Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Droga do ...
Było dość mglisto, ale jak dla mnie to wymarzona aura do tego ujęcia.
Zapraszam:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img401.imageshack.us/i/drogado.jpg/)
.
Chętnie bym wzmocnił efekt szerokim kątem.
Podoba mi się symetria i klimat tego zdjęcia.
pzdr
malasana
18-09-2009, 09:02
Bardzo mi sie podoba. Dobry kadr zostal wzmocniony swietna klimatyczna konwersja.
alfapasje
18-09-2009, 09:11
i ja się dopisuje do pochwał. Choć z tą symetrią może spróbowałbym bardziej z lewej strony.
świetnie jest klimacik :)
Proste w w formie, subtelne. I z klimatem.
Chętnie bym wzmocnił efekt szerokim kątem.
O jaki efekt Ci chodzi? Pytam serio.
Mnie chodziło o skrócenie dystansu między tą piaskową "hopką" a morzem. Dodatkowo zagęściła się lekko mgła. Mam kilkanaście kadrów z tego miejsca i tylko ten oddał to o co mi chodziło
i ja się dopisuje do pochwał. Choć z tą symetrią może spróbowałbym bardziej z lewej strony.
Z tą symetrią to miałem ogromne kłopoty, bo paradoksalnie ten patyczek po środku ma duże znaczenie :-D.
Dlatego nie kadrowałem już nic w obróbce - jest pełny kadr
.
alfapasje
18-09-2009, 10:10
Z tą symetrią to miałem ogromne kłopoty, bo paradoksalnie ten patyczek po środku ma duże znaczenie :-D.
Dlatego nie kadrowałem już nic w obróbce - jest pełny kadr
.
To jakoś wyznaczałeś metodą patyczkową środek kadru ? :D
To jakoś wyznaczałeś metodą patyczkową środek kadru ? :D
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Nie, nie ... tylko jak próbowałem uciąć to z prawej to z lewej to ten patyczek źle komponował się w zdjęciu - serio.
A sumienie nie pozwalało mi go potraktować stempelkiem. Patrząc na to zdjęcie na ścianie zawsze widziałbym ten patyczek :-D
Jest według mnie dobrze i tak juz zostanie.
Proac150
18-09-2009, 10:20
Prosta i ładna fota
Podoba mi się symetria i klimat tego zdjęcia.
pzdr
Nic dodać, nic ująć :-)
Piotr_ek
18-09-2009, 12:17
Dobra robota. Nie wiem tylko jak Ty jako autor zareagujesz gdy zaproponuję mocniejsze wyeksponowanie linii horyzontu. Rozmycie tła jest dość sile i to mi się podoba... ale z drugiej strony patrząc obecność linii horyzontu miała by bardzo pozytywny wpływ na odbiór tej fotografii. Nie wiem też czy z obecną linią horyzontu to byłby ten sam obrazek... być może byłoby to kolejne zdjęcie Twojego autorstwa. Ale chętnie poznam Twoje zdanie na ten temat.
"O jaki efekt Ci chodzi? Pytam serio."
Aby "porecze" w swoim odleglejszym koncu bardziej sie zbiegaly.
andrzejp
18-09-2009, 12:42
Podpisuję się pod słusznymi słowami.
Podoba się.
Też się pod tym podpisuję i dodam, że bardzo poprawnie.
Mi również zdjęcie się podoba, ale bardziej wyostrzyłbym pierwszy plan w taki sposób żeby wzmocnić na zdjęciu jego fakturę, mz zdjęcie zyskałoby na surowości.
Bartekkw
18-09-2009, 16:29
Bardzo ciekawa konwersja i kadr. Podoba się i nie widzę potrzeby aby miałobyć szerzej
tormentol
18-09-2009, 19:41
Podoba mi się, taka nostalgia mnie ogarnia ;)
Dziękuję za przychylne przyjęcie tej fotografii i za wszystkie opinie - te , które skorygowałyby ją również. Choć nie mam zamiaru nic zmieniać - zawsze to nauka.
Co do szerzej :-D - po pierwsze używam najszerzej 24mm (36 po cropie) - więc nie jest za szeroko :-D.
Ale tak jak pisałem we wcześniejszym poście tu chodziło mi o coś innego.
Dobra robota. Nie wiem tylko jak Ty jako autor zareagujesz gdy zaproponuję mocniejsze wyeksponowanie linii horyzontu. Rozmycie tła jest dość sile i to mi się podoba... ale z drugiej strony patrząc obecność linii horyzontu miała by bardzo pozytywny wpływ na odbiór tej fotografii. Nie wiem też czy z obecną linią horyzontu to byłby ten sam obrazek... być może byłoby to kolejne zdjęcie Twojego autorstwa. Ale chętnie poznam Twoje zdanie na ten temat.
Piotrze, w tym zdjęciu myślę, że dość wyraźna linia horyzontu zepsułaby odbiór, a to ze względu na "walkę" ze schodzącymi się liniami płotków po boku kadru. Ale...
Mam kilka kadrów z tego miejsca i spróbuję tu coś zaprezentować zgodnie z Twoją sugestią.
W każdym razie dziękuję za cenne wskazówki - jeżeli uznam , że coś się nadaje do pokazania to oczywiście pokażę. Przymierzę się na pewno.
ufff... piekny kadr ...zatrzymał mnie tutaj na troche
ostrytux
18-09-2009, 22:24
Jest bardzo ciekawie i intrygująca - ciachnąłbym ok 1cm prawej.
Nikonozaur
20-09-2009, 23:28
W prostocie tkwi siła tego bardzo dobrego zdjęcia. Pomysł i wykonanie na wysokim poziomie.
ładnie dopracowane zdjecie z prostym motywem :-D
Popieram Janka ........ wróci do nas .........
Użyto już chyba wszystkich przymiotników jakie mi przyszły do głowy po wyświetleniu się fotki, by wyrazić swoją opinię.
Dodam jeszcze - tajemnicza i dlatego ta zdecydowanie bardziej podoba mi się od "Drogi do...zdj2"
Wszystko na swoim miejscu:-D
Pablo 77
21-09-2009, 20:45
Bardzo ciekawa konwersja i kadr. Podoba się i nie widzę potrzeby aby miałobyć szerzej
Podpiszę się:)
Grzegorz WO
21-09-2009, 22:01
"Wyrafinowany" kadr - wyłącznie w pozytywnym znaczeniu, bardzo ciekawy.
borregaard
21-09-2009, 23:18
Prosty motyw, za to z rozbudowaną teorią i filozofią....:mrgreen:
Wolę drugą fotę....
Dziękuję wszystkim za odwiedziny.
Tak jak napisałem w moim bliźniaczym wątku - mobilizujecie mnie do dalszej pracy i wzmacniacie w przekonaniu, że nie zszedłem jeszcze na manowce :).
I cieszę się, że udało mi się choć trochę zainteresować Was tym kadrem.
Dziękuje za wskazówki.
wojtek6308
22-09-2009, 08:21
Dobre jest i to bardzo :)