Zobacz pełną wersję : Ostrość w NX-ie
Cześć,
już kiedyś o tym pisałem choć w innym dziale ale powracam do tematu bo coś nie tak się dzieje z ostrością na zdjęciu gdy korzystam z NX (mam ostatnią aktualizację); wcześniej nic "takiego" nie miałem.
A więc: otwieram np. TIFF i chcę podostrzyć, daję na maxa ostrość wskakuje a po chwili kółeczko zakręci (nowe skalowanie?) i ostrość znika! :(
Podejrzawam, że chodzi o jakieś ustawienia wcześniejsze w puszce? choć przecież tiff nie powienien? zapamiętywać takich danych jak choćby nef gdzie możemy wrócić do każdego wcześniejszego kroku...
Z nefem dzieje się to samo: otwieram, delikatnie podostrzam, ostrość wskakuje a po chwili znika. Podostrzam na maxa i ta sama syt się powtarza (oczywiście przy max zwiększeniu ostrości widać pewną różnicę w stosunku do parametrów wyjściowych ale bardzo niewielką).
Jestem za cienki w te klocki :(
PS. Czy mam może wyłączyć w NX-ie ustawienia z puszki??? Bo co jak co ale wstępnie mi pasują; później tylko parę zmian wprowadzam i jest (a raczej było) dobrze... (a może to co z puszki kłóci się w jakiś sposób z tym co w NX???)
dominikpl72
21-09-2009, 12:15
Nie wiem czy piszesz o View NX czy o Capture NX - ale w Capture NX jest tak, że poszczególne dopasowania mają określoną kolejność ich aplikowania - zgodną z kolejnością wyświetlania od góry do dołu w okienkach po prawej stronie ekranu. Innymi słowy - kolejne poprawki należy traktować jako kolejne warstwy. Jeżeli zaaplikujesz wyostrzanie a potem "wrócisz" do korekt zdefiniowanych na wyższym (niższym?) poziomie (balans bieli itd) - to niejako "wyłączasz" wyświetlanie kolejnych warstw (w tym np warstwy wyostrzania) i aplikowanie zmian dokonanych na tych "głębszych" warstwach..
Mój problem dotyczy CaptureNX.
Dominiku, rozumiem, że z tymi zakładkami tak jest ale jak wytłumaczyć fakt, że po otwarciu tiff-a (nef zapisz jako tiff; brak zapamiętanej ścieżki dokonanych zmian) stwierdzam że ostrość jest za mała i dokonuję korekty tylko tego parametru (np na 30) a ten sobie kółeczkiem zakręci i "wprowadzona" ostrość znika (nawet jak zwi9ększam ją do max)?!
dominikpl72
21-09-2009, 15:58
A to jest jeszcze kwestia powiększenia, w którym oglądasz obrazek. Ostrzenie zawsze robimy na podglądzie 100% (czyli 1 pixel pliku = 1 pixel wyświetalny na ekranie) - w każdym innym przypadku każdy program (w tym i Capture NX) robi własne "widzimisię" - jedne do-oostrzają, inne od-ostrzają.
Przyznam, że faktycznie wyostrzam na pełnym obrazku bez powiększenia; sprawdzę wieczorem przy 100% :)
Jeżeli zaaplikujesz wyostrzanie a potem "wrócisz" do korekt zdefiniowanych na wyższym (niższym?) poziomie (balans bieli itd) - to niejako "wyłączasz" wyświetlanie kolejnych warstw (w tym np warstwy wyostrzania) i aplikowanie zmian dokonanych na tych "głębszych" warstwach..Tylko wtedy, jesli w preferencjach masz wylaczona opcje "Keep All Steps Active in Edit List". :)
Hm, na 100% powiększenia kółeczko też kręci i wyostrzanie nawet przy max zmniejsza się wyraźnie... Wam też?
