Zobacz pełną wersję : Nikkor 24-85/2.8-4.0
downunder
10-10-2006, 21:55
Ostatnio robiłem ślub u kolegi i kościół okazał się dość ciasny dla mojego Nikkor'a 35-70/2.8D, w związku z tym rozglądam się za jakimś szerszym zoomem na tego typu imprezy.
Pomyślałem o Nikkorze 24-85/2.8-4.0. Testy cytałem, ale wiadomo testy, testami ...
Proszę o informacje od posiadaczy tego obiektywu jak on się sprawuje optycznie. :)
ja mam wersje AF-S Zoom-Nikkor 24-85mm f/3.5-4.5G ED-IF - jest swietna - cholernie cichy i szybki af, ladna plastyka
ps. jest na sprzedaz:) http://www.allegro.pl/item133382194_nikkor_24_85_f_3_5_4_5g_af_s_ed_if.h tml
W skrócie: nie polecam.
Dłużej: szczególnie przy przesiadce z 35-70/2.8 będzie doskwierała ci mizeria wykonania mechanicznego. Nie jest to konstrukcja typu pancernego. Ma wyraźne luzy boczne jak wiele zabawkowych zoomów nikkor. Jeśli chodzi zaś o optykę to jest bardzo przeciętny. Na krótkim końcu widocznie beczkuje, na długim jest poduszka choć ze specyfiki nie jest ona juz tak widoczna. Ostrość i rozdzielczość tak jak wszystko w tym obiektywie - bez rewelacji. Zakres "makro" (max 1:2) jest, ale przydaje się tylko do zdjęć "na szybko". Posiadam go już kilka lat. Koledze rozpadł się jakis czas temu (pękł jakiś pierścień wewnętrzny). Mój cały czas się trzyma i nie okazuje specjalnych oznak, aby miał się rozlecieć. Pod koniec minionych wakacji odkleiła się gumowa nakładka od pierścienia zmiany ogniskowej - naprawa kosztowała mnie 1,60 PLN (zakupiłem tubkę butaprenu).
Trzymam go tylko dlatego, że potrzebny jest mi zoom uniwersalny i jako taki sprawdza się. Prawdopodobnie jako obiektyw ślubny również się sprawdzi, ale nie wiem bo nie robię ślubów.
andrzejp
11-10-2006, 22:49
ale którego nie polecasz 24-85 2,8-4, czy 24-853,5-4,5, czy oba są do Bani.
Pisałem oczywiście o obiektywie z tematu wątku.
W skrócie: nie polecam.
Nie jest to konstrukcja typu pancernego. Ma wyraźne luzy boczne jak wiele zabawkowych zoomów nikkor.
Coś Ci sie pomylilo - jest to dość solidnie (duzo bardziej niz młodszy krewny 24-85/3,5-4,5G) zbudowany obiektyw.
W żadnym wypadku nie mozna go nazwać zabawkowym.
downunder
12-10-2006, 00:06
Dzięki za dotychczasowe opinie, jakoś mój zapał do tego nikkor'a powoli ale jednak nieco stygnie. :)
BTW nawet przez głowę mi nie przeszło by sprzedawać Nikkora 35-70/2.8D to szkło jest znakomite, szukam jednak szerszego zoom'a do ślubów, aby nie zmieniać obiektywów w czasie ceremonii.
Hmm ... jeszcze pod uwagę biorę Sigmę 24-70/2.8 ale zbiera różne opinie. :?:
Coś Ci sie pomylilo
Do solidności to jeszcze mu sporo brakuje w mojej opinii - na pewno nie jest to aż taka zabawka jak wspominany z uporem w tym wątku AF-S 24-85, aczkolwiek jest mu bliżej do tego typu konstrukcji niż do solidnych zoomów typu 28-70/2.8 czy 35-70/2.8. Jest to zdecydowanie najgorszy obiektyw w moim posiadaniu (a trochę ich mam) i naprawdę trudno jest mi się zgodzić, aby sprzęt ten miał pretendować do miana solidnej konstrukcji.
24-85/2.8-4.0 vs 24-85/3.5-4.5
Wygrywa 24-85/3.5-4.5 poniewaz:
1. optycznie lepszy (otrzejszy od pelnej dziury)
2. ma AF-S i wszystkie z tym zwiazane zalety
3. odleglosc ostrzenia w calym zakresie zooma: 0.38m
4. makro w 24-85/2.8-4.0 daje zadowalajaca jakosc tylko w centrum kadru, potem to tylko porazka
5. jest 2x tanszy
6. b. ladny bokeh
...
ale niestety wg. najnowszego katalogu Nikona AF-S 24-85/3.5-4.5 poszed w zapomnienie (nie produkuja, bo zastapil go DX 18-70/3.5-4.5). AF-S 24-85 byl szklem proponowanym do D100 i powstal w tamtym okresie.
Jego jedyna i podstawowa wada jest dosc spora dystorsja przy 24 mm.
downunder
12-10-2006, 19:58
gALL dziękuję za wypowiedź, twoje argumenty przekonują. :)
Do solidności to jeszcze mu sporo brakuje w mojej opinii - na pewno nie jest to aż taka zabawka jak wspominany z uporem w tym wątku AF-S 24-85, aczkolwiek jest mu bliżej do tego typu konstrukcji niż do solidnych zoomów typu 28-70/2.8 czy 35-70/2.8. Jest to zdecydowanie najgorszy obiektyw w moim posiadaniu (a trochę ich mam) i naprawdę trudno jest mi się zgodzić, aby sprzęt ten miał pretendować do miana solidnej konstrukcji.
Jest konstrukcyjnie solidniejszy od chwalonych na forum Tamronów 28-75/2,5 i 17-50/2,8 (tego akurat mam).
Wedlug Ciebie w takim razie znakomita wiekszość uzytkowników forum ma zabawkowe obiektywy.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
Ciężko jest mi cokolwiek powiedzieć na temat tamronów bo po prostu nie mam z nimi styczności - ale przyjmuję, że wiesz o czym piszesz.
Ja swoją wiedzę na temat tego obiektywu opieram na podstawie jego kilkuletniego użytkowania - posiadam też inne obiektywy nikkor i do nich go "porównuję". Również kilku moich znajomych posiada(ło) ten obiektyw więc widzę jak się starzeje.
Wszystko zależy od oczekiwań użytkowników - w czyimś zestawie 24-85/2.8-4 może być najsolidniejszym obiektywem. Nie zmienia to faktu, że posiada on luzy boczne na końcówce, a to mnie nie zachwyca.
Ale.., po kilku latach użytkowania nadal działa co może świadczy też o tym, że nie jest taki zły jak mi się wydaje :wink:
krzysiekm
19-08-2008, 21:38
Jest konstrukcyjnie solidniejszy od chwalonych na forum Tamronów 28-75/2,5 i 17-50/2,8 (tego akurat mam).
Wedlug Ciebie w takim razie znakomita wiekszość uzytkowników forum ma zabawkowe obiektywy.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
Smurf, jaśniutki ten twój Tamron 28-75/2,5, może jakiś teścik zapodasz?
A wracając do nikkora i sigmy 24-70/2.8 ex, wspomnianej przez autora tego wątku, który z nich to lepsza propozycja na zoom standardowy (do D80)?