PDA

Zobacz pełną wersję : Eizo s2231w problem

Redskull
21-09-2009, 21:08
Nie wiem czy właściwy dział, z góry przepraszam moda ;)

Koledzy, problem mam następujący i nie wiem czy do końca związany z monitorem. Chodzi o to jak monitor wyświetla rawy. Wywołane u mnie lub na innych kompach. Rawy u mnie to totalna kaszana! Monitor strasznie podbija ziarno a fotki sa bez ostrości. TE SAME PLIKI WYŚWIETLONE NA LAPTOPIE LUB ZWYKŁYM CRT wyglądają poprawnie. Mało tego. Zdjęcia pstryknięte raw+jpeg mają tę samą wadę-jpg jest miodne (ostrość, ziarno) a raw to totalna kaszana, nawet po wywołaniu. Podkreślam, że tylko na monitorze Eizo s2231w dzieją się takie chce. Plik wyświetlony innym monitorem ogląda się ok.

Problem rozwiązuje wołanie rawa cnx-em, ale tez jest to półśrodek. Nie mogę wywoływać u siebie rawów, bo nie wiem ile moge je ciągnąć :(

Myślę, że jest to problem związany z kontrolą monitora, ale nie wiem gdzie grzebać. Dodam, ze reszta ustawień typu kolor czy czerń jest ok.

Monitor nie był kalibrowany.

cinek85
21-09-2009, 21:19
Jeśli wywołujesz RAW'y w ACR to niestety tak będzie. Nie zależy to od monitora, lecz od programu którym wywołujesz pliki. CNX jest programem 'dedykowanym' do plików nikona i już.

Redskull
21-09-2009, 21:33
Jeśli wywołujesz RAW'y w ACR to niestety tak będzie. Nie zależy to od monitora, lecz od programu którym wywołujesz pliki. CNX jest programem 'dedykowanym' do plików nikona i już.

Ale ten sam plik wyświetlony na innym monitorze wyglada cacy! Pozatym na lightroomie mam to samo

shaolin
21-09-2009, 22:07
Ja nie mam takich problemow (tez mam S2231W), a wolam ACR.

Redskull
23-09-2009, 20:07
Naprawde nikt sie nie wypowie ?

Kyle
23-09-2009, 21:00
Naprawde nikt sie nie wypowie ?
Daj może do ściągnięcia jeden ze swoich plików.

Pershing
23-09-2009, 21:24
A nie masz czasem w tym EIZO ustawionego wyostrzania bo taka funkcja w moim 1932 jest i jak sprawdzałem czym się to je to rzeczywiście po podbiciu wyostrzania wychodzi kaszanka, że o kalibracji nie wspomnę ale to temat na inny wątek.