Co ciekawe, parę tygodni temu gdy obrabiałem fotki takiego "zjawiska" to ja nie widziałem; zaczynam podejrzewać, że coś może poprzestawiałem w Preferencjach? (ale z drugiej strony - "Keep..." mam włączone - to nie powinno wpływać na wyostrzanie...)
Czas chyba zagłębić się w lekturę pt instrukcja do CaptureNX...
PS. Cały czas oczywiście mówię o wyostrzaniu na końcu procesu obróbki na otwartym nef-ie (próbowałem też wył/wł "Camera settings"; psu na budę się zdało) ...choć na zapisanym tiff-ie to samo :( A co ciekawe na pliku zapisanym do jpg-a kółeczko dało se spokój!
Marcin T
24-09-2009, 00:36
Po co wogóle wyostrzasz NEFa?
Po co wogóle wyostrzasz NEFa?
Mówisz w sensie że to bez sensu? Logicznie rzecz biorąc masz rację że to bez sensu.
Więc może tak:
1. Otwieram nef-a i dokonuję korekt typu:
a) WB,
b) ekspozycja,
c) kadrowanie,
d) U-pointy, ew.filtry, itp.
A co z opcją Camera Settings/Picture Control, wył.?
2. Zapis jako tiff.
3a. Skaluję, wyostrzam, zapisuję ponownie jako ten sam tiff.
3b. Skaluję, zapisuję jako jpg i dopiero wtedy wyostrzam.
Coś takiego?
Na marginesie: zastosowanie USM odn zapisanego tiff-a też na niewiele się zdaje; kółeczko zakręci i ostrości ulatuj...
Marcin T
24-09-2009, 10:20
zapisuję jako jpg i dopiero wtedy wyostrzam.Coś takiego?
Właśnie o to mi chodziło :)
A sam zapis do tiff musi mieć konkretne przeznaczenie. Zmiany nadpisuj sobie na tym samym nefie. Urośnie trochę ale nie zajmie tyle miejsca na hdd co tify.
...
A sam zapis do tiff musi mieć konkretne przeznaczenie....
Czyli?
Nie bardzo wiem co ma tu do rzeczy kolejność, tzn wiem, że najbardziej skuteczne jest wyostrzanie na końcu, ale spokojnie można to robić też w NEFie, w każdym razie nie ważne w którym momencie zrobimy to wyostrzanie i jakie będzie powiększenie w tym momencie, efekt wyostrzania powinien być wyraźnie widoczny!!!
Ja tam robię wszystko na NEFach, aż uzyskam finalny efekt i tak zapisuję do NEfa, bo zawsze mogę to tego wrócić i coś sobie pozmieniać, a dopiero potem cały katalog konewertuję z browsera do JPGa.
Podejrzewam, że problem jest gdzieś w ustawieniach programu. Pytanie: jakie masz wartości "r" i "t"??? A może masz coś zamieszane z "opacity"???
Nie mam w tej chwili CNX przed sobą, a z pamięci to tak nie bardzo, ale może coś w ustawieniach poszukać.
na jpg-ach to samo :(
Wywaliłem i wgrałem na nowo NX-a przy ustawieniach domyślnych (włączając tylko "Keep All Steps..."). Otworzyłem pierwszego lepszego nef-a z brzegu, New Step USM na max (I-100, R-5, T-2) chwilę było b.ostro a po chwili kółeczko zakręciło i ostrość zniknęła!
Klikam "Opacity", ostrość na chwilę wraca i ponownie znika.
I też myślę, że efekt powinien być trwały niezależnie od tego czy wyostrzam na 100% czy na pełnym podglądzie (jak już wspominałem wcześniej, parę tygodni temu, nie było takich hocków-klocków na pełnym podglądzie i przy ustawieniach I-max.20!, R-5, T-0!).
Przypomniało mi się, że kiedyś miałem podobną sytuację ale po krótkim czasie wszystko (wyostrzanie) wróciło do normy.
