Zobacz pełną wersję : Przyzwoity "kit" do D300s
Witam serdecznie,
jestem nowy i od razu mam taki dylemacik, ale od początku.. Wkrótce dotrze do mnie D300s + N 35 1.8. Do kompletu potrzebuję na dzień dzisiejszy jeszcze jakiegos przyzwoitego kita. Znajomy jest w Stanach i jest możliowść rozejrzenia się po sklepach. Biorę pod uwagę:
Nikkor 16-85
Nikkor 17-70
Tamron 17-50 VC
Sigma 24-70 HSM
No i teraz ciężki wybór. Każde z tych szkieł zmieści się do ok. 2,5 tyś (taki jest budżet). Co do szkieł systemowych spodziewam sie np. mniejszych problemów z AF (nawet kit 18-55 II w nikonie D40 brejdaka sprawuje sie przyzwoicie:-). Znowu Tamron i Sigma kusi lepszym światłem, jednak naczytałem się o FF/BF Tamrona czy mydle Sigmy. I człowiek sam juz nie wie. Mam zasadę, że jak mam kupić dziadostwo to wolę nic nie kupować, choć nie stać mnie na bezkompromisowy N 24-70 :-). Najbardziej mnie kusi ta Sigma, bo zakres najbardziej odpowiada i jest pod pełna klatkę, ale w sieci same mydlane zdjęcia widziałem. Prosze doradźcie coś, mam jeszcze miesiąc do namysłu...
velaskez
21-09-2009, 11:46
Ja bym brał 17-50 Tamiego bo ma stałe światło 2.8 .
mibartek
21-09-2009, 11:47
mydlane z 24-70 HSM ?? na pewno z HSM ? z tego co słyszałem to jest znaczna poprawa w stosunku do starej 24-70.
Jak chcesz zooma to Tamron 17-50 z tych co wymieniłeś jako "porządny kit" do DX wydaje mi się najlepszy
edit: chociaż ja jakbym miał 2,5tys to może rozejrzałbym się za używanym 85/1.4 w USA :mrgreen:
badabuzz
21-09-2009, 12:06
TYLKO i wyłącznie Tamron 17-50 VC. Sprawdzone, świetne, jasne, stabilizowane.
a może dwie stałki 351,8 i 50 1,4
a może dwie stałki 351,8 i 50 1,4
Hmmm jesli dwie stalki to chyba lepszy bylby uklad odpowiadajacy na FX ogniskowym 35 i 85 (50 i 85 to jednak troche blisko siebie), takze dla D300s trzeba by bylo sie pakowac w 24 i 50.
woytec60
21-09-2009, 12:26
16-85 VR. Baardzo przyzwoity tylko dośc drogi.
Sigma za wąska do DX, 17-70 niezły ale 16-85 jest lepszy.
Tampon jest jasny...mógłby być ale ten AF :/
Wybrałbym jednak 16-85, zresztą tak zrobiłem mając Nikona D90. Chciałbym mieć odpowiednik tego zooma do FF za podobną cenę.
A tak to sam używam Tampona...28-75 ;)
Odniosę się do wszystkich odpowiedzi naraz: co do Tamrona to miałem pierwszą wersje z Pentaxem K10D i najlepsze zdjęcia z tego były, ale czasem miałem problemy z FF/BF. Co do Sigmy to każdy twierdzi że jest o niebo lepiej niż w wersji bez HSM, ale chodzi mi np. o użytkownika tego szkła z jakimś Nikonem, tak z czystej praktyki. Zaś co do Nikona 16-85 to faktycznie sporo dobrego słyszałem, widziałem, tylko troche ciemny...A co do stałki to mam mieć N 35 1.8, wcześniej miałem Tamrona 90 pod Pentaxa i praktycznie leżał w pudełku, najbardziej uzyteczne ogniskowe dla mnie to ok 20-70. Co do kwestii ceny, to jak pisałem, wydać nawet 2,5 tys ale kupić coś w miarę porządnego.
Sowulus12
21-09-2009, 13:31
mydlane z 24-70 HSM ?? na pewno z HSM ? z tego co słyszałem to jest znaczna poprawa w stosunku do starej 24-70.
