Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przeróbka Sonnar 3.5/135 na nieskończoność

TOP67
20-09-2009, 15:29
Kilka osób było ciekawych jak przerobić Sonnara 3.5/135 do ostrzenia na nieskończoność bez soczewki.
Operacja jest bardzo prosta i nie grozi uszkodzeniem obiektywu. Cały blok soczewek i przysłony stanowi jeden zespół, którego nie trzeba rozbierać.

Odkręcamy trzy największe wkręty z tyłu obiektywu i zdejmujemy tylną część (razem z pierścieniem przysłony). Odkładamy na bok bez odwracania.

Wykręcamy wkręt blokujący pierścień ostrości.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/09/DSC_1834-1.jpg
źródło (http://www.top67.pl/Nikon/DSC_1834.jpg)

Wykręcenie tego wkrętu wystarczy aby pierścień ostrości kręcił się poza nieskończoność. Ale grozi to wypadnięciem soczewek po przekręceniu na mniej niż 1m.

Lepiej w kontrolowanych warunkach wykręcić cały zespół optyczny i wkręcić ponownie przeskakując kilka zwojów gwintu. Teraz nie powtórzę o ile zwojów, bo nie wiem jak było oryginalnie. Trzeba to dobrać doświadczalnie i na koniec wkręcić ponownie wkręt blokujący. Zakładając tylną część obiektywu trzeba tylko dopasować popychacz przysłony.

W efekcie powinniśmy otrzymać obiektyw ostrzący na nieskończoność bez soczewki i do tego z poprawną skalą odległości.

BobbyX
20-09-2009, 17:14
Wielkie dzięki za poradnik na pewno przyda się wielu osobom.

ThrudPL
21-09-2009, 15:18
Rzeczywiscie może sie przydać, szczególnie że od dłuższego czasu myslę nad zakupem Sonnara. CO prawda przeraża nie wizja grzebania w obiektywie ale może sie skuszę.

ThrudPL
22-09-2009, 19:57
Może ktos wie czym sie rózni wersja z samym MC od wersji electric. Która jest lepsza?

bradley
22-09-2009, 21:55
Wersja electric to to samo, tylko z elektrycznym przeniesieniem wartości przysłony. Dedykowana o Practik EE, VLC i PLC. Nie mam pewniści, czy poprawnie wymieniłem "z pamięci" nazwy wersji. To już tyle lat! W zwykłej wersji przysłona zamykała się podczas pomiaru.

ThrudPL
24-09-2009, 17:19
Do mnie już jedzie sonnar. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko dokonać przeróbek według porad TOP67.

ThrudPL
26-09-2009, 08:26
Sonnar wreszcie u mnie. Zanim zacznę się nim bawić, mam pytanie. Wkurza mnie luźna osłona przeciwsłonczna. Czy da sie ją jakoś ustabilizować lub wogóle zdjąć?

Seemann
11-10-2009, 11:45
Czy na taką przeróbkę pozwala jedynie specyfika tego Sonnara czy można też dostosować inne szkła CZJ ?

prawiejakzywiec
11-01-2010, 11:38
Wykręcenie tego wkrętu wystarczy aby pierścień ostrości kręcił się poza nieskończoność. Ale grozi to wypadnięciem soczewek po przekręceniu na mniej niż 1m.

Lepiej w kontrolowanych warunkach wykręcić cały zespół optyczny i wkręcić ponownie przeskakując kilka zwojów gwintu. Teraz nie powtórzę o ile zwojów, bo nie wiem jak było oryginalnie. Trzeba to dobrać doświadczalnie i na koniec wkręcić ponownie wkręt blokujący. Zakładając tylną część obiektywu trzeba tylko dopasować popychacz przysłony.

W efekcie powinniśmy otrzymać obiektyw ostrzący na nieskończoność bez soczewki i do tego z poprawną skalą odległości.

Witam!
Wykręciłem tą śrubę blokującą. Niestety na chwilę obecną jest ona tylko wykręcona i nie wkręcona ponownie (będę starał się nie ostrzyć na mniej niż 1m). Chciałbym jednak zablokować sonnara - tak jak napisałeś >>> wykręcając cały zespół optyczny i ponownie go wkręcając PRZESKAKUJĄC KILKA ZWOJÓW GWINTU potem dopiero wkręcić wkręt mocujący.
Może to głupie pytanie ale możesz rozwinąć tą myśl (może jakieś foto / opis)... Jak mam przeskoczyć te kilka zwojów gwintu?
Pozdrawiam

micha
10-02-2010, 20:30
Popieram prośbę prawiejakzywiec'a, czy może ktoś dać jakieś foto czy wskazówkę jak to zrobić? Chciałbym się za to zabrać na poważnie i rozkoszować się w pełni tymże lensem;) Z góry dziękuje za każdą pomoc.
Pozdrawiam

szkiełko
10-02-2010, 20:41
Też popieram prośbę...

micha
10-02-2010, 20:43
Nie wiem czy ktoś to już wrzucał, ale jest tu taki poradnik jak serwisować to szkło. Autor opisuje krok po kroku jak je rozkręcić... Może się przydać

http://www.aprd31.dsl.pipex.com/articles/czj135svc/

TOP67
10-02-2010, 21:26
Aktualnie jestem na feriach i nie mam tego obiektywu. Ale to bardzo proste. Cała optyka stanowi jeden zwarty element, nie ma żadnego ryzyka rozjustowania obiektywu (na fotce poniżej).

Po wykręceniu śruby mocującej należy kręcić pierścieniem ostrości w kierunku mniejszych wartości, trzymając za soczewki. Obiektyw będzie się wysuwał, aż w pewnym momencie wypadnie z gwintu. Teraz należy dalej obracać pierścieniem ostrości, przeskakując na kolejny zwój gwintu i wkręcić soczewki ponownie. Jak trafisz na właściwy zwój, to skala odległości będzie się pokrywała z rzeczywistością.

Należy tylko pilnować aby soczewki się nie okręcały (w pewnym momencie kończy się szyna, która to utrzymuje). Na poniższym zdjęciu wskazuje na nią niebieska strzałka

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.aprd31.dsl.pipex.com/articles/czj135svc/images/10.jpg)

micha
11-02-2010, 19:02
Wielkie dzięki za pomoc :)
Pozdrawiam serdecznie