Zobacz pełną wersję : Dyfuzor łamie lampę.
Napisze krótko. Może ktoś ma podobny problem. Może mam wadliwą lampę...
Posiadam SunPak MZ42. Lampa generalnie spisuje się dobrze. Gdy założyłem do lampy dyfuzor LIGHTSPHERE C1 zaczęły się jaja. Gdy palnik jest skierowany do góry a aparat troszkę pochyle do przodu palnik pod wpływem ciężaru dyfuzora składa się do normalnej pozycji.
Proszę o radę co robić?
Może czymś przedłużyć nasadę dyfuzora?
najlepiej kupić SB-900 i tu się lampa nie złamie;P
Myślałem żeby przedłużyć nasadę dyfuzora ale chyba to nic nie zmieni. Poza tym nie chce blokować możliwości obracania palnika. Na SB niestety trochę brakowało funduszy :(
Wynikać może to najprawdopodobniej z konstrukcji lampy nieprzewidującej takiego obciążenia, lub zwyczajnie z jej rozluzowania się wynikającej z częstego użytkowania. U siebie z 580exII nie mam tego problemu, ale inna sprawa to że niespecjalnie często jej używam. Pozostaje ci zastanowić się nad zmianą dyfuzora na coś lżejszego, lub kupno innej lampy.
Lampa jest nowa więc to nie kwestia wyrobienia. Wniosek jest prosty dyfuzor jest za ciężki, lampa Made in China za 500zł - nie można oczekiwać cudów.
Uwaga! Jest rada na to która nieco minimalizuje problem.
Odwracamy palnik o 180 stopni. W tym położeniu lampa w dół już się nie składa bo jej budowa na to nie pozwala. Teraz trochę testowałem to ustawienie i jest ok. Gdy pochylimy aparat w dół nic się nie dzieje. Gdy do góry to oczywiście palnik spadnie ale nie daleko bo zatrzyma się na Naszej głowie.
Częściej jednak pochylamy aparat w dół obiektywem niż w górę więc jest to jakaś alternatywa.
Wniosek: Składamy na SB900 :)
Mam Sb600 i ten sam problem. Klika dni temu kupiłem LIGHTSPHERE C1 i efekt mamy taki sam. Lampa się składa :(
Spawdzałem u kolegi na jego sb600 i jest to samo... :(
w sb800 jest to samo, nawet w pozycji do góry spadala, ale teraz troche ją przekrece i jest ok, na mój dyfuzor wołają nocnik:D
slimaczysko
17-11-2009, 16:18
To ile waży to ustrojstwo ???
A swoją drogą to nigdy nie widziałem Sunpak-a MZ42... Ja posiadam model PZ42X bez blokady palnika i taki lightsphere musiałby ważyć tyle co konkretny kubek z ceramiki ( przeprowadzałem testy na kubku :) )