Zobacz pełną wersję : D3s
Plotki Plotki Plotki http://fotoblogia.pl/2009/09/21/nikon-d3s-14kl-s-i-hd-video-juz-3-listopada/ ciekawa propozycja nikona ale w tej klasie nagrywanie filmów to już chyba przesada
Plotki Plotki Plotki http://fotoblogia.pl/2009/09/21/nikon-d3s-14kl-s-i-hd-video-juz-3-listopada/ ciekawa propozycja nikona ale w tej klasie nagrywanie filmów to już chyba przesada
Trzeba się przyzwyczaić. Filmy będą teraz wszędzie.
Ciekawe jaka będzie matryca bo 14 kl/s robi wrażenie
Ciekawe jaka będzie matryca bo 14 kl/s robi wrażenie
Jeśli nazwa jest prawdziwa to ta sama co w D3. Wymianę matrycy Nikon oznacza przez dodanie x. Zresztą po co w reporterskiej puszce więcej niż 12 Mpix.
No to będzie ubaw, jak padlinożercy zamiast robić foty, będą kręcić filmy :D Dopiero wtedy będzie przepychanka na konferencjach :mrgreen:
BlackRoger
21-09-2009, 22:49
Nowa pucha pro będzie moim zdaniem na bank w okolicach podanego terminu. Nikon raczej nie przez przypadek wprowadza nowe 70-200VR właśnie w listopadzie a jak historia uczy (wejście D300, d3, 14-24 i 24-70) robią to w setach :)
kamilkamien
22-09-2009, 22:27
strach się bać nosić zabawkę co ustrzeli 14 klatek... Ciekawe tylko czy z ceny zejdzie choć o odrobinkę zwykły d3...
BlackRoger
22-09-2009, 22:37
Ciekawe tylko czy z ceny zejdzie choć o odrobinkę zwykły d3...
Jeśli już to zejdzie z cennika i oferty Nikona.
tomek20stencel5
23-09-2009, 16:37
Jeśli już to zejdzie z cennika i oferty Nikona.
No i przestanie robić zdjęcia :mrgreen:
No i przestanie robić zdjęcia :mrgreen:
Zabezpieczenia są lepsze. Przy próbie uruchomienia eksploduje :)
Coś jest na rzeczy, dzisiaj dostałem od Nikona ofertę specjalną na D3 dla NPS'owców. Promocja trwa do 7 października. Dają oficjalnie 24 mies gwarancji.
marszull
23-09-2009, 23:46
a jesli mozna wiedziec w jakiej cenie ta oferta specjalna?
swego czasu Thom Hogan wspominal ze nowa premiera Nikona mozliwa jest na poczatku pazdziernika wlasnie... czyzby jakis element calej ukladanki...
BlackRoger
24-09-2009, 00:30
Pożyjemy, zobaczymy. A jak już wyjdzie i pokażą cenę to i ponarzekamy.
Obawiam się, że z tymi 14 kl/s to jest zwykły chwyt marketingowy. Przecież D3 też osiąga zawrotną prędkość 11 kl/s :) Tyle, że w cropie. Ręka do góry, komu kiedykolwiek 9 kl/s było za mało
Ręka do góry, komu kiedykolwiek 9 kl/s było za mało
Np. Canonowi ;) ;) ;)
w 14fps nie wierzę, ale w większy bufor i filmiki HD owszem :)
BlackRoger
24-09-2009, 09:56
Np. Canonowi ;) ;) ;)
Im zawsze mało fps ;) :
http://www.youtube.com/watch?v=_AuyVz89AXg&feature=PlayList&p=89E933B8A98E42FF&playnext=1&playnext_from=PL&index=6
Mogliby dać inny moduł AF, tak żeby punkty AF kryły cały kadr jak np. w D300, a nie wszystkie były na środku kadru.
Mogliby dać inny moduł AF, tak żeby punkty AF kryły cały kadr jak np. w D300, a nie wszystkie były na środku kadru.
Takie rzeczy to najwcześniej w D6 na razie D3s -> D4 -> D4s -> D5 -> D5s będa się skupiać na doskonaleniu filmików :mrgreen:
o tych 14 fps to już dawno było słychać ... mam nadzieje że będzie mniej szumów przy 6400
Pawel Pawlak
24-09-2009, 14:34
ja stawiam że 14fps to będzie bez gwarancji prawidłowego działania AF
czyli dokladnie tak jak d300 6fps :D a w wielu przypadkach nawet 1fps i jeszcze z interwalem. :D
A nie powinien sie on nazywac D3H wlasciwie? :)
Coś jest na rzeczy, dzisiaj dostałem od Nikona ofertę specjalną na D3 dla NPS'owców. Promocja trwa do 7 października. Dają oficjalnie 24 mies gwarancji.
Dokładnie.
jednym slowem czyszcza magazyny
skulinski
24-09-2009, 18:23
nie bylo promocji na jakies stałki? ;) :| :)
Kiedys czytalem, ze byl analog, ktory wyrabial sie w 11fps, ale migawca nie wytrzymywala. Ciekawe, jak to bedzie w przypadku D3s.
ja stawiam że 14fps to będzie bez gwarancji prawidłowego działania AF
.. ja stawiam na Tolka Banana :-P
;)
To ja wolalbym juz 9fps przy 14/16 bitach, powiekszony bufor, lepsze ulozenie punktow AF, ogolnie lepszy AF, wbudowane Wifi i GPS. Czy o czyms jeszcze zapomialem? Acha, no i cena tak ok. 5tys :mrgreen:
a moze frytki do tego ?:mrgreen:
Trzymak na frytki? Swietny pomysl! Tego jeszcze nikt nie ma.
To ja wolalbym juz 9fps przy 14/16 bitach, powiekszony bufor, lepsze ulozenie punktow AF, ogolnie lepszy AF, wbudowane Wifi i GPS. Czy o czyms jeszcze zapomialem? Acha, no i cena tak ok. 5tys :mrgreen:
Ale to w większości już jest. Przecież 9fps w 14 bitach z pełnym pomiarem światła i AF dla każdej klatki działa w D3 od początku. Bufor można powiększyć, jeśli tylko ktoś tego potrzebuje. Rozkład punktów AF to kwestia gustu, bo jest to puszka reporterska i mało kto zajmuje się super precyzyjnym kadrowaniem podczas robienia zdjęć. Nie bardzo wiem, czego jeszcze można chcieć od tego AF - co ma być tam lepsze? A reszta nie jest potrzebna każdemu, więc po co to na stałe pakować do puszki? No może tylko te świeże frytki kuszą. :wink:
Filmy najważniejsze bo bez filmów się nie sprzeda :mrgreen:
No nie mowcie, ze D3 jest puszka doskonala. Dawac tu liste zyczen, co mozna poprawic lub dorzucic (z sensem):
No nie mowcie, ze D3 jest puszka doskonala. Dawac tu liste zyczen, co mozna poprawic lub dorzucic (z sensem):
Kto ma wpisywać? Użytkownicy czy teoretycy?
dalbym przycisk info jak w d700 i lv na osobny przycisk jak w d300s
do tego jakis joy do zmiany pkt af w trybie pionowym
do tego zakutalizowal software do tego na poziomie d3x (active d-lighting, opcje konfiguracji przyciskow custom)
zwiekszyl krycie klatki punktami af albo ich ilosc jak w cam3500dx czyli d300(s)
i to chyba tyle :)
Likwidacja tego syfu występującego na matrycy. Nie wiem co to za dziadostwo, ale wydmuchiwanie jest mało skuteczne. Czyszczenie w ramach NPS pomogło na krótką metę.
masz na mysli plamki oleju... wg tego co pisza madre glowy trzeba czyscic na morko do skutku... az przestanie pluc... bo w ktoryms momencie przestaje...
sa to jakies resztki smaru uzywanego na etapie produkcji
masz na mysli plamki oleju... wg tego co pisza madre glowy trzeba czyscic na morko do skutku... az przestanie pluc... bo w ktoryms momencie przestaje...
No wiem - i to do listy życzeń dodałem, żeby nie trzeba było czekać.
Twoich życzeń przecież nie będę powtarzał :)
Edit:
Żeby nie było, że marudzę. D3 to fantastyczna puszka - najlepsza z moich cyfrowych.
BlackRoger
25-09-2009, 02:53
My tu gadu gadu a na NR nas śledzą i ploty potem powstają:
http://nikonrumors.com/2009/09/23/some-news-from-poland.aspx
marcin_G
25-09-2009, 09:18
My tu gadu gadu a na NR nas śledzą i ploty potem powstają:
http://nikonrumors.com/2009/09/23/some-news-from-poland.aspx
no to jest nadzieja, że ktoś ważny w centrali Nikona w Tokyo śledzi Nikon Rumors i zastosują się wreszcie do potrzeb ludu...
