PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy Gimp jak Photoshop?

woytec60
22-09-2009, 09:44
Idzie nowe: GIMP 2.8 będzie miał interfejs à la Photoshop dla Windows (http://webhosting.pl/GIMP.2.8.bedzie.mial.interfejs.taki.jak.Photoshop. dla.Windows)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img12.imageshack.us/i/lgmsinglel.jpg/)

Twórcy GIMP-a, pomimo nieustannych narzekań użytkowników, którzy chcieli mieć po prostu darmowy odpowiednik Photoshopa na Windows, byli przekonani, że ich edytor graficzny nie powinien być menedżerem okien. Tę rolę powinien przejąć natywny menedżer okienek pulpitu wykorzystywanego przez użytkownika. Jednak w sytuacji środowisk graficznych o bardzo ograniczonych możliwościach, takich jak Windows, nie było to takie proste, użytkownicy nie dysponując wirtualnymi pulpitami i możliwością łatwego definiowania „na stałe” stanu i położenia okien roboczych programu, irytowali się z powodu chaosu panującego na ekranie.

GIMP 2.8 to zmieni. Tryb Single Window Mode przygotowywany jest przez Martina „Enselic” Nordholtsa. Będzie on oczywiście opcjonalny – profesjonalni graficy, pracujący zwykle z większą niż jeden liczbą monitorów, doceniają zaletę swobodnego ustawienia okien na swojej przestrzeni roboczej. Większość komentarzy na liście dyskusyjnej GIMP-a jest jednak bardzo entuzjastyczna, wygląda na to, że tryb ten będzie bardzo lubiany przez użytkowników...

Nie poinformowano jeszcze, kiedy wersja 2.8 się pojawi, ale przypuszczalnie będzie to jeszcze w tym, 2009 roku.

Byłoby fajnie, mnie odrzucała od Gimpa ta rozpierducha z okienkami ;)

sejmajnejm
22-09-2009, 11:13
niech jeszcze tylko skoncza migracje operacji na 16 bitow ;-)

Zink
22-09-2009, 11:32
Nareszcie! Czekam na to od momentu, kiedy niezbyt poprawne działanie plugina BackgroundWindow (który łączył wszystkie okienka w jedno, czyli prawie to samo, co tu) zaczęło mnie do tego stopnia irytować, że musiałem wrócić do standardowego układu, w którym z kolei irytuje mnie działanie okienek narzędziowych. Z obrazka wygląda, że to rozwiązanie będzie lepsze.

mishieck
24-09-2009, 15:32
Jeśli GIMP będzie w koncu funkcjonalny, to połączenie Lightroom + GIMP wydaje mi się coraz bardziej sensowne...

thorcik
26-09-2009, 15:09
Jeśli GIMP będzie w koncu funkcjonalny, to połączenie Lightroom + GIMP wydaje mi się coraz bardziej sensowne...

U mnie już tak działa teraz.

malasana
26-09-2009, 15:25
Na szczescie nadal bedzie mozliwosc korzystania z poprzedniego wariantu interfejsu wielooknowego;) 16 bitow mialo byc bardzo prawdopodobne w 2.8, ale nie wiem czy to potwierdzono w koncu... Import 16 bitowych rawow za to juz bedzie:)

trucker2005
26-09-2009, 23:28
wszystkim którzy sa na beee i eeee ,przypominam ze GIMP to darmowa aplikacja ,a jako zapalony zwolennik wolnego oprogramowania , mogę tylko powiedzieć jedno -BRAWO oby tak dalej... z drugiej strony zawsze mnie ciekawiło ilu uzytkowników PS uzywa wersji legalnej , nie zebym sie czepiał ale , crakowanie w naszym kraju jest tak powszechne iż uchodzi za normę ...

KozaK
27-09-2009, 00:43
Niech tylko pojawi się nagrywarka akcji to będę zadowolony :) Obecna wersja jest już całkiem niezła, czekam na 2.8 :)

jarkko
27-09-2009, 00:46
wszystkim którzy sa na beee i eeee ,przypominam ze GIMP to darmowa aplikacja ,a jako zapalony zwolennik wolnego oprogramowania , mogę tylko powiedzieć jedno -BRAWO oby tak dalej... z drugiej strony zawsze mnie ciekawiło ilu uzytkowników PS uzywa wersji legalnej , nie zebym sie czepiał ale , crakowanie w naszym kraju jest tak powszechne iż uchodzi za normę ...

Po tym wywodzie wróć do poprzednich postów w tym wątku i pokaż mi którym ktoś mówi na GIMP jest bee ;) Co najwyżej lista życzeń co oznacza że program jest używany...

trucker2005
27-09-2009, 13:37
dzięki jarkko , przepraszam pomyliłem watki , tak to bywa przy sobocie... heh

Bielik
27-09-2009, 15:00
żeby tylko te 16 bitów obsługiwało... w tifach.

Tr0n
28-09-2009, 00:23
... z drugiej strony zawsze mnie ciekawiło ilu uzytkowników PS uzywa wersji legalnej , nie zebym sie czepiał ale , crakowanie w naszym kraju jest tak powszechne iż uchodzi za normę ...

Witaj "Sumienie Narodu" - w tym wątku dyskutujemy o programie Gimp (http://pl.wikipedia.org/wiki/Gimp). Program Gimp nie wymaga żadnych cracków ale skoro Cię ta tematyka tak bardzo interesuje to najnowszy raport wskazuje że poziom piractwa w PL wynosi 57%

W temacie nowego interfejsu gimpa polecam lekturę (http://www.gimpuj.info/index.php?topic=34041.0)

seler
28-09-2009, 10:18
żeby tylko te 16 bitów obsługiwało... w tifach.

ano... to jedyna rzecz która mnie uwiera... ale mimo to nie przeszedłem na ciemną stronę mocy... :)

pap911
29-09-2009, 19:01
raport wskazuje że poziom piractwa w PL wynosi 57%
chyba spadł tylko dzięki temu, że darmowe już coraz rzadziej znaczy mniej funkcjonalne. no i studenci mogą legalne windowsy ściągać :P

do tematu
parę lat temu próbowałem używać GIMPa, ale wlaśnie interfejs mnie zniechęcił i od tamtej pory nawet nie szukalem alternatywy dla fotoszopki, ale jeśli GIMP 2.8 będzie konkurencyjny to kto wie.

Ire
29-09-2009, 19:49
no i studenci mogą legalne windowsy ściągać :P

parę ładnych lat temu byłem studentem, i wtedy na moim wydziale było dostępne, więc żadna to nowość!

a co do interfejsu, oby domyslny był taki jaki jest, to że ułomność windowsa nie pozwala na inny interf. to juz problem userow Windows.
PS na Mac ma taki sam interf. jak Gimp, i jakoś nie sluchac narzekan :)