Zobacz pełną wersję : Tatry, ciekawe miejsca do focenia
fotoprimo
22-09-2009, 13:16
Wybieram się w Tatry i szukam ciekawych, osobliwych miejsc do focenia. Takich, o których nie ma informacji w przewodnikach czy na portalach turystycznych. Prośbę moją kieruję przede wszystkim do osób, z terenów górskich ale nie tylko. Jeśli ktoś chciałby zwiedzić województwo kujawsko pomorskie służę pomocą.
Jeśli ten wątek miałby zaśmiecać Cafe Nikon podaje swojego maila
[email protected]
dziękuje za każde info:-D
Biorąc pod uwagę, że Tatry leżą na terenie Parku Narodowego ciężko trafić na miejsca nie opisane w przewodnikach. Może zainteresuj się słowacką stroną Tatr?
fotoprimo
22-09-2009, 13:28
W tym roku Tatry PL
No to jak tatry w PL to zasadniczo zostaje Ci TPN (http://pl.wikipedia.org/wiki/Tatrza%C5%84ski_Park_Narodowy). Ja byłem w czerwcu i trochę pocykałem (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=114803). Sukcesywnie będę dodawał kolejne fotki. Dużo zależy też na jaką pogodę trafisz. Ja miałem niezłą. Najpierw słonecznie i ciepło a na górze w okolicach Zawratu deszcz ze śniegiem.
Biorąc pod uwagę, że Tatry leżą na terenie Parku Narodowego ciężko trafić na miejsca nie opisane w przewodnikach. Może zainteresuj się słowacką stroną Tatr?
Ekhm... tam też jest park :)
Edit:
mpwt powiedział bardzo słuszną rzecz - ciężko trafić na nieopisane i nieznane miejsce. Tatry są malutkie i popularne. Bardzo popularne. I u nas i u Słowaków. Generalnie radzę, wynajdź sobie miejsca na spacer, które wydadzą Ci się interesujące i idź. Pooddychaj tamtejszym powietrzem. I bądź czujny. Na coś ciekawego się natkniesz.
Ekhm... tam też jest park :)
Na pewno. Tylko już nie jestem pewny czy na całej powierzchni.
semyazza
22-09-2009, 19:47
dla przykladu gdzie w Tatrach mozna zdjecia robic... ja jade do Doliny Pięciu Stawów na dwie doby. spanie w schronisku i calusienki dzien z pauszka w reku :)
da mi to szanse robic zdjecia o poranku, i wieczorem, gdy swiatlo jest najlepsze, a gdy zazwyczaj "zwykli" turysci albo jeszcze nie przyjda, albo juz sobie pojda i zapanuje cisza i spokoj (jesli nie liczyc klapniec lustra)
dla gdy swiatlo jest najlepsze, a gdy zazwyczaj "zwykli" turysci albo jeszcze nie przyjda, albo juz sobie pojda i zapanuje cisza i spokoj (jesli nie liczyc klapniec lustra)
Na to zawsze sam czekam.. Góry tylko PO sezonie:)
orla perć tylko dla orłów
Tatry są tak piękne, że nawet na "zwykłym" szlaku można "oniemieć". Trzeba tylko wyjść ciut wyżej. Ważniejsza od miejsca jest pogada, a przede wszystkim światło!
panchoo77
24-09-2009, 11:06
Jeżeli interesuje Cię niesamowita gra kolorów czerwono-żółtych traw z wiecznie zieloną kosówką i skałami porośniętymi przez "dziwny" żółto-zielony mech to tylko Tatry Zachodnie. O tej porze roku jest tam bajecznie - polecam.
Obrazek z ostatniej soboty....
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img32.imageshack.us/i/grantatrzach054resizeop.jpg/)
p.dubiel
24-09-2009, 11:36
dla przykladu gdzie w Tatrach mozna zdjecia robic... ja jade do Doliny Pięciu Stawów na dwie doby. spanie w schronisku i calusienki dzien z pauszka w reku :)
daj znac kiedy coby przypadkiem nawzajem sobie nie przeszkadzac:) mam takie same plany również na schronisko nad Morskim Okiem,takie poranki czy pózne godziny wieczorne w tych okolicach sa poprostu nie do poznania
semyazza
24-09-2009, 13:13
16-18/10
eldritch
24-09-2009, 15:23
Wybieram się w Tatry i szukam ciekawych, osobliwych miejsc do focenia.
Chodzi Ci o to żeby Ci wskazać konkretne szlaki, szczyty, doliny czy jak?
Szczerze powiem nie wiem o co Ci chodzi.
Pierwszy raz w Tatry?
Czy ty szukasz jakichś perełek fotograficznych...?
Jak nie chodziłeś nigdy po Tatrach to raczej na pierwszy raz na orlą nie pójdziesz...