Jak chcesz zooma to Tamron 17-50 z tych co wymieniłeś jako "porządny kit" do DX wydaje mi się najlepszy
edit: chociaż ja jakbym miał 2,5tys to może rozejrzałbym się za używanym 85/1.4 w USA :mrgreen:
Też czytałem - artykuł w Foto Video - porównanie S24-70 HSM z N24-70 (o zgrozo) z artykułu wynikało, że w zasadzie nowa Sigma nie ustępuje w niczym Nikkorowi, a do tego jest o połowę tańsza ;) Rozbawił mnie ten test i śmierdzi na kilometr sponsorowaniem przez Sigmę, bardzo ten test podważył moje zaufanie do tej gazety - ot taka uwaga.
Też polecam Tamrona 17-50 - jest tańszą alternatywą dla N17-55 i światełko 2.8, a Sigma zaczynająca się ok 24 jest w mojej opinii za ciasna jak na standard pod FX, ale każdy ma inne podejście.
Sigma-Warszawa
21-09-2009, 15:14
Też czytałem - artykuł w Foto Video - porównanie S24-70 HSM z N24-70 (o zgrozo) z artykułu wynikało, że w zasadzie nowa Sigma nie ustępuje w niczym Nikkorowi, a do tego jest o połowę tańsza ;) Rozbawił mnie ten test i śmierdzi na kilometr sponsorowaniem przez Sigmę, bardzo ten test podważył moje zaufanie do tej gazety - ot taka uwaga.
Wiem, iż mogę być stronniczy ale Sowulus12 uważasz, że wszystkie testy na świecie tego obiektywu są sponsorowane ? ;)
http://review.fengniao.com/124/1249443.html
http://optyczne.pl/160.1-Test_obiektywu-Sigma_24-70_mm_f_2.8_EX_DG_HSM.html
http://www.swiatobrazu.pl/test_sigma_2470_mm_f28_if_ex_dg_hsm.html,1
Podobnie jak 50/1.4 - obiektyw świetny, ale wracając do tematu.... wyraźnie droższy niż zakładane przez autora wątku 2500zł
Sowulus12
21-09-2009, 15:22
Sigma-Warszawa, domyślam się że możesz być stronniczy z powodów oczywistych - ja nie miałem styczności z nową Sigmą, miałem natomiast styczność z poprzednim modelem i więcej z nim styczności mieć nie chcę. Jeżeli ta Sigma dorównuje N24-70 przy swojej cenie to pozostaje nam jedynie wydać z siebie okrzyk szczęścia! Bez ironii z mojej strony. Podkreślam, że oparłem się na tym jednym porównaniu o którym napisałem wyżej - N24-70 znam, miałem okazję go testować kilka dni - jest rewelacyjny.
Wiem, iż mogę być stronniczy ale Sowulus12 uważasz, że wszystkie testy na świecie tego obiektywu są sponsorowane ? ;)
http://review.fengniao.com/124/1249443.html
http://optyczne.pl/160.1-Test_obiektywu-Sigma_24-70_mm_f_2.8_EX_DG_HSM.html
http://www.swiatobrazu.pl/test_sigma_2470_mm_f28_if_ex_dg_hsm.html,1
Podobnie jak 50/1.4 - obiektyw świetny, ale wracając do tematu.... wyraźnie droższy niż zakładane przez autora wątku 2500zł
Akurat ze Stanów wyniósłby niecałe 2700 zł, ale to kwestia czy warto...
rzeczywiście w testach w chyba ostatnim numerze DFV sigma 24-70 HSM (czyli model nowszy od 24-70 zdaje się Macro) wypadła bosko, więc jak mógłbyś sprawdzić to brałbym to szkło (choć u nas kosztuje 3,5 tys.), co do tamiego, to mam 17-50 ze stałym światłem 2,8, ale i tak trzeba cholerę przymknąć troszkę, ale spoko szkiełko, dobrze wykonane, tylko jedno ale, pasowałoby też sprawdzić w boju, bo możesz trafić na egz. z FF/BF, a to czasem jest wkurzające, jak musisz wysyłać szkła gdzieś na jakieś kalibracje, a Ty nie możesz zerknąć, więc chyba zostaje Nikkor... ehhhh, te problemy :)
a może rzeczywiście stałeczki? N50 1,4G i N 85? później przyszedłby czas na coś szerokiego, Sigma 10-20 i masz zestawik jak się patrzy
a może rzeczywiście stałeczki? N50 1,4G i N 85? później przyszedłby czas na coś szerokiego, Sigma 10-20 i masz zestawik jak się patrzy
Co do stałek, to jak pisałem: będzie 35 1.8 (50 trochę za wąsko na DX). A co do zooma to wole cos wygodniejszego niż ten w nogach :-). Widzę, że tyle co userów tyle zdań, więc sprawa nadal do namysłu. Szkoda, że nie ma kogoś z samplami z np. tej sigmy 24-70 HSM. Może ktoś się jeszcze udzieli z praktycznym doświadczeniem...