To ja w opcji do tego D3s poproszę DOBRĄ, JASNĄ matówkę z klinem :D
moja lista życzeń dla nowej generacji sprzętu:
- żeby Capture NX działał tak samo sprawnie jak lightroom a jeżeli nie to:
- żeby chociaż pomogli adobe wprowadzić odczytywanie plików nef, tak żeby wyglądały na dzień dobry tak jak w puszce, z odczytaniem wszelkich ustawień.
nauczyłem się żyć z profilami camera d2x, neutral itp. ale czasami podoba mi się zaimplementowany jpg.
Byłby to dla mnie powód dokupienia D3s, D4 itd...Inaczej kupię D3, bo mi w zupełności wystarcza.
jakis czas temu pojawila sie informacja, ze nikon z adobe podpisal jakies porozumienie w zakresie modyfikacji LR pod katem wspolpracy z NEF nikona.
wydaje sie to mocno prawdopodobne, poniewaz sporo osob zwiazanych z adobe i badz co badz popularnych, fotografuje puszkami nikona...
dziwi mnie tylko, ze do tej pory to nie dziala jak powinno...
a jak jest z puszkami C? przy otwieraniu rawa widac go tak samo jak w sofcie C czy tez sie zmienia?
sa to jakies resztki smaru uzywanego na etapie produkcji
To nie są resztki smaru z produkcji, a nasmarowane są mechanizmy lustra i migawki. Po prostu smar jest zbyt rzadki i wypryskuje. To samo jest w Canonie 1 Ds Mk III, ale serwis Canona daje darmowe czyszczenie w pierwszym roku użytkowania.
Przy 14 zdj/sec chyba będą kłopoty z ruchem lustra. Więc albo nieruchome lustro albo stukanie przy podniesionym lustrze z podgladem na LCD.
ja nie rozumiem - dlaczego eos-1 n rs sprzed 15 lat mogl miec nieruchome polprzezroczyste lustro a nowe produkcje nie stosuja tego naprawde fajnego rozwiazanie.
po jakiego grzyba trzepac tym kilkanascie razy na sekunde i placic tysiace zlotych za jakies wyczesane mechanizmy, skoro mozna prosciej...
Pawel Pawlak
25-09-2009, 14:26
przyznam że nie wyobrażam sobie żeby jakiekolwiek półprzezroczyste lustro nie miało wpływu na obraz padający na matrycę oraz na jakość obrazu w wizjerze - i Tu i Tu musi być ciemniej niż z "latającym" lustrem
zalozmy ze tak jest... to czy ktos uzywa 14 klatek permanentnie? skoro doszlismy do mozliwosci klapania lustrem 10razy na sekunde, to dodatkowe 4x mozna juz okupic jakas niewielka uciazliwoscia... skoro dla negatywu nie stanowilo to problemu, to dla dobrej matrycy tez nie powinno...
moze to miec zwiazek z patentem wspomnianym na nikon rumors... chodzi o jakis mechanizm blokujacy opadania lustra... typowy pin mial to do siebie (wg tego wniosku patentowego), ze sie wyrabial i po jakims czasie lustra nie bylo tak dokladnie ustawione jak w nowej puszce
patent ma/mial to zmienic
Kolekcjoner
25-09-2009, 14:38
ja nie rozumiem - dlaczego eos-1 n rs sprzed 15 lat mogl miec nieruchome polprzezroczyste lustro a nowe produkcje nie stosuja tego naprawde fajnego rozwiazanie.
po jakiego grzyba trzepac tym kilkanascie razy na sekunde i placic tysiace zlotych za jakies wyczesane mechanizmy, skoro mozna prosciej...
Tam też nie było tak dużo prościej - kłapało lusterko od AF-a.
Pawel Pawlak
25-09-2009, 14:40
tylko że ilość światła ktróra pada na lustro zostanie podzielona na wizjer i na matrycę - jeśli za mało poślemy na matrycę to jej czułość będzie musiała bardzo wzrosnąć żeby to nadrobić, jeśli na wizjer damy za mało, to niewiele będziemy widzieli.
Pawel. Rozwiazanie nie jest z pewnoscia doskonale... ma kilkanascie lat. Byc moze w XXIw. pewnie sprawy sa do rozwiazania... podniesienie czulosci matrycy o 1/3EV w takim trybie nie czyniloby nadzwyczajnego uszczerbku dla jakosci pliku przy mozliwosciach wspolczesnych matryc...
poza tym nie widze specjalnie zastosowania dla uzycia 14 kls przy marnych warunckach oswietleniowych... owszem, mozna fotografowac ladowanie promu kosmicznego czy nocne GP F1... ale wtedy starczy i 10...
poza tym RS zdazyl w tym czasie przewinac 40mm filmu... przy niskiej temp to jest nielada wyczyn...
Pawel Pawlak
25-09-2009, 14:53
hehe... ja sądzę, że generalnie 14fps jest "koniecznością" bardziej marketingową niż rzeczywistą. więc pewnie masz rację, można zrobić ją przy gorszej jakości i też się nic nie stanie ;)
hehe... ja sądzę, że generalnie 14fps jest "koniecznością" bardziej marketingową niż rzeczywistą. więc pewnie masz rację, można zrobić ją przy gorszej jakości i też się nic nie stanie ;)
No to akurat żadna nowość, że chodzi głownie o marketing, wyścigi producentów na liczby :)
Ja życzyłbym sobie by wreszcie producenci skupili się na rozpiętości tonalnej by "zbliżyć" ją do tego co widzi ludzkie oko, bo póki co to matryce są w tej kwestii ułomne.
Ja życzyłbym sobie by wreszcie producenci skupili się na rozpiętości tonalnej by "zbliżyć" ją do tego co widzi ludzkie oko, bo póki co to matryce są w tej kwestii ułomne.
dobre... dobre...:mrgreen::mrgreen:... nowa gre kupilem...
... podniesienie czulosci matrycy o 1/3EV w takim trybie nie czyniloby nadzwyczajnego uszczerbku dla jakosci pliku przy mozliwosciach wspolczesnych matryc......
Połowa światła to jest całe 1 EV róznicy - to całkiem sporo. W tamtym canonie było chyba 60% na film a 40% na matówkę.
63/37 zdaje sie w ostatniej wersji...
dobre... dobre...:mrgreen::mrgreen:... nowa gre kupilem...
.. że niby co? :)
Hmmm, 14fps. Trochę sporo.
Czy potrzebne? Zauważcie różnicę między 9 a 11 - dla mnie jest mocno wyczuwalna, ale... Czy potrzebowałbym więcej niż te ~10fps?
Chyba nie.
Ja mam jeden warunek, ale Nikon chyba to ma w nosie - żeby aparaty nie zwalniały z lampą. A zwalniają.
Jeśli zrobią tak, żeby nowe konstrukcje nie spadały poniżej 10fps z lampą, to na tym rozwój szybkości może się dla mnie zakończyc.
A co do RS'a - półprzezroczyste lustro mogło być brudne i zabierało światło, ale pomysł nie jest zły.
Ideałem byłoby swego rodzaju nieruchome lustro, ale z ciekłych kryształow, na dodatek tak zaawansowane, że zmieniałyoby swoją transmisję od 0% do ~100% (i odwrotnie) w niepomierzalnie krótkim czasie :-D
Jeszcze parę lat...
mibartek
25-09-2009, 18:00
To ja w opcji do tego D3s poproszę DOBRĄ, JASNĄ matówkę z klinem :D
tak trochę w temacie.
Zawsze zastanawiam się dlaczego żadna cyfrowa lustrzanka Nikona nie ma wizjera jak w F4 np (duży, jasny) - co stoi na przeszkodzie ?
a matówkę jakby dali jakąś fajną to byłoby fajnie ;-)
pewnie dlatego, ze lustro musialoby byc sporo wieksze i trudniej byloby nim mieszac te 9-11 fps - musialby byc wydajniejsze/sprawniejsze/wieksze
mechanizmy, co z kolei przelozyloby sie na zuzycie pradu etc.
mibartek
25-09-2009, 18:08
pewnie dlatego, ze lustro musialoby byc sporo wieksze i trudniej byloby nim mieszac te 9-11 fps - musialby byc wydajniejsze/sprawniejsze/wieksze
ja bym wolał nawet 5fps, ale piękny, duży wizjer ;-)
Mogli w D3X to zmienić - mniej fps ale lepszy wizjer, bo puszka w końcu już nie typowo reporterska.
