PDA

Zobacz pełną wersję : Niesytemowa lampa błyskowa do Fuji S3Pro

goblinos
20-09-2009, 21:04
Witam
Stoję przed wyborem lampy błyskowej do niedawno zakupionego Fuji S3Pro po zmianie systemu z Canona, więc nie orientuję się jeszcze co w tym temacie proponuje Nikon.
Mam przed sobą taką tabelkę z instrukcji, z której wynika, że systemowe lampy SB-28DX, SB-80DX i SB-50DX oferują pełną współpracę ze wszystkimi trybami które obsługuje S3Pro czyli:
- 3D Multi Sensor Balanced Fill-Flash
- Multi Sensor Balanced Fill-Flash
- Standard TTL Flash

OK, na podstawie powyższego, jeżeli miałbym kupić systemową lampę do s3 wybór padł by sb-28dx lub sb-80dx.
Moje pytanie dotyczy niesystemowych lamp, które by obsługiwały to co SB28DX/SB80DX. Głównie chodzi mi o lampy Metza. Które można postawić na półce obok sb-28dx i sb-80dx?
Byłoby miło, jeżeli odezwałby się ktoś, kto używał tych lamp z S3 i wie jak się one w praktyce spisywały :)
Zrezygnowałem z nowych lamp dedykowanych do body z i-ttlem, z racji ceny.
Pogoglowałem już trochę, ale raczej większość używa SB-xxDX lub SB-xxx

Będę wdzięczny za pomoc
pozdrawiam
goblinos

adolfik9501
20-09-2009, 23:00
Każda lampa która obsługuje D-TTL, np. Metz 48AF-1Digital.

goblinos
21-09-2009, 15:32
48AF to lampa która obsługuje również i-ttl. Ja szukam lampy z tych starszych modeli, nie chce płacić za i-ttla którego i tak nie wykorzystam.
Głównie chodzi mi o lampy Metz'a z serii 44MZ i 54MZ i ich współprace z S3Pro

pozdrawiam
goblinos

adolfik9501
21-09-2009, 16:02
Ale co by lampy serii MZ współpracowały w pełni potrzeba adapterów SCA co podnosi koszt...

Zobacz co mówi strona Metza: http://www.metz.de/en/photo-electronics/flashlight-recommendations.html.

Instrukcje też tam są.