PDA

Zobacz pełną wersję : Przymiarka do D40X z przebiegiem 10k

danon_d
20-09-2009, 12:18
Witam.
Jestem tu nowy wiec prosze o wyrozumialosc, byc moze nie tu gdzie trzeba umiescilem ten post :/
Ale do rzeczy, kolega ma na sprzedaz D40x z przebiegiem jakies 10.000 zdjec, czy to duzo?? Zestaw z kitowym obiektywem nie uzywanym jak dotychczas, aha na matrycy ma juz wylaczona 2 pixele oczywiscie przez serwis. Cena takiego zestawu to 1000zl. Co o tym sadzisie??

Drogis
20-09-2009, 12:50
Cena wydaje się uczciwa.

Czy 10tys. klapnięć to dużo? W tej klasie sprzętu to trudno powiedzieć.
Miałem do czynienia z D40 i D40x które miały na liczniku odpowiednio ~45tys. i ~35tys. - były szanowane, więc wyglądały i sprawowały się jak nowe.
Żadnych problemów z migawką, choć z tym to trochę loteria - nawet przy korpusach wyższych klas.

Zmapowanymi pikselami za to w ogóle bym nie zawracał sobie głowy - wielu osobom (w tym mnie) nawet by się nie chciało latać do serwisu przy 2 pikselach.

Jeżeli jesteś zdecydowany na ten model i znasz na tyle kolegę, żeby wiedzieć że dobrze się obchodzi ze sprzętem (lub po prostu widzisz, że korpus jest w dobrym stanie) - to moim zdaniem warto go brać. Sprawdź tylko czy matryca jest czysta, tzn. zrób zdjęcie np. białej kartki na dużej przysłonie, np. f22. Możliwe, że będzie Cię czekała zabawa z gruchą lub inna forma czyszczenia.

bednario
20-09-2009, 12:52
10.000 to niewielki przebieg. Do 50.000 to w ogóle nie ma się czym martwić zazwyczaj. Co o tym sadzić ... cena jest raczej "normalna" jak za taki zestaw - a czy warto kupic to juz zdecyduj sam :)

danon_d
20-09-2009, 13:04
Dzieki koledzy za szybka odpowiedz.
Kumpel to raczej pewna osoba, sporo sie bawilem jego sprzetem, wiem napewno ze nie byl naprawiany ani takie tam...
Jezeli chodzi o test czystosci matrycy to przed kupnem go przeprowadze, aczkolwiek kumpel mieszka w Wawie i sam zaproponowal mi ze przed sprzedaza uda sie ponownie do serwisu w celu wyczyszczenia sprzetu. Chcial zeby aparat trafil w dober reca a i dodatkowo do znajomego :]
Dzieki raz jeszcze.

spawacz1
20-09-2009, 13:31
kupuj, nie zastanawiaj się, udanych fotek

manix
22-09-2009, 23:49
Moje zdanie KUPUJ. Osobiście miałem D40 ale po uszkodzeniu wyświetlacza zmieniłem także na D40(x) Sprzęt jak dla początkującego(to ja) w zupełności wystarcza. Mam również kitowy obiektyw, na razie daje radę ale przydałoby się coś jaśniejszego i lampa błyskowa. Sprzęt polecam gorąco tym bardziej z tak małym przebiegiem:)

smokwaw
23-09-2009, 14:48
Ja bym kupił spokojnie z 2-razy większym przebiegiem, a jak jeszcze od kumpla to już luzik totalny. Cena rozsądna.