A co powiecie na Sigmę 28-70 2.8 ? Cena około 1 tyś. zł
Skoro dysponujesz kwotą 2500 zł i chcesz kupić dobry obiektyw, to ja na Twoim miejscu doskładałbym jeszcze 700-800 zł i kupił N 17-55/ 2,8. Mowa o używanym, ale unikniesz potem rozterek natury- czy dokonałem dobrego wyboru?:)
Hmmm jesli dwie stalki to chyba lepszy bylby uklad odpowiadajacy na FX ogniskowym 35 i 85 (50 i 85 to jednak trochę blisko siebie), także dla D300s trzeba by bylo sie pakowac w 24 i 50.
Potwierdzam że 24mm i 50mm ładnie się uzupełnia na DX. Ja zamieniałem 18-70 na właśnie taki zestaw i sobie chwalę. Problem w tym że 24/2.8 cięzko dostać a tym bardziej w dobrych pieniądzach. No i sporadycznie w pomieszczeniach 24 okazuje się za wąsko.
gusi dobrze radzi - sprzedaj 35 mm dołóż co masz i kup używkę 17-55 2.8. A nie będziesz żałował:)
gusi dobrze radzi - sprzedaj 35 mm dołóż co masz i kup używkę 17-55 2.8. A nie będziesz żałował:)
popieram - mam i chwalę:P choć ciężki:PP
sokrates
24-09-2009, 11:23
właśnie miałem napisać że 17-55 2,8 - nie będziesz żałował.
Do użytkowników 17-55. Jakie macie opinie na temat przysłony 2.8. Jakieś sample na
[email protected]
na pewno pomoga w decyzji (Sigma 24-70 HSM lub Nikon 17-55). Za pomoc z góry dziękuje.
Pozdr.
Nikkor 16-85 to bardzo przyjemne szkielko ale nie wiem ile w stanach kosztuje Sigma 24-70 HSM :)
Wg mnie przesłona 2.8 jest w 100% użyteczna. Kiedyś cyknąłem na szybko kilka testowych fotek 50
[email protected] i 17-55 2.8 i powiedziałbym, że są prawie tak samo ostre, no może z minimalną przewagą 50 :)
Samplami nie rzucę bo nie mam teraz dostępu do zdjęć.
Miałem podobny dylemat tylko, że do D90 - parę godzinek temu zamówiłem Sigmę 24-70 HSM w USA i czekam teraz na przesyłkę.
Do użytkowników 17-55. Jakie macie opinie na temat przysłony 2.8. Jakieś sample na
[email protected]
na pewno pomoga w decyzji (Sigma 24-70 HSM lub Nikon 17-55). Za pomoc z góry dziękuje.
Pozdr.
Fotografuję zestawem D300 i N17-55 2.8. Zakupiłem D700 i do momentu zakupu N24-70 2.8, nie sprzedam DX.
Jedynym powodem takiego działania jest jakość tego obiektywu w całym zakresie przysłon.
Jeśli Kolega chciałby sprawdzić to szkło, zapraszam ze swoim aparatem.
Dziekuję Walod za ofertę. Jak będę w okolicach Poznania to pewnie skorzystam. Pozdr.
Slawek2703
04-10-2009, 16:11
Miałem podobny dylemat tylko, że do D90 - parę godzinek temu zamówiłem Sigmę 24-70 HSM w USA i czekam teraz na przesyłkę.
Czy przesyłka już dotarła, jakie wrażenia. I jeśli można to jaką cenę znalazłeś (ja mam ofertę na 899 S)
Mam dylemat, używany N 17-55 czy S 24-70 HSM.
Pozdrawiam
badabuzz
04-10-2009, 16:18
Zdecydowanie Nikkor.
Obiektyw dedykowany pod DX'a, pancerny o wysokiej jakości optyce, stawiany za wzór w tej klasie. Brak wątpliwości pod jego kierunkiem. Swoje waży ale jest fantastyczny. Sigma też niezła, ale ja bym brał nikkora bez zastanowienia
Czy przesyłka już dotarła, jakie wrażenia. (...)
ja tez byłbym bardzo wdzięczny za podzielenie się wrażeniami bo planuje zakup tej sigmy pod D700, a zawsze dobrze posłuchać, opini kogoś kto już macał a nie tylko czytał testy :) a wiec czekam z niecierpliwością.