Może jakieś ustawienie w puszce gryzie się z NX? Ale przecież wyłączając opcję "Camera Settings" anuluję ustawienia z aparatu...
Powinno być trwałe...
Kurcze dziwna sprawa!!!
A może trzeba posprawdzać biblioteki .NET w Windzie??? Nie wiem, czy może to mieć związek, ale wiem, że są one istotne w funkcjonowaniu programu CNX, może tam jest jakiś błąd??? Jeżeli przeinstalowanie CNX nie pomogło...
A próbowałeś zapisać mimo to plik i wyświetlić w innym programie??? Czy tam widać zmiany???
biblioteki .NET w Windzie [...] wiem, że są one istotne w funkcjonowaniu programu CNX,
Nawet nie istotne, a wlasnie na platformie .NET jest oparty CNX.
"Biblioteki .NET w windzie" to w duzym uproszczeniu odpowiednik wirtualnej maszyny w Javie.
To tyle technicznego belkotu offtopowego ;)
Ale czy może to wpływać na taki efekt o jakim pisze autor wątku??
A właśnie, czy inne ustawienia i zmiany też znikają, np. jasność i kontrast, czy tylko z wyostrzaniem się tak dzieje???
Znika TYLKO wyostrzanie.
Jeszcze raz otw.Nef-a i zapisałem raz do tiff-a raz do jpg-a po wcześniejszym zwiększeniu ostrości na max-a. Otworzyłem w windzie jako pokaz slajdów i efektów wyostrzania nadal nie widać.
Zaraz skoczę na innego kompa i zainstaluję tam nx-a; może mojego lapka?! dotknęła jakaś choroba wściekle nieostrych pixeli :(
O, a tu zaistniała bliźniaczo podobna sytuacja: http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=75298&page=3
A te biblioteki .NET jak wyczyścić?
Na innym kompie to samo...
Ech, w tym wszystkim chodzi o jakieś dziwne skalowanie/wygładzanie obrazka po każdorazowym użyciu USM.
Na podglądzie całościowym (tak go umownie nazwijmy) zdjęcia efekt wyostrzania po chwili znika, natomiast gdy powiększę do 100% efekt jest trwale widoczny :(
A przecież chodzi o to żeby to właśnie wyświetlanie podglądu zdjęcia było ok; już widzę jak żona pyta "dlaczego to zdjęcie takie nieostre?" a ja odpowiadam "ostre, ostre, tylko musisz je sobie powiększyć na 100% i oglądać jak obrazy Matejki z odległości 50cm"
Nikt nie jest tak biegły w NX-ie? No to chyba zostanie zakupić C i pstrykać fotki bez obróbki w jpg-ach ;)
Rozgryzłem "mój" przypadek; jest jeszcze nadzieja dla mnie :)
Pzdr, PP
PS. A wie ktoś o jaki algorytm opiera się skalowanie obrazka do rzeczywistej wyświetlanej wartości?
Marcin T
24-09-2009, 23:34
To się chociaż pochwal. Przynajmniej następni będą mogli skorzystać.
A zapowiadają się następni?! Nie strasz :)
Myślę, że sprawa rozbija się o skalowanie które, choć teoretycznie nie powinno, zmienia matematyczną naturę opisu zdjęcia, co prowadzi do błędów w interpretacji zjawiska opisywanego przez przeskalowany model.
Wyszło mi na to, że po przeskalowaniu zdjęcia do akceptowalnej przez nas wlk (nie ważne w jakim formacie docelowym) zmiany przeprowadzane podczas wyostrzania są trwałe i niezmienialne. Dlatego wszędzie piszą by wyostrzanie/odszumianie przeprowadzać na pow 100%; szczęśliwi którzy dysponują monitorami o pow kryjącej rzeczywistą wlk wyświetlanego zdjęcia.