W Tatrach w zasadzie wszędzie można znaleźć urokliwe miejsca, florę i faunę.
Zdarza się trafić na szarotkę i niedźwiedzia, jak będziesz miał szczęście kozice z odległości nadającej się do focenia, jak będziesz miał duże szczęście to i orla przedniego.
Z moich ulubionych widoków w Tatrach:
- panorama ze Świnicy
- widok na dolinę 5 stawów z płd zawratu
- widok na tary zachodnie z Ciemniaka i cały rejon między Ciemniakiem a Kościeliską
- wąwóz Kraków
- dolina malej łąki
- widok ze Smreczyńskiego stawu
- panorama z Wołowca
- przełom Tatr - najpiękniejsze miejsce w Tatrach IMO i nie trzeba nigdzie wychodzić - wszystko z drogi...
fotoprimo
24-09-2009, 17:58
Dzięki eldritch to jest podpowiedź! Brawo!, dzięki wielkie i do zobaczenia na szlakach, pogodę słoneczną wiozę ze sobą :-)
Tatry słowackie mam w nogach, Bieszczady i Sudety przez kilka sezonów też, ale nadal zaliczam się do nowicjuszy z pokorą do gór....
Morskie oko, rysy, czarny staw, Mieguszowiecki pod chłopkiem polecam ośrodek nad morskim okiem ( w sezonie rezerwować z miesięcznym wyprzedzeniem ) widziałem ciekawe fotki robione w nocy długi czas naświetlania.
ośrodek murowaniec dobry start na parę górek które zapierają dech (rezerwacja jak wyżej) Kasprowy kolejka przez liliową na czerwone wierchy. a mi nie pozostaje nic innego jak życzyć wspaniałej pogody.
fotoprimo
24-09-2009, 20:40
polecam:
http://www.gory-szlaki.pl/kasprowy_wierch_szczyt.htm
Byłem pod koniec sierpnia. Też mam wrażenie, że to nie są góry takie po których możesz chodzić poza szlakami, zwłaszcza, że ze względu na porę roku możesz się zwyczajnie gdzieś zj***ć :confused:, Poważnie !. W zasadzie na każdym szlaku jest jakiś kosmos (może mniejszy w dolinach mocno uczęszczanych, jak dla mnie). W tym roku bazowałem w schronisku na polanie chochołowskiej i to mój dorobek: http://picasaweb.google.pl/lh/sredir?uname=oszelagowska&target=ALBUM&id=5380307556492607953&authkey=Gv1sRgCIbSytHZz7zQRw&feat=email Nie jestem zawodowcem, zdjęcia są jakie są ale mnie tam cieszą ;) na pewno możesz sobie wyrobić jakiś pogląd. Moim zdaniem tatry zachodnie są niesłusznie uważane za te gorsze, ale dzięki temu mniej tam w sezonie "stonki" i spokojniej można fotografować. Polecam trasę: Polana chochołowska- Trzydniowiański Wierch- Jarząbczy Wierch (tu można przejść na Jakubinę i wrócić) potem na Wołowiec i z powrotem do schroniska (mam nadzieję że nic nie pokręciłem).
- przełom Tatr - najpiękniejsze miejsce w Tatrach IMO i nie trzeba nigdzie wychodzić - wszystko z drogi...
Gdzie jest przełom Tatr?
eldritch
25-09-2009, 10:11
Droga od Łysej Polany do Spiskiej Beli na Slowacji - jedyna taka droga w Tatrach... i w tej części Europy - następne są dopiero w Alpach i rumuńskich Karpatach
Masz jakieś fotki z tego miejsca?
Na jesien to polece Dol. Bialego lub Dol. Malej Laki. W tej pierwszej sa bukowe lasy.
