract i tu ustalamy o ile pikseli ma byc oddalona ramka od brzegow zdjecia.
4. Ponownie Transform Selection, tyle, ze z wartosciami przeciwnymi do poprzednich (teraz nie wstawiamy "-"), wiec selekcja wraca na poprzednie miejsce i mamy selekcje oddalona o wartosc podana w "Contract".
5. Stroke z zadana gruboscia i wybranym kolorem.
6. Powtorka dla drugiej ramki.

Dziala? :)

Czornyj
11-10-2006, 16:50
Czornyj, a jak chcesz uzyc stroke'a w trybie Quick Mask? :D
normalnie - u mnie działa bez problemu???

stig
11-10-2006, 16:53
normalnie - u mnie działa bez problemu???

Hmmm... Tak jak napisales; Ctrl+A zamaluje caly obszar QuickMaska... I jak do tego zastosujesz stroke, skoro stroke dziala jedynie na obwiednie selekcji? Przelaczajac sie w QM nie masz przeciez selekcji. U mnie to nie dziala i osobiscie kompletnie nie widze powodu, zeby to mialo dzialac...

Czornyj
11-10-2006, 17:50
Hmmm... Tak jak napisales; Ctrl+A zamaluje caly obszar QuickMaska... I jak do tego zastosujesz stroke, skoro stroke dziala jedynie na obwiednie selekcji? Przelaczajac sie w QM nie masz przeciez selekcji. U mnie to nie dziala i osobiscie kompletnie nie widze powodu, zeby to mialo dzialac...
Masz rację, zapomniałem o jednym drobnym a istotnym szczególe - po utworzeniu quick maski należy znowu wszystko zaznaczyć [Ctrl+A], czyli ma to wyglądać tak:

1) Utwórz warstwę
2) [Ctrl+A], [Q], [Ctrl+A]
4) [Q]
5) [Delete]

Al Bundy
11-10-2006, 17:54
No to mam sposob:
1. Ctrl+A
2. Transform Selection i wpisujemy np. -10 px i -10 px (chodzi o przesuniecie selekcji)
3. Teraz mozemy zastosowac edycje rozmiaru selekcji, np. Select / Modify / Contract i tu ustalamy o ile pikseli ma byc oddalona ramka od brzegow zdjecia.
4. Ponownie Transform Selection, tyle, ze z wartosciami przeciwnymi do poprzednich (teraz nie wstawiamy "-"), wiec selekcja wraca na poprzednie miejsce i mamy selekcje oddalona o wartosc podana w "Contract".
5. Stroke z zadana gruboscia i wybranym kolorem.
6. Powtorka dla drugiej ramki.

Dziala? :)

1. To jeszcze rozumiem
2. Transform selection? Jeśli chodzi o "przekształć zaznaczenie" to nie mogę nadać mu - 20px - tylko procent - jeśli to ta opcja...
3. Juz kompletnie nie wiem co kliknąć - jaki kontrakt :D ?
4..... i tak zakończyłem - nic w Polskiej wersji nie jest jak tutaj albo ja nie czaję ....

Ja chwilowo robię to tak:
1. CTR+A
2. Przekształć zaznaczenie do 95 %
3. Tworzę warstę poprzez skopiowanie zaznaczenia
4. Daję obrys dla warstwy na 1 px
4. Spłaszczam

Wtedy efekt mam bardzo zbliżony do pokazanego przeze mnie na początku - z jednym wyjątkeim. Nadal nigdzie nie mogę namierzyć zmiany wielkości zaznacznia o określoną ilość pikseli....

Al Bundy
11-10-2006, 18:09
Dobra - mam ! :D

Przydajecie się czasem panowie :D

stig
11-10-2006, 19:22
2. Transform selection? Jeśli chodzi o "przekształć zaznaczenie" to nie mogę nadać mu - 20px - tylko procent - jeśli to ta opcja...
Zamien po prostu "%" na "px" -- bedziesz mial wartosc w pikselach :D

3. Juz kompletnie nie wiem co kliknąć - jaki kontrakt :D ? Szukaj czegos co sie nazywa podobnie do "zmniejszania". Powinno byc w podmenu operacji na selekcji.