Na marginesie: o tej porze nie biorę odpowiedzialności za to co napisałem ;)
Dobranoc
Nikt nie jest tak biegły w NX-ie?Tu nie chodzi o bieglosc w NXie... :) Ten przypadek to ewidentnt blad w programie, ktory jak widac (po przykladzie Twoim i jednym przytoczonym, ktory znalazles w innym watku) jest na tyle rzadki i nadal nie rozwiazany, ze po prostu logicznym iz nikt nie jest w stanie na chwile obecna Tobie pomoc. Ja na Twoim miejscu odpuscilbym sobie po prostu wyostrzanie w tym programie, i zostawil ten zabieg (wraz ze skalowaniem i konwersja do JPGa), np. takiemu Irfanowi czy innemu programikowi.
Wyżej piszę, że rozwiązałem problem; fakt, ale tylko częściowo (bo nadal na całościowym podglądzie zdjęcia zmiany w wyostrzaniu występują).
... Ten przypadek to ewidentnt blad w programie, ktory jak widac (po przykladzie Twoim i jednym przytoczonym, ktory znalazles w innym watku) jest na tyle rzadki i nadal nie rozwiazany, ze po prostu logicznym iz nikt nie jest w stanie na chwile obecna Tobie pomoc. Ja na Twoim miejscu odpuscilbym sobie po prostu wyostrzanie w tym programie
Na chwilę obecną trudno mi jest się z Tobą zgodzić że owa przypadłość dotyczy "tego" (rozumiem, że miałeś na myśli zakupionego przeze mnie NX-a) programu gdyż wczoraj wywaliłem go raz jeszcze i ściągnąłem wersję trialową - www.nikon.pl 2.2.0 - na swojego kompa (ba, nawet na innego); efekt ten sam.
Chyba, że ja coś ewidentnie! robię nie tak (czegoś nie zaznaczę czy coś) i dlatego występuje takowe zjawisko (a może tak ma być a ja się czepiam?!)... Bo nie wierzę żeby do danego "klucza" przypisane były na wejściu takie a nie inne ustawienia!
A może mógłby ktoś z okolic woj.opolskiego (Gliwice, Bytom, itp.) rzucić okiem na te kilka kroków popełnianych przeze mnie w NX-ie? Laptopa mogę zabrać (bo na nim mam program) i podjechać.
Na chwilę obecną trudno mi jest się z Tobą zgodzić że owa przypadłość dotyczy "tego" (rozumiem, że miałeś na myśli zakupionego przeze mnie NX-a)Raczej nie mialem na mysli tego konkretnego egzemplarza ktorego zakupiles. Na moje jest to problem konkretnej konfiguracji programowej, ktora zbiegiem okolicznosci powtarza sie na Twoich komputerach.
Konfiguracji programowej której częścią jest system komputerowy czyli cała magistrala? No ok, to by mogło tłumaczyć fakt, dlaczego wcześniej takie zjawisko nie występowało a nagle zaczęło (może jeszcze jakiś inny ściągnięty program w tle zaczął mieć na to wpływ?).
Konfiguracji programowej której częścią jest system komputerowy czyli cała magistrala? No ok, to by mogło tłumaczyć fakt, dlaczego wcześniej takie zjawisko nie występowało a nagle zaczęło (może jeszcze jakiś inny ściągnięty program w tle zaczął mieć na to wpływ?).Jakas poprawka do systemu, specyficzna wartosc jakiegos klucza w rejestrze, etc. Mozliwosci jest multum. Sprobuj na poczatek wylaczyc wszystkie programy, ktore dzialaja w tle (anty-wirusy, komunikatory, etc.), przeladuj system (tak, zeby te wszystkie smieci sie nie uruchamialy), i wtedy na "golym" systemie przetestuj NXa.
Jesli Cie to bardzo denerwuje, zrzuc caly system na inny dysk np. Acronisem, postaw system od nowa (bez zadnych dodatkow oprocz .net), zainstaluj samego NXa i sprawdz jak sie zachowuje.