mój ulubione to (jeżeli tylko polskie bo najładniejszy widok z Małej Wysokiej :))
1 panorama z Granatów,
2 Krzyżne,
3 Wrota Chałbińskiego
4 Wołowiec (fajny widok na Rohacze)
5 Rusinowa Polana - ale to oklepane :)
6 Kościelec - widać wszystkie stawy gąsienicowe
a tak naprawdę wszędzie jest piknie :D jak lubisz bardziej kolorowo to Tatry Zachodnie, jak bardziej skałę to tylko orla i chłopek
ps będę ze 4 dni w okolicy 11-12 października ale raczej po słowackiej stronie
Krotkie info n/t Kasprowego. Jak planujecie wyprawe Czerwonymi, zaplanujcie ja tak aby dotrzec do Kaspra przed 18-a. Ja zawsze bylem pewien ze zwoza do 20-ej ale sie zawiodlem. O 18:12 ostatnia kolejka zniknela mi z oczu. Za soba mialem cale Czerwone od Ciemniaka. Po drodze padlo mi kolano, wrrr... Zejscia po 18-ej z Kaspra nikomu nie polecam. Ciemno jak w d. Jedyne co czlowieka dopingije do szybkiego zejscia to fajne, misiowe buczenie w gornej czesci Kaspra :)
polecam widok z Lodowego Szczytu :)
ostrytux
27-09-2009, 22:44
Myślę że przedmówcy o Tatrach powiedzieli już sporo, ja jeśli mogę polecę miejsca tak zwane z widokiem na Tarty. Moim zdaniem zobaczyć z tych miejsc zachód/wschód słońca – bezcenne, fajne miejsca z rozległymi polami, ciekawym ukształtowaniem terenu i pięknym widokiem na Tatry:
- okolice wsi Łapszanka
- okolice wsi Gliczarów Górny lub pola w okolicach Bukowiny Tatrzańskiej
- okolice wsi Małe Ciche
- okolice słowackiej miejscowości Ždiar
granaty i Krzyżne na początek to chyba za wiele
Myślę że przedmówcy o Tatrach powiedzieli już sporo, ja jeśli mogę polecę miejsca tak zwane z widokiem na Tarty. Moim zdaniem zobaczyć z tych miejsc zachód/wschód słońca – bezcenne, fajne miejsca z rozległymi polami, ciekawym ukształtowaniem terenu i pięknym widokiem na Tatry:
no i górki nad Jurgowem : )
Kasandra
28-09-2009, 13:14
Właśnie wróciłam z Zachodnich-było cudnie kolorowo!pierwszy raz, bo zawsze tylko Wysokie i Wysokie, a warto było się okazuje!polecam również zawsze zabierać czołówkę wtedy schodzenie po ciemaku nie jest takie straszne. Teraz dodatkowej atrakcji dostarczają jelenie rycząc jak wściekłe;-)
granaty i Krzyżne na początek to chyba za wiele
wejście od 5-tki na Krzyżne jest bardzo łatwe, Granaty żółtym od czarnego stawu też
Paprycjusz
28-09-2009, 23:03
Oj, wejście od żlebu kluczyńskiego to mordownia na początek, szczególnie jak jest ślisko. A potem też szczelinka na granatach taka prosta nie jest, nie jedną osobę z wieloletnim stażem widziałem co nie byla w stanie zrobić kroku. Trzeba byc obytym z łańcuchami. Dobrze jest wcześniej się przejsć na jaskinie w kościeliskiej, wąwóz kraków ze smoczą jamą, giewont i zawrat. Zachodnie są na prawdę super, warto też wziąć tele. Do tego szpiglasowa i osobiście lubię czerwone wierchy.
Taka drobna autoreklama, tegoroczne zdjęcia: http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=112033 ;]
p.dubiel
29-09-2009, 00:22
moim skrytym marzeniem od dłuższego czasu jest przejście całą Orlą Perc ale zawsze coś stanie na przeszkodzie więc to może poprostu tak miałobyc i już,ale oglądając Twoje zdjecia z tej trasy utwierdzam sie w przekonaniu że moja oczyska muszą to zobaczyc
prawda jest jednak taka że to nie wycieczka na pierwszy kontakt z wysokimi górami,niżej tez jest pięknie co nie zawsze oznacza bezpieczniej a juz napewno nie w najbliższym czasie kiedy spodziewany jest pierwszy opad sniegu w tym sezonie... burzy to troszke moje plany ale licze że to przejściowe,tak sobie wmawiam ;]
moim skrytym marzeniem od dłuższego czasu jest przejście całą Orlą Perc ale zawsze coś stanie na przeszkodzie więc to może poprostu tak miałobyc i już,ale oglądając Twoje zdjecia z tej trasy utwierdzam sie w przekonaniu że moja oczyska muszą to zobaczyc
prawda jest jednak taka że to nie wycieczka na pierwszy kontakt z wysokimi górami,niżej tez jest pięknie co nie zawsze oznacza bezpieczniej a juz napewno nie w najbliższym czasie kiedy spodziewany jest pierwszy opad sniegu w tym sezonie... burzy to troszke moje plany ale licze że to przejściowe,tak sobie wmawiam ;]
podziel ją na dwa etapy a i odcinek Krzyżne - Skrajny Granat przejdź drugiego dnia, nie ma na tej trasie ani jednego zejścia więc po pierwszym dniu z Kozim i Granatami będziesz wiedział czy dasz radę
wejście od 5-tki na Krzyżne jest bardzo łatwe, Granaty żółtym od czarnego stawu też
przejście z 5-tki do Murowańca przez Krzyżne w całości łatwe , a na pewno warte uwagi choćby dla samej panoramki z Krzyżnego , chyba póki co najładniejszy widok jaki widziałem w Tatrach ;)...także polecam przejście przez Szpiglasową piękne widoki po obydwu stronach przełęczy ;)
przejście z 5-tki do Murowańca przez Krzyżne w całości łatwe , a na pewno warte uwagi choćby dla samej panoramki z Krzyżnego , chyba póki co najładniejszy widok jaki widziałem w Tatrach ;)...także polecam przejście przez Szpiglasową piękne widoki po obydwu stronach przełęczy ;)
Od dnia 28.09.do 31.10. br.z powodu remontu zostaje zamknięty szlak z Doliny Pięciu Stawów Polskich na Krzyżne (za TPN ) więc jedno z głowy
Taka drobna autoreklama, tegoroczne zdjęcia: http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=112033 ;]
Podziwiam, to jedno z miejsc na które trochę nie mam odwagi...
