Zobacz pełną wersję : D80 - zakup
Witam
Jestem laikiem, lecz przymierzam się do zakupu lustrzanki, miałem dylemat pomiędzy d60 a d80, lecz dzięki pewnemu tematowi na tym forum rozwiałem wszelkie swoje wątpliwości, mam do Państwa następujące zapytanie :
a)Czy jest możliwość nabycia tego modelu w stanie nowym (zapewne jesteście bardziej obyci w temacie i może są sklepy, które prowadzą sprzedaż starszych modeli).
b)Jeżeli nie, to chciałbym zakupić używany - tutaj przegląłem oferty na allegro i widziałem ciekawe egzemplarze w cenach 1900-2500zł. Pytanie jest następujące, czy aparat z przebiegiem 10-15tyś zrobionych zdjęć to dużo ?
Gdzie można jeszcze poszukać dobrego egzemplarza d80 (zależało by mi na FV i gwarancji).
Życzę Miłego niedzielnego popołudnia
Mateusz Aled.
a. D80 już dawno nie jest produkowany, następca to D90.
b. moim zdaniem taki przebieg to mało, w sumie w sam raz.
c. szukaj na alledrogo (gwarancji już chyba raczej nie uświadczysz)
Pozdrawiam
Jacek S.
20-09-2009, 15:30
10 czy 15 tyś klapnięć to nie jest jakoś strasznie dużo. Oczywiście przy używanym egzemplarzu nigdy nie wiadomo jak był użytkowany (upadki, zalania itp) więc trzeba się dobrze zastanowić który wybrać. Ale za cenę 2500 to kupisz d90 a nie d80, zdecydowanie za drogo. Obserwuj giełde na Forum, często jest jakieś d80 do sprzedania w rozsądnej cenie. I jest pewniej niż na allegro, przynajmniej wg. mnie. Pozdrawiam
Nie wiem czy wolno tutaj umieszczać linki, lecz póki co zainteresował mnie ten egzemplarz :
http://allegro.pl/item747201505_nikon_d80_faktura_vat_jak_nowy_karta _8gb.html
poluj na d90 albo d200 ;]
witam,
Tak jak mówie - będzie to moja pierwsza lustrzanka i nie jestem doświadczonym fotografem, także d90 i 3000zł to sporo.
Czy ktoś może doradzić gdzie jeszcze można by dorwać tego d80?
Jacek S.
20-09-2009, 16:13
Jeżeli wierzyć kolesiowi to nie jest najgorzej, choć ja wolałbym jednak obejrzeć na własne oczy. Jeszcze jak nie masz doświadczenia to najlepiej z kimś kto się na tym zna. No ale z Częstochowy do Poniatowej troche km jest.
ps. Jeżeli się zdecydujesz na ten z allegro to weź pod uwagę obiektyw, który oferuje ten koleś na innej swojej aukcji;)
ps. Jeżeli się zdecydujesz na ten z allegro to weź pod uwagę obiektyw, który oferuje ten koleś na innej swojej aukcji;)
Cena z kosmosu.
Jacek S.
20-09-2009, 16:26
Cena z kosmosu.
Prawda, ale może byłaby możliwość negocjacji, a poza tym faktura
Prawda, ale może byłaby możliwość negocjacji, a poza tym faktura
Ja rok temu swoje D80 w idealnym stanie i przebiegiem podobny sprzedałem za 1600 + gripa:)
Witam
Jestem laikiem,..........
Nowego na 99,9 % nie kupisz. Napewno D80 będzie lepszy od D60, choćby ze względu na śrubokręt i kilka innych parametrów. 10-15 tys. przebiegu przy normalnym użytkowaniu to tyle co nic. Spróbuj dać ogłoszenie na forum w dziale KUPIĘ. Sam sprzedałem teraz z przebiegiem 11,5 tys. jeszcze na gwarancji za 1.600 ibył w conajmniej bardzo dobrym stanie.
Mikis525
20-09-2009, 18:11
Ja mam do sprzedania D80tkę, oczywiście pełny komplet, przebieg symboliczne 6780 klatek. Wiem, że to nie giełda, ale na razie to tylko wstępna propozycja z mojej strony, jak chcesz to zagadaj na PW.
Co do tematu, rozglądałbym się za D80 z dobrym, jasnym szkłem.
wicher123
20-09-2009, 19:34
Witam
b)Jeżeli nie, to chciałbym zakupić używany - tutaj przegląłem oferty na allegro i widziałem ciekawe egzemplarze w cenach 1900-2500zł. Pytanie jest następujące, czy aparat z przebiegiem 10-15tyś zrobionych zdjęć to dużo ?
Mateusz Aled.
Ale jaja,to mój D80 to chyba rarytas,mam go ponad 2 lata i zrobiłem 5tyś zdjęć ;)
mkoczkodaj
29-09-2009, 12:37
jeśli już to lepiej d90. d200 nie jest dobry na wysokich ISO
mkoczkodaj
29-09-2009, 12:38
Ale jaja,to mój D80 to chyba rarytas,mam go ponad 2 lata i zrobiłem 5tyś zdjęć ;)
pewnie leży cały czas. ja mam 3 lata i 38000
to już zależy jakie zdjęcia kto robi i czy musi zrobić tysiąc zdjęć, żeby wybrać jedno.
Wojtek Mąka
30-09-2009, 11:13
pewnie leży cały czas. ja mam 3 lata i 38000
to widać, paluch na spuście cię świerzbi. Komentarz shevy jest na miejscu, tylko w ogóle nie wiem, po co o tym gadamy :)
Michał CK
30-09-2009, 12:10
D80 to świetny wybór i tak jak koledzy wcześniej pisali nie sugeruj się liczbą zdjęć bo puszka może mieć 50 tyś przebiegu i być w super stanie a może też mieć 3 tyś i być niczym 15 letni opel ściągnięty z Reichu. Posiadam 80tkę ponad 2 lata i cały czas zaskakuje mnie swoimi funkcjami. W sumie jakbym był na Twoim miejscu postarałbym się uzbierać na D90 bo masz aparat na gwarancji a mnie np pieprzła wbudowana lampa i już w serwisach krzyczą od 400zł do 1000zł za naprawę.
Pozdrawiam
jak autor sam siebie określił jest laikiem wiec nie wydaje mi się ( a nawet jestem pewien:) ) aby D200 był dla niego dobrym rozwiazaniem. start od D80 jak najbardziej tylko pamietaj ze aby nauczyc sie robić zdjecia trzeba dużo pracować i nie polegać na zielonym klawiszu zwanym AUTO:)