Zobacz pełną wersję : D80 - RAW+JPG - Jpg-i nie ostre
Witam.
Ostatnio fociłem po raz pierwszy swoim d-80 w RAW+JPG. Gdy oglądnąłem zdjęcia JPG troszkę byłem zaskoczony. Są nie ostre. Jakby delikatne mydło. Nigdy nie zdarzało mi się to gdy fociłem tylko w JPG. Zdjęć zrobiłem ponad 600 i wszystkie są nie takie jakbym oczekiwał.
Czy to możliwe że przy zapisie RAW+JPG aparat ma problem z dobrym zapisem jpg-ow ?
Moja znajoma ostatnio odniosła takie samo wrażenie przy zdjęciach z d40 .
Tomek
Raczej niemożliwe. Szukałbym problemu po stronie fotografa. Pokaż te nie ostre fotki (z EXIF) jak możesz.
Michal_C
21-09-2009, 12:15
za mpwt, pokaż fotki (wraz z EXIF'ami) i napisz z jakim szkłem robiłeś zdjęcia.
Pozdr
Co do fotek to nigdy tu nic nie wrzucałem ... ale sprobuje wieczorem.
Focone było 18-200 VR i 17-50 Tamron 2,8.
Zawsze fociłem tylko w jpg i zdjęcia były żyleta. Wiadomo czasem coś się trafi nie ostrego .. ale czasem ...
Tu wiekszość ... jakaś taka ... nie satysfakcjonująca.
Paweł Kania
21-09-2009, 13:54
A nie masz RAW + JPG ale BASIC i Ci kompresja 'zabija' ostrość ?
O ile można oczyswiście zmieniać kompresję jpga przy RAWie w D80 tak jak w D300.
Można zmieniać kompresje. Jest jak należy.
ważny jest fotograf, szkło i ustawienia...
i chyba instrukcja ;)
Witam wszystkich.
Wczoraj wieczorem zacząłem wrzucać fotę, ale 4 mb tak szlo ze zrezygnowałem ...
Jednak po oglądnięciu fotek na swoim laptopie ( ten na którym oglądałem na szybko miał chyba kiepską matrycę ) stwierdzam że raczej wszystko jest ok. Widać inny laptop i zdjęcia się mogą nie podobać ... już się bałem że coś z aparatem.
Przy okazji ... Poleci mi ktoś dobry i prosty program do obróbki raw ? Najlepiej w polskiej wersji językowej.
ja osobiście używam Lightrooma i go polecam. Zależy co chcesz obrabiać :)