Zobacz pełną wersję : Koszyk na AA do MB-D10 i... cienizna?
Kiedyś używałem koszyka na 8xAA do MB-D10 i wszystko było cacy - potem kupiłem En-el4a i tyle tego było.
Wczoraj wziąłem sobie D300 jako backup i ten koszyk z 8 świeżo naładowanymi (2x BC-700) eneloopami i... kiszka.
Wsadziłem eneloopy do tego koszyka, ładuję calość do BP i mam prędkość rzędu 2fps :-?
Wsadzam En-el4a - jest 8. Wsadzam En-el3 - jest 6.
Wsadzam eneloopy - znowu - jeśli jest 2 do dobrze.
Co się dzieje? Nie używałem koszyczka i mi styki zaśniedziały? Jakoś tego nie widać, poza tym halo - żeby spadła wydajność prądowa takiego zestawu, to styki musiały by być zielone jak mech...
Ps. Pomierzyłem te same eneloopy, wsadziłem do lampy - działają fantastycznie.
Was ist passiert? :>
seb@stian
20-09-2009, 19:41
Ogólnie rzec biorąc prędkość focenia w tym przypadku zależy od napięcia, wydajnego zasilania podawanego do korpusu - a więc potrzebny En-el4a lub właśnie 8 baterii AA. Napisałeś, że sprawdzałeś baterie w lampie. Sprawdź czy któraś z baterii nie jest, nom nazwijmy to "zła". Czyli którejś z baterii nie skończył się żywot mówiąc krótko.
Napisz jeszcze czy korzystasz z oryginalnego Nikonowskiego MB-D10 czy tańszego zamiennika.
Napisałem MB-D10 więc Nikon.
Kwestia wydajności prądowej (prądowej - napięcie nie jest tu kluczowe) ogniw jest do sprawdzenia, ale jeśli potrafią podołać szybkiemu ładowaniu lampy, to wątpię żeby któreś było felerne. Zresztą BC-700 całkiem szybko takie identyfikuje - pokazując że władował w nie o wiele więcej/mniej ładunku.
Sprawdzę to jeszcze z ponownie rozładowanymi i naładowanymi ogniwami, a także z innym ich setem, ale jakoś mni się to nie podobuje.
Akumulatory to 1,24V a baterie 1,5V. Jeśli to przemnożysz przez 8 to Ci wyjdzie różnica ponad 2 volty. Z tego chyba się bierze ta różnica. Zobacz na swierzutkich bateriach czy tak samo będzie się zachowywać.
Jak go kupiłem ileś czasu temu, to właśnie na takich eneloopach biegał te 8fps.
Teraz takie same ogniwa, a efekt drastycznie inny :-/
Ps. Ale podkreślam - lampa działa fantastycznie, multimetr pokazuje napięcie rzędu ~1.40V po naładowaniu, we wszystkich ogniwach.
A koszyka nie używałeś jakiś tam czas temu więc może śniedź. Weź do ręki WD40 na szmatkę i b.delikatnie przetrzyj styki. Delikatność wskazana gdyż WD potrafi rozpuścić plastik więc go sikamy tylko na szmatkę. A tak z ciekawości co pokazuje wyświetlacz w aparacie po złożeniu tego złego kompletu?
Pokazuje full.
Styki mogę przeczyścić, ale bardzo wątpię że to coś da. Spróbuję jeszcze inny komplet ogniw.
Po tych dwóch strzałach tez jest full?
I po 50 też. Tylko, że mam takie nierówne 2-3fps.
Robert_P
21-09-2009, 12:44
A w menu ustawiłeś odpowiednie aku ? Może to jest przyczyną ?
Tak - Ni-mh, ale nie oszukujmy się - ZTCP to tam są raptem 3 opcje: alkaliczne, Ni-mh, i Ni-cd.