Zdaje mi się, że jeśli matówka ma kryć 100% kadru to lustro (część odbijająca) może być tylko jednych rozmiarów (w zależności od rozmiaru klatki filmu / wielkości matrycy). Większe lustro nic nie da - chyba tylko tyle, że większa jego część będzie nieużywana.
IMO na jasność matówki ma wpływ: sama matówka oraz pryzmat (lustra zamiast niego).
Do tego dochodzi moduł AF, ale to jest zrobione bodajże tak, że AF dostaje 1/3 światła, a pryzmat 2/3 i te proporcje są chyba (?zależne od modułu?) stałe.
Tylko że w tym RS część szła do AF, część do celownika, a część dopiero na film... (1/3, 1/3, 1/3? Pewnie tak równo to nie ma ;-)
marcin_G
26-09-2009, 18:36
W F4 wizjer był suuuuuuper, ale aparat powstawał w latach 80-tych, gdy każdy bez wyjątku zawodowiec miał całe stado manualnych szkieł. I dlatego do F4 oferowano 12 matówek, by każde szkło - od 13 mm do 2000 mm - pracowało optymalnie.
Teraz Nikon - delikatnie mówiąc - ma gdzieś tych wszystkich, którzy chcieliby precyzyjnie ręcznie ustawić ostrość. A na tych mętnych matówkach obecnie wkładanych w puszki po prostu się nie da...
To samo z wymiennymi wizjerami - kiedyś zdjęcie MUSIAŁO wyjść za pierwszym razem, więc fotograf miał praktycznie nieograniczone możliwości doboru matówki / wizjera / muszli / lupy kątowej itp. A teraz: ma być tanio, komfort kadrowania nie jest tak ważny, jak fota nie wyjdzie (prawie...) zawsze można ją powtórzyć.....
Ja utopijnie marzę o takim "ucyfrowionym" F3 - wszyscy wiedzą, że to wykonalne, ale i tak nie powstanie....
Ja utopijnie marzę o takim "ucyfrowionym" F3 - wszyscy wiedzą, że to wykonalne, ale i tak nie powstanie....
gdzie się podpisać pod tą petycją?
Jak już nie będą wiedzieli co wyprodukować aby dobrze sprzedać to może zaczną kombinować z retro tak jak jest w branży motoryzacyjnej. Ja poproszę FE2 cyfrowego :)
mibartek
26-09-2009, 20:17
może do Samyanga napiszmy ?? :-P Jak zarobią na szkłach to wezmą się za body :-D
albo chociaż cyfrową ściankę do F4 :mrgreen:
spiritwood
26-09-2009, 20:17
Tym bardziej, że takie FM3a skończyli produkować nie tak dawno i zapewne maszyny gdzieś tam stoją w kącie w fabryce ;)
Czasami się zastanawiam, że oprócz faktu, że dałoby się zmieścić cyfrowe bebechy w taką puchę możnaby zrobić myk, i całą obsługę włożyć w trzy klasyczne pokrętła - olewając przy tym obiektywy typu G. Pewnie by się dało, tylko nikt na to nie pójdzie...
Pawel Pawlak
28-09-2009, 12:36
no to jeszcze jeden crop - 1.3 jak w canonie ma się pojawić. Matryca po lekkim dostrojeniu ma mieć zakres bazowy 200-12.800 a rozszerzony 102.400... Chyba nawet w d2h vs d2hs lekkie dostrojenie nie dało porawy wysokiego iso o 2EV ;) A może udała im się sztuczka podobna jak w 5d2 vs 1dsmk3 - matryca zyskała znacznie na DR w wysokich czułościach i dzięki temu można ją było ładniej "ciagnąć". Normalnie noktowizor to będzie ;)
BlackRoger
28-09-2009, 21:18
Za to nie potwierdziło się info o 14fps. No i przewidywana cena 4500 funciaków trochę straszy - wychodzi na to że obok D3x będzie trochę tańszy D3s. Obecna cena D3 wydaje sie przy tym śmiesznie niska.
wodstock
29-09-2009, 00:06
UPDATE: the Nikon D3s may have a new 1.3x crop mode.
(z nikonrumors)
czy to oznacza że FX ma opcję 1.3, czy że będzie to jakiś nowy standard - taki jak w canonie?
BlackRoger
29-09-2009, 00:12
Na razie zapowiada się na tą samą matrycę co w D3 z opcjonalnym cropem x1.3.
Paprycjusz
29-09-2009, 00:14
Raczej, że będzie możliwość pełnej klatki i 2 kropów, x1.3 i x1.5.
EDIT, w tym samym momencie pisaliśmy ;]
Raczej, że będzie możliwość pełnej klatki i 2 kropów, x1.3 i x1.5.
EDIT, w tym samym momencie pisaliśmy ;]
Pewnie trzech, bo jest jeszcze format 5:4.
skulinski
29-09-2009, 08:57
jak juz ma filmy HD to powinni jeszcze krop 16:9 zrobic ;)
Sony już taki ma, nie wystarczy? ;)
Niedzwiedz
29-09-2009, 11:18
pewnie dadzą uklad czyszczenia matrycy , doloza filmy , zmienia soft moze i doloza wiecej klateki i tyle bedzie z d3s
a mogli by zrobic pare rzeczy :
-Czyszczenie matrycy
-14-16 mpx
-glebszy grip pionowy
-wspomaganie AF z poziomu body (kratka by sie przydala jak w starych canonach )
-mogli by tez zobic jak canon w 5dmkII ktry najwolniejszym szklam 82 1,2 kreci tak samo szybko jak 50 1,4 AFS i d3 (moze dali wyzsze napiecie na silniczek w canonie moze i tak samo by mogli zrobic w d3)
-silnik od srubokreta tez by szybszy sie przydal ale mam juz coraz mniej szkiel na srubokrent wiec niekoniecznie
i cena 15000 i bylo by cacy :)
(...)
a mogli by zrobic pare rzeczy :
-glebszy grip pionowy
(...)
z dodatkowym wybierakiem
Co do czyszczałki matrycy to bym tutaj polemizował, byłoby to samo co w D700 - kiepsko działa ale zabiera "kadr", grip akurat mnie pasuje ( ale ja mam małe rączki ),.
Niedzwiedz
29-09-2009, 13:11
w d700 dziala dobrze i naprawde po 80 000 zdjec d700 jest mega czysciutka a d3 to sajgon ;)
w d700 dziala dobrze i naprawde po 80 000 zdjec d700 jest mega czysciutka a d3 to sajgon ;)
No to Ci gratuluję, bo u mnie to działało dokładnie tak jak w D3 czyli wcale.
Nie ukrywam ze tez ucieszylbym sie z czyszczenia matrycy. To co mam w tej chwili to porazka. Zadne dmuchanie nie pomaga. Serwis i na mokro...
A ja się martwię, że po 3 miesiącach mam jakieś syfki na matrycy w D700 .... to ciekawe co się dzieje w D3 ?
To się po prostu nie przejmuje :mrgreen: rzadko robie przymkniętym, a dmuchanie efektywnie przesuwa kropeczki w rogi matrycy. Jak już będę miał winietę gratis od tych pyłków to oddam do czyszczenia i tyle :mrgreen:
Co do reszty się zgadzam, dodatkowy wybierak, latarka do AF jak się nie chce zakładać lampy /choć nie wiem na ile to by było skuteczne, w D70 już 18-70 wystarczy, żeby zasłonić cały strumień/ by się przydały. No i 51 krzyżowych rozłożonych w całym kadrze :twisted:
W sprawie strzepywaczki popieram wilka, w szybkostrzelnych puszkach jak D3 i ewentualnie D3s mało przydatne. I tak nie strzepną tych oleistych kropelek. Jak dmuchanie nie pomaga to i strzepywaczka nie pomoże.
Zamiast tego chciałbym matrycę ze zróżnicowanym odwzorowaniem WB. Ale tego jeszcze nie będzie w przejściowej puszce.
Ciekawe ile osób zdecyduje się zmienić swojego d3 na wersję "s" dla tych kilku gadzetów. Może niedługo będzie wysyp d3 na allegro i w dziale sprzedam w "promocyjnej" cenie ;)
Ciekawe ile osób zdecyduje się zmienić swojego d3 na wersję "s" dla tych kilku gadzetów.
To wszystko zależy co to D3s faktycznie zaoferuje swoim "fanom" z tych przecieków;).
No odnoszę /kurde/ (mylne zapewne) wrażenie, że koledzy nie wiecie czemu służy i jak działa czyszczenie matrycy, a to funkcja jak najbardziej przydatna
badabuzz
30-09-2009, 17:39
Ciekawe ile osób zdecyduje się zmienić swojego d3 na wersję "s" dla tych kilku gadzetów.
