PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon capture editor - problem

Valdek_Tychy
10-10-2006, 19:11
Mam problem z Nikon capture editor,po otwarciu w nim zdjęcia obojętne czy to będzie nef czy jpg pojawia się biały obraz.Teoretynie zdjęcie jest bo pojawia się info o zdjęciu jest widoczny exif natomiast nie widać samego zdjęcia.W innych programach zdjęcia otwierają się normalnie.W NC wygląda to tak:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img128.imageshack.us/img128/6664/ncxl8.jpg)

nie wiem co jest grane i co z tym zrobić,nie pomaga przeinstalowanie programu.Poradzcie coś:confused:

roofman
10-10-2006, 20:53
Kiedys cos takiego mi wyszlo i jak pamietam pomogla ktoras z 3 pierwszych opcji
w menu view:
view image at 100%,
fit on screen,
fit image to window
niestety nie pamietam ktora... a moze pomoglo odptaszenie
tej 4 opcji w grupie: auto fit window to image - nie pamietam niestety.
Tez wtedy mocno sie zdziwilem bo widzialem dane a obrazka niet...

Valdek_Tychy
10-10-2006, 21:39
niestety nie pomaga :(

RomanZWrocławia
10-10-2006, 23:16
Czołem
Zabrzmi to aż nazbyt banalnie, ale może zadziała: Po otwarciu jakiegoś Raw-a spróbuj wcisnąć klawisz "L"(małe L :) czyli beż Shifta ) lub "s". Te klawiszki przywołują pokazanie miejsc najjaśniejszych i najciemniejszych przyszło mi do głowy, że z jakiś powodów Capture od razu otwiera się w takiej konfiguracji. Spróbuj też otworzyć rawa metodą przeciągania pliku na okno programu, a nie jak Pan Bóg przykazał z menu programu - u mnie pod W2000 ten program odmawia otwarcia niektórych rawów - te same pliki przeciągnięte za ryja otwierają się bez problemu.

Valdek_Tychy
11-10-2006, 09:56
spróbowałem - no i nic, nie wyświetla się :[

RomanZWrocławia
11-10-2006, 10:53
Jeszcze jedno spostrzeżenie z własnych doświadczeń: mam dwa komputery, w obu zainstalowany NC. W komputerze o słabszej konfiuracji (Pent. III 1 GHz, 512 MB Ram. Win 2000) otwieranie RAWA wygląda właśnie tak, że najpierw mam biały ekran taki jak u Ciebie, obraz pojawia się po pewnej chwili. Jeśli masz słaby kompter a do tego jak widzę XP- RAM-ożercę może trzeba chwilę dłużej poczekać? Sprawdź, czy w tym czasie kontrolka pracy dysku twardego "mruga"- jeśli tak to by oznaczało że komputer coś rzeźbi w pamięci wirtualnej a te operacje trwją długo.

Valdek_Tychy
11-10-2006, 14:56
Jeśli masz słaby kompter a do tego jak widzę XP- RAM-ożercę

3GHz procek i 2 GBRAM więc chyba za słaby nie jest ;)
Poza tym kilka dzionkow temu śmigało wszystko aż miło i nie chodzi tu tylko o NEF-y ale problem występuje również kiedy otwieram jpg-a.W innych programach tego problemu nie ma np.w PS nefy otwierają się bez problemu to samo w XnView.Olałbym to ale w NC dość fajnie obrabia sie nefy.

RomanZWrocławia
12-10-2006, 11:41
O Kolego, słaby to on faktycznie nie jest. Wybacz że tak namolnie próbuję znaleźć rozwiązanie kłopotu ;). Jeszcze jedna sugestia: skoro działał a przestał to coś go popsowało. Przypomnij sobie czy nie instalowałeś czegoś co moglo spiep.. NC. A może skoro to XP to spróbować konsoli przywracania systemu? Ja miałem takie przypadki z kodekami video: istotna była KOLEJNOŚĆ instalowania dwu z nich, zmiana kolejności powodowała wysypkę jednego. No i oczywiście mało oryginalna propozycja zainstalowania nowych sterowników karty graficznej i najnowszej wersji DirectX - podejrzewam jednak, że ktoś z takim sprzętem ;)) KOMPUTEROWYM już tego spróbował. Niech moc będzie z Tobą

