Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Duża kropa nad małym i
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://files.elixphotography.eu/forum/web_700_F_DSC_0008676.jpg)
malasana
21-09-2009, 22:31
Swietny pomysl, swietne wykonanie. Bardzoo piekny kadr. Jedyne co mi nie pasuje, to nierownoleglosc do podstawy. Da sie cos z tym zrobic?
Dzięki. Co do tej podstawy to przyznam, że też mnie to troszeczkę drażni, ale bałem się, że jak zacznę przy tym grzebać i naciągać to mogę stracić symetrię okna. Generalnie niewiele tu grzebałem, a podłoga była dość stara i jakaś taka krzywa... ;)
Fajny motyw, ale... zawsze jest jakieś "ale" :) - oba elementy tworzą tutaj kompozycję, lecz ten dolny ledwo wchodzi w kadr, natomiast górny ma jeszcze sporo zapasu. Druga sprawa to symetryczność. Przy takim temacie mogłeś ustawić tak żeby oba elementy były w linii prostej i zadbać o równy "horyzont". To tak gwoli krytyki, mam nadzieję konstruktywnej. Zdecydowanie natomiast podoba mi się kolorystyka i motyw, ale to już pisałem :)
malasana
21-09-2009, 22:41
Dzięki. Co do tej podstawy to przyznam, że też mnie to troszeczkę drażni, ale bałem się, że jak zacznę przy tym grzebać i naciągać to mogę stracić symetrię okna. Generalnie niewiele tu grzebałem, a podłoga była dość stara i jakaś taka krzywa... ;)
A masz troche "zapasu" zeby poszerzyc kadr?
Canokin - Górny element czyli okno nie ma aż tak wiele zapasu bo otacza go jeszcze łuk - choć mało widoczny, co do horyzontu to okno jest prosto i w chwili robienia tego zdjęcia właśnie względem linii podziału tego witraża starałem się trzymać poziom, dopiero później zobaczyłem, że ta dolna część kadru jest nieco krzywa. Niemniej dzięki za konkrety - to zawsze doceniam.
malasana - zapasu nie mam bo to co widać to praktycznie pełny kadr z puszki. Ale mam jeszcze jakieś inne ujęcie tego motywu w szerszym kontekście ;)
borregaard
22-09-2009, 07:31
Bardzo fajne,Wojtku.Ładnie złapałeś światełko i kolor.:-D
Sowulus12
22-09-2009, 07:53
Jest fajnie - da się wyprostować wg mnie i będzie jeszcze fajniej.
Da się ty wyprostować bez ruszania okna. Zwłaszcza jeśli pracujesz w ps minimum cs2. Jak masz na warstwie włączoną transformację (ctrl+t), to masz pod prawym przyciskiem myszy menu i tam musisz wybrac 'wypaczenie'. Pojawia się siatka w której można regulować konkretne węzły. Myślę, że w ten sposób da się to poprawić.
Zdjęcie podoba mi się. Ma klimat ;)
no powiem szczerze, że klimat rewelacyjny!
gęsiej skórki można dostać :)
woytec60
22-09-2009, 11:04
Bardzo ladnie.
Podprostować i będzie idealnie.
Podprostować i będzie idealnie.
No to na pewno nie będę prostował bo gdyby rzeczywiście okazało się idealnie to nie miał bym już po co robić nowych zdjęć, skoro miałbym już ideał. ;)
Dzięki wszystkim za komentarze i uwagi - miło, że ogólnie na plus :)