Oj, żebyś wiedział jak bardzo działa mi to na nerwy :)
Dzięki, spróbuję i dam znać czy pomogło.
Ja mam tak samo, jednak mało się tym znikaniem wyostrzania przejmuję.
Zniknięcie wyostrzania dotyczy tylko podglądu. Tak naprawdę po zapisaniu zdjęcia efekt normalnie jest wprowadzany.
...specyficzna wartosc jakiegos klucza w rejestrze...
Ta teoria akurat upadła bo zapuściłem na jeszcze innym kompie (w domciu) triala w wersji demo.
Ja mam tak samo, jednak mało się tym znikaniem wyostrzania przejmuję.
Zniknięcie wyostrzania dotyczy tylko podglądu. Tak naprawdę po zapisaniu zdjęcia efekt normalnie jest wprowadzany.
A jak na podglądzie w Windzie, też brak efektu wyostrzenia? Bo jeśli tak, to jak tu pokazywać znajomym, Rodzince zdjęcia w postaci np.slajdów?
Ta teoria akurat upadła bo zapuściłem na jeszcze innym kompie (w domciu) triala w wersji demo.Ale jaki to ma zwiazek? Nie mozesz miec takiego samego bledu w rejestrze na drugim komputerze? :)
A jak na podglądzie w Windzie, też brak efektu wyostrzenia?Podglad czego? NEFa? Koledze mtu chodzilo raczej o podglad otwartego NEFa w Capture NX.
Jak chcesz pokazowke dla rodziny urzadzac, to skonwertuj te NEFy do np. TIFFa, zapusc w Irfanie skalowanie (do rozdzielczosci monitora), z wyostrzaniem, i po klopocie.
Na razie czyszczę kompa i wywalam co się da... Ale to skalowanie do rozdzielczości kompa o którym wspomniałeś; NX nie robi czegoś takiego na otwartym nef-ie? I już sobie odpowiadam: robi, tylko rozwala przy tym ostrość nie umiejąc dobrać się właściwie do pary z aktualną rozdzielczością monitora. Chyba.
Z ciekawości wrzuciłem nef-a z D50 i efekt znikania wyostrzania, choć również wystąpił, był jednak nieporównywalnie mniejszy!
Wyszperałem też pewną ilość zdjęć (rob.D700) z tej samej "sesji" na których wcześniej wyostrzałem na 5, 7 (i było ok!)! Efekt USM na podglądzie w NX przez chwilę się utrzymuje a po chwili znika.
Zaczynam podejrzewać, że może gdzieś złapałem wirusa (a praktycznie blokadę mam ściągniętą - błąd!) który podpina się pod Capture i zasuwa w tle; no bo jak do .#%@$*& program, który chodził dobrze nagle "zwariował"?!
Jutro formatuję dysk twardy i reinstaluję system. Jeśli to nie pomoże w dziale SPRZEDAM pojawi się legalny NX+Color EfexPro3Complet. Jako bonus dorzucę D700, nikkory i lampę ;)
Pzdr, Piotr
popi1612- myślę że to Ci nic nie pomoże u mnie jest to samo , wyostrza za chwilkę zakręci i ostrośc znika ...
A na jakim kompie, przy jakiej karcie graficznej i przy jakiej rozdzielczości monitora? Coś mi zaczyna świtać... Lepiej późno niż...później
Nie ma co szat rozdzierać :) Konluzja powyższych: zakupić większy monitor albo wrócić do CRT-ka.
Po przeprowadzeniu rozmowy z CWTN p.Bartlomiejem Mazurem dokonałem formatowania dysku twardego, ponownego wgrania Windowsa, NX-a i ... jak na razie wszystko gra.
PP
Na moim laptopie HP 15,4" 1280x800 efektu znikania ostrości nie widać w CNX. Wszystko jest OK, zatem, to nie kwestia monitora.