Oczywiście już przyszła i miałem okazję wykonać trochę fotek. Pierwsze wrażenia pozytywne - nawet bardzo. Z moim d90 nie zauważyłem problemów z FF czy BF. Na życzenie mogę wysłać kilka Nefów do samodzielnej analizy.
Fefka (oraz inni użytkownicy S24-70/HSM) jak oceniasz pracę obiektywu pod światło lub w zdjęciach gdzie wystepują krawędźie z dużym kontrasterm (np biała tablica i ciepmne tło). Ostatnio testowałem jedną sztukę w Sigma Pro Centrum. Test był dosyć spory bo na statywie sprawdzałem kilka ob. m.in 24-70/2.8, 50/1.4, 35/2 i sigma 24-70 HSM (zoom-y na różnych ogniskowych).
W stosunku do obiektywów nikona jedyne wady Sigmy to:
- na przysłonie 2.8 obraz wyraźnie gorszy niż na wyższych przysłonach (w nikonie 24-70 różnice są bardzo małe),
- jakość obrazu dla niskich przysłonach jest tym gorsza im większa ogniskowa,
- bardzo wyraźne rozmycie kontrastowych krawędzi dla przysłon 2.8.Nie jest to chyba aberacja chromatyczna tylko dziwne rozmycie koloru.
Zalety:
- bardzo dobra jakość wykonania,
- szybki AF,
- bardzo dobra jakość obrazu dla przysłon > 3.5-5.
Tak więc nadal mam pewne wątpliwości czy inwestować w Sigmę czy w Nikona (17-55 lub 24-70).
W obiektywach jasnych zależy mi na tym aby były one do wykorzystania w okolicach max. otworów a u Sigmy
wyraźnie taka sytuacja raczej odpada. Za wszelkie uwagi z góry dziękuję.
Mam ten obiektyw od 1,5 miesiąca ale ze względu na ostatnią pogodę nie testowałem go pod ostre światło - robiłem natomiast zdjęcia na 2.8 zarówno na 24 jak i 70 mm i jakość zdjęć mnie zadowala - nawet bardzo. Obiektyw jest bardzo solidnie zbudowany. Mówisz, że testowałeś szkiełko w Sigma Centrum i jest ono wyraźnie gorsze. Ja zaś miałem okazję popstrykać Nikkorem 24-70 podczas Nikon RoadShow i wg mnie należy sobie odpowiedzieć do czego to szkiełko ma służyć - jeśli zarabiasz na zdjęciach to być może zakup N24-70 jest uzasadniony (chociaż nie jest to obiektyw bez wad jak go tutaj malują - np. gumy, blokada itp) ja natomiast po swoich testach i lekturze wielu stron testów polskich i zagranicznych nie znalazłem argumentu dla którego miałbym płacić 6000 zamiast 2800 (tyle mnie kosztowała moja Sigma). Może i ostrość przy 2.8 Nikora jest rewelacyjna ale Sigmy jest tylko bardzo dobra i dla mnie w zupełności to wystarczy.
Nie mam żadnych problemów z AF, działa szybko i celnie. Jedynym mankamentem tego szkła jest jego waga (w szczególności na D90) oraz średnica filtra (82mm).
Stosunek ceny do możliwości wypada wręcz rewelacyjnie. Wysłałem kilku użytkownikom Forum NEF-y zrobione przy 2.8 i opinie tych osób były także pozytywne.
Pozdrawiam
Jeżeli można prosić o takowe nef-y na
[email protected] to bedę wdzięczny.
Testowałem m.in N24-70 bo takowy tylko był w sklepie natomiast bardzo ciekaw jestem jak
wypadłoby porównanie z N17-55/f2.8. Oczywiscie zakresy trochę różne ale pozostałe
detale chyba porównywalne. Na forum generalnie ludzie chwalą tenże obiektyw ale są i tacy którym
cos tam nie pasuje. Jestem przed wyborem obiektywu do mojego D300s i naprawdę
mam dylemat. Wiem że podobne tematy były wałkowane n.. razy ale doświadczenia przybywają
i nowe opinie jak najbardziej będą wskazane. Pozdr.
Jak wrócę z pracy do domku to wyślę Ci kilka fotek.
Fefka jeśli to nie kłopot to poproszę również marcin.developer(malpa)gmail.com
Pozdrawiam
Czarek
...poszły 3 NEF-y. Pozdrawiam.
Nie ma przyzwoitego kita... Kit to kit... Stawiaj na światło:)