Valdek_Tychy
12-10-2006, 12:39
Wybacz że tak namolnie próbuję znaleźć rozwiązanie kłopotu

NIe no właśnie o to mi chodziło żeby ktoś pomógł mi w problemie i tak naprawdę to tylko od Ciebie mam pomoc za co dziękuję.Próbowałem już różnych chwytów i niestety nic to nie daje,podejrzewam,że jest coś namieszane w rejestrach z tym programem a tam już niebardzo chce mi się grzebać,z drugiej strony aż tak mi nie zależy na NC żeby rozwalać rejestry i zafundować sobie reinstal systemu.W moim przypadku doprowadzenie kompa do stanu (po reinstalu) jaki mi odpowiada zajmuje mi dobre dwa/trzy popołudnia.
Niemniej jednak dzięki za pomoc:)

andrzej500
13-10-2006, 07:46
bym tak zadziałał

odinstalował tego wieszaka co się wiesza

wyłączył właczył
wyczyścił rejestr ( Easy Cleaner – jest wersja PL przy instalacji – ale ostrożnie)

zainstalował
Microsoft .NET Framework w wersji 1.1 + serwis pack ( chyba 2 szt)

wyłączył
włączył
i dopiero wtedy Nikon capture.

Jeśli masz zainstalowany anty wirus jakiś to tylko jeden, jeśli dwa albo więcej
to wywal wszystko i zadaj tylko jeden.

„Komputer rozwiązuje tyle samo problemów co stwarza.”

Ostatnio chciałem utopić „informatyka sprzedawcę” w szklance wody.
Dostałem pamięci „bardzo dobre, wszyscy chwalą”
- to czemu to k...... się wiesza – spytałem

-bo, no, ee - one są bez kontroli parzystości

I tak ciągle dookoła – bo tańsze – po hy tańsze jak zepsute.

RomanZWrocławia
13-10-2006, 11:24
Ze wszystkim zgoda Andrzeju, mam jedną tylko wątpliwość
Nikon Capture4.x.x nie domaga się przy instalacji Microsoft .NET Framework w wersji 1.1
takie wymagania stawia nowy Nikon Capture NX
Ciekawym czy uda się ożywić trupa. Trzymam kciuki

Valdek_Tychy
13-10-2006, 12:28
Ciekawym czy uda się ożywić trupa. Trzymam kciuki

Niestety nie udało się.Wyczyściłem kompa z wszelikich pozostałości po NC,wyczyściłem rejestry - ręcznie i programowo,100 razy restartowalem kompa ;) po czym zainstalowałem ponownie NC i d.... blada :( narazie sobie odpuszczam

andrzej500
15-10-2006, 11:24
troche zgaduję
zainstalowałem specjalnie NC i jeśli mamy to samo to jest dobrze.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img183.imageshack.us/img183/8795/beztytuunx8.jpg)

Image - show lost shadows ( zgubione cienie) niedoświetlone
Image - show lost highlighst ( zgubione światła) przeswietlone

może masz na stałe włączone pokaz zgubione cienie?

RomanZWrocławia
15-10-2006, 16:18
Andrzeju patrz na post nr4 w tym wątku.
Poza tym tej funkcji nie daje się włączyć na stałe.

andrzej500
15-10-2006, 17:08
Roman
tak tak
masz rację
wiem - wyłamuję otwarte drzwi.
sory i cała reszta.

Valdek_Tychy
15-10-2006, 20:00
spoko panowie zostawiłem temat,narazie korzystam z PS-a jak będzie mi potrzebny NC to zrobię reinstal systemu co pewnie i tak niedługo mnie czeka.Dzięki za pomoc

RomanZWrocławia
15-10-2006, 21:00
Serdecznie polecam naonczas np. Norton Ghost`a i zrobienie sobie obrazu dysku systemowego z zainstalowanym i działającym oprogramowaniem. Odzyskanie działającego systemu trwa krócej niż 0,5L....
Przynajmniej próbowaliśmy.