Mylimy tu pojęcia, gdyz tylko ktoś nierozsądny liczy, że Nikon oferuje D3s dotychczasowym uzytkownikom D3.
Gdyby korporacji zależało na migracji upgradeowej to by wypuścilła D4 (nawet gdyby miał tak mało zmian)
Nie przypadkowo mamy D3s.
I tak jak zwykle u Nikona, "S" to propozycja dla nowych użytkowników tego kalibru korpusu.
Targetem nie są obecni użytkownicy D3.
Ja bym stawiał na fotografów z D200/300/700/80/90/70s i innych niższych puszek. No i oczywiście D2( ), którzy dopiero teraz myślą o przesiadce. Czyli każdy kto nie ma D3 a chce go mieć i pozwala mu na to budżet.
Pod tym kątem jest miło i fajnie- Tylko dlaczego obecni userzy puszek D3/D700 tak się buntują na skromne zmiany? Czy czują, że już nadszedł czas na przesiadkę? Czy sprzęt się zużywa lub jest wyraźnie zacofany względem konkurencji? Czy, jak sobie tu często żartujemy, 'D3 przestaje robić zdjęcia'?
Moja odpowiedź na wszystkie te pytania to "nie".
D3 to puszka już legendarna, w dalszym ciągu fantastyczna- nie jest kulą u nogi oferty Nikon Corporation.
Żyjemy w czasach, kiedy tak namiętnie się mądrzymy 'o, kolejny producent dokłada megapiksele. Oh nie, znów pod publiczkę matryca 20 MPX a my, fotografowie tracimy! Kiedy skończy się ten marketingowy wyścig?'
W takim razie te 12 milionów pikseli na pełnej klatce nikona, które dalej jest topowe w ofercie tego czołowego producenta jest oporem przed wyścigiem na gęstość pikseli. Jaki jest tego efekt? Każdy zna mity i opinie o niesamowitych możliwościach matrycy D3 (mowa tu oczywiście o legendarnym używalnym ISO i szybkości).
Mamy 12 mpx w bardzo nowoczesnym i to uszczelnionym korpusie, z nowoczesnym autofokusem i dużym ekranem- czego brakowało 5D- daje nam D3. Czego ma za dużo 5Dmk2- ma D3 (zdaję sobię sprawę, iż te puszki to inny segment, acz to użyteczny w tym momencie skrót myślowy)
Drobne zmiany mogą tylko łechtać dotychczasowych użytkowników D3. Dodatkowo, nie drażni ich, że producent co chwilę wypuszcza nową wersję puszki za gruuube tysiące.
Natomiast użytkownicy 'niższego' sprzętu- mogą wzdychać jeszcze bardziej. Inni wreszcie przestaną się wahać. Ci co mieli i tak kupowac- dostaną kilka bonusów do świetnej puszki.
Kto w takim razie tutaj traci? Po co kręcić nosem?
Mi tam wszytko gra :) A Canon to Canon- ma inną filozofię. Tak samo Sony. Miejsce na rynku jest dla wszystkich.
..
Targetem nie są obecni użytkownicy D3.
Ja bym stawiał na fotografów z D200/300/700/80/90/70s i innych niższych puszek. .no z tym się nie zgodzę. Jeśli będzie więcej fps to reporterzy kupią D3s. Lepszy AutoWB tez się przyda.
Posiadacze Dxx musieliby dołozyc tyyyyle kasy ile .. nie mają.
Mariusz888
30-09-2009, 19:41
Ja tam na pewno nie mam budżetu na D3 ani D3s ale podoba mi się ten tok rozumowania - bardzo chętnie wymienię D80 na D3s (w sumie to nawet mogę oddać D200 za drugą sztukę :lol: ) -może UE zrobi jakieś dopłaty do body :mrgreen: dlatego tak na bardziej poważnie to niespecjalnie wierzę w taki posunięcie Nikona ;)
badabuzz
30-09-2009, 20:00
Jeśli będzie więcej fps to reporterzy kupią D3s. Lepszy AutoWB tez się przyda.
Nie rozumiem- przecież wyraźnie odnoszę się do użytkowników, którzy nie byliby zadowoleni z tak małych zmian. W tym wypadku reportek, który kupuje D3S bo jest szybszy- jest poza równaniem, bo dla niego zmiany nie są niewystrczające (inaczej by nie kupił tego sprzętu :D )
Posiadacze Dxx musieliby dołozyc tyyyyle kasy ile .. nie mają
Naprawdę znamy tak mało przypadków upgradeu D80-->d300-D3, D80-->d3, D300--->d700, etc.
Biorąc pod uwagę nawet nasze forum, w tym wschodnioeuropejskim kraju- nie jest to chyba planktown tak nieistotny, żeby zamknąć szufladę Dxx.
Zgoda, mały procent. Ale D3 generalnie nie jest korpusem, który kupuje 54 miliony amatorów co roku :)
Ja tam na pewno nie mam budżetu na D3 ani D3s ale podoba mi się ten tok rozumowania - bardzo chętnie wymienię D80 na D3s (w sumie to nawet mogę oddać D200 za drugą sztukę ) -może UE zrobi jakieś dopłaty do body dlatego tak na bardziej poważnie to niespecjalnie wierzę w taki posunięcie Nikona
Przeczytałem swój post raz jeszcze. I nie widzę, że motorem mojej logiki jest to, że nikon- geniusz zła- obmyślił plan, że D3 wskoczy na miejsce D80 :)
Innymi słowy to co napisałem wcześniej streszczę tak: D3 nie jest puszką zaprojektowaną z myślą o obecnych użytkownikach D3. Raczej o tych, którzy się wahają, puszkę by i tak kupili czy myślą o upgrade na tej klasy sprzęt
Czyli identycznie jak z D300s. Że, co- nikon dwa razy strzela sobie w kolano? Wątpie- nie wierzę w nieubłaganą nieomylność marketingowców z Nikona, ale raczej bym poczekał a już na pewno nie narzekał, że D3s ma (EWENTUALNIE) za mało zmian.
Ale o czym mowa? Za chwilę D3 zniknie z oferty Nikona, a w jego miejsce pojawi się D3s. Za kilka miesięcy nowego D3 nikt już raczej nie kupi (no może nieliczni), bo raczej nie są to produkty, które sklepy kupowały na magazyn i mają nadmiar tego towaru. Świadczy o tym choćby wyprzedaż w NP.
Mariusz888
30-09-2009, 21:21
streszczę tak: D3 nie jest puszką zaprojektowaną z myślą o obecnych użytkownikach D3.
Raczej D3s ;)
badabuzz
30-09-2009, 22:50
Nie raczej- tylko na pewno- chodziło mi oczywiście o D3s. Przepraszam za literówkę :)
Wszystkie znaki na niebie, ziemi i Nikon Rumors wskazują, że 15 października sprawa się wyjaśni :)
Heh sam złapałem ciśnienie na nowego d3. Chciałem kupić d700, ale może skuszę się na coś bardziej pro tak dla lansu ;) Oby cena była bliżej 15k niż 20k :/
Jeśli obrazek przedstawiony na http://nikonrumors.com/ pokazuje nowy aparat Nikona, a nie obecnego d3 to napewno będzie to Pro segment. Widać wyraźnie gripa.
Heh sam złapałem ciśnienie na nowego d3. Chciałem kupić d700, ale może skuszę się na coś bardziej pro tak dla lansu ;) Oby cena była bliżej 15k niż 20k :/
D300s wystartował w sklepach z ceną wyższą o ok. 20% od D300. Z D3s pewnie będzie podobnie.
BlackRoger
01-10-2009, 22:49
Jeśli obrazek przedstawiony na http://nikonrumors.com/ pokazuje nowy aparat Nikona, a nie obecnego d3 to napewno będzie to Pro segment. Widać wyraźnie gripa.
Elo, chyba nie spodziewałeś się po puszce z takim oznaczeniem body bez pionowego gripa i wbudowanej lampy ;)
Elo, chyba nie spodziewałeś się po puszce z takim oznaczeniem body bez pionowego gripa i wbudowanej lampy ;)
Nie którzy ciągle liczą na nowego d700 z matryca od d3x...
Nie którzy ciągle liczą na nowego d700 z matryca od d3x...