Paprycjusz
02-10-2009, 23:54
Szczerze mówiąc to nie jest aż tak strasznie, poza odc od zawratu do koziego, bo tam te przepaści już zbyt wesołe nie są. Ale granaty to jak usłyszeliśmy "ścieżka dla matek z wózkami" ;) Z podstawowymi umiejętnościami poruszania się z łańcuchami i praktyce w niższych partiach można ja przejść bezproblemowo i bezstresowo. A widoki rekompensują wysiłek w pełni ;)
Szczerze mówiąc to nie jest aż tak strasznie, poza odc od zawratu do koziego, bo tam te przepaści już zbyt wesołe nie są. Ale granaty to jak usłyszeliśmy "ścieżka dla matek z wózkami" ;) Z podstawowymi umiejętnościami poruszania się z łańcuchami i praktyce w niższych partiach można ja przejść bezproblemowo i bezstresowo. A widoki rekompensują wysiłek w pełni ;)
Wymagający jest też odcinek pomiędzy Granatami, a Krzyżnem, również dlatego, że skała jest tam bardziej krucha i można dostać kamieniem, lub się pośliznąć. Przed remontem było tam swego czasu nieciekawie.
Jeśli chodzi o Tatry, to od dawna jeżdżę na Słowację. Co prawda nie ma tam szlaków szczytowych, ale Polacy chodzą na dziko :) Na Słowacji jest o tyle fajniej, że jak się już gdzieś człowiek wgramoli, to dookoła tylko góry, co w Polsce jest tylko w rejonie Morskiego Oka. Są tam też przecudowne małe dolinki, w większości z zakazem wstępu. Jedna z nich, to jak dla mnie najpiękniejsze miejsce w Tatrach. Nie powiem jednak gdzie to jest, by dolinka była nadal dziewicza
Ale najbardziej lubię Karpaty Rumuńskie :)
fotoprimo
05-10-2009, 09:00
Chciałbym bardzo serdecznie podziękować za aktywny wątek dotyczący TATR, jestem pod wrażeniem, że pojawiło się tutaj tyle postów. Jeśli ktoś ma możliwość i czas polecam Tatry są w pięknych kolorach jesiennych.
Mini news: w ubiegłym tygodniu została położona nowa warstwa asfaltu do Morskiego Oka, powiem szczerze dziwnie to wygląda, w tym miejscu - prawie jak autostrada - nie uwierzycie zanim nie zobaczycie... życzę udanych wypraw!
Jendrek.gd
14-10-2009, 10:34
ulubiobe miejsca Zawrat, Swinica, Krzyżne i Rusinowa POlana
Jeśli chodzi o Tatry, to od dawna jeżdżę na Słowację. Co prawda nie ma tam szlaków szczytowych, ale Polacy chodzą na dziko :) Na Słowacji jest o tyle fajniej, że jak się już gdzieś człowiek wgramoli, to dookoła tylko góry, co w Polsce jest tylko w rejonie Morskiego Oka.
A Wrota Chałbińskiego? ( to nie MOKO) :) poza tym Słowacy nie potrzebują szlaku biegnącego po szczytach jak Orla, mają w zachodnich Rohacze, mają Czerwoną Ławkę, mają Gerlacha i Lodowy (dwa ostatnie z przewodnikiem) jest gdzie wysoko łazić a i adrenalina jest, wszyscy się podniecają Orlą i dlatego jest tam tłum a na Chłopka spokój szlak wg mnie fajniejszy, trudniejszy, Kazalnica i Bańdzioch są wspaniałe ale to już dla ludzi przyzwyczajonych do "cugu"
fotoprimo
06-01-2010, 13:14
Chciałbym podziękować za wszelkie informacje w tym wątku - były dla mnie b przydatne;
w wolnej chwili zapraszam do obejrzenia kilku kadrów w klimacie jesiennym z Tatr...
http://www.fotoprimo.pl/rep3/index.html