4..... i tak zakończyłem - nic w Polskiej wersji nie jest jak tutaj albo ja nie czaję .... Trza bylo zainstalowac angielska wersje. :D Takiej sie uzywa. Polska to nieporozumienie. Zreszta nieznajomosc angielskiego w niczym nie przeszkadza jesli chodzi o prace w wersji angielskiej. Przeciez nazwy opcji w menu i tak nic nie mowia, a znalezc "Otworz" czy "Zapisz" w jezyku Szekspira, chyba nie jest dla Ciebie problemem?! ;D
Poszukaj w necie -- jest gdzies przygotowane tlumaczenie nazw opcji z wersji angielskiej, na poszczegolne tlumaczenia (a tak, tak -- roznia sie) w roznych wersjach PhotoShopa PL.

Ja chwilowo robię to tak:
1. CTR+A
2. Przekształć zaznaczenie do 95 %
Tylko, ze wpisanie 95% nie przeksztalci Ci ksztaltu zdjecia proporcjonalnie. W ten sposob dostajesz w efekcie rozne odleglosci dla krawedzi pionowej i poziomej.

Wtedy efekt mam bardzo zbliżony do pokazanego przeze mnie na początku - z jednym wyjątkeim. Nadal nigdzie nie mogę namierzyć zmiany wielkości zaznacznia o określoną ilość pikseli.... Przetrenuj to, co napisalem w poprzednim poscie. To dziala. Innego rozwiazania nie ma.

Al Bundy
11-10-2006, 19:30
STIG - jak napisałęm wyżej - trafiłem po waszych śladach i wreszcie mam co chciałem. Musiałem to wiedzieć bo nie lubię nie wiedzieć :D W najbliższym czasie zaprezentuję wypasione foty w wypasionych ramkach :D

Jeszcze raz dzięki !

yanoosh
11-10-2006, 19:33
stig mo recht
BTW technika ta była prezentowana przez madmipsa na lipcowych warsztatach w siedzibie NKP

stig
11-10-2006, 20:00
stig mo recht
Ke?

yanoosh
11-10-2006, 20:05
mo recht [ma rację] :)

esioletz
11-10-2006, 20:07
Ja Chopy nic się nieversztelujecie, witom fedra:)

yanoosh
11-10-2006, 20:11
Ja Chopy nic się nieversztelujecie, witom fedra:)
To może teraz ja w roli Manuela: Ke?
P.S. Ja, jak kot z "Samych swoich" z centralnej Polski jestem - z miasta Łodzi pochodzę. I tylko czasem używam śląskich zwrotów, które bardzo mi się podobają, np. tukej na różku

tojo
11-10-2006, 20:26
Może gotowe akcje tworzące ramki załatwią twój problem.
Można je ściągnąć z http://epaperpress.com/psphoto/download/filmframes.zip
Pozdrawiam

esioletz
11-10-2006, 20:26
Polecam film Lecha Majewskiego "Angelus" kolega się zakocha w kwitnącej w nim pięknej gwarze prosto z kariny wungla:)

pawl_s
11-10-2006, 20:31
Powaznie tak: nieversztelujecie mowicie na Slasku? Hehe dobrze ze sie niemieckiego uczylem, to sie w kraju dogadam :)

Al wzialbys jakiego krotkiego tutka o ramce walnal ;)

Al Bundy
11-10-2006, 23:00
Nie ma sprawy - postaram sie jutro cos skleic...:D

Al Bundy
11-10-2006, 23:34
Udało mi się jeszcze dziś :D

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=140745#post140745

Czornyj
12-10-2006, 13:13
Udało mi się jeszcze dziś :D

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=140745#post140745

He, he - widzę, że jednak bardziej "podeszła" ci moja metoda :lol:

Al Bundy
12-10-2006, 20:25
Chyba innej nie ma aby zrobić to dobrze :D Dzięki ;)

stig
12-10-2006, 20:29
Chyba innej nie ma aby zrobić to dobrze :D Dzięki ;)

Mojej nie sprawdziles. ;)