Zobacz pełną wersję : Pytanie o m42
Witam.
Chcę kupić obiektyw z gwintem m42 i przejściówkę z soczewką.
Chcę to używać z D60, tu pytanie. Jeżeli na obiektywie m42 napisana jest ogniskowa np 130mm to czy tyle jest na prawdę, czy może się coś przelicza? Boje się że będę miał dwie takie same ogniskowe z moim nikkorem.
Pozdrawiam
Kanarex
Jeżeli na obiektywie m42 napisana jest ogniskowa np 130mm to czy tyle jest na prawdę, czy może się coś przelicza? Boje się że będę miał dwie takie same ogniskowe z moim nikkorem.
Pozdrawiam
Kanarex
Cześć,
Ogniskowa wynosi tyle ile jest napisane na obiektywie, ale pamiętaj, że Twoim Nikonem tą ogniskową musisz pomnożyć x1.5.
Wow.
Dzięki za szybkie odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie.
Kanarex
Ogniskowa jest dalej 130mm. Kat widzenia sie zmienia nie ogniskowa!I ten kat w przyblizeniu odpowiada 195mm na fx
Hm... troche mam teraz zament. Czyli to oznacza że crop będzie ten sam tylko będzie miał fizycznie inne wymiary?
Karl Johansson
19-09-2009, 00:54
nie. chodzi o to, że ogniskowa, jako cecha tylko i wyłącznie obiektywu, nie zmienia się, niezależnie od formatu nośnika, na którym rejestrujemy obraz. Od wielkości nośnika zależy, natomiast, jaki obszar obrazu rzucanego przez obiektyw zarejestrujemy - w przypadku matrycy DX (jak w Twoim d60), obszar ten będzie mniejszy, niż pełnej klatki małoobrazkowej (24x36mm), w związku z czym zmieni się kąt widzenia matrycy przez dany obiektyw. W przypadku obiektywu 135mm, matryca DX, jako mniejsza od klatki filmu małoobrazkowego, zarejestruje taki obraz, jak obiektyw 197,5mm na wspomnianej klatce 24x36mm.