Zobacz pełną wersję : Studyjne Sony?
Kolekcjoner
21-09-2009, 13:32
Nie wiem czy już było ale jeśli to prawda to będzie się działo :D.
http://farm3.static.flickr.com/2447/3937308522_1dbfc8ee9e_o.jpg
Martryca CCD 35 mln, iso 25.
Wymiary wskazują, że chyba będzie z wbudowanym gripem.
Może być ciekawie.
w zasadzie, to zaden precedens w historii nie daje optymizmu, by wierzyc, ze 3 dzialki od ISO bazowego
Sony bedzie generowalo cos zaslugujacego na delikatniejsze okreslenie niz "roznokolorowa papka".
a patrzac na nasr... pikseli i fakt, ze to jest CCD, to tego optymizmu jest jeszcze mniej.
i teraz pytanie jakie bedzie ISO bazowe. jak 100, to takie software'owe ISO 25 podzieli los AF w Sony
- bedzie ficzerem folderowym, bo nie realnie ulatwiajacym zycie. a jesli bazowe bedzie 25, to
"roznokolorowa papka" wychodzi mi w okolicach ISO 200. no to jak w morde strzelil sprzet do studio,
wzglednie dla pocztowkowca jak akustyk ;)
inna kwestia... tam stoi 1/12000s. ja wiem, ze Minolta to juz kiedys zrobila, ale czy to mechanicznie
nie jest zbyt ryzykowne przy stabilizacji matrycy? abstrahujac zupelnie od pytania czemu to ma
sluzyc (poza absolutnie oczywista mozliwoscia wstawienia efektownych cyferek w folderze reklamowym)
Martryca CCD 35 mln, iso 25.
Wymiary wskazują, że chyba będzie z wbudowanym gripem.
Ja już wiem jaki lens sobie przywiozę :mrgreen:
Najciekawsze jest to, że tam stoi 2009....
Zaatakowali segment 5D, czas na sMarka :)
Akustyk: ja jestem w szoku jak zobaczyłem jaką rozdzielczość mają fotopolis-obrazki (w dzień co prawda, ale nie o szumach tu mowa) na 800/1600 z nowej A850. Zobacz sobie te wieżowce kratki wentylacyjne i faceta w windzie.
Na 12 MPx będzie zero szumów... Nie ma bata: czas na 135mm f/1.8, brakuje mi tylko Zeiss 24mm f/1.4.
inna kwestia... tam stoi 1/12000s. ja wiem, ze Minolta to juz kiedys zrobila, ale czy to mechanicznie
nie jest zbyt ryzykowne przy stabilizacji matrycy? abstrahujac zupelnie od pytania czemu to ma
sluzyc (poza absolutnie oczywista mozliwoscia wstawienia efektownych cyferek w folderze reklamowym)
Portret w plenerze otwartym Zeiss'em 85/1.4 :mrgreen:
W slońcu 1/8000 wystarcza tylko na f/2.8
To przy f1,4 potrzebowałbyś 1/1/32000 :mrgreen:
Kolekcjoner
21-09-2009, 15:46
Nie mam jakiejś głębszej wiedzy na temat tego systemu ale słyszałem, że te migawki (w 9xi bodaj) sprawiały problem. Także obawy mogą być słuszne. W folderze brzmi to jednak świetnie 8).
Nie mam jakiejś głębszej wiedzy na temat tego systemu ale słyszałem, że te migawki (w 9xi bodaj) sprawiały problem. Także obawy mogą być słuszne. W folderze brzmi to jednak świetnie 8).
Ciężko te folderowe dane połączyć w sensowną całość. Jeśli mamy ISO 25 to na cholerę 1/12000s. Wymagania do konstrukcji takiej mechaniki są duże, a to przekłada się na koszty. Chyba, że to będzie migawka hybrydowa. Wtedy nie byłoby problemów mechanicznych.
woytec60
21-09-2009, 17:09
U nas też już napisali: Sony A1R z 35-megapikselową matrycą (http://www.swiatobrazu.pl/sony_a1r_z_35megapikselowa_matryca.html)
Już widzę to psioczenie że z takim ISO to co najwyżej z kompaktami może konkurować.
Kolekcjoner
21-09-2009, 20:03
Ciężko te folderowe dane połączyć w sensowną całość. Jeśli mamy ISO 25 to na cholerę 1/12000s. Wymagania do konstrukcji takiej mechaniki są duże, a to przekłada się na koszty. Chyba, że to będzie migawka hybrydowa. Wtedy nie byłoby problemów mechanicznych.
Wiesz jeśli to ma być taki flagship to pewnie będzie drogi więc można sobie wtedy wyobrazić, że te koszty poniosą. Cóż póki co to spekulujemy. Tak jak pisałem technologię po Minolcie już mają.
Powiem tak - jak dla mnie te dane nie wyglądają na bardzo nieprawdopodobne. Z drugiej strony może być i tak, że są to dopiero dane jakiegoś modelu beta. Pewnie przed wypuszczeniem na rynek powstaje sporo takich. Może to dane właśnie takiego modelu.
Wiesz jeśli to ma być taki flagship to pewnie będzie drogi więc można sobie wtedy wyobrazić, że te koszty poniosą. Cóż póki co to spekulujemy. Tak jak pisałem technologię po Minolcie już mają.
Powiem tak - jak dla mnie te dane nie wyglądają na bardzo nieprawdopodobne. Z drugiej strony może być i tak, że są to dopiero dane jakiegoś modelu beta. Pewnie przed wypuszczeniem na rynek powstaje sporo takich. Może to dane właśnie takiego modelu.
Ja nie piszę, że tego nie da się zrobić. Oczywiście, że się da. I jak jeszcze będzie zdecydowanie taniej niż D3x i 1DsIII to bomba. Kopać tyłki N i C :twisted:
Niech wreście zostanie jeden system i nie trzeba będzie zastanawiać się nad tym czy zmieniać czy nie :mrgreen:
ale przy ISO 100.
a przy ISO 25 to samo daje juz 1/2000. i znowu dwie dzialki w dol z f/2.8
do f/1.4 daje na powrot 1/8000s.
abstrahujac od tego... drzewiej, tj. 20kg, 1000l piwa i mnostwo doswiadczen
zyciowych akustyka mniej, w sklepach dawalo sie kupic takie cos jak filtr
szary. ktorego zastosowaniem, oprocz zwyczajowego ruszania chmurami
czy woda, bylo tez szersze otwieranie dziurki w mocnym swietle.
a to nie jest taka droga zabawka.
wyrwiflak
22-09-2009, 13:13
co za mega fejk, nawet "image no available" nie jest poprawnie napisane... sony ma coraz bardziej kreatywnych fanbojów :)
co za mega fejk
Co za nick ;)
Nawet jak fake, to część informacji raczej prawdziwa, np. MPx. Generalnie udany fake, bo wszędzie o nim głośno. Klika kluczowych info zawartych plus reszta bez sensu (migawka, iso).
Andrzej Olender
26-09-2009, 15:22
Jeśli przeznaczenie studyjne to na co komu wysokie ISO? zobaczcie co oferują cyfrowe ścianki do średniego formatu w kwestii ISO, nikt jakoś tego nie neguje.
fake. a nawet jak nie, sony nie ma szkiel z migawka centralna, a 1/250 standardowe dla szczelinowej to jednak czasem za malo. zreszta o czym mowic, powyzej 20mpx ogladajac zdjecia z 5dII, dsIII, czy a900 to po prostu za duzo na robiona tasmowo optyke maloobrazkowa