Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Burzowe chmury nad Dylewską górą
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/955fct3fwhy4b53cmckc.jpg)
Tuż przed nawałnicą.
borregaard
21-09-2009, 22:25
Chmury i owszem..są,ale gdzie góra...? !...:-D
Dylewska Góra jest to wzniesienie morenowe :)
Nikonozaur
21-09-2009, 22:42
Chmury i owszem..są,ale gdzie góra...? !...:-D
Góra, drogi Andrzeju, zgodnie z nazwą dała dyla. :mrgreen:
Marcin T
21-09-2009, 23:06
No a gdzie obróbka? :)
Mark Kowalczyk
22-09-2009, 07:32
Dokładnie, więcej walki.
Sowulus12
22-09-2009, 07:47
Dokładnie, więcej walki.
Żądamy krwi!!!!
Może jakieś sugestie, choć włos siwy gdzie niegdzie na skroni jestem otwarty na wiedzę i konstruktywną krytykę, nie jest to kadr bez obróbki, pewnie mam braki w tej działce, ale jak mawia mój kolega człowiek uczy się całe życie.
Marcin T
22-09-2009, 23:19
Popracowałbym nad drzewem w LG. Widać, że mocno ciągnięte z cienia ale po tym zabiegu nie wyrównane kontrastem - stąd jest tak mdło. matowo.
Ponadto podłoga, zwróć uwagę po lewej stronie na trawę w ściernisku, również i jej brak życia. Osobiście rozjaśniłbym ściernisko a samą zieleń trawy przyciemnił co pomoże ją wyeksponować.
Marcin T
22-09-2009, 23:28
O, to tak na szybciutko bo pora taka, że twarz coraz bliżej blatu biurka ;)
Masakrą w chmurach się nie przejmuj, to gif :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img85.imageshack.us/i/anigiffn.gif/)
Obróbka obróbką, ale kolega "położył" to zdjęcie już na etapie jego robienia. Kadr całkowicie do mnie nie przemawia. Drastyczne zepchnięcie drzewa na lewą krawędź jest nie do przyjęcia. Dodatkowo brak jakiegoś punktu, na którym można by skupić wzrok. I choć na horyzoncie ciekawie się dzieje, to nie ratuje to tej fotografii, którą w sumie można uznać za przypadkową.
Polecam poczytać trochę o kompozycji, oglądać zdjęcia autorstwa tych bardziej znanych. Po takich małych zastrzykach wiedzy z każdym następnym zdjęciem powinno być coraz lepiej. Zatem głowa do góry.
Popracowałbym nad drzewem w LG. Widać, że mocno ciągnięte z cienia ale po tym zabiegu nie wyrównane kontrastem - stąd jest tak mdło. matowo.
Ponadto podłoga, zwróć uwagę po lewej stronie na trawę w ściernisku, również i jej brak życia. Osobiście rozjaśniłbym ściernisko a samą zieleń trawy przyciemnił co pomoże ją wyeksponować.
To zdjęcie to sklejka z trzech części po twojej uwadze też zauważyłem te mankamenty tylko one są mniej widoczne przed zmianą rozdzielczości i to mnie wkurza dodatkową trudnością w jej opublikowaniu było to, że program jakim łącze je obsługuje pliki JPG a zdjęcia są w NEF, ale popracuję nad tą fotką i wstawie w innej poprawionej wersji, dzięki za sugestie. Ale widze ,że mnie ubiegłeś faktycznie lepiej to wygląda zdecydowanie, dzięki za lekcje pozdrawiam.
Obróbka obróbką, ale kolega "położył" to zdjęcie już na etapie jego robienia. Kadr całkowicie do mnie nie przemawia. Drastyczne zepchnięcie drzewa na lewą krawędź jest nie do przyjęcia. Dodatkowo brak jakiegoś punktu, na którym można by skupić wzrok. I choć na horyzoncie ciekawie się dzieje, to nie ratuje to tej fotografii, którą w sumie można uznać za przypadkową.
Polecam poczytać trochę o kompozycji, oglądać zdjęcia autorstwa tych bardziej znanych. Po takich małych zastrzykach wiedzy z każdym następnym zdjęciem powinno być coraz lepiej. Zatem głowa do góry.
Masz racje fotka była naprawdę przypadkowa co do lewej strony to widok był by nie ciekawy zobaczył byś mój samochód osiem lato widok był by nie ciekawy czasu na zmianę miejsca nie było bo scena była bardzo dynamiczna, robiąc to zdjęcie miałem nadzieję na uchwycenie tej krótkiej chwilki potem lało jak z cebra :)
co do lewej strony to widok był by nie ciekawy
To trzeba było z niej całkowicie zrezygnować. Wejść w pole, zrobić kilka kroków do przodu. Podzielić kadr między rżysko, a zachmurzone niebo. Wyszłoby o wiele lepiej.
Masz racje fotka była naprawdę przypadkowa
Co prawda w forumowym regulaminie nie ma takiego zapisu, ale może by się przydał - "Szanowny Użytkowniku forum nikon.org.pl, mamy do Ciebie wielką prośbę - zanim wyślesz zdjęcie sprawdź dokładnie czy nadaje się ono do publikacji. Zobacz czy jest dobrej jakości, czy jest ciekawe, czy na pewno chcesz je pokazać na forum fotograficznym." To taka mała prośba o szanowanie czasu użytkowników, jak i ich samych. Nie pokazujmy przypadkowych zdjęć. Pokażmy te najlepsze, z których jesteśmy zadowoleni. Komentującym zaoszczędzi czasu na pisanie o podstawach podstaw, wątki w działach nie będą gnały na następne strony jak szalone, a i oko będzie na czym zawiesić. Ku uciesze całej forumowej społeczności.
I jeszcze jedna prośba, ostatnia. ;) Nie fotograficzna. Korzystaj z takich dobrodziejstw języka polskiego jak przecinek, kropka (szczególnie), średnik. Twoja ostatnia wypowiedź to jeden wielki tasiemiec. Podobnie z przedostatnią. Naprawdę ciężko się coś takiego czyta...
Pozdrawiam.
To trzeba było z niej całkowicie zrezygnować. Wejść w pole, zrobić kilka kroków do przodu. Podzielić kadr między rżysko, a zachmurzone niebo. Wyszłoby o wiele lepiej.
I jeszcze jedna prośba, ostatnia. ;) Nie fotograficzna. Korzystaj z takich dobrodziejstw języka polskiego jak przecinek, kropka (szczególnie), średnik. Twoja ostatnia wypowiedź to jeden wielki tasiemiec. Podobnie z przedostatnią. Naprawdę ciężko się coś takiego czyta...
Pozdrawiam. jestem otwarty na krytkę, obiecuję poprawę. Pozdrawiam :)
Co prawda w forumowym regulaminie nie ma takiego zapisu, ale może by się przydał - "Szanowny Użytkowniku forum nikon.org.pl, mamy do Ciebie wielką prośbę - zanim wyślesz zdjęcie sprawdź dokładnie czy nadaje się ono do publikacji. Zobacz czy jest dobrej jakości, czy jest ciekawe, czy na pewno chcesz je pokazać na forum fotograficznym." To taka mała prośba o szanowanie czasu użytkowników, jak i ich samych. Nie pokazujmy przypadkowych zdjęć. Pokażmy te najlepsze, z których jesteśmy zadowoleni. Komentującym zaoszczędzi czasu na pisanie o podstawach podstaw, wątki w działach nie będą gnały na następne strony jak szalone, a i oko będzie na czym zawiesić. Ku uciesze całej forumowej społeczności.
A to dobre jest:)