PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Nikkor 35 mm 1.8G !

damian81pl
18-09-2009, 23:13
Wczoraj zalozylem Nikorra 35mm 1.8 i zaczal sie dziwnie zachowywac ( po 2 miesiacach ).
AF przy przejsciu przez caly zakres wydawal dziwne piski, trzaski, chwilami przypominalo to "swiergot ptakow". Wczesniej nie bylo takich problemow, owszem AF przy przejsciu przez caly zakres zachowywal się glośno, ale dzialal szybko i dynamicznie. Dzisiaj powtorzylem testy, AF nie jest już taki głosny, ale działa strasznie wolno. Gdy ostrze na obiekt z bliskiej odleglosci, a nastepnie skieruje na odlegly punkt, przejscie AF przez zakres odbywa się wolno, w wiekszosci przypadków, zatrzymuje sie w polowie i ponowne wcisniecie spustku migawki ustawia żądaną ostrość (czasami trzeba tak 3 razy wcisnac, zeby soczewka przesunela sie odpowiednio). Gdy już ustawi ostrość i ostrze w punkty w tej samej odleglosci AF dziala jak powinien, ale przy zmianie zakresu zaczyna sie problem. Przypomina to troche dzialanie magnetofonu na wyczerpanej baterii. Zdjecia nadal wychodza dobre i ostre, z tym ze nie da sie tak pracowac.

Co sie moglo stac, obiektyw czy może cos z D90 ?

saturnus1981
18-09-2009, 23:25
Ja bym w pierwszej kolejności wyczyścił styki a następnie wypróbował na innym body nawet w Fotojokerze.

dzejms
19-09-2009, 07:12
Chyba SWM pada.

piterdm
22-09-2009, 21:46
No i jak rozwiązałeś problem?

damian81pl
22-09-2009, 21:51
Mój był mało używany, a jednak padł. Co ciekawe w gorszym świetle np. pokoju, soczewki praktycznie nie chcą się przesuwać. Przy słonecznej pogodzie poruszają się bardzo wolno i cicho. Testowałem dodatkowo inny obiektyw i wszystko pracuje poprawnie. Na razie próbuje reklamować jako "towar niezgodny z umową", bo do serwisu jestem mało przekonany :)

Szakall1
03-10-2009, 15:21
i jak się sprawa dalej toczy ?
ponieważ mam ten sam problem :/
jednym słowem tragedia...

damian81pl
04-10-2009, 16:40
Od Agito otrzymałem odpowiedz po 6 dniach: "proszę o kontakt z działem wsparcia technicznego producenta pod adresem: http://www.nikon.pl/support/pl_PL/local/broad/index.html Sprzęt reklamowany w naszym sklepie wysyłany jest do serwisów zewnętrznych, a pośrednictwo naszej firmy jedynie wydłuża czas serwisowania, dlatego polecamy bezpośredni kontakt z serwisem producenta"

Na odpowiedz z serwisu nikona czekam już kolejne 5 dni (email), telefonów nie odbierają, straciłem kilka złotych na połączeniu z ich centralą. W związku z tym mam 2 pytania:

1. Czy muszę z serwisem uzgodnić wcześniej wysłanie reklamowanego towaru ?
2. W ramach gwarancji wysyłam na ich koszt, czy na swój ?

Dobrze, ze to nie okres letni...jeszcze jestem cierpliwy. Zapłaciłem sporo za obiektyw, którego nie mogę używać, co najgorsze jeszcze jestem olewany przez Nikon PL.

arturmsi
04-10-2009, 19:25
nie Ciebie pierwszego olewają ;)

damian81pl
16-11-2009, 20:50
Wymienili silnik SWM w serwisie NIKONA - wszystko trwało 11 dni, załatwione przez sklep, bo serwis do tej pory nie odpowiedział... Jak na razie śmiga bez zarzutu, AF działa lepiej niż na początku, takie moje odczucie :) Mam nadzieję, że będzie to obiektyw na lata, tak jak ktoś napisał na tym forum :)

maciey75
19-11-2009, 22:42
Dzisiaj odebralem swoją nowke nie bitą ;) i trzeszczy od samego poczatku . Czy porownujac do 18-70 glosnosc AF jest duzo wieksza?

streetfighter69
19-11-2009, 23:03
Jak widac nie tylko w Canonie maja problemy z kontrola jakosci i powtarzalnoscia egzemplarzy. Gorzej ze coraz czesciej slyszy sie o padaniu SWM w najdrozszych szklach Nikona, zwlaszcza 24-70/2.8. W dzisiejszych czasach niczego nie mozna byc pewnym, bez wzgledu na to, ile sie za to zaplaci.

maciey75
20-11-2009, 17:51
Zrobilem male porownanie ze znajomkiem, ktory tez ma ten obiektyw. Jego AF działa mnie wiecej tak głosno jak 18-70 wiec moim zdaniem jest to wada. Po kupnie od razu do reklamacji. ZENADA!

damian81pl
20-11-2009, 22:14
Gdy słyszalny jest charakterystyczny pisk, tarcie - to prawdopodobnie za jakiś czas padnie :/

maciey75
21-11-2009, 00:21
A poza tym ze Twoj, jak napisales, dziala bez zarzutu to swierszcze caly czas slychac?