PDA

Zobacz pełną wersję : D300 zawiesił się

eko131
22-09-2009, 22:17
Podczas dzisiejszej sesji zdarzyło mi się coś dziwnego - mój d300 w pewnym momencie przestał częściowo reagować. Dokładnie rzecz ujmując: nie mogłem zmienić aktywnego pola AF, nie mogłem obejrzeć ostatnich zdjęć ani wejść do menu. Cała reszta ok. Spust migawki reagował, wyzwalał ale bez dźwięku AF, LiveView działał, reagował również na zmianę na pokrętle. Nie wiem o co z tym może chodzić a przede wszystkim, czy jest to powód żeby zacząć się martwić - może to po prostu kwestia softu? Co o tym sądzicie?
Zaznaczam że soft mam najnowszy (z tego co mi wiadomo).
Pozdrawiam.

eko131
23-09-2009, 09:24
Zapomniałem napisać że sytuacja wróciła do normy po wyciągnięciu karty i baterii na parę minut.

seb@stian
23-09-2009, 09:26
Moim zdaniem, jeżeli to się stało pierwszy raz, a od tamtej pory nie zdarzyło się to ponownie, to nie ma co się zbytnio denerwować. Czasami się tak dzieje że aparat załapie zawieche - przyczyny mogą być różne: temperatura, wstrząsy itd. Być może po prostu coś mu nie pasowało w danej chwili - odczekaj jakiś czas, pstrykaj zdjęcia i jeśli się to nie powtórzy ciesz się sprawnym aparatem.

deoc
23-09-2009, 20:32
ja moglbym napisac jeszcze od siebie, ze u mnie D300 sie nie wiesza, ale za to D70s bardzo czesto wiesza sie, gdy podpiete jest N70-300VR i NIEORYGINALNA bateria.... na oryginalnych bateriach Nikona - nigdy sie nie zawiesil...
Wiec moze masz jakis zamiennik wlozony do niego??

eko131
23-09-2009, 20:49
Bateryjka jest oryginalna - z zestawu z aparatem zakupionym w fotojoker.

blue_21
23-09-2009, 22:07
też tak kilka razy miałem z d70s, ale faktycznie po wyjęciu baterii i włożeniu z powrotem wszystko wróciło do normy. nie chciałbym żeby to kiedyś się powtórzyło, np. przy zakładaniu przed ołtarzem obrączek - każda inna sytuacje była by chyba mniej stresująca