PDA

Zobacz pełną wersję : Jak uciszyć strzał migawki?

Pedro100
22-09-2009, 17:48
Witam,

Pierwszy raz wybrałem się do lasu z D-90 i zdarzyło mi się m.in. podchodzić kozła. Sarny widzą tylko ruch więc po zrobieniu zdjęć z ambony zszedłem z niej i udało mi się podejść dosyć blisko nie płosząc go do czasu naciśnięcia spustu migawki, który spowodował czujność, odruch orientacyjny, a po chwili ucieczkę.
Jutro odbieram 70-300 VR co mi pozwoli zachować większy dystans (robiłem 18-105) ale i tak przydałoby się żeby migawka działała ciszej. Znacie jakieś sposoby na to?

ozi1024
22-09-2009, 18:05
W D90 nie ma na to sposobu.
Jeśli dobrze kojarzę to jest w D5000 ale już na pewno w D300s.

A przy okazji - 105, a 300mm w dodatku na DXie to jest duża różnica, życzę, aby wystarczająca:)

sheva
22-09-2009, 18:59
możesz próbować owinąć materiałem aparat ale dużo to nie pomoże :/

m1xer
22-09-2009, 19:15
a ja bym prosil o przykładowego sampla z takiego polowania 105 jak to nie problem :)

amirez
22-09-2009, 19:25
Są "zimowe" ubranka na puszki. Dobrze chronią przed niską temperaturą i skutecznie wytłumiają klapiące lustro.
Często używają ich foto profi w miejscach, gdzie wymagana jest cisza, np. filharmonii.

Paput
22-09-2009, 19:30
@Amirez

Ostatnio tak przy mnie w filharmonii na Usedom Musikfestival latał pan z "kirem" na body i cichutko pstrykał 1D.

Wyobraźcie sobie mój wstyd przy D60 bez owiniętego body... KLAPKLAP :<

raddeli
22-09-2009, 20:37
@Amirez

Ostatnio tak przy mnie w filharmonii na Usedom Musikfestival latał pan z "kirem" na body i cichutko pstrykał 1D.

Wyobraźcie sobie mój wstyd przy D60 bez owiniętego body... KLAPKLAP :<

No wiesz? Wstyd dlatego, że masz Nikona a obok stoi gość z 1D? Niech Cię piekło pochłonie 8);-):lol:

mpwt
22-09-2009, 21:24
Migawka akurat chyba nie jest najgłośniejsza. Głośniejsze jest klapnięcie lustrem. Spróbuj (D80 miał taki tryb) wybrać opóźnienie pomiędzy migawką a lustrem. Dźwięk troszkę się rozejdzie.

ovation
22-09-2009, 22:35
mpwt, masz na myśli funkcję "Opóźniona ekspozycja" w D80?
Ta funkcja tak samo głośnie klapie lustrem, tylko ze względu na zwłokę czasową (po podniesieniu lustra aparat czeka 0,4s na wyzwolenie migawki) drugie klapnięcie lustra jest przesunięte o te 0,4s.

Żeby wygłuszyć puszkę, to chyba najtaniej i najszybciej po prostu ją owinąć w jakiś gruby materiał, szczególnie dół i środek aparatu. Spróbuj znaleźć gdzieś maty wygłuszające takie, jakie się stosuje np. do wytłumiania głośników, albo gąbki - nie wiem, co bardziej wytłumi w tym konkretnym przypadku. Gąbek wygłuszających jest spory wybór na allegro: https://ssl.allegro.pl/20728_maty_wygluszajace.html?order=t&view=gtext

mpwt
22-09-2009, 22:37
mpwt, masz na myśli funkcję "Opóźniona ekspozycja" w D80?
Ta funkcja tak samo głośnie klapie lustrem, tylko ze względu na zwłokę czasową (po podniesieniu lustra aparat czeka 0,4s na wyzwolenie migawki) drugie klapnięcie lustra jest przesunięte o te 0,4s.

Ano. I zamiast mieć jedno głośne klapnięcie masz dwa cichsze :D

ovation
22-09-2009, 22:53
mpwt, sprawdziłem jeszcze raz wersję z opóźnieniem i bez - teraz rzeczywiście wydaje mi się, że wersja z opóźnieniem wydaje się być cichsza, choć głowy nie dam, czy to nie złudzenie i autosugestia :)
Najlepiej obiektywnie sprawdzić na sarnach w terenie :-)

mpwt
22-09-2009, 23:06
No teoretycznie musi być ciut ciszej. A że tylko ciut...

Paput
22-09-2009, 23:19
No wiesz? Wstyd dlatego, że masz Nikona a obok stoi gość z 1D? Niech Cię piekło pochłonie 8);-):lol:

Proszę, nie zsyłajcie mnie tam! :(

Chodziło mi tylko o to że kłapię lusterkiem jak potwór. Jakbym miał 450D i byłby tak samo głośny to też bym się wstydził.

Sabvel
23-09-2009, 09:53
Dzikie zwierzęta mają doskonały słuch,słyszą to,czego my nie słyszymy. Chyba jedynym wyjściem z sytuacji,jest
odsunięcie się od fotografowanego obiektu a to wiąże się z kosztami,dłuższe szkiełko kosztuje.Dobrze jest zasięgnąć trochę rad od myśliwych jak podchodzić zwierzynę.
Żartując ,odpowiem tak:
Wchodzisz do lasu i krzyczysz"To nie sztuuuuceeer ,to tylko apaaaraaat,nie uciekajcieeee!!" Powinno pomóc.
Pozdrawiam! :-)

dzej
23-09-2009, 10:37
Generalnie jesli pierwsze 2-3 strzaly nie spolosza zwierzyny, to mozna smialo robic, zwierz sie przyzwyczaja bardzo szybko do nowego dzwieku. Zwierza podchodzimy pod wiatr.

Z drugiej strony jesli juz nas zobaczy, mozna szybko sie schylic i udawac, ze sie je trawe, moze da sie nabrac i pomysli, ze sie tylko pasiemy;]

sheva
23-09-2009, 12:29
właśnie o tym zapomniałem! możesz już z daleka strzelać i niejako przyzwyczaić zwierza do kłapania lustra no i stopniowo podchodzić coraz bliżej :)

Sabvel boje się, że odkrzykną:
"takiego wała, jak polska cała" :twisted:

Sabvel
23-09-2009, 14:43
Faktycznie!
Możemy potem przeżywać syndrom odrzuconej przyjaźni.
Trzeba przemyśleć.Ile można mieć biletów do ZOO za cenę dłuższego obiektywu.
No i w Zoo wszyscy nam jedzą z ręki a my to tak bardzo lubimy. :-)
A tak poważnie to jest to jeden z trudniejszych tematów do fotografowania.
Nic dziwnego ,że specjaliści posiadają sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy złotych.
Nie ma lekko.

Pedro100
23-09-2009, 17:09
Dzięki za podpowiedzi.

Fotki nie podobają mi się na tyle żeby je udostępniać ale jak ci zależy żeby zobaczyć jak mi się spisał 18-105 to mogę się odważyć :-)
-jak mi minie ekscytacja nowym obiektywem to wkleję.

p.s.
Uwolnić słonia!!!

Cosnek
27-09-2009, 19:48
sa opcje wczesniejszego podnoszenia lustra ale nie wiem czy rowniez w D90. Pzdr

pietrobas
27-09-2009, 20:01
mpwt, z moich obserwacji poziomy głosności sa identyczne