Nie w tym sezonie grzewczym :mrgreen:
A ze zdjęcia, na którym najprawdopodobniej jest też AF 85f1,4 wynikałoby, że wyczekiwanych stałek AF-S nie będzie.
tomisiek
02-10-2009, 08:41
Nie w tym sezonie grzewczym :mrgreen:
A ze zdjęcia, na którym najprawdopodobniej jest też AF 85f1,4 wynikałoby, że wyczekiwanych stałek AF-S nie będzie.
no i po co to robisz???!!! no po co się pytam??? sprawia Ci przyjemność odbieranie resztek nadziei??? :)
cholera, ale faktycznie chyba d... nie nowe szkło będzie. i 35/1,4 i 85/1,4.
nawet avatara masz jakiegoś takiego niezachęcającego :)))))
pozdrawiam Olsztyn :) i sorry za OT
tomisiek
no i po co to robisz???!!! no po co się pytam??? sprawia Ci przyjemność odbieranie resztek nadziei??? :)
:mrgreen:
cholera, ale faktycznie chyba d... nie nowe szkło będzie. i 35/1,4 i 85/1,4.
Nikon przeprowadził szerokie badania na temat potrzeb użytkowników lustrzanek i wyszło im, że praktycznie nikt nie chce obiektywów typu AF-S 24f1/4, AF-S 35f1/4, AF-S 85f1,4 i zoomów z f4. Na badania te wydano mnóstwo pieniędzy i wykazały one dodatkowo, że preferowane są obiektywy MF typu Falcon, Samyang wiec uznano, że w nowym D3s układ AF jest zbędny. Dodatkowo wyeliminuje to problemy z FF/BF
nawet avatara masz jakiegoś takiego niezachęcającego :)))))
Nie żartuj z potęgi Ciemnej strony Mocy :twisted:
Nowy 70-200mm VR II juz jest http://nikon.pl/product/pl_PL/products/broad/1825/overview.html JR.com (http://www.jr.com/nikon/pe/NKN_70_hy_200_SL_28V2/#productTabReviews)
BlackRoger
04-10-2009, 11:05
Nowy 70-200mm VR II juz jest http://nikon.pl/product/pl_PL/products/broad/1825/overview.html JR.com (http://www.jr.com/nikon/pe/NKN_70_hy_200_SL_28V2/#productTabReviews)
No na stronie Nikona jest już od początku sierpnia, w sklepach powinien być już za miesiąc:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=108343
Co to ma wspólnego z tematem D3s ?
badabuzz
04-10-2009, 15:21
Podejrzewam, że logika: nowa puszka z najwyższej półki/ nowy telezoom z najwyższej półki (tandem)
a ja się zastanawiam po jaką cholerę poprawiać coś co jest dobre? komuś nie starcza zwykły 70-200VR?
ja bym dużo bardziej był łakomy na 24/1.4 albo 24/1.8 z dobrymi własnościami optycznymi i przyjaznym AF - do reporterki. A tak nikon tylko leci owczym pędem w pogoni za chłytem małketingowym
a ja się zastanawiam po jaką cholerę poprawiać coś co jest dobre? komuś nie starcza zwykły 70-200VR?
zwykly 70-200VR w porownaniu do pozostalych zoomow 14-24 i 24-70 odstaje optycznie na pelnej klatce, na dodatek jego VR jest sporo gorszy niz w tanim 70-300 (VRII)
Ba, ale 35/2.0 jest ciemniejszy o 1 EV od 35/1.4 i brak mu AF-S. Te różnice są istotniejsze niż niuanse w 70-200, w dodatku powodują, że niektórzy ze względu na brak takiego szkła sa dwusystemowi bądź siedzą np w C.
Wg mnie to i nowy 24-70 by sie nadawał do poprawki, m.in powinni mu dorzucić VR.
Każde szkło można poprawić, dziwić sie można tylko priorytetom panów z N.
Jacku ja tego kompletnie nie neguje, wrecz sie w 100% zgadzam. Odnosilem sie tylko do twierdzen kolegi w stosunku do 70-200.
Ba, ale 35/2.0 jest ciemniejszy o 1 EV od 35/1.4 i brak mu AF-S. Te różnice są istotniejsze niż niuanse w 70-200, w dodatku powodują, że niektórzy ze względu na brak takiego szkła sa dwusystemowi bądź siedzą np w C.
Wg mnie to i nowy 24-70 by sie nadawał do poprawki, m.in powinni mu dorzucić VR.
Każde szkło można poprawić, dziwić sie można tylko priorytetom panów z N.
Już nawet nie dziwić a przecierać oczy ze zdumienia. Od kilku dobrych lat użytkownicy Nikona błagają o kilka konkretnych obiektywów. Tak naprawdę to chodzi o 7 szkieł (jasne stałki 24,35,85,135 + seria (3 szt.) zoomów f4 lub f3,5-4,5) a właściwie o 5 bo 85 i 135 mogą jeszcze poczekać. Wypuszczając 2 obiektywy rocznie załatwiliby najważniejsze potrzeby w 2,5 roku. Akurat te szkła są powodem wielu zmian systemu a Nikon jakby się uparł, że właśnie tych szkieł nie będzie. Polityka na zasadzie "Na złość mamie odmrożę sobie uszy".
I niech ich ręka broni przed dodawaniem VR do 24-70. Mało jest odpadających płytek, odłażącej gumy i pękających prowadnic. Jeszcze dojdzie psujący się VR.
..a właściwie o 5 bo 85 i 135 mogą jeszcze poczekać.
ja czekam jedynie na któreś z tych 2 szkiełek. Wolałbym 135.
.I niech ich ręka broni przed dodawaniem VR do 24-70. Mało jest odpadających płytek, odłażącej gumy i pękających prowadnic. Jeszcze dojdzie psujący się VR. Awaryjność VR nie jest jakaś specjalnie duża. A w 24-70 są (w niektórych egz) kłopoty z głupim obrotem pierścienia, bo zawadza jakaś blaszka pod spodem. To występuje dość często, więc to jakas wada konstrukcyjna.
ja czekam jedynie na któreś z tych 2 szkiełek. Wolałbym 135.
Ale 85 1,4 i 135 2.0 są i to całkiem niezłe. Za to 24 1,4 i 35 1,4 nie ma. Tylko, że ta wymiana pokoleniowa powinna trwać od kilku lat.
Awaryjność VR nie jest jakaś specjalnie duża. A w 24-70 są (w niektórych egz) kłopoty z głupim obrotem pierścienia, bo zawadza jakaś blaszka pod spodem. To występuje dość często, więc to jakas wada konstrukcyjna.
Obserwując nowe konstrukcje Nikona obawiam się dodawania kolejnych elementów. I tak 24-70 daleko do wytrzymałości 28-70.
Panowie, watek jest o KORPUSIE, nie o szklach. Prosze powstrzymac zapedy w niewlasciwym kierunku :)
Ale 85 1,4 i 135 2.0 są i to całkiem niezłe....fakt, choc można je poprawić. 85 nie pracuje najlepiej pod światło, szczególnie gdy jest tego światła dużo. Nawet AF wtedy nie bardzo chce trafiać. Nowe powłoki i AF-S by pomógł.
135/2.0 uzywałem mało i nie wyłapałem słabych stron.
Polityka na zasadzie "Na złość mamie odmrożę sobie uszy".
Po prostu... prezesi Canona i Nikona to kolesie... Obaj chcą zarobić, sprytnie pozycjonując produkty i nie wchodząc sobie w paradę ;)
Ich rozmowa jakieś półtora roku temu mogła wygladać tak:
Prezes Nikona:
- Słuchaj, chcę sprzedawać D700, bije na łeb Waszego obecnego 5D, ale za jakiś czas Wy pokażecie przecież 5D mk2. I ja zarobię i Ty zarobisz...
Prezes Canona:
- OK, ale pod jednym warunkiem, przez 3 najbliższe lata nie wyprodukujesz 85mm z silnikiem... ok?
Prezes Nikona:
- Yyyy...nooo dooobra...
Prezes Canona:
- Aaaa... i jeszcze coś.. nie róbcie nic z tymi gumami w korpusach, ok?
Prezes Nikona
- OK, obiecuję, że tego nie poprawiny, ale Wy z kolei róbcie nadal wolniejszy i gorszy AF niż ja mam w swoich korpusach...
Prezes C:
- Ok....
;)
Po prostu... prezesi Canona i Nikona to kolesie... Obaj chcą zarobić, sprytnie pozycjonując produkty i nie wchodząc sobie w paradę ;)
Ich rozmowa jakieś półtora roku temu mogła wygladać tak:
Prezes Nikona:
- Słuchaj, chcę sprzedawać D700, bije na łeb Waszego obecnego 5D, ale za jakiś czas Wy pokażecie przecież 5D mk2. I ja zarobię i Ty zarobisz...
Prezes Canona:
- OK, ale pod jednym warunkiem, przez 3 najbliższe lata nie wyprodukujesz 85mm z silnikiem... ok?
Prezes Nikona:
- Yyyy...nooo dooobra...
