Zobacz pełną wersję : Krótkie czasy w studio (bez lampy błyskowej)
matyjasz
18-09-2009, 18:43
Witam
Od razu powiem, że szukałem, ale nie znalazłem. Chodzi mi o uzyskanie czasu migawki krótszego niż 1/250.
Tematów na ten temat jest sporo, jednak ja nie mam lampy błyskowej. Tylko wbudowana.
Oczywiście lampy studyjne posiadam, do tego radiowe wyzwalacze i to co na obrazku + D80.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.r4pid.com/img/forumnikonorgpl/DSC_8875.jpg)
Teraz proszę, czy ktoś może mi powiedzieć czy jest możliwe zejście do 1/500 - 1/640 z tym co mam?
Jeśli tak jak to zrobić, bo od kombinowania już mnie głowa boli, zawsze niedoświetla.
Czytałem coś, oglądałem jakieś filmy o starcie lamp w momencie kiedy kurtyna miogawki rusza (moment 0) ale nie wiem jak to uzyskać ze sprzętem, który posiadam. O ile to możliwe, bo może walczę z wiatrakami.
Będę dźwięczał za każdą wskazówkę, bo pomysłów już nie mam...
pozdrawiam
mati
marszull
18-09-2009, 20:16
Moim zdaniem to d80 sie nie da bez lampy blyskowej
nie da rady, musisz mieć lampę działająca w trybie FP, umieszczoną na sankach body, pracującą w trybie M.
naprawdę potrzebujesz takich czasów? Zaciemnij studio, wtedy czas ekspozycji to czas błysku. Nawet gdy migawkę masz na 1/125 s to praktycznie czas z jakim fotografujesz to pewnie coś między 1/300 - 1/1000 s, bo tyle czasu świeci większość lampek studyjnych (t=1/10).
matyjasz
30-09-2009, 22:12
Odświeżę odrobinkę... co to Jacku znaczy FP ?
pzdr
mati
FP to tryb pracy lampy błyskowej (systemowej, takiej jak sb800, 900) umożliwiający pracę na czasach krótszych od czasu synchro (czyli w zakresie 1/250-1/8000, zależnie od body) dzięki idealnemu zsynchronizowaniu czasu trwania błysku (serii błysków) z przesuwem szczeliny migawki nad matrycą. Dzięki temu mimo przesuwającej się szczeliny cała matryca dostaje równą porcję światłą błyskowego.
Liczba przewodnia lamp w tym trybie mocno spada.
Normalnie (nie FP) gdy błysk jest krótki (a w normalnych trybach pracy ten błysk jest krótki - nawet 1/40.000) i czas migawki jest krótki (1/250-1/8000) to naświetli się błyskiem tylko pasek na matrycy - to ta szczelina którą odsłoniła migawka.
Pershing
30-09-2009, 22:39
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69089&page=48 - przeczytaj ostani post Tommego on to wytłumaczył po chłopsku.
Ubiegłeś mnie Jacku.
Możesz też pożyczyć/kupić D50/70/70S, bo one bodajże mają migawkę hybrydową, więc do takich czasów zejdą bez udziwnień.
matyjasz
24-10-2009, 22:50
No dobrze, znów odświeżę
Mam SB-900, teraz tak, w ciągu dnia zrobiłem zdjęcie z czasem 1/2500 (dwa i pół tysiąca), oczywiście kropelka ;) wyszło pięknie, lampa poza aparatem wyzwalana wbudowaną D80 (--) grupa A kanał 1. Jak mówię wyszło pięknie jednak było jeszcze stosunkowo jasno (światło dzienne w domu). Potem wieczorem ustawiłem sobie wszystko - chyba tak samo bo już się gubię i kiedy lampa jest poza aparatem zdjęcie ciemne jak noc, z lampą na aparacie (ta sama f i czas) wychodzi ładnie. W czym problem? Wiem że jest instrukcja, ale nie wiem czego szukam. Po porstu nie rozumiem co robię nie tak. Gdy lampa jest poza aparatem jest w odległości ok. 70cm od obiektu a na aparacie jakieś 50cm, więc to nie może tłumaczyć tak drastycznej różnicy.