Naładuj każdy z aku oddzielnie, u mnie pomogło :) Co prawda miałem inny objaw (wydajność 8x eneloop ~500 zdjęć), ale pomogło :)
Wsadzałem do ładowarki 4 szt - ładowały się 1 godz, niby pełne. Potem każdą z osobna też ponad godzinkę musiałem ładować...
Ale teraz znowu mogę 2-3 tysiące fotek na 8AA zrobić.
Każda jest ładowana oddzielnie, bo BC-700 ma 4 osobne kanały :-)
pytanie - czy sprawne?
naładuj każdy "paluszek: w tym samym gnieździe i sprawdź co się stanie :)
Sądzę że sprawne - lampy nie narzekają, booster do lampy też nie narzeka, tylko koszykowi odwaliło.
A ładowarka bardzo fajnie pokazuje ile ładunku władował w które ogniwo i od razu widać które ew. jest walnięte.
to 8AA ma taka wydajnosc?? :shock:
normalnie zaskoczony jestem. Spodziewalem sie nie wiecej niz tysiac fotek. Zaplanowalem juz zakup zamiennika en-el4a, ale teraz powaznie zastanawiam sie nad tym
normalnie zaskoczony jestem. Spodziewalem sie nie wiecej niz tysiac fotek.
Hłe, hłe, po 3k mnie się w D300 jeszcze wskaźnik baterii nie ruszał ;-)
Oczywiście drzewiej - jak działało :-)
normalnie zaskoczony jestem. Spodziewalem sie nie wiecej niz tysiac fotek. Zaplanowalem juz zakup zamiennika en-el4a, ale teraz powaznie zastanawiam sie nad tym
Jjeśli nie pracujesz na mrozie, to odpuść sobie en-el4a. 8 palców to naprawdę kopalnia prądu dla seryjek w D700 :) No i 8fps ;)
Jjeśli nie pracujesz na mrozie, to odpuść sobie en-el4a. 8 palców to naprawdę kopalnia prądu dla seryjek w D700 :) No i 8fps ;)
oryginalu en-el4a nie bede kupowal, szkoda tyle kasy...
do 8AA nie mam zadnej ciekawej ladowarki (laduje 4 w ok 5,5h), wiec musialbym dokupic chociaz BC-700 i 8x eneloop. Razem jakies 190-200zl. Za ta sama kase bede mial zamiennik en-el4a delty i BL-3, a ladowanie nie zajmie wiecej niz 2h...
chyba jednak zdecyduje sie na zamiennik. Potestuje i jesli sie sprawdzi, to bede zadowolony :)
Jesli nie, to zawsze zostanie wyjscie z 8AA :)
Zapomniałem, że masz już D2h i ładowarkę, a to zmienia postać rzeczy. W moim przypadku musiałbym oprócz baterii kupić ładowarkę, co już nie bardzo mi się podoba :)
Zapomniałem, że masz już D2h i ładowarkę, a to zmienia postać rzeczy. W moim przypadku musiałbym oprócz baterii kupić ładowarkę, co już nie bardzo mi się podoba :)
gdybym nie mial ladowarki, nawet bym sie nie zastanawial :D
oryginalna kosztuje chore pieniadze :(
W body masz akumulator czy pusto?
Ja mogę na D700 z 8xAA zrobić 400-600 zdjęć i się przełącza na akumulator z korpusu. Właśnie mi zaświtało by sprawdzić co się będzie działo z pustym korpusem, a nie chce mi się na pusto wystrzeliwać migawki do testów i nie mam pod ręką równomiernie zużytych paluchów.
w body pusto a normalna bateria w zasobniku do gripa czeka, czeka i czeka.... i się doczekać nie może kiedy ją wreszcie użyję ;)
kleszcz5
11-10-2009, 23:42
A czy na wyświetlaczu wogóle widać zużycie AA ? Od niedawna mam gripa 1-2 tyg i umnie na eneloopach nawet jednej kreski nie ubyło.
Będzie "pół" i potem zacznie migać.
Niestety nie powiem Ci po jakim czasie, bo po 2-3k zawsze zmieniałem baterie.