Prezes Canona:
- Aaaa... i jeszcze coś.. nie róbcie nic z tymi gumami w korpusach, ok?
Prezes Nikona
- OK, obiecuję, że tego nie poprawiny, ale Wy z kolei róbcie nadal wolniejszy i gorszy AF niż ja mam w swoich korpusach...
Prezes C:
- Ok....
;)
Jakoś bym się nie zdziwił gdyby to była prawda :)
A żeby Admin nie był zły to dodam, że w sprawie D3s na razie nie ma nowych przecieków :mrgreen:
inną drogą myślicie że to właśnie ten moment jest ostatnim na kupienie d3, podobno ma d3 wyjść z produkcji a jak tak się stanie to cena wzrośnie...
wydaje mi się że jeszcze spokojnie można sobie poczekać. d3s jeszcze nie wiadomo kiedy wyjdzie, ludzie jakoś bardzo hurtowo nie będą teraz sprzedawać tej puszki. ceny w sklepach też teraz nie idą bardzo w dół, bo jeszcze oficjalnie następcy nie ma.
choć wydaje mi się że ogólnie d3s nie jest następcą d3, tak samo jak d3x nie jest następcą d3. podobnie jest z różnymi wersjami eos 1d (i różnych literek potem...)
inną drogą myślicie że to właśnie ten moment jest ostatnim na kupienie d3, podobno ma d3 wyjść z produkcji a jak tak się stanie to cena wzrośnie...
Była oferta dla NPS kupienia po niższych cenach. To już ewidentne czyszczenie centralnych magazynów. O ile rzeczywiście pokażą 15-ego D3s to D3 nie jest już produkowany od jakiegoś czasu. Na jakąś zdecydowaną obniżkę cen ostatnich sztuk bym nie liczył bo te puszki raczej rzadko leżą w magazynach i na wystawach sklepów.
Wystarczy popatrzeć na sytuację D300->D300s. D300 kosztuje tyle samo co przed pojawieniem się następcy i jednocześnie powoli znika z oferty sklepów.
wydaje mi się że jeszcze spokojnie można sobie poczekać. d3s jeszcze nie wiadomo kiedy wyjdzie, ludzie jakoś bardzo hurtowo nie będą teraz sprzedawać tej puszki. ceny w sklepach też teraz nie idą bardzo w dół, bo jeszcze oficjalnie następcy nie ma.
choć wydaje mi się że ogólnie d3s nie jest następcą d3, tak samo jak d3x nie jest następcą d3. podobnie jest z różnymi wersjami eos 1d (i różnych literek potem...)
Dodanie literki "s" oznacza u Nikona niewielkie zmiany (przeważnie dodanie nowych funkcji) czyli facelifting. Literką "x" oznacza się radykalniejsze zmiany (najczęściej nową matrycę). D3s ma być bezpośrednim następcą D3 z strzepywaczką kurzu i filmami HD.
Będzie dostępna tylko jedna wersja kolorystyczna :mrgreen:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img3.imageshack.us/img3/5416/p84ac09369a4a2d.jpg)
z zestawem kredek/farbek w pakiecie :)
A do tego Karcher do czyszczenia brudu z obudowy? :)
Jeden wypad na reportaż i body zmienia kolor na standardowy, czarny :evil:
shaddixx
06-10-2009, 10:34
ja widze już u siebie tandem "różowy" 14-24 z białym d3s:D
To taka wersja zimowa jest jak widze. :)
lukaszD1x
06-10-2009, 14:13
uwżam że taki sprzęd nie powinien nagrywać filmów nie ma to sensu liczy się jakość fotografii
marszull
06-10-2009, 14:15
ale jesli jedno nie koliduje z drugim (znaczy jakosc zdjec i filmy) to czemu nie?
ale jesli jedno nie koliduje z drugim (znaczy jakosc zdjec i filmy) to czemu nie?
tu 100% zgoda, natomiast dla niektorych osob jest to kwestia (filmy w dslr) mentalnie nie do przeskoczenia :)
powtorka z rozrywki jak w czasach analog vs cyfra :)
tu 100% zgoda, natomiast dla niektorych osob jest to kwestia (filmy w dslr) mentalnie nie do przeskoczenia :)
powtorka z rozrywki jak w czasach analog vs cyfra :)
Przywykną tak samo jak do komórek z aparatem :)
Jeśli 14fps to prawda, to i tak można z tego niezły film ukręcić, w pełnej 12mpikselowej rozdzielczości ;)
Jeśli 14fps to prawda, to i tak można z tego niezły film ukręcić, w pełnej 12mpikselowej rozdzielczości ;)
O ile AF nadąży.
Kolejna zapowiedź prezentacji nowości Nikona 15 października. Tym razem w Rosji >klik (http://nikon.ru/news_room/news.html?locale=ru_RU&bandwidth=broad&id=2395&type_index=2&universe=[universe:xx])<
marszull
06-10-2009, 21:57
Ciekawe czy 15 i 17 to ten sam produkt beda przedstawiac czy dwa rozne?
Ciekawe czy 15 i 17 to ten sam produkt beda przedstawiac czy dwa rozne?
W sieci krążą pogłoski, że oprócz D3s będzie coś jeszcze. Są dwie wersje. Jedna mówi o kompakcie z matrycą DX druga o aparacie z wymienną optyką w typie μ4/3.
marszull
07-10-2009, 09:53
te 4/3 moglo by byc ciekawe. wlasnie dzisiaj czytalem test gf1 i calkem spoko to wyglada (i obrazki i wielkosc aparatu) Poczekamy zobaczymy jak mowia rosjanie. Jeszce tylko 8 dni ;-)
A w temacie to licze ze na te resztki d3 ktore sie ostaly w sklepach jednak troche cena spadnie :-)
Artykuł z optyczne.pl
Nikon
Byle do środy
Choć wcześniej mówiło się o czwartku 15 października, to obecnie wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że już w najbliższą środę Nikon zaprezentuje nam nowe produkty . Chyba nikt już nie ma wątpliwości, że tego dnia zobaczymy lustrzankę D3s, która będzie niczym innym, jak nieco zmodyfikowaną wersją modelu D3. Podobno mają się w niej znaleźć tryby "crop" 1.2x, DX i 5/4, a także czułość "Hi 3" o wartości ISO 104 000. Wiele osób liczy, że w nowym aparacie pojawi się także tryb wideo HD 1080p oraz tryb zdjęć seryjnych o prędkości do 14 kl/s.
Warto także pokusić się o małe spekulacje dotyczące obiektywów. Najwięcej plotek dotyczyło Nikkora AF-S 85 mm f/3.5 Micro 1:1, tak więc wydaje się on najbardziej prawdopodobnym kandydatem na środową premierę. Mówiło się także o pełnoklatkowym 24 mm f/1.4, jednak najnowsze plotki głoszą, iż jego premiera została przełożona na wiosnę przyszłego roku. Kolejnym kandydatem był 100-500 mm f/4-5.6 IF-ED VR, jednak na jego temat pojawiła się tylko jedna pogłoska, więc raczej nie należy spodziewać się jego premiery w przyszłym tygodniu.
Dało się także słyszeć głosy na temat aparatu kompaktowego z matrycą APS-C, jednak brzmi to zbyt pięknie, aby było prawdziwe.
Karl Johansson
11-10-2009, 18:38
Artykuł z optyczne.pl
a także czułość "Hi 3" o wartości ISO 104 000.
Że tak niekulturalnie zakrzyknę "o w pytę!"...masakra. Ja się podniecałem jak dziecko hustlerem mając do dyspozycji używalne 1600 w deczysta...
niedługo będzie można robić zdjęcia detali dekla po zapięciu go na obiektyw...
Jezeli Hi 3 to nie sciema i faktycznie bedzie a iso 6400 i wyzej okaza sie sensowne to chetniej kupie niz dla 14 fps-ow.
Ostatnie przecieki z NR.
- Better ISO-performance (ISO 200-12800 probably)
- New 1.2 crop mode
- Bigger buffer
- Motion-Jpeg 720p (no 1080p!)
- Improved AF-ON button
- Improved multi-dial
- No 14 fps, I repeat no 14 fps
– no new lenses.
"no new lenses"?! No i ch...
e tam, news moze byc tak samo prawdziwy jak i falszywy, do srody niedaleko, nie ma co sie goraczkowac
"no new lenses"?! No i ch...
To jeszcze nie pewnik ale bardzo prawdopodobne. Ostatecznie zostały 3-4 dni do premiery, a żadnych konkretów o obiektywach nie było.