Próbowałem to sobie tłumaczyć, że praktycznie brak jest już światła zastanego, ale jakoś nie jestem do tego przekonany, tym bardziej że tak duża jest ta różnica z lampą na aparacie i poza.
Czy ktoś ma jakieś sugestie? Lampę już resetowałem, bo myślałem że może coś poprzestawiałem, ale dalej to samo.
pzdr
mati
Koledze pewnie chodzi o to. (http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html)
Tutaj nie używa się opisywanych w instrukcjach sposobów pracy z lampami studyjnymi. Chodzi o nieudokumentowaną specyfikę wyzwalania błysku, czyli wyzwolenie błysku w momencie kiedy pierwsza kurtyna zaczyna podróż.
Wg wspomnianej wyżej instrukcji, musisz użyć zewnętrznej lampy (studyjnej) i aparatu w trybie M, wyzwalasz lampą systemową w sankach aparatu.
matyjasz
25-10-2009, 12:43
Dziękuję Andy, wygląda że działa :mrgreen:
SB-900 ustawiona na sankach w trybie M/FP i z lewej studyjna 600Ws odpalana fotocelą.. tylko trochę brudu na martycy widać.
Ustawienia, sądziłem że zabójcze, a mimo wszystko się udało f22 1/4000
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.r4pid.com/img/forumnikonorgpl/DSC_9594.jpg)
pozdrawiam
mati
No dobrze, znów odświeżę
Czy ktoś ma jakieś sugestie? Lampę już resetowałem, bo myślałem że może coś poprzestawiałem, ale dalej to samo.
Ach ta skleroza. :wink: Powtórzyłeś pytanie z pierwszego posta i odpowiedź już miałeś:
nie da rady, musisz mieć lampę działająca w trybie FP, umieszczoną na sankach body, pracującą w trybie M.).
matyjasz
26-10-2009, 01:21
Nie, nie, to nie skleroza Jacku ;)
Po prostu zesztywnienie palca na rolce :mrgreen:
A tak serio to nie dało się tego zrobić z poprzednią lampą więc nabyłem sabinkę jednak, a w afekcie palnąłem posta zamiast sprawdzić, no i byłem troszkę zdziwiony tymi efektami które uzyskałem z lampą 'off camera' w dzień i w nocy.
W zasadzie jestem ciekaw jak to wygląda radiowo... ;) Sabinka steruje studyjnymi, a na sankach wyzwalacz...da się ? Tak z ... 1/4000 ;)
pzdr
mati
radiowo się nie da, bo radiowo nie masz trybu FP
Muszą być spełnione wszystkie warunki z postu 3
.. no i byłem troszkę zdziwiony tymi efektami które uzyskałem z lampą 'off camera' w dzień i w nocy.dzień czy noc - nieistotne. Ważne czy lampa systemowa czy studyjna.
jak studyjna to wyzwalana z systemowej działającej w manualu, na body, w trybie FP.
To jest proste jak konstrukcja cepa, a ja ciągle to w wielu wątkach wypisuje.
1. lampa studyjna nie nadaje się do pracy gdy są przedbłyski
2. przedbłyski są w 2 sytuacjach:
- gdy jest TTL czy inny pomiar błysku
- gdy lampa jest zdjęta z body (przedbłyski służą komunikacji lampa-body)
przedbłysków nie ma gdy lampa na jest na body i gdy nie potrzeba robić pomiarów - czyli w trybie M.
Jendrek.gd
26-10-2009, 15:04
I jak dobrze zrozumiałem to lampa na statywie w manualu, wyzwalana za pomoca kabelka po gorącej stopce, tez nie daje przedbłysków?
Tak, wtedy nie ma przedbłysków.