PDA

Zobacz pełną wersję : Zachody i wschody - co z czym i dlaczego ?

Angadil
18-09-2009, 21:31
Wszyscy chyba znaja moją burzliwą przygodę z zachodami - jestem uparty i próbuję dalej. Tym razem robię zdjęcia "na dwa".
Czyli pomiar punkotwy/matrycowy z gleby i pstryk
Pomiar matrycowy/punktowy z zachodzącego słońca i znów cyk.
Później to kleję.
Obecnie wyszło coś takiego i znów mnie to nerwicuje ;).

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img230.imageshack.us/img230/5995/dsc1981z.jpg)

Może mi ktoś powiedzieć jak uzyskać dobre efekty fotografując zachody słońca ?
Jaki pomiar ?
Jaki czas ?
Statyw ? (tylko po co i kiedy ? )
I cała masa innych istotnych faktów...

Będę wdzięczny za rozjaśnienie umysłu, bożadna książka zabardzo tematu zachodów nie przerabia.... W sumie poza tym, że najlepiej brac pomiar z ziemi a dopiero pozniej pstrykać to max co udało mi się wyczytać...

trud
19-09-2009, 21:44
Co to jest pomiar punktowy/matrycowy i matrycowy/punktowy?
Co jest tematem tej fotografii? Gleba? Zachód słońca?
Co to za czarna krecha?
Są tacy, co mówią, że zdjęcia dzielą się na nieostre i robione ze statywu.

B. Peterson - Expozycja bez tajemnic, Czas naświetlania bez tajemnic, itd.

matyjasz
20-09-2009, 02:21
Ja bym to raczej kompesacją próbował. Zmierz słońce (chmury wokół niego), zrób fotkę, skompesuj o jakieś.. hmm 2ev? I pstryknij znów, jeśli luisz się bawić w klejenie 2 zdjęć. Z moich skromnych doświadczeń podpowiem, że można zrobić jedno zdjęcie, lekko(!) niedoświetlone i potem wołać je na różne sposoby. Przynajmniej nie ma cudów z chmurami, drzewami, trawami i innymi zmiennymi... chyba że taki zamiar masz.

Są tacy, co mówią, że zdjęcia dzielą się na nieostre i robione ze statywu.
No właśnie.

pozdrawiam
mati

Tomasz Dudrak
20-09-2009, 11:02
A może nabądź drogą kupna szary filtr połówkowy, który zmniejszy trochę kontrastowość sceny, tzn. przyciemni Ci trochę niebo i pozwoli prawidłowo naświetlić klatkę? Filtr ten jest neutralny, więc nie wpłynie na odwzorowanie kolorów.

raddeli
20-09-2009, 11:46
Może nie będę oryginalny, ale potwierdzę to co napisali poprzednicy:
1. kilka dni temu nabyłem szarą połówkę i to jest właśnie to czego potrzebujesz przy takich zdjęciach,
2. przeczytaj Brayana Petersona: "Ekspozycja bez tajemnic", "Czas naświetlania bez tajemnic".

Na prawdę - pomaga :-)

Pumexior
20-09-2009, 15:03
Poćwicz pracę na warstwach. Im więcej będziesz trenował, tym będą lepsze :) Oczywiście nie warstwy tylko zdjęcia :P