Oj będzie narzekania na brak 1080p :)
cos wybiorczo sledzicie te rumorsy
byl na NR jeden odnosnik do dyskusji na dpreview, gdzie ktos pisal, ze oddalby wszystko za 24/1.4
a Thom Hogan odpisal mu, ze po planowanej teraz premierze powinien byc zadowolny
i dalej w kilku postach pozniej ze ma informacje o tym, ze Nikon ukonczyl ostatnio 3 szkla, ktorych jeszcze nie pokazano, ale jednoczesnie nie ma informacji
o tym, kiedy te szkla zostana pokazane...
generalnie przed premierami na ostatnia chwile wyskakuje wiele mniej lub bardziej prawdziwych newsow, wiec zamiast lamentowac zawczasu moze po prostu warto te 2-3 dni poczekac :)
Jesli bylby 24/1.4 to, jak mowi moj kumpel, "o fak en szit"
Acha, no i "no 14fps". Ok, bo zrobia 48fps:mrgreen:
Thom Hogan
My source says three lenses to be released soon. Curiously, this is down from the number they told me earlier. I was also told earlier that we'd see more lens releases in 2009 than previous years, but we're on track to only match previous years if we only see three lenses with the D3s.
i dyskusja o ktorej wspominalem
-Indeed. I need a Nikon 24/1.4 way more than I need 24 megapixels.
-You might be one of the happy ones on Tuesday ;~)
Andrzej Olender
11-10-2009, 22:28
24/1.4? wow, jeszcze 35/1.4 i sporo ludzi ucichnie :)
Niepoprawni optymiści :-D
W przeciekach ostatnio pojawiały się:
D3s, D700s, D700x
24 f1,4
35 f1,4 (to stały pewniak od kilku lat :mrgreen:)
85 f3,5 DX VR micro
85 f1,4 VR
16-35 f4
100-500 f4-5,6 VR
kompakt z wymienną optyką i matrycą DX
Ciekawe co z tego okaże się prawdą?
z tych wszystkich nowości interesuje mnie wyłącznie 16-35 :)
Andrzej Olender
11-10-2009, 22:33
oby chociaż połowa :)
zupełnie nowe
24/1.4
35/1.4
85/1.4
był by killerem stałek :)
ja podejrzewam, ze d700s mozna na chwile obecna skreslic (za wczesniej) ponadto za NR jakis przedstawiciel Nikona oficjalnie sie wypowiedzial, ze nastepcy jeszcze nie maja (nie bylo ani milczenia, ani wykretow) wprosto powiedzial, ze jest za wczesniej
d700x pewnie jeszcze tez nie
takze teraz pytanie, ktore 3 szkla nikon ostatnio ukonczyl...
takze teraz pytanie, ktore 3 szkla nikon ostatnio ukonczyl...
stawiam na 18-150DX, 18-250DX i 18-270DX :mrgreen:
stawiam na 18-150DX, 18-250DX i 18-270DX :mrgreen:
To ma sens :mrgreen:
My tu o obiektywach a nikt nie odnosi się do "Improved AF-ON button" :)
moze sie komus z LV pomylilo :)
oby chociaż połowa :)
zupełnie nowe
24/1.4
35/1.4
85/1.4
był by killerem stałek :)
24f1/4 - 9000 zł
35f1,4 - 8000 zł
85f1,4 - 9000 zł
Andrzej Olender
11-10-2009, 22:52
24f1/4 - 9000 zł
35f1,4 - 8000 zł
85f1,4 - 9000 zł
Czarnowidztwo uprawiasz :D
Czarnowidztwo uprawiasz :D
Wolę być pozytywnie zaskoczony :)
Sleepwalker
12-10-2009, 07:43
A dlaczego 35/1.4 tylko 8k? ;-)
A dlaczego 35/1.4 tylko 8k? ;-)
Canon 35f1,4 L (5500zł) + New!! (1000zł) + Nikon (1500zł) :mrgreen:
A gdzie: + Lans 1000zl :mrgreen:
Karl Johansson
12-10-2009, 09:35
+"mówiliście, że się nie da, a my zrobiliśmy, ha!" 2000...
jakie tam 14 klatek na sekunde. krecisz film, robisz 30 klatek na sekunde i wybierasz kadry :D
Do netu takie coś zazwyczaj wystarczy. Ale na papier, to już będzie kiepsko.
TurboDymoMen zawstydził Canona i kupił Nikona 35/1.4 za 8500 zł.
TurboDymoMen zawstydził Canona i kupił Nikona 35/1.4 za 8500 zł.
nawiązując do tego Nikon zawsze o 50% drożej
ostatnie ploty na nikonrumors sa troche chlodniejsze:
lepsze iso 200-12800, wiekszy bufor, nowy crop 1.2, filmiki 720p, poprawiony af-on i kolko, brak 14fps.
ciekawe ile szacunkowo będzie kosztować na wstępie to COŚ.
zakladam 20-22 tys. Chyba nie przekroczy ceny D3x. Ciekawe co canon wupusci w swoim mark IV.
marcin_G
12-10-2009, 18:40
z nieco innej beczki: popatrzcie na baner i animację na stronie głownej forum, pojawia się ramka "FX - pełnoklatkowa rodzina Nikona" a w ramce D700 - idealnie symetrycznie, D3X - idealnie symetrycznie, D3 - nieco z boku, tak jakby było z boku miejsce na jakąś literkę.....:D Ciekawe jaką..... :)
z nieco innej beczki: popatrzcie na baner i animację na stronie głownej forum, pojawia się ramka "FX - pełnoklatkowa rodzina Nikona" a w ramce D700 - idealnie symetrycznie, D3X - idealnie symetrycznie, D3 - nieco z boku, tak jakby było z boku miejsce na jakąś literkę.....:D Ciekawe jaką..... :)
Zwróciłem na to uwagę już wcześniej - w dodatku ta ramka wokół pustego miejsca zanika jakby z minimalnym opóźnieniem w stosunku do reszty. Szkoda tylko, że nie jest znacznie szersza.
marcin_G
12-10-2009, 19:14
Szkoda tylko, że nie jest znacznie szersza.
Nooo....gdyby tak jeszcze było okienko na D4, D750, D500, byłoby suuuuper.....
woytec60
12-10-2009, 19:20
Faktycznie, widać wyraźnie, że już niedługo przybędzie tam jakiś znak.
PS <OT mode>
Fajnie, że ktoś jeszcze ogląda banery na głównej ;)
Mam toto zablokowane już od lat, gdybym nie przeczytał postu to bym nie zobaczył.
<EOT>
zakladam 20-22 tys. Chyba nie przekroczy ceny D3x. Ciekawe co canon wupusci w swoim mark IV.
Ehe, słucham?...
16-17k to jest realny maks - kto kupi za więcej?
1D jak wchodziła trójka to kosztował 13k, D3 jest wart ile jest, ale 20k to jakaś potencjalna masakra :-/
ludzie, tylko dwa dni zostały.. po co bić pianę?? czy to coś zmieni w waszym życiu?
;)
ZMIENI !!! koniecznie zmieni...
przecież to i tak jest wątek onanistyczny, więc co ci szkodzi 8)
Wy chyba nie chcecie D3s robic zdjec?
marcin_G
13-10-2009, 08:17
Wy chyba nie chcecie D3s robic zdjec?
A to na tym forum są też tacy, którzy zdjęcia robią?.... :D
marszull
13-10-2009, 10:36
A testy bateryjkowe to co, pies?
albo testy lampy i zdjec w serii
A to na tym forum są też tacy, którzy zdjęcia robią?.... :D
Smutne, ale ostatnio to istna plaga i nie oszczędza nawet naszego, przyzwoitego - zdało by się - forum.
Ciekawe ile z tych osób co tak "niecierpliwie" czekają na d3s faktycznie go kupi....
Kupi? A po co? Przeciez wiadomo, ze najlatwiej i "najtrafniej" wypowiada sie o sprzecie, ktorego sie nie ma.
Acha, D3s to syf.
na rumours coraz wiecej "oficjalnych" niusow... wyglada na to, ze 7D jest fajniejszy niz ten nowy d3s... skoro tak to cena nie powinna przekroczyc 7500 pln. http://farm3.static.flickr.com/2633/4008265470_7101e4c00f_o.jpg
na rumours coraz wiecej "oficjalnych" niusow... wyglada na to, ze 7D jest fajniejszy niz ten nowy d3s... skoro tak to cena nie powinna przekroczyc 7500 pln. http://farm3.static.flickr.com/2633/4008265470_7101e4c00f_o.jpg
powiadasz, że fajniejszy... to fajnie. Dziękujemy za info ;)
A pod jakim względem jest fajniejszy ?
a.......... no dobrze wiedzieć :-)
ale to jakiś firmware nowy już powstał, że robi więcej niż 9 fps ? no i jakoś mu tam ful frejma wstawili w tzw. międzyczasie ? ;-)
aha i pytanie dodatkowe: kurcze jak Ci się udało już załatwić D3s i porównać do 7D -jestem pod wrażeniem......... jakieś zdjęcia testowe byś wstawił co ? i jak plastik -ten z 7D dużo lepszy od tego w D3s ?
