Zobacz pełną wersję : Torba/plecak reportaż/góry
Moonbeam
22-09-2009, 02:48
Przyszła pora na rozwiązanie kwestii przenoszenia mojego sprzętu. Najczęściej fotografuje na ślubach. Noszę wtedy ze sobą 8 obiektywów, dwie lustrzanki i dwie lampy. Koniecznie potrzebuję szybkiego dostępu, gdyż pracuję na stałkach.
Czasem też wybieram się na sesje plenerowe lub w góry, gdzie szybki dostęp nie jest priorytetem, liczy się natomiast wygoda, więc koniecznie musi to być plecak.
Zastanawiam się teraz, czy dokonać dwóch zakupów - torby i plecaka, czy może wybrać coś uniwersalnego.
Moje pytania do forumowiczów:
- czy komuś na ślubie i korzystaniu ze stałek sprawdza się plecak? czy tylko torba wchodzi w grę? jakie są wasze patenty na przenoszenie dużej ilości sprzętu w takich okolicznościach?
- czy ktoś używa hybrydy Lowepro Omni Trekker? co sądzicie o tym wynalazku?
northrop
22-09-2009, 03:41
na slubach nie pracowalem nigdy, ale jesli tak lubisz zmieniac stalki co chwila, to moze pas biodrowy od ThinkTank i kilka sakiew do niego? nawet jest na temat tego i innych pasow temat tutaj na forum: link (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=102924)
co do plecakow, to mam juz mniej doswiadczenia, ale na pewno ktos cos doradzi :]
Moonbeam
22-09-2009, 08:09
na slubach nie pracowalem nigdy, ale jesli tak lubisz zmieniac stalki co chwila, to moze pas biodrowy od ThinkTank i kilka sakiew do niego? nawet jest na temat tego i innych pasow temat tutaj na forum: link (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=102924)
Jesteś pewien że taki pas biodrowy pomieści cały mój sprzęt? Zaznaczam że to są dwa aparaty z gripami, 2 lampy i 8 obiektywów. W przyszłości także 70-200 2.8...
northrop
22-09-2009, 09:39
pomiescic, na upartego to by pomiescil, bo akurat ThinkTank oferuje wszelkiego rodzaju sakwy na male i duze obiektywy (do stalek 300mm, a przeciesz male to nie jest). kwestia pozostaje, czy chcesz sie tak obwieszac jak choinka, a cos mi sie zdaje, ze z przypietymi do pasa 10 obiektywami, to nie za bardzo wygodnie musi byc. co jak co, ale sam wiesz ktorych obiektywow kiedy uzywasz najczesciej. powiedzmy jedna grupe uzywasz czesciej w kosciolach, a druga na salach bankietowych. w takim wypadku mogl bys przypiac do pasa te 5 stalek do pasa + 2 lampy (mniej wiecej tyle mi sie miesci sakiew w pasie zachowujac wygode), a pozostale 2-3 obiektywy najwyzej w torbie gdzies w swoim wyznaczonym miejscu, i po prostu wymienic te 2-3 obiektywy wraz ze zmiana otoczenia. nie jest to idealne rozwiazanie, ale zawsze masz te kilka obiektywow pod reka.
jednak wesel nigdy nie robilem, a i tez takim arsenalem obiektywow nie wladam, wiec moze ktos bardziej doswiadczony sie wypowie :D