W Reponses Photo jest prognoza na temat D3s: http://nikonrumors.com/
Andrzej Olender
13-10-2009, 17:52
Jak już o nowościach, fake? :)
źródło (http://img2.fengniao.com/product/36_450x337/717/ceEMlvlykZPps.jpg)
http://news.fengniao.com/151/1510143.html
Jak już o nowościach, fake? :)
źródło (http://img2.fengniao.com/product/36_450x337/717/ceEMlvlykZPps.jpg)
http://news.fengniao.com/151/1510143.html
Wyciekle zdjecia, przed oficjalna premiera nigdy tak nie wygladaja... Jesli juz ktos robi zdjecia studyjne, to nigdy przed premiera ich nie pokaze. Efekt ewentualnego "szpiegostwa" przemyslowego, widzielibysmy w postaci podlej fotki pstryknietej na szybko komorka. IMHO -- fake.
Hm, dobrze zrobione w każdym razie. Choć wydaje się, że jest ciut krótki.
Tak jak sie spodziewałem - bez VR. Szkoda.
Niedzwiedz
13-10-2009, 18:09
nie no 85 1,4 ! po co mi ten bol ;) mogli zacząć od 24 i ew 35 choć na ten drugi to juz nie tak bardzo choruje ech..... trzeba będzie sprzedać starego 85 1,4 :)
ale ja trzymam kciuki za nowego 24 1,4 :) d3s nie interesuje mnie chyba ze dadzą inna matryce
;)
nie no 85 1,4 ! po co mi ten bol ;) mogli zacząć od 24 i ew 35 choć na ten drugi to juz nie tak bardzo choruje ech..... trzeba będzie sprzedać starego 85 1,4 :)
ale ja trzymam kciuki za nowego 24 1,4 :) d3s nie interesuje mnie chyba ze dadzą inna matryce
;)Podpisuje sie. :) 24 1.4 to by bylo to. Mialbym na co chorowac. ;) D3s mnie nie grzeje, a tego kolejnego 85 niech sobie w zad wsadza. I tak dla mnie jest za krotki. Byl fajny na DXie, ale nie na FF.
Śmierdzi renderem na 100km, oczywisty fake.
Dla mnie na 150% to render. Widac to po oswietleniu
Pawel Pawlak
13-10-2009, 19:55
no i jakoś mu tam ful frejma wstawili w tzw. międzyczasie ? ;-)
to też kwestia tylko noweszego softu ;)
Mariusz888
13-10-2009, 19:57
A ja Wam powiem dlaczego to FAKE ;) zobaczcie sobie przełącznik AF'a - M/A-A widzieliście gdzieś w nowym szkle taki? Bo ja nie - taki to był w AF-S 80-200/2.8 chyba i w AF-S 300/4 - a w nowych szkłach jest ZUPEŁNIE inny :) tzn takie bardziej pozaokrąglane są i bardziej dopasowane do szkła - a tu mamy szkło w obudowie a'la 30/1.8DX i 50/1.4G więc zakładam że przełącznik będzie tak sam jak tam:
Foto pożyczone od Ken'a Rockwell'a ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/10/D3S_4462rear-1.jpg
źródło (http://www.kenrockwell.com/nikon/images1/50mm-f14-afs/D3S_4462-rear.jpg)
A na tym co 85 mi się wydaje że jest ten starszy przełącznik - tak mi się wydaje przynajmniej że mam racje ;) I białe kropki na tej 85 też wyglądają jak render ;)
dla mnie najmniej naturalnie jest to, że literki na przełączniku M/A M sa takie białe. W cieniu powinny być szare.
marcin_G
13-10-2009, 20:17
po pierwsze skala odległości jest KRZYWO,
po drugie brak indeksu odległości na tejże skali
po trzecie nigdzie nie ma szczeliny między pierścieniem ostrości i korpusem obiektywu
Po czwarte to COŚ jest tak BRZYYYYYDKIE, że to nie może być prawdziwe.
Po trzecie to COŚ jest tak BRZYYYYYDKIE, że to nie może być prawdziwe.
Dla mnie to COŚ jest zdecydowanie za krótkie jak na 85mm.
marcin_G
13-10-2009, 20:20
bo to jest chyba 85tka o ogniskowej 70mm - teraz taka moda, wszędzie zniżki :D
Mariusz888
13-10-2009, 20:53
To nie są zniżki tylko cięcia budżetowe - kryzys jest to trzeba ciąć i rozmiary i ogniskowe, a nawet zużycie farby na indeksy :D
marcin_G
13-10-2009, 21:16
To nie są zniżki tylko cięcia budżetowe :D
...i jutro sie okaże, że w D3s jest wprawdzie matryca z D3, ale resztę wzięli z F-401 i EM :D
aa tam, d3s juz przestarzale jest. teraz na topie sa 1dmk4 (20 pazdziernika) z iso 102400 w aps-h i 1dsmk4 (wiosna) z 32mpix. oba z filmami 1080. oj bedzie narzekanie ;)
Z najnowszych przecieków wynika, że potwierdzą się ostatnie spekulacje czyli ISO 200-12800 (rozszerzone do 102400), filmy 720p, 9/11 fps. Pierwsze ceny sugerowane £ 4200. Nadal żadnych obiektywów więc raczej nic nie zobaczymy.
http://www.bjp-online.com/public/showPage.html?page=870000
i te 1dmk4 i 1dsmk4 będą lepsze od 7D ? pod każdym względem ?
;-)
a wracając do D3s -skoro w D3 iso 25600 było delikatnie pisząc kiepskie, to jakie będzie w D3s, skoro w nim dali aż 102400 ? nie mogę się doczekać przykładowych fotek :-)
nie no, od 7d to juz nic nigdy nie bedzie lepsze. to aparat ostateczny :)
a wracajac do d3s, to jakby sie zdarzylo ze 102400 bedzie wygladac jak 25600 w d3 to chyba dramatu nie bedzie. strach pomyslec ;)
no właśnie wtedy dramat to może być........ rozwód, podział "majątku" ;-)
dlatego sie ciesze, ze mam tylko d300, ktorego nikt by nie chcial, bo na iso200 jak sie pojedzie z suwaczkami to cienie wygladaja jak z rzeczonego 25600 :D
mnie zastanawia jedna rzecz, jesli to ISO bedzie poprawione tak jak sobie tu spekulujecie, to co Ciekawego Nikon pokaze w D4 :)
bo trzeba wziac poprawke, ze N to firma dosc konserwatywna a jednoczesnie pod pewnymi wzgledami przewidywalna... oni duze zmiany serwuja co 4 lata, natomiast co 2 - czyli jak teraz - serwuja nam roznego rodzaju mniejsze lub wieksze face-liftingi
To już jutro, tak? :) No to trochę tu jutro postów przybędzie pewnikiem ;)
i to jest wlasnie face-lifting, po prostu programisci wreszcie skonczyli robote nad tym co mialo byc w d3. nie skonczyli za to filmow, wiec 1080p bedzie w d4 ;) mnie bardziej ciekawi ten 'rewolucyjny' af-on i wybierak, bo te rozwiazania pewnie przejda do nastepnych dxxx i nizej. ech, zeby jeszcze sie troche za glowne kolko wzieli, bo mozna z niego znacznie wiecej wygody wycisnac imho...
To już jutro, tak? :) No to trochę tu jutro postów przybędzie pewnikiem ;)
Z czego 3/4 to beda... juz tradycyjnie... narzekania :)
Z czego 3/4 to beda... juz tradycyjnie... narzekania :)na nowa serie kompaktow. :D
Pawel Pawlak
13-10-2009, 23:12
Z najnowszych przecieków wynika, że potwierdzą się ostatnie spekulacje czyli ISO 200-12800 (rozszerzone do 102400), filmy 720p, 9/11 fps. Pierwsze ceny sugerowane £ 4200. Nadal żadnych obiektywów więc raczej nic nie zobaczymy.
http://www.bjp-online.com/public/showPage.html?page=870000
nono... podobno nawet iso1.024.000 wygląda przyjemnie "filmowo"... chciałbym to zobaczyć :) jeśli ciągną do takich czułości to pewnie dość mocno poprawili zakres DR na wysokich czułościach.
Z czego 3/4 to beda... juz tradycyjnie... narzekania :)
No baa :)
no jeszcze coś koło 2h...a strona nikona